luk__25 06.08.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 U nas na południu w Tarnowie obowiązuje słowo płytki i do układania płytek są płytkarze A czytam bardzo często jak forumowicze piszą kafle i np. poszukują kafelciarza Zanurtowało mnie to strasznie, w której części Polski płytki to płytki a w której płytki to kafle? luk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 06.08.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Płytki (scienne/podłogowe/ inne?) sa na scianach i na podlodze itp.Kafle - sa na piecu (ale u mnie w domu tez sie niefachowo mowilo na płytki ścienne lub/i podłogowe - "kafelki") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 06.08.2007 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 zielonooka widzę że chodziliśmy do tej samej szkoły pisz z której części kraju jestes:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 06.08.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 z "urodzenia" - wroclaw z "zycia" - warszawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 06.08.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 kafelciarza Zanurtowało mnie to strasznie, w której części Polski płytki to płytki a w której płytki to kafle? luk u nas kafelkarz kładzie płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 06.08.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 A w Krakowie są flizy Tylko kto im to kładzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justa 06.08.2007 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Flizarz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 07.08.2007 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Poznań- płytki kładą płytkarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.08.2007 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 A na Mazowszu glazurnik kładzie glazurę (i inną ceramikę również) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.08.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 .....W Krakowie i przyległościach bowiem człowiek, który układa kafelki, to fliziarz, a kafelki to flizy; od niemieckiego Fliese - płytka podłogowa. Dla mnie, mimo że mam mnóstwo znajomych w Warszawie, glazurnik brzmi obco i dziwacznie, prędzej kojarzyłby mi się z jakimś cukiernikiem, który oblewa ciasta lukrem. Poza tym oczywiście uwielbiam glazurowaną kaczkę (po chińsku). Przypomina mi to skądinąd zabawną historyjkę, która zdarzyła się moim znajomym. Żona znajomego krakusa pochodziła z Łodzi i kilka lat temu ci państwo remontowali stare mieszkanie na krakowskim Kazimierzu. Męża akurat nie było w domu, w związku z czym żona omawiała z wykonawcą ostatnie szczegóły wstępnego remontu. Pan ten zapytał w pewnym momencie, zapewne obmacując tynki i oceniając stan ścian: - Czy państwo zamierzacie flizować w tej łazience? Na takie dictum Anka zamarła i oblała się rumieńcem - w jej rodzinnej Łodzi są oczywiście położyłaby w łazience glazurę i nie miałaby przy tym żadnych skojarzeń............ W Lublinie moi teściowie powiedza ,że w kuchni fachowiec źle położył im kafelki a ja powiem ,że spierniczyl mi glazure.w/w nazwy nie sa znane w moim regionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 07.08.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Ja mówię, pan od płytek ale jak pan od płytek do mnie dzwonił, to brzmiało tak "dzień dobry pani, kafelkarz z tej strony........." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 07.08.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 A na Mazowszu glazurnik kładzie glazurę (i inną ceramikę również) http://pl.wikipedia.org/wiki/Glazura Ale na co kładzie? Na płytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.08.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Nie szczuj mnie wikipedią. Nim jeszcze powstała na dostępną w tamtych czasach ceramikę mówiło się glazura i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 07.08.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 zapomniałam dodać, że najbardziej odpowiada mi określenie "fliziarz" jakoś tak zacnie brzmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 07.08.2007 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Fliziarz zacnie brzmi? eee.. mi się kojarzy jakoś tak z fliziarz - liziarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 07.08.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 U nas płytki kładł pan Jarek - z potrzeby chwii murarz , tynkarz , kafelkarz i płytkarz , równiez zewnętrzny I zrobił to pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 07.08.2007 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 zewnętrzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 07.08.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 zewnętrzny No bo elewacyjny to trudne słowo Mogłabym coś przekręcić i co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 07.08.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 a u nos kachelki kladzie kachelkorz maxi ten zewnetrzny to pewnie klinkiernik bardziej od fliziarza pasuje mi flizer najlepiej jakby to robil flizermajster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 07.08.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 U mnie gdzies w okolicy grasuje taki prawdziwy austryjacki fliesenmeister, przyjechal trzy lata temu na wakacje z zona Polka do tesciow ktorym zrobil lazienke, pozniej zrobil sasiadom, pozniej nastepnym...... no i juz tak zostalo Podobno ma tyle roboty ze terminow na "kiedys tam" tez nie mozna u Niego dostac i mowi ze dla Niego Polska to zawodowe Paradiso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts