Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Domom dwulokalowym zdecydowane tak! Uważam, że jest to najlepsze rozwiązanie gdy w domu mają zamieszkać rodzice/teściowie i młodsza gałąź rodziny. Starsi i młodsi "rządzą" niezależnie i mniej jest okazji do tarć. Minusem wyboru takiego projektu mogą być różne potrzeby i przyzwyczajenia użytkowników, ale myślę, że drobna kosmetyka ściankami działowymi załatwia sprawę dopasowania programu użytkowego. Niestety na metraż trudno coś poradzić, a seniorzy mogą chcieć mniejszego i tańszego choćby w ogrzewaniu mieszkania.

Teraz parę słów o wskazanym przez Ciebie projekcie. Ten akurat dom według mnie pasuje dla dwóch rodzin o podobnych potrzebach i że się brzydko wyrażę "liczebności". Kwestię dodatkowej sypialni na parterze pomijam, bo w każdej chwili można zamienić ją na garderobę (a na pietrze na odwrót). Jeżeli parter mają zająć seniorzy, to proponuję właśnie taką zmianę - niech jedna z sypialni będzie większa, druga niech będzie pokojem gościnnym i zostaje mniejsza garderoba/schowek. Kuchnia - schowek pod schodami proponuję udostępnić ze wspólnego wiatrołapu (mieszkańcom piętra może się przydać np. żeby nie musieli nosić wózka dziecięcego po schodach), dzięki czemu w kuchni w kącie będzie miejsce na stół śniadaniowy. Niektóre panie nie lubią pracować na blacie. Niezależne systemy ogrzewania - dla mnie plus, choć fajnie byłoby, żeby jednak były kotłownie/pomieszczenia gospodarcze - można wtedy rozważać inny system grzewczy, mniej się przejmować "bebechami". Tu trzeba wszystko skrzętnie zamaskować.

Z zewnątrz niestety projekt zupełnie do mnie nie trafia. Za dużo się dzieje. :)

Według mnie w przypadku, gdy drugi lokal zajmują rodzice lepsze byłoby "niesprawiedliwe" podzielenie powierzchni domu. Coś w stylu domu w bławatkach Archonu. Garaż plus pokoje nad nim dla rozwojowej części rodziny, dla seniorów nieco mniej. Akurat tu kotłownia wspólna, czyli trochę gorzej.

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-blawatkach/m3f017392e1f6c,1075

• Odpowiedzi 204
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zgadzam się - raczej dla seniorów parter. A w domach z poddaszem użytkowym naturalny podział wychodzi taki, że pod skosami mniej miejsca. W piętrowych (które nie wszędzie można) z kolei po równo. Optymalnie jest tak jak u Ciebie Nefer - parter z oddzielonym mniejszym mieszkaniem i część dzienną, że tak nazwę dla "rozwojowych" + ich sypialnie na poddaszu. Tylko, że to optimum trudno poukładać na powierzchni do 200m2, a z lektury forum wychodzi mi, że taki metraż byłby najbardziej pożądany. Coś typu 120-140m dla "juniorów" i jakieś 60 dla "seniorów".

Bardzo celne uwagi bowess - dzięki ...

spróbuję coś jeszcze dodać ...

Domom dwulokalowym zdecydowane tak! Uważam, że jest to najlepsze rozwiązanie gdy w domu mają zamieszkać rodzice/teściowie i młodsza gałąź rodziny. Starsi i młodsi "rządzą" niezależnie i mniej jest okazji do tarć. ...

... najlepsze to wybudować dom dla siebie i drugi dla dzieci :) .. ale niestety w takim przypadku trzeba mieć dwa razy więcej pieniędzy , no i dokupić działkę :(

Dom dwulokalowy ma tu niewątpliwie przewagę. No i założenie było od początku takie, że wejście dla obydwu rodzin musi być jak najbardziej niekrępujące, czyli odrzucamy projekty, w których schody prowadzące do części drugiej rodziny są umieszczone blisko środka parteru. Tutaj Rawenna spełnia nasze wymagania wyśmienicie.

.... Kuchnia - schowek pod schodami proponuję udostępnić ze wspólnego wiatrołapu (mieszkańcom piętra może się przydać np. żeby nie musieli nosić wózka dziecięcego po schodach), dzięki czemu w kuchni w kącie będzie miejsce na stół śniadaniowy. ...

...słusznie... zresztą co to za spiżarnia 1,7 m2 ;)

Z zewnątrz niestety projekt zupełnie do mnie nie trafia. Za dużo się dzieje. :)....

