Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taki luźny temat: płytki i kafle jak ziemniaki i kartofle:)

luk__25

Recommended Posts

.....W Krakowie i przyległościach bowiem człowiek, który układa kafelki, to fliziarz, a kafelki to flizy; od niemieckiego Fliese - płytka podłogowa. Dla mnie, mimo że mam mnóstwo znajomych w Warszawie, glazurnik brzmi obco i dziwacznie, prędzej kojarzyłby mi się z jakimś cukiernikiem, który oblewa ciasta lukrem. Poza tym oczywiście uwielbiam glazurowaną kaczkę (po chińsku).

Przypomina mi to skądinąd zabawną historyjkę, która zdarzyła się moim znajomym. Żona znajomego krakusa pochodziła z Łodzi i kilka lat temu ci państwo remontowali stare mieszkanie na krakowskim Kazimierzu. Męża akurat nie było w domu, w związku z czym żona omawiała z wykonawcą ostatnie szczegóły wstępnego remontu. Pan ten zapytał w pewnym momencie, zapewne obmacując tynki i oceniając stan ścian:

- Czy państwo zamierzacie flizować w tej łazience?

Na takie dictum Anka zamarła i oblała się rumieńcem - w jej rodzinnej Łodzi są oczywiście położyłaby w łazience glazurę i nie miałaby przy tym żadnych skojarzeń............

W Lublinie moi teściowie powiedza ,że w kuchni fachowiec źle położył im kafelki a ja powiem ,że spierniczyl mi glazure.w/w nazwy nie sa znane w moim regionie.

U mnie gdzies w okolicy grasuje taki prawdziwy austryjacki fliesenmeister, przyjechal trzy lata temu na wakacje z zona Polka do tesciow ktorym zrobil lazienke, pozniej zrobil sasiadom, pozniej nastepnym...... no i juz tak zostalo :lol: Podobno ma tyle roboty ze terminow na "kiedys tam" tez nie mozna u Niego dostac i mowi ze dla Niego Polska to zawodowe Paradiso :wink: