Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stelaż pod winorośl

Recommended Posts

Metalowy - nie całkiem. metal nagrzewa się silnie od słońca i "przypala" pędy, a w zimie je "przemraża". A więc tylko w miejscach nie mających bezpośredniego kontaktu z pędami.

A trwałość stelażu? A po co ci trwały? Winorośl rośnie i się zmienia. Zmieniają się też wymagania dla konstrukcji. Więc nie przesadzajmy z tą trwałością.

U mnie jest metalowy i nie przemarza i nie przypala.

Rurki są pomalowane na brązowo, co 30 cm lecą druty i co tu więcej. Drewno tego nie spełni, trzeba będzie go dobrze zaimpregnować i zamocować w zabetonowanych ocynkowanych stopach, bez tego ani rusz. Opiekuję się ogrodem od ponad 20 lat i wszystkie pomysły już przerabiałem...

oho ho - czyli dobrze, że to napisałam - może to przesąd? czyli jak drewno to jakie? bo teraz plan mam taki - rok-dwa poczekać aż się sytuacja w ogrodzie ustabilizuje i będę wiedziała, gdzie chcę stelaż trwały (metalowy pewnikiem) stawiać ale teraz pilnie potrzebuję "czegoś" - wstyd przyznać ale winorośle "pną" mi się po ziemi :oops:

• 4 years później...
U mnie jest metalowy i nie przemarza i nie przypala.

Rurki są pomalowane na brązowo, co 30 cm lecą druty i co tu więcej. Drewno tego nie spełni, trzeba będzie go dobrze zaimpregnować i zamocować w zabetonowanych ocynkowanych stopach, bez tego ani rusz. Opiekuję się ogrodem od ponad 20 lat i wszystkie pomysły już przerabiałem...

Mam scianę 10 metrową, a na niej winorosl chce zrobić stelaż metalowy, drewniany włąsnie sie rozlatuje.

Moje pytanie to jak gęsto w poziomie i pionie pospawać pręty?

Jak daleko od sciany powinan znaleźć się płaszczyna tego stelaża?

Na jakie wysokości puścic stelaż w tzw "zadaszenie" i jak duże może być to "zadaszenie"?

Może być 50x50. Oddalenie na ok 20 cm - przewiewające powietrze utrudni rozwój mączniaka.

W uprawach wielkotowarowych uprawia się przy rozciągniętych poziomo 3-5 drutach.

Zadaszenie - kiść winorośl, aby dojrzała wymaga ogromnych ilości słońca i ciepła. Zadaszenie będzie zacieniać dużą część krzewu, a zwisające pod zadaszeniem grona też będą w cieniu. Chyba, że to ma być dekoracja a nie uprawa sadownicza, wówczas możesz sobie zrobić dużą, przestronną altanę :)

Zadaszenie - kiść winorośl, aby dojrzała wymaga ogromnych ilości słońca i ciepła. Zadaszenie będzie zacieniać dużą część krzewu, a zwisające pod zadaszeniem grona też będą w cieniu. Chyba, że to ma być dekoracja a nie uprawa sadownicza, wówczas możesz sobie zrobić dużą, przestronną altanę :)

Już mi przeszło "zadaszenie" z winorośli. Chce mieć słodkie kiscie :D

Kiście będą słodkie bez obaw jak dojrzeją to są smaczne, słodziutkie. Puściłem druty/linki od płotu w stronę choinek i właśnie po nich się pną. tak ze mam schronienie przed słoncem w upalne dni:) A winogrono od spodu tzn to w cieniu może wolniej dojrzeje od tych wystawionych na słońce o kilka dni ale i tak złapie słodyczy.Najlepsze rozwiązanie to jeść najpierw te słoneczne a potem dopiero te z pod spodu:D Owoce dojrzeją i będą słodkie na 100%:)