jutlandia 30.07.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 a z jakiego drewna najlepiej budować i jak zaimpregnować stelaż pod winorośl tak by wytrzymał długie lata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 30.07.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Może lepiej zrobić metalowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 30.07.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Metalowy - nie całkiem. metal nagrzewa się silnie od słońca i "przypala" pędy, a w zimie je "przemraża". A więc tylko w miejscach nie mających bezpośredniego kontaktu z pędami. A trwałość stelażu? A po co ci trwały? Winorośl rośnie i się zmienia. Zmieniają się też wymagania dla konstrukcji. Więc nie przesadzajmy z tą trwałością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 30.07.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 U mnie jest metalowy i nie przemarza i nie przypala.Rurki są pomalowane na brązowo, co 30 cm lecą druty i co tu więcej. Drewno tego nie spełni, trzeba będzie go dobrze zaimpregnować i zamocować w zabetonowanych ocynkowanych stopach, bez tego ani rusz. Opiekuję się ogrodem od ponad 20 lat i wszystkie pomysły już przerabiałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 31.07.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 No właśnie - ja też mam metalowy, pomalowy na brązowo, z drutami co 50 cm i od 10 lat nic się winogronowi nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutlandia 06.08.2007 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 bardzo dziękuję w takim razie zrobię chyba system kombinowany - podobno jeśli chodzi o drewno najlepsza jest leszczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 06.08.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Taaaa.. po roku zgnije.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 06.08.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Skąd pomysł na leszczynę?Jak już zrobisz stelaż pod winogron, to powinien on parę lat wytrzymać. Z leszczyną będziesz miał tak jak pisze Mirek_Lewandowski zaraz Ci zgnije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutlandia 07.08.2007 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 oho ho - czyli dobrze, że to napisałam - może to przesąd? czyli jak drewno to jakie? bo teraz plan mam taki - rok-dwa poczekać aż się sytuacja w ogrodzie ustabilizuje i będę wiedziała, gdzie chcę stelaż trwały (metalowy pewnikiem) stawiać ale teraz pilnie potrzebuję "czegoś" - wstyd przyznać ale winorośle "pną" mi się po ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.08.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 My zrobiliśmy konstrukcję z pozostałości po więźbie. Jednym słowem sosna. Zdjęcia w moim dzienniku na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 18.02.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 U mnie jest metalowy i nie przemarza i nie przypala. Rurki są pomalowane na brązowo, co 30 cm lecą druty i co tu więcej. Drewno tego nie spełni, trzeba będzie go dobrze zaimpregnować i zamocować w zabetonowanych ocynkowanych stopach, bez tego ani rusz. Opiekuję się ogrodem od ponad 20 lat i wszystkie pomysły już przerabiałem... Mam scianę 10 metrową, a na niej winorosl chce zrobić stelaż metalowy, drewniany włąsnie sie rozlatuje. Moje pytanie to jak gęsto w poziomie i pionie pospawać pręty? Jak daleko od sciany powinan znaleźć się płaszczyna tego stelaża? Na jakie wysokości puścic stelaż w tzw "zadaszenie" i jak duże może być to "zadaszenie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Może być 50x50. Oddalenie na ok 20 cm - przewiewające powietrze utrudni rozwój mączniaka. W uprawach wielkotowarowych uprawia się przy rozciągniętych poziomo 3-5 drutach. Zadaszenie - kiść winorośl, aby dojrzała wymaga ogromnych ilości słońca i ciepła. Zadaszenie będzie zacieniać dużą część krzewu, a zwisające pod zadaszeniem grona też będą w cieniu. Chyba, że to ma być dekoracja a nie uprawa sadownicza, wówczas możesz sobie zrobić dużą, przestronną altanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 18.02.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Zadaszenie - kiść winorośl, aby dojrzała wymaga ogromnych ilości słońca i ciepła. Zadaszenie będzie zacieniać dużą część krzewu, a zwisające pod zadaszeniem grona też będą w cieniu. Chyba, że to ma być dekoracja a nie uprawa sadownicza, wówczas możesz sobie zrobić dużą, przestronną altanę Już mi przeszło "zadaszenie" z winorośli. Chce mieć słodkie kiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz21m 19.02.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Kiście będą słodkie bez obaw jak dojrzeją to są smaczne, słodziutkie. Puściłem druty/linki od płotu w stronę choinek i właśnie po nich się pną. tak ze mam schronienie przed słoncem w upalne dni:) A winogrono od spodu tzn to w cieniu może wolniej dojrzeje od tych wystawionych na słońce o kilka dni ale i tak złapie słodyczy.Najlepsze rozwiązanie to jeść najpierw te słoneczne a potem dopiero te z pod spodu:D Owoce dojrzeją i będą słodkie na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts