t.kasia 16.09.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 arek570 - bardzo Ci dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yecath 17.09.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Agatha, ja również dziękuję za wskazówki! Mój blat po pół roku użytkowania wyglądał koszmarnie... Po przeszlifowaniu i zaolejowaniu za pomocą Osmo wygląda ładniej niż nowy Minął miesiąc od olejowania i jest rewelacja, blat zupełnie inaczej się zachowuje, nie przyjmuje wody, nie łapie plam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 17.09.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Bardzo bardzo się cieszę, że mogłam pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yecath 17.09.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Powinnaś dostać jakąś prowizję od Osmo Albo chociaż zapas oleju na kilka lat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 17.09.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 W sumie to zapas mam jedna puszka na 4 lata Tylko, że sama sobie kupiłam Najważniejsze, że się sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malenka 29.09.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Tak chodzi za mna ten drewniany blat. I chcialabym i sie boje. Teraz jak nad tym sie zastanawialam to chyba serce wygra i blat bedzie. Podpowiedzcie tylko gdzie zamawialiscie blaty debowe (Warszawa i okolice). Ikea odpada bo ma jedna szerokosc a bede potrzebowala o szer. 70 cm. Olej napewno kupie OSMO. Jak to dobrze, ze jest FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radeon87 16.03.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Pisze do użytkowniczki agatah czy mogła byś odpisać na wiadomość prywatną ?? Napisałem już bardzo dawno temu. Zakupiłem blat dębowy w Stol-Dom Wołomin na wyciętej części z płyty i zlewu zrobiłem dwie warstwy 3058 osmo i niestety efekt nie jest taki jak u Ciebie drewno jest zdecydowanie ciemniejsze niż na twoich zdjęciach. Być może gra światła spowodowała tak piękny złocisty kolor jak u Ciebie dodam jeszcze, że mój blat jest lity Twój chyba również jednakże nie ma takich wąskich widocznych łączonych się "deseczek". Strasznie mi zależało na takim efekcie jak u Ciebie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.03.2016 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 agatah ostatnio na forum pisała 10 października - być może, że od tego czasu nie uczestniczy na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonkaD 16.03.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Witam. Mam blat dębowy od prawie 3lat, zawsze używałam oleju Biofa. Teraz chcę zmienić olej na polecany tutaj Osmo. Czy ktoś z Was używał obydwu olejów ? Obawiam się zmiany koloru blatu. Pozdrawiam, Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 17.03.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Wywołana jestem radeon, pokaż ten blat. To drewno więc może wyglądać inaczej. U mnie nieco inny odcień na podłodze i na blacie, w miejscu gdzie tym samym olejem traktowałam Jest złocisty, ale nie az tak jak na zdjęciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radeon87 17.03.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Wyślę Ci dziś jak tylko będę w mieszkaniu zdjęcie blatu jeszcze nie olejowanego (surowego) i elementu wycinanego już po aplikacji osmo 2x i sama zobaczysz jak to wygląda. Może w tym przypadku trzeba było wybrać inną opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fkfk1 22.08.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Wywołana jestem radeon, pokaż ten blat. To drewno więc może wyglądać inaczej. U mnie nieco inny odcień na podłodze i na blacie, w miejscu gdzie tym samym olejem traktowałam Jest złocisty, ale nie az tak jak na zdjęciach @ahatah mogę prosić zdjęcia blatu zaolejowanego osmo bezbarwnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka55 03.02.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Podbijam wątek.Marzy mi się blat drewniany, ale boję się jak będzie się zachowywał w trakcie użytkowania.Stąd moje pytanie do użytkowników posiadających taki blat - czy np. tłuszcz pryskający z kuchenki nie zostawia śladów, czy nie ma jaśniejszych odbarwień pod przedmiotami stojącymi na blacie?Możecie wstawić jakieś zdjęcia po kilku latach użytkowania? Zdecydowalibyście się ponownie na blat drewniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
interona 03.02.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 (edytowane) Agnieszka, ja swój drewniany użytkuję dopiero rok. I to intensywnie, bo mam z drewna wyspę z osadzoną w nim płytą i zlewozmywakiem. Nie rozczulam się nad nim. Na tym blacie pracuję, gotuję, kroję, mieszam, gotuję i zmywam. Zdecydowanie wybrałabym to rozwiązanie po raz drugi. Plam z tłuszczu nie ma, jedyny "problem" jest taki, że na blacie jakieś 2-3 cm. wokół kuchenki warstwa oleju ściera się szybciej niż w innych miejscach, to nie jest dla mnie mankament, bo i tak raz na rok blat trzeba przeolejować , ale jest to po roku widoczne. Właśnie nadszedł czas jego ponownego olejowania, ale jeśli zdążę, zrobię zdjęcie przed i po. Jeśli jesteś nastawiona na to, aby mieć przez cały czas blat w stanie "nienaruszonym", jak z wystawy, to rozczarujesz się. Jeśli nie przeszkadza Ci, że tu i ówdzie z czasem pojawią się drobne wgniecenia blatu (coś komuś spadnie), ryski, które trzeba będzie raz na rok doprowadzić do porządku, to bierz blat drewniany. Jednak warunkiem zadowolenia z blatu drewnianego jest dobrze wysuszone drewno (= zaufane źródło zakupu) oraz dobrze położony olej (blat musi być dobrze "nasycony" olejem, wtedy nie będzie ryzyka, że będzie chłonął wodę). Wstawiam zdjęcie, jakie mam pod ręką, ale daje pogląd na stan rocznego blatu. Edytowane 3 Lutego 2017 przez interona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka55 04.02.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Twój blat wygląda super! Czy na początku trzeba olejować częściej? Czytałam, że drewno właśnie musi być porządnie "nasycone", a później wystarczy raz na rok.Będziesz olejować pierwszy raz tzn. pierwszy od razu po zamontowaniu blatu, a teraz po roku drugi raz? Będę miała białe meble i szare/cementowe kafle - czyli całość dość zimna/surowa, drewniany blat ma ocieplić kuchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 29.05.2017 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2017 Mam pytanie czy wasze blaty przed montazem olejowaliście też po bokach, od tyłu od spodu ? Rozumiem że na łączeniu ze ścianą (kafle lub szkło) macie listwe uszczelniającą czy też można stosować silikon ?Bardzo często na nasz obecny blat wylewa sie wrzątek albo prawie wrzątek np przy robieniu kawy czy wyparzaniu butelek dzieciom. Czy taka gorąca woda nie odbarwia blatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
interona 30.06.2017 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Cactus, woda nie odbarwia blatu (np. przy gotowaniu zawsze coś*gorącego pryska na boki), ale stopniowo olej się*ściera najzwyczajniej w świecie. Stąd co jakiś*czas konieczność odnowienia powłoki. Olejowanie od spodu nie, ale krawędzie (wszędzie, gdzie mogłaby wniknąć woda), np. między płytą a blatem, między zlewozmywakiem a blatem, trzeba bardzo dobrze nasączyć olejem, inaczej woda będzie podsiąkała i odbarwiała drewno. Silikon jest bardzo dobrym rozwiązaniem na uszczelnienie blatu (u mnie bezbarwny), listwa to już kwestia estetyczna, ja osobiście nie lubię takich dodatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka55 20.07.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Nakładacie olej pędzlem czy wałkiem z mikrofibry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 02.08.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Mi stolarz zalecił mieciutką ściereczkę. Nie wiem czym robi się najlepiej i najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka55 03.08.2017 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Zrobiłam pędzlem. Wyszło super - jestem zachwycona drewnianym blatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts