gaga33 12.04.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 mam pytanie ja z mężem planuje ogrodzić działkę ogroidzeniem betonowym ze względu na bezpieczeństwo,ale zastanawiam się czy położyć tych mat na ogrodzenie , co sądzicie? Ktoś z was ma je na ogrodzeniu betonowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredzia-phiphi 13.04.2012 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 To gdzie ty mieszkasz? W RPA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.04.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Fredzia - masz plusa :) Na betonowy mur to raczej bluszcz .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 13.04.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 siatka wiadomo jest tania i wyszloby taniej ale jednek myslimy o ogrodzeniu z plyt betonowych , nasi znajomi też maja własnie płyty betonowe a na to maty i jest ok;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaarfield 18.07.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 mam pytanie ja z mężem planuje ogrodzić działkę ogroidzeniem betonowym ze względu na bezpieczeństwo,ale zastanawiam się czy położyć tych mat na ogrodzenie , co sądzicie? Ktoś z was ma je na ogrodzeniu betonowym? Właśnie mam to za sobą. Robota masakryczna, bo do betonu nie ma jak przymocować, więc 2 dni zajęło przewlekanie drutu pomiędzy płytami i owijanie słupków, ale do tego drutu dało sie umocować matę ( wiklinowa, 2 m wysokości ) i wygląda to duuuuużo lepiej W sumie robota na 3 i pół dnia przy 42 metrach bieżących muru, ale w pojedynkę, 2 osoby zrobią 3 x szybciej bo odpada konieczność biegania dookoła ogrodzenia podczas mocowania drutów nośnych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 bluszcz sam sie czepia i jest trwalszy od maty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaarfield 20.07.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 bluszcz sam sie czepia i jest trwalszy od maty Fakt, ale nie lubi pełnego nasłonecznienia, a właśne takie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.07.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 bluszcz świetlnie rośnie przy pełnym nasłonecznienu. Potrzebuje tylko wówczas odpowiedniej wilgotności podłoza. Bluszcz wspina się nie dlatego, że lubi, tylko dlatego, że dąży do światła. Zakwita wylącznie w pełnym słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaarfield 20.07.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 tylko że zimozielona jest tylko hedera, a ta lubi cień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.07.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 (edytowane) Bluszcz pospolity to po łacinie Hedera helix.Wszystkie bluszcze są zimozieloneI zaręczam ci, że kwitnie tylko na słońcu.Wymaga jedynie osłonietego przed zimowymi wiatrami stanowiska (mur świetnie osłania). Gdzie na tym zdjęciu jest cień?http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Hedera_helix_-_Efeu_an_einem_Haus.JPGhttp://www.tomgarden.nl/upimg/Hedera%20Helix%20Hibernica%20a.jpghttp://www.atuin.be/images/foto/thumbs/Klimop_Hedera_helix640x480.jpg U sąsiada cały południowy płot z siatki obsadzony jest bluszczem. Słońce tam jest od rana do wieczora. Edytowane 21 Lipca 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaarfield 24.07.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 możliwe, choć fachowcy twierdzą inaczej: http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Hedera%20helix&lang=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.07.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 A ja to nie jestem fachowcem tak? Pomimo pracy w branży ponad 10 lat? A sąsiad na szczęście z branży nie był i sobie na płocie posadził 20 lat temu Poczytaj o warunkach jakie musża być spełnione do zakwitnięcia, chociażby na wiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 25.07.2013 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 ech.. i znowu to samo w wątku ogrodowym; brak pokory i ta łatwość podważania kompetencji praktyka w danej dziedzinie - poraża mnie. tylko że zimozielona jest tylko hedera, a ta lubi cień strzał w kolano mój bluszcz rośnie w miejscu, gdzie słońce jest od 8.00 do 17.00, czyli w pełnym letnim słońcu, wspina się po specjalnej konstrukcji z siatki zgrzewanej i rośnie jak szalony, fakt w żyznej i wilgotnej glebie i miejscu przy ścianie, i jest oczywiście jak każdy bluszcz (bluszcz=hedera helix) zimozielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.07.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 gaarfield jest tu nowy, to mnie nie zna. Nie wiedział, że pisze z ogrodnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaarfield 27.07.2013 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Elfir - dziękuję za info z przekonującymi zdjęciami.Greywolf - jestem tu by znaleźć odpowiedzi na pytania, a nie po to by podważać czyjeś kompetencje. Jeśli wrzucam link do specjalistycznej strony, to własnie dla rozwiania wątpliwości. Wszystko w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 10.06.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Odświeżę wątek.Bluszcz bluszczem, maty matami, natomiast ja mam takie pytanie, a mianowicie:Gdybym teraz zasłoniła się od sąsiadów matami z trzciny (mocowanymi do starej siatki) i wzdłuż tego ogrodzenia z mat trzcinowych posadziłabym bluszcz, to czy takie ogrodzenie, składające się z siatko-mato-bluszczu przetrwa np. 15-20 lat?Co o tym sądzicie? Ja rozumiem, że mata po paru latach zaczęłaby się kruszyć, ale sama siatka ma już ze 20 lat i póki co się trzyma samej siebie. Gdyby odpowiednio pielęgnować bluszcz, to jest szansa, że na tej siatko-macie będzie sobie rósł 15-20 lat?Efir i inni - jaki jest Wasze zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.06.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Mata trzcinowa przetrwa z 3 lata. Bluszcz u sąsiadow ma pewnie 30 lat i rośnie w najlepsze. Praktycznie pod nim siatki już nie ma, trzyma się sam na sobie i betonowych słupkach do których mocowano siatkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 10.06.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 nie ma takiej szansy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts