Lidka i Janusz 23.07.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 jak przygotować ziemie pod warzywnik? ( na świerzą sałatę itp.)Warstwa czarnoziemu jest bardzo cienka, jakieś 40 cm, reszta to piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 23.07.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 jeśli ma być to warzywnik na piasku to podstawą będzie nawadnianie, czyli sporo podlewania. Jeśli chodzi o przygotowanie ziemi - przekopać jesienią dodając obornik, lub spora dawkę kompostu, albo też wysiać nawóz zielony teraz w jesienią przekopać; a wiosna zasilić dodatkowo wieloskładnikowym nawozem minelralnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
progect 23.07.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 ja bym siała zielony nawóż - facelię, łubin i przekopywała, jak osiągnie ok 20-30 cm. Do jesieni ze dwa razy urośnie. Na jesieni obornik, na wiosnę warzywnik gotowy.A jak nie ma dostępu do obornika, to jesienią można wysiać wykę ozimą i przekopać ją na wiosnę. Odczekać z tydzień i już można siać jarzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 24.07.2007 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Dziękuję, czas wziąć się do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 28.07.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Planuję budowę 3 skrzynek drewnianych podniesionych na warzywa o wymiarach 200x100x45 cm. Mam pytania: 1. Czy dno skrzynki musi mieć kontakt z gruntem? Czy też całość może leżeć np. na agrotkaninie pokrytej 3-cm warstwą żwiru? Myślę o tym, że deski na żwirze nie gniłyby, gdyż kontakt z gruntem byłby wyeliminowany. Do tego łatwiej byłoby wszystko od razu wyłożyć agrotkaniną, a nie później bawić się w jej docinanie między skrzynkami.Dodam, że jestem zdecydowanym zwolennikiem agrotkanin. 2. Jak zrobić nawadnianie? Osobiście myślę by wyciągnąć obok skrzyń rurę zasilającą PE 25 mm i do niej łącznikiem podłączać wąż pocący. Pytałem też na innym forum na 'O...', ale czuję, że tu uzyskam szybciej odpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.07.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 może być na tkaninie. Warzywa nie korzenią się głęboko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 29.07.2016 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Bardziej myślałem o swobodnych wędrówkach dżdżownic. Czy też sprawa pomijalna? (małe znaczenie dżdżownic, niekoniecznie muszą być pod skrzynkami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.07.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 pomijalna. Ja u siebie na ogrodzie prawie wcale dżdżownic nie mam, bo mam za mało próchnicy w glebie. Do skrzynek sypiesz dobrej jakości ziemię a nie odpadki roślinne, które dżdżownice muszą wpierw przerobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 29.07.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Dziękuję. Położenie skrzyń na agrotkaninie ułatwia mi sprawę. Mam w planie zrobić coś jak na poniższych rysunkach, choć nie mam składników na wszystkie warstwy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.07.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 nie ma sensu. Rozkładające się rośliny bez dostępu tlenu (bo zasypane ziemią) zaczną gnić i redukować azot do form nieprzyswajalnych dla roślin. Bakterie będą dodatkowo zabierać azot roślinom. Dlatego kompostowniki powinny być ażurowe a pryzma co jakiś czas przerzucana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 29.07.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Ja myślę o układzie w warzywniku wzorowanym na 'zagonach termicznych', gdzie kompostowanie uwalnia energię cieplną: https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=&url=http%3A%2F%2Fnotatnikzielichy.blogspot.com%2F2011_03_01_archive.html&psig=AFQjCNE-jAZZMaAXjy1fiLBAwK_CuK4eFA&ust=1469881251519660 Może w takich układach dostęp powietrza do procesu kompostowania jest od dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.07.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 raczej nie. Po prostu są to internetowe wymysły, bez podbudowy naukowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
100club 08.11.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) Planuję takie skrzynki na następny rok. Czy wysokość około 50 cm będzie wystarczająca? Edytowane 8 Listopada 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts