Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ronaldinho

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 203
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Agatha, ja również dziękuję za wskazówki! Mój blat po pół roku użytkowania wyglądał koszmarnie... Po przeszlifowaniu i zaolejowaniu za pomocą Osmo wygląda ładniej niż nowy :) Minął miesiąc od olejowania i jest rewelacja, blat zupełnie inaczej się zachowuje, nie przyjmuje wody, nie łapie plam.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Tak chodzi za mna ten drewniany blat.

I chcialabym i sie boje.

Teraz jak nad tym sie zastanawialam to chyba serce wygra i blat bedzie.

 

Podpowiedzcie tylko gdzie zamawialiscie blaty debowe (Warszawa i okolice). Ikea odpada bo ma jedna szerokosc a bede potrzebowala o szer. 70 cm.

Olej napewno kupie OSMO.

Jak to dobrze, ze jest FM :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 months później...
Pisze do użytkowniczki agatah czy mogła byś odpisać na wiadomość prywatną ?? Napisałem już bardzo dawno temu. Zakupiłem blat dębowy w Stol-Dom Wołomin na wyciętej części z płyty i zlewu zrobiłem dwie warstwy 3058 osmo i niestety efekt nie jest taki jak u Ciebie drewno jest zdecydowanie ciemniejsze niż na twoich zdjęciach. Być może gra światła spowodowała tak piękny złocisty kolor jak u Ciebie dodam jeszcze, że mój blat jest lity Twój chyba również jednakże nie ma takich wąskich widocznych łączonych się "deseczek". Strasznie mi zależało na takim efekcie jak u Ciebie ...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 months później...
Wywołana jestem :)

 

radeon, pokaż ten blat.

To drewno więc może wyglądać inaczej. U mnie nieco inny odcień na podłodze i na blacie, w miejscu gdzie tym samym olejem traktowałam :)

Jest złocisty, ale nie az tak jak na zdjęciach :)

 

@ahatah mogę prosić zdjęcia blatu zaolejowanego osmo bezbarwnym?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 months później...

Podbijam wątek.

Marzy mi się blat drewniany, ale boję się jak będzie się zachowywał w trakcie użytkowania.

Stąd moje pytanie do użytkowników posiadających taki blat - czy np. tłuszcz pryskający z kuchenki nie zostawia śladów, czy nie ma jaśniejszych odbarwień pod przedmiotami stojącymi na blacie?

Możecie wstawić jakieś zdjęcia po kilku latach użytkowania?

Zdecydowalibyście się ponownie na blat drewniany?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Agnieszka, ja swój drewniany użytkuję dopiero rok. I to intensywnie, bo mam z drewna wyspę z osadzoną w nim płytą i zlewozmywakiem. Nie rozczulam się nad nim. Na tym blacie pracuję, gotuję, kroję, mieszam, gotuję i zmywam. Zdecydowanie wybrałabym to rozwiązanie po raz drugi. Plam z tłuszczu nie ma, jedyny "problem" jest taki, że na blacie jakieś 2-3 cm. wokół kuchenki warstwa oleju ściera się szybciej niż w innych miejscach, to nie jest dla mnie mankament, bo i tak raz na rok blat trzeba przeolejować , ale jest to po roku widoczne. Właśnie nadszedł czas jego ponownego olejowania, ale jeśli zdążę, zrobię zdjęcie przed i po.

Jeśli jesteś nastawiona na to, aby mieć przez cały czas blat w stanie "nienaruszonym", jak z wystawy, to rozczarujesz się. Jeśli nie przeszkadza Ci, że tu i ówdzie z czasem pojawią się drobne wgniecenia blatu (coś komuś spadnie), ryski, które trzeba będzie raz na rok doprowadzić do porządku, to bierz blat drewniany.

Jednak warunkiem zadowolenia z blatu drewnianego jest dobrze wysuszone drewno (= zaufane źródło zakupu) oraz dobrze położony olej (blat musi być dobrze "nasycony" olejem, wtedy nie będzie ryzyka, że będzie chłonął wodę). Wstawiam zdjęcie, jakie mam pod ręką, ale daje pogląd na stan rocznego blatu.

IMG_3136.jpg

Edytowane przez interona
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Twój blat wygląda super!

Czy na początku trzeba olejować częściej? Czytałam, że drewno właśnie musi być porządnie "nasycone", a później wystarczy raz na rok.

Będziesz olejować pierwszy raz tzn. pierwszy od razu po zamontowaniu blatu, a teraz po roku drugi raz?

Będę miała białe meble i szare/cementowe kafle - czyli całość dość zimna/surowa, drewniany blat ma ocieplić kuchnię

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...

Mam pytanie czy wasze blaty przed montazem olejowaliście też po bokach, od tyłu od spodu ? Rozumiem że na łączeniu ze ścianą (kafle lub szkło) macie listwe uszczelniającą czy też można stosować silikon ?

Bardzo często na nasz obecny blat wylewa sie wrzątek albo prawie wrzątek np przy robieniu kawy czy wyparzaniu butelek dzieciom. Czy taka gorąca woda nie odbarwia blatu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
Cactus, woda nie odbarwia blatu (np. przy gotowaniu zawsze coś*gorącego pryska na boki), ale stopniowo olej się*ściera najzwyczajniej w świecie. Stąd co jakiś*czas konieczność odnowienia powłoki. Olejowanie od spodu nie, ale krawędzie (wszędzie, gdzie mogłaby wniknąć woda), np. między płytą a blatem, między zlewozmywakiem a blatem, trzeba bardzo dobrze nasączyć olejem, inaczej woda będzie podsiąkała i odbarwiała drewno. Silikon jest bardzo dobrym rozwiązaniem na uszczelnienie blatu (u mnie bezbarwny), listwa to już kwestia estetyczna, ja osobiście nie lubię takich dodatków.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...