Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jeśli ma być to warzywnik na piasku to podstawą będzie nawadnianie, czyli sporo podlewania. Jeśli chodzi o przygotowanie ziemi - przekopać jesienią dodając obornik, lub spora dawkę kompostu, albo też wysiać nawóz zielony teraz w jesienią przekopać; a wiosna zasilić dodatkowo wieloskładnikowym nawozem minelralnym.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83306-warzywnik/#findComment-1896402
Udostępnij na innych stronach

ja bym siała zielony nawóż - facelię, łubin i przekopywała, jak osiągnie ok 20-30 cm. Do jesieni ze dwa razy urośnie. Na jesieni obornik, na wiosnę warzywnik gotowy.

A jak nie ma dostępu do obornika, to jesienią można wysiać wykę ozimą i przekopać ją na wiosnę. Odczekać z tydzień i już można siać jarzynki.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83306-warzywnik/#findComment-1896448
Udostępnij na innych stronach

  • 9 years później...

Planuję budowę 3 skrzynek drewnianych podniesionych na warzywa o wymiarach 200x100x45 cm.

 

Mam pytania:

 

1. Czy dno skrzynki musi mieć kontakt z gruntem? Czy też całość może leżeć np. na agrotkaninie pokrytej 3-cm warstwą żwiru?

Myślę o tym, że deski na żwirze nie gniłyby, gdyż kontakt z gruntem byłby wyeliminowany.

Do tego łatwiej byłoby wszystko od razu wyłożyć agrotkaniną, a nie później bawić się w jej docinanie między skrzynkami.

Dodam, że jestem zdecydowanym zwolennikiem agrotkanin.

 

2. Jak zrobić nawadnianie? Osobiście myślę by wyciągnąć obok skrzyń rurę zasilającą PE 25 mm i do niej łącznikiem podłączać wąż pocący.

 

Pytałem też na innym forum na 'O...', ale czuję, że tu uzyskam szybciej odpowiedź...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83306-warzywnik/#findComment-7144342
Udostępnij na innych stronach

pomijalna. Ja u siebie na ogrodzie prawie wcale dżdżownic nie mam, bo mam za mało próchnicy w glebie.

Do skrzynek sypiesz dobrej jakości ziemię a nie odpadki roślinne, które dżdżownice muszą wpierw przerobić.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83306-warzywnik/#findComment-7144760
Udostępnij na innych stronach

nie ma sensu. Rozkładające się rośliny bez dostępu tlenu (bo zasypane ziemią) zaczną gnić i redukować azot do form nieprzyswajalnych dla roślin. Bakterie będą dodatkowo zabierać azot roślinom. Dlatego kompostowniki powinny być ażurowe a pryzma co jakiś czas przerzucana.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83306-warzywnik/#findComment-7144846
Udostępnij na innych stronach

Ja myślę o układzie w warzywniku wzorowanym na 'zagonach termicznych', gdzie kompostowanie uwalnia energię cieplną: https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=&url=http%3A%2F%2Fnotatnikzielichy.blogspot.com%2F2011_03_01_archive.html&psig=AFQjCNE-jAZZMaAXjy1fiLBAwK_CuK4eFA&ust=1469881251519660

 

Może w takich układach dostęp powietrza do procesu kompostowania jest od dołu?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83306-warzywnik/#findComment-7144940
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...