Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

mam dylemat adn frontówa dokładnie z czego mają być: lakier?folia ?czy fornir?. Poczatkowo rozważalam lakier na całości z racji tego że kuchnia mała- a lakier ( biłały ) powiększyłby kuchnię. Ale teraz zastanawiam się nad opcją fornir szafki dolne a górne biały lakier. Dodtakowo chciłabym mieć uchwyty listwowe, blat czrany. I tu dylemat, która opcję wybrać?

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

poproś projektanta kuchni, by zrobił Ci wizualizację w kilku wersjach kolorystycznych, wtedy sama ocenisz, co Ci najbardziej leży :)

Uważajcie na firmę LUPUS! Przestrzegam was przed zamawianiem u nich mebli kuchennych, firma jest nierzetelna, nie dotrzymuje terminów chociaż i tak daje sobie bardzo długie terminy na realizację, wszystko pakuje niechlujnie, niestarannie, myli zamówienia, przysyła niekompletny towar, totalna porażka :( Żałuję strasznie, że się nie zdecydowałam na inne popularne kuchnie z tej półki cenowej, już dawno miałabym kuchnię, a tak nie moge się wprowadzić do nowego mieszkania i nic nie wskazuje na to, żeby coś się miało szybko zmienić w tej kwestii, bo Lupusowi się nie spieszy nic a nic z uwzględnianiem reklamacji.

Pieniądze wyrzucone w błoto :(

Nie polecam!

• 7 months później...
uwaga na firmę RESTOL fronty kuchenne nie nadają się do użytku strasznie się rysują (nawet przecieranie zalecaną ścierką bawełniana i mikrofibrą) już po miesiącu wygląda strasznie aż strach pomyśleć co będzie dalej.... reklamacje firma olewa twierdząc że niewłaściwe użytkowane (z tego wynika że frontów się nie wyciera wcale)

KD77 zarejestrowałeś/łaś się tylko po to by naskarżyć na firmę? Bez dowodów (np. zdjęć) trudno uwierzyć, raczej wygląda na nieuczciwą konkurencję.

Firma może wystąpić z powództwem za naruszenie dobrego imienia.

• 2 months później...
My zrobiliśmy sobie meble z frontami z płyty laminowanej. Tanie a i wzorów było naprawdę dużo. Zamówiliśmy w firmie Koncept z Lublina (teraz mieszkamy w Warszawie). Mąż jest zadowolony z ich montażu więc zamówił jeszcze dwie szafy wnękowe.
  • 3 weeks później...

Kochani, mam pytanie odnośnie systemu kosza na śmieci w kuchni - byłam zdecydowana na taki w szufladzie, wysuwany (tym bardziej, że prowadzimy segregację). Stolarz odradził mi twierdząc, że po jakimś czasie, lub w wyniku nieuwagi, może się zdarzyć, że front uderzy w szafkę obok, bo nierówno "wjedzie" - a wiadomo, że nie będzie nikt przykładał szczególnej uwagi, żeby go równo poprowadzić. Poza tym za śmietnikiem mam wszystkie zawory wody i trudno będzie się do nich dostać, jak zajdzie jakaś nagła potrzeba. Zaproponował mi front otwierany na zawiasach i do tego w środku wysuwana szuflada-kosz (pewnie taka metalowa, tak to sobie wyobrażam).

Zastanawiam się, czy to nie będzie upierdliwe? Czy komuś z was zdarzyło się coś złego ze zwykłą szufladą z koszem?

Podobno Wurth ma jakiś system otwierania taki, że otwierając front na zawiasach, jednocześnie wysuwa się ten kosz ze środka. Szukałam w ich katalogu, ale nic nie znalazłam takiego - może ktoś ma? Poradźcie!

(jak gdzieś już o tym rozmawiano, to pokierujcie proszę, bo nie znalazłam)

eveee Nie bardzo rozumiem argumentację stolarza, nie wiem w co front miałby uderzyć i co to znaczy że może "nierówno wjechać". Jeśli chodzi o zawory wodne, syfon czy gniazdko do podłączenia zmywarki to ja też mam to wszystko za szufladą i po całkowitym wysunięciu szuflady jest do tego dostęp a gdyby zaszła taka potrzeba to w każdej chwili można wyjąć szufladę z prowadnic (ja poprosiłam stolarza żeby mi pokazał jak to zrobić w razie gdyby coś się działo).

