Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FARBA, FARBY - dla alergików

karlsruhe

Recommended Posts

Witajcie rodacy :D

Tak sie snuje po tym forum, czytam, ogladam piekne obrazki, tu i tam cos dopisze i co mnie dziwi, ze malo jest postingow na temat ekologicznego budowania.

Wykancza sie wnetrza akrylami i dyspersjami. Smaruje sie chemie na sciany w pokojach dla dzieci i sypialniach.

Czy na prawde nie ma w kraju farb nietrujacych? Jakos mi sie wierzyc nie chce.

Ja malo znam ludzi, ktorzy by sie odwazyli oparami akrylatow znecac sie nad soba, nie mowiac o dzieciach.

Prosze napiszcie cos na ten temat, moze sie cos ruszy :roll:

Pozdrawiam serdecznie

Agnes

Po tym co wdycham, jem i piję to już mało mnie interesuje czym jest pomalowana ściana* jeśli nie mam zwyczaju np. na śniadanie zdrapać sobie trochę tynku i zalać mlekiem.

*pomijam przypadki środków toksycznych czy "genialne" pomysły w stylu wykorzystywania podkładó kolejowych.

Poza tym , Polska to jest biedna kraj a ekologia kosztuje.

DULUX Innenfarbe Feuchtraum-Farbe Wandfarbe BLAU 2,5 L. 14,95 euro

(farba do pomieszczen wilgotnych)

KREIDEZEIT farba z wapna dolowanego 5 l 21,49 euro

nadaje sie do pomieszczec wilgotnych, wysoko alkaliczna, naturalny fungizid

Raumweiß, Nr. 320 AURO, 5 l, 29,50 euro

Jak tylko znajde cenniki, to wstawie. Tak o, z ciekawosci.

W niemczech ceny farb ekologicznych poruszaja sie w "sferach" lepszych farb dyspersyjnych.

kismet

Agnes

Za bardzo ne ma się co ruszać.

Sam fakt syntetycznego spoiwa jest daleki od faktu toksyczności.

Podobnie nie wsztstko co naturalne jest zdrowe (np.muchomor).

Ma ktoś potrzebę, wziąć wapno+ kazeina -> rzekoma ekologia. .

Tylko z użytecznością coś na bakier.

Czy na prawde nie ma w kraju farb nietrujacych? Jakos mi sie wierzyc nie chce.

Ja malo znam ludzi, ktorzy by sie odwazyli oparami akrylatow znecac sie nad soba, nie mowiac o dzieciach.

Nie słyszałem jeszcze o przypadku, żeby ktoś zatruł się farbą na ścianie (oczywiście po jej wyschnięciu) - szczególnie akrylową.

Natomiast słyszałem, że ludzie zatruwają się ze skutkiem śmiertelnym np. spalinami samochodowymi.

Masz samochód? Elektryczny? Jeśli nie, to o czym rozmawiamy?

"Masz samochód? Elektryczny? Jeśli nie, to o czym rozmawiamy?"

oh bigbeat, od czegos trza zaczac, a chocby od farb ktorych juz sama produkcja nie zagraza srodowiska. I tak krok po kroku kazdy w swoj sposob moze sie przyczynic do sympatyczniejszego obchodzenia sie ze swiatem. ok? ok!

Poza tym opary akrylatów w farbach dyspersyjnych moga powodowa raka.

Last but not least: nie lubie miec uczucia iz mieszkam w torbie plastikowej, ktora powstala przez naklad jednego syntetyku na drugi.

Ale, byc moze sa jeszcze inne opinie

:roll:

pozdrawiam

Agnes

• 9 years później...
Jestem alergikiem i zależy mi aby farba wydziela jak najmniej szkodliwych substancji. W zasadzie moje alergie zaczęły się kiedyś po remoncie domu. Czy ktoś może rozeznawal sie w takich farbach? Na razie znalazłam coś takiego jak sniezka eko.

Kup sobie farbę klejową - bardziej eko już nie będziesz. Myjesz ściany szarym mydłem, rozrabiasz farbę w gorącej wodzie i malujesz. Farba ma wadę - jest tania - kosztuje 4-5 zł za kg. Gdzie kupić - nie wiem. Kilka lat temu kupowałem u producenta w Czeladzi (koło szpitala ). Czy jeszcze istnieje? - nie wiem.

• 4 weeks później...

Szanowni Państwo,

Śnieżka Eko to dobry wybór. Ta emulsyjna, hipoalergiczna farba jest przyjazna dla alergików oraz osób szczególnie wrażliwych – nie wykazuje działania alergizującego ani drażniącego, co potwierdziły badania wykonane przez Zakład Alergologii Klinicznej i Środowiskowej Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Produkt daje matowe, śnieżnobiałe wykończenie.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka