Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jakie odpadki? ja roślinne wrzucam do kompostownika a zwierzęce zbieram dla psa, nie swojego z resztą, Tata ma w pracy takiego co zjada wszystko, a że pracuje co drugi dzień resztki stoją w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Tym sposobem żadne jedzenie nie ląduje w koszu. Na wsi zawsze można znaleźdż gospodarza któremu będziemy podkarmiać "burka" jeśli nasz pies jest żywiony karmą i nie chcemy dawać mu resztek. Chleb też zbieram, suszę i oddaję dla kur, ryb albo konia. Jeszcze nikt nie odmówił przyjęcia takiego "podarunku".

Nie wyrzucajcie jedzenia do kosza. Kosztuje to trochę wysiłku, ale...

I tym sposobem ... na temat młynka:

mieląc resztki w młynku karmimy szczury, których plaga dokucza już większym miastom.

mieląc resztki w młynku karmimy szczury, których plaga dokucza już większym miastom.

hmm chyba jednak nie, mielac w młynku karmimy szambo, poś albo kanalizację, a do żadnego z trzech szczury nie maja dostępu. To już prędzej szczury dokopią się do kompostownika niż do młynka.

Jestem za młynkiem :)

hmm chyba jednak nie, mielac w młynku karmimy szambo, poś albo kanalizację, a do żadnego z trzech szczury nie maja dostępu. To już prędzej szczury dokopią się do kompostownika niż do młynka.

Jestem za młynkiem :)

racja :D

Mam młynek i polecam.Bakterie w oczyszczaalni lub szambie tymi odpadkami wręcz się żywia i pieknie nam ścieki oczyszczają . Bez tej organiki powymierają z głodu. Ludzie , zastanowcie się czasem zanim coś napiszecie.

Nie kazdy ma też blisko na wieś aby te odpadki jakiemus gospodarzowi oddać.

Suszę jedynie chleb dla koni na ktorych jeżdzę w stadninie a też nie polecam karmienia psa odpadkami.

• 2 weeks później...

Mlynek uzywam osiem lat i nigdy nie zdarzylo mi sie wsadzic tam reki. :o Chyba , ze ktos swiadomie to zrobi.Przy mieleniu odpadow zawsze musi leciec woda , a przed wlaczeniem mlynka wpycham wszystkie smieci . Jedynie trzeba uwazac , zeby nie wpadly jakies drobniejsze rzeczy np. lyzeczki , bo po zmieleniu juz tylko nadaja sie do smieci.Ja jestem za mlynkiem , poniewaz miele doslownie wszystko i w smieciach nie zalegaja mi resztki jedzenia co zwlaszcza w upalne dni konczy sie smrodem i robakami w koszu na smieci.

Mlynek bardzo sie sprawdza np przy wkladanieu naczyn po obiedzie do zmywarki , gdzie na talerzach zostaja zawsze jakies resztki i w normalnym zlewie zawsze trzeba bylo czyscic sitko co do przyjemnosci nie nalezy.

Nawet jak wpadnie sygnet to go spokojnie mozna wyciagnac. Kiedy mlynek jest wylaczony nic sie nie stanie. Jezeli chodzi o dzieci to mozna wlacznik zrobic w takim miejscu , zeby dziecku bylo trodno dostac sie do kontaktu.

• 2 weeks później...
  • 1 year później...