Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - czy konieczna jest folia aluminiowa ?

Tomalx

Recommended Posts

Co to znaczy nie świeci ?

Świeci , a jak dasz grafitowy świeci mniej.

Nie daje sie foli na ściany bo wymyślono inna metodę.

Jaką? Jest równie skuteczna, co folia?

Stań przy kominku i zasłoń sie szybą ( szyba i tak jest w drzwiczkach) będzie ciepło .

A spróbuj zasłonić sie lustrem ,albo nawet ową folią .

Co ma rozchodzenie się promieniowania cieplnego w powietrzu wspólnego z promieniowaniem wewnątrz ciał stałych, że takie analogie przywołujesz?

Pokaż mi np. wyniki badań, gdzie folia zatopiona w środku jakiegoś ciała stałego zmieniła przepuszczanie promieniowania cieplnego tego ciała.

podłoga (rurki ) +35 ziemia + 10 *C dt 25 *C trochę szkoda

Jeszcze uwzględnij, że jak ziemię pod domem ogrzejesz, to to ciepło słabo się tam rozchodzi i ucieka dalej. Za to powietrze natychmiast ulatuje i zostaje zastąpione zimnym.

Te +10 to gdzie masz? Poniżej styropianu? Metr poniżej poziomu gruntu? Zgadujesz czy masz takie dane?

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może lepiej. Ale po co, skoro teza jest oczywista. Żeby śmieć temat offopem?

Może podasz jakieś wartości, procenty ile ciepła folia z tematu zmniejszy straty ciepła?

Co do zmnejszenia strat przez folie to dokładnej wartosci nie podam gdyz nie znam metod obliczeniowych dla takiego przypadku, jezeli chodzi o to teza jest oczywista to wcale nie jest ona oczywista. Wszystko zalezy od warunków brzegowych a te mogą byc rózne dla kazdego przypadku.

Przecież ludzie to już sprawdzali metodą praktyczną czyli pomiarem temperatury pod wylewką w tym samym budynku. Folia alu na styro albo jej brak nie mają mierzalnego wpływu na izolacje cieplną.Ja folie dałem ale ze względu na utrzymanie wylewki nad styro i łatwiejsze rozkładanie rurek po liniach.

Jeszcze uwzględnij, że jak ziemię pod domem ogrzejesz, to to ciepło słabo się tam rozchodzi i ucieka dalej. Za to powietrze natychmiast ulatuje i zostaje zastąpione zimnym.

Te +10 to gdzie masz? Poniżej styropianu? Metr poniżej poziomu gruntu? Zgadujesz czy masz takie dane?

Jest to uwzglednione w postaci tzw oporu przejmowania ciepła.

Co ma rozchodzenie się promieniowania cieplnego w powietrzu wspólnego z promieniowaniem wewnątrz ciał stałych, że takie analogie przywołujesz?

Pokaż mi np. wyniki badań, gdzie folia zatopiona w środku jakiegoś ciała stałego zmieniła przepuszczanie promieniowania cieplnego tego ciała.

?

Akurat lustro składa sie z 3 warstw . szkło, aluminium ,warstwa zabezpieczająca aluminium .

Sprawdź to nic nie kosztuje , i jest proste

Przecież ludzie to już sprawdzali metodą praktyczną czyli pomiarem temperatury pod wylewką w tym samym budynku. Folia alu na styro albo jej brak nie mają mierzalnego wpływu na izolacje cieplną.Ja folie dałem ale ze względu na utrzymanie wylewki nad styro i łatwiejsze rozkładanie rurek po liniach.

Ale czy ktoś zmierzył ile ucieka w dół .??

Akurat lustro składa sie z 3 warstw . szkło, aluminium ,warstwa zabezpieczająca aluminium .

Sprawdź to nic nie kosztuje , i jest proste

Ale co sprawdzę? Jak się rozchodzi promieniowanie cieplne w ciele stałym? Możesz dokładniej rozpisać co mogę zaobserwować?

Edytowane przez Kaizen

• 2 months później...

Ten wątek pod wieloma względami woła o pomstę do nieba... ;)

Mnie na fizyce uczyli, że:

1. Konwekcja (tzw. uciekanie ciepła do góry) występuje tylko w ośrodkach gazowych i ciekłych. W ogrzewaniu podłogowym w warstwach pod płytkami, zjawisko to nie występuje. Ciepło będzie się rozchodziło w każdym kierunku jednakowo, chyba że napotka jakieś opory (np. lepszą izolację cieplną).
  2. Promieniowanie termiczne emituje każde ciało i jego intensywność zależy od temperatury ciała. Rurka leżąca na foli alu rozgrzeje tę folię praktycznie do temperatury równej rurce. W związku z tym folia będzie emitować promieniowanie z taką samą intensywnością w stronę styropianu i w stronę wylewki. Ilość emitowanego promieniowania z foli będzie nawet większa niż z rurek, bo powierzchnia folii z reguły jest większa niż rurek (oczywiście beton obok też nagrzeje się do temepratury prawie równej rurkom i swoje promieniowanie też będzie emitował).

Podsumowując: ciepło w podłogówce nie idzie samoczynnie do góry; zapomnijcie o odbijaniu promieniowania przez folię alu w podłogówce...

• 10 months później...
Przypadkowo trafiłem na temat... wiem, że odgrzewam kotleta. Ale dodam coś od siebie. Miałem okazje demontować podłogę pod którą była podłogowka, była też tam folia aluminiowa... miało to właśnie odbijać ciepło itd. Wiecie co zostało po tym sreberku? Nic! kawałek cienkiego papierku na ktory była klejona w fabryce, sreberko znikło całkowicie....