Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warzywnik

Recommended Posts

jeśli ma być to warzywnik na piasku to podstawą będzie nawadnianie, czyli sporo podlewania. Jeśli chodzi o przygotowanie ziemi - przekopać jesienią dodając obornik, lub spora dawkę kompostu, albo też wysiać nawóz zielony teraz w jesienią przekopać; a wiosna zasilić dodatkowo wieloskładnikowym nawozem minelralnym.

ja bym siała zielony nawóż - facelię, łubin i przekopywała, jak osiągnie ok 20-30 cm. Do jesieni ze dwa razy urośnie. Na jesieni obornik, na wiosnę warzywnik gotowy.

A jak nie ma dostępu do obornika, to jesienią można wysiać wykę ozimą i przekopać ją na wiosnę. Odczekać z tydzień i już można siać jarzynki.

• 9 years później...

Planuję budowę 3 skrzynek drewnianych podniesionych na warzywa o wymiarach 200x100x45 cm.

Mam pytania:

1. Czy dno skrzynki musi mieć kontakt z gruntem? Czy też całość może leżeć np. na agrotkaninie pokrytej 3-cm warstwą żwiru?

Myślę o tym, że deski na żwirze nie gniłyby, gdyż kontakt z gruntem byłby wyeliminowany.

Do tego łatwiej byłoby wszystko od razu wyłożyć agrotkaniną, a nie później bawić się w jej docinanie między skrzynkami.

Dodam, że jestem zdecydowanym zwolennikiem agrotkanin.

2. Jak zrobić nawadnianie? Osobiście myślę by wyciągnąć obok skrzyń rurę zasilającą PE 25 mm i do niej łącznikiem podłączać wąż pocący.

Pytałem też na innym forum na 'O...', ale czuję, że tu uzyskam szybciej odpowiedź...

nie ma sensu. Rozkładające się rośliny bez dostępu tlenu (bo zasypane ziemią) zaczną gnić i redukować azot do form nieprzyswajalnych dla roślin. Bakterie będą dodatkowo zabierać azot roślinom. Dlatego kompostowniki powinny być ażurowe a pryzma co jakiś czas przerzucana.

Ja myślę o układzie w warzywniku wzorowanym na 'zagonach termicznych', gdzie kompostowanie uwalnia energię cieplną: https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=&url=http%3A%2F%2Fnotatnikzielichy.blogspot.com%2F2011_03_01_archive.html&psig=AFQjCNE-jAZZMaAXjy1fiLBAwK_CuK4eFA&ust=1469881251519660

Może w takich układach dostęp powietrza do procesu kompostowania jest od dołu?

• 3 months później...