Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KANALIZACJA

EWITKA

Recommended Posts

Niestety tak :(

Niby dla tego aby za nisko oczyszczalnia sciekow nie byla wkopana

e: hmm, dałbym taką kratkę

http://www.sklepy24.pl/sklep/unisan_net_pl/produkt/wpust-podlogowy-150x150-odplyw-50mm-boczny-niski/1159

styropian 5cm, + 5cm wyleki

Tylko jak z urządzeniem pompującym? zostawić dziurę na nie w posadzce?

Edytowane przez Brzeszczot_33
taka kratka?

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szczerze ... nie miałem nigdy do czynienia z takimi maszynami pompującymi.

Co do kratek, chyba jest taki wymóg w kotłowniach, choć przyznam szczerze, nie każdy sobie to życzy i dodaje, że to już jego sprawa i kierownika budowy gdyby ktoś miał obiekcje z inspektoratu, a są i tacy co w garażu i w kotłowni chcą kratki.

Słyszałem też, że pralka nie może stać na kratce.

Tylko do kratki potrzebował byś tą pompe?

Najlepiej by się było przejść po domu : ) Nie planuje wakacji w Twoich okolicach, chętnie bym doradził : ) Musisz się oprzeć na kimś kto to robi w okolicy : )

Co do pralki ... nie sprawdzałem nigdzie, ale absolutne minimum to jest chyba 60siąt, choć najczęściej widuje 70-80, słyszałem tez że lepiej jak odpływ jest wyżej niż bęben w pralce ale nie czytałem o tym dokładnie.

Jak masz takie plany to możesz podpytac na forum elektrody, tam jest troche gości instalatorów, może co doradzą z tymi pompami ... choć uważaj też bo jak trafisz na fanatyka to najpierw Ci napisze, nie bierz sie za takie roboty a potem doda jeszcze jakąs inna bzdurną teorie, niektórzy w takich docinkach są mocni, bo uważają się za fachowców i znawców.

• 4 months później...
Witam. Ja z trochę innej beczki. Mój problem polega odnośnie decyzji z ZUW. Zakład wstępnie wydał warunek podłączenia kanalizacji do drogi powiatowej ok. 180 m, jednakze w tej samej linii jest przyłacze do domu rodziców ok. 100m od planowanego domku. Czy jest możliwość zważając na koszty podłączyć się do rodziców? Z góry dziękuje za każdą pomoc.

• 2 years później...

Witam,

Proszę o poradę.

Czy redukcja z poniższego zdjęcia jest poprawnie zamontowana ?

20191207_171241-1.jpg

Czytałem że nie powinno się montować redukcji w taki sposób że gazy nie mogą swobodnie ujść do wentylacji. Czyli redukcja powinna być obrócona o 180stopnii. Zastanawiam się*jakie mogą być problemy przy takim montażu jak na zdjeciu.

Drugie pytanie: czy podejście w kuchnii do zlewu i zmywarki robić wkute w ściane ( 50 mm czy 70 mm ??? ) czy puścić po powierzchni ściany bo i tak zabuduje meblami ???

20191207_205244-1.jpg

• 2 months później...
Czy z poziomu kanalizacyjnego 50, mogę wejść do pionu 110 kolankiem 87,5?

Piony przechodzą przez płytę fundamentową w okolicach przyborów.

Wygodniej było by mi właśnie użyć w tym miejscu kolanka o takim kącie, aby poziomy odcinek ukryć w warstwie styro.

87,5? Gdzie takie coś sprzedaja nawet nie wiedziałem ze takie coś jest.

Wavin https://www.wavin.com/pl-pl/katalogty/Kanalizacja-wewnetrzna/Niskoszumowa/Wavin-SiTechPlus/SiTech-kolano-50875deg-cza

Wracając do pytania. Przejście z poziomu do pionu kolankiem o takim kącie będzie ok?

Możesz tam dac nawet 90stopni a za kolanem 90 stopni np.2 kolana 15 stopni aby ustawić rure poziomą ze spadkiem ok.3procent.zależy też ile chcesz odejść poziomami od pionów.

Edytowane przez romano78

• 10 months później...