Na zdjęciu szuflada już zamontowana ale jeszcze bez frontu:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=88840&d=1323267598

Mam szufladę na prowadnicach bluma (tandembox) z pełnym wysuwem i cichym domykiem, do środka włożyłam zwykłe wiadro na śmieci i takie rozwiązanie jest super. Jak chcesz mieć więcej wiader żeby segregować to wymierz dokładnie szufladę i sprawdź ile Ci wejdzie. Ja mam jedno duże 33x28cm na zwykłe śmieci i zostaje miejsce na zmiotkę, płyny czyszczące i inne, dno szuflady u mnie to ok 52x42cm.

Cała kuchnia i szuflada już z frontem:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=94664&d=1326317098

Polecam takie szuflady robić na dobrych (markowych) prowadnicach bo po napełnieniu taki kosz sporo waży i przy słabych prowadnicach szuflada może się ciężko prowadzić i z czasem zepsuć.

Marzyło mi się otwieranie pedałem, niestety nie zmieścił się w budżecie a może i dobrze bo śmietnik w szufladzie sprawdza się bardzo dobrze.

Pozdrawiam

Edytowane przez katel2

Elfir, katel, dzięki za odpowiedź!

Elfir, widzę, że jest tyle tych systemów, chętnie sobie pooglądam i jeszcze się zastanowię. Dzięki za linki. Choć najbardziej cenne są i tak doświadczenia z życia wzięte :)

stolarz mówił o czymś takim

http://kapi.org.pl/wp-content/uploads/2012/07/09.72.A-Pullboy-Flex-kosz-wstawiany-do-szuflady-300x300.jpeg

Katel, piękna kuchnia! Właśnie po to pytam, bo może ktoś miał kiedyś problem z taką szufladą, że ona gdzieś się "buja na boki", ze względu na to, że ma trochę inne proporcje niż tradycyjna szuflada, nie wiem jak to dokładniej wyjaśnić :) Prowadnice na pewno będą markowe, inne nie wchodzą w grę. Dziękuję za twój głos, jestem przez to bliższa podjęcia decyzji :)

• 2 months później...
Witam wszystkich. Mam małe pytanko. Jestem też na etapie wyboru kuchni do domku - biały lakier. Są producenci którzy oferują fronty 3 - krotnie lakierowane a są tacy co 6-cio krotnie lakierowane. Te sześcio są prawie dwukrotnie droższe. Każdy oczywiście zachwala swoje i mam dylemat czy wyłożyć więcej kasy i się nie martwić o np. rysy itp. czy sobie odpuścić.Pozdrawiam
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...

Właśnie mam montowaną kuchnię z frontami w lakierze. dopatrzyłam się w uchwytach - frezach popękania. Czy powinnam prosić o wymianę całego frontu? Boję się, żeby mi po jakimś czasie nie popękał lakier na całości, czy ewentualnie zaszło wilgocią.

Z góry dziękuję za pomoc.

Eveee nie roumiem, czemu akurat szuflada z koszem miałaby krzywo się domykać - a więcej szuflad w kuchni nie planujesz? u mnie każda domyka się tak samo dobrze. Mam na systemach bluma - a kosz wysuwany z szuflada to genialne rozwiązanie - nie rezygnowałabym z niego.

aniabes jeśli lakier popękał - reklamuj. Ja miałam taki problem z jednym frontem - reklamacja uwzględniona.

Witam, mam pytanko do was.

Mamy meble z płyty laminowej , dąb cortina. fajnie ladnie pięknie wszystko zostało zamonotwane....i ?

zostały one wyczyszczone cif-em przez montażystę . Po tym wszystkim fronty są szare, matowe. bez takiego połysku. ( przed montażem miały w sobie to coś świecące lecz po tym wszystkim jakoś... plam dostał ? Poradzicie może czym je umyć, przetrzeć lub cokolwiek zrobić ?

Pozdrawiam.

• 1 month później...

Właśnie dlatego wolę drewno :) Drewniane meble w każdej chwili można odnowić i przez to służą dłużej. A cena - w dużej mierze zależy od okuć, rodzaju prowadnic itp - jak w kuchniach z płyty.

kuchnia sielska - szafka typu cargo.jpg Drewniana kuchnia w stylu nowoczesnym (2).JPG

Właśnie mam montowaną kuchnię z frontami w lakierze. dopatrzyłam się w uchwytach - frezach popękania. Czy powinnam prosić o wymianę całego frontu? Boję się, żeby mi po jakimś czasie nie popękał lakier na całości, czy ewentualnie zaszło wilgocią.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam , oczywiście firma powinna zabrać front do ponownego lakierowania bo później może być tylko gorzej ,,,Miłego , Piotr