.... trochę tak, ale zaletą na górze jest większość zwykłych okien pionowych a nie połaciowych ... deszcz tak nie bangla ;)

Mam nadzieję, że są jeszcze lepsze gotowe projekty

Trzeba brać pod uwagę, że "starsza" część rodziny nie będzie ochoczo popylać po schodach.

... zgadza się ...starsza część rodziny nie ma zamiaru korzystać ze schodów ....

.... optimum trudno poukładać na powierzchni do 200m2.....

... powyżej 200m2 też są dylematy... np. czy poszerzyć basen czy wydłużyć ;) :)

Cześć Gwoździk. Miałam Ci powiedzieć osobiście, ale mi nie dane było (w gumiakach... na drabinę...? :rolleyes:) to Ci napiszę co mam do tego projektu.

Bardzo fajny jest. Rozkład pomieszczeń super. Tylko brakuje mi dużego balkonu (wręcz tarasiku) w mieszkaniu na górze. Bo widzi mi się tak, że młode będą chciały cielska wywlec na słońce, może potomka w wózku wystawić na powietrze, gacie, śpioszki i zasikane prześcieradła na ciepłym wiaterku wysuszyć..... i co? Trzeba na dół latać na taras seniorów. A tam seniorka Pinezka będzie Wasze zasikane prześcieradła suszyć (bo na starość zwieracze nie te... :cool:), albo będzie się opalać przewieszona przez balkonik.... Tak więc przydałby się drugi taras dla młodych (grilla będą chcieli zrobić dla znajomych czy co) na dole. Albo coś na górze. Ale podyskutujmy. Ja ugodowa jestem przecież...

Cześć Gwożdzik:)

Układ pomieszczeń wydaję się być w porządku.Jest fajny podział na część dzienną i nocną.

O zaletach schodów z wiatrołapu nic już nie muszę pisać bo Ty już wiesz..

Podoba mi się,ze wiatrołap ma drzwi między pomieszczeniami1.1 i 1.2.W ten sposób zamykasz swoje mieszkanie jeśli potrzebujesz.

A co do okien.Za zgodą projktantów zrezynowaliśmy z lukarny bo wydawało się ,ze tak będzie dobrze.W rezultacie mamy cholerne połaciowe okno nad schodami którego jeszcze nie myłam i niech mnie licho jeśli mam pomysł jak to zrobić.Jak sobie pomyślę jaką konstrukcję trzeba zbudować w tym celu to przypomina mi się wierszyk z dzieciństwa

''Robię piramidy

piramidalne

albo rękę zwichnę

albo w łeb się walnę

albo stracę życie

albo tylko oko

ale za to mnie ujrzycie

NIEZMIERNIE WYSOKO"

pozdrawiam i czekam na burzę mozgów:)

Trochę niejasne jest dla mnie, dla jakich mieszkańców ten dom dwurodzinny. Czy chodzi o młodych ludzi z małymi dziećmi, czy z dziećmi w planach i ich rodziców, jeszcze niezbyt starych? Bo równie dobrze dwie pary dorosłych mogą być... a to trochę inne wymagania i oczekiwania... a do tego nic (niewiele) wiemy o oczekiwaniach i upodobaniach mieszkańców, ile i czego potrzebują? :rolleyes:

Myślę, że wiele osób decyduje się na domy dwurodzinne. Powodów jest wiele - moje młode kuzynostwo nie wyobraża sobie zostawić swych pociech pod opieką inną niż dziadków, a mieszkać razem, w jednym domku to bardzo problematyczna sprawa. Takie domy to świetny pomysł dla kogoś, kto potrzebuje bliskości rodziców lub dziadków.

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 1 year później...

Witam...

Jako, że nie mam żadnego doświadczenia ani wyobrażenia o współczesnych projektach, możliwościach czy realiach budowy domu, proszę o poradę. Chodzi o to, że wraz z małżonką planujemy budowę domu. Ale jak to się mówi jesteśmy już w tej drugiej połowie życia:) czyli dobrze po 40, a właściwie przed 50 :). Chcielibyśmy aby w domu mieszkłała docelowo nasza córka wraz z mężem. Czy możecie Kochani podpowiedzieć jak powinna wyglądać sprawa działki (powierzchnia minimalna), wielkość domu, aby mogły zamieszkać w nim 2 rodziny. Czy według Was jest to wogóle możliwe. Czy ktoś mieszka już w takiej "konfiguracji". Bardzo proszę o pomoc i jakieś podpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie

Chyba umieściłem post w złym dziale, w takim razie proszę administratora o przeniesienie tematu do prawidłowego i przepraszam za kłopot.

Edytowane przez Anax

Odpowiedz sobie na pytanie - czy córka (a przede wszystkim jej mąż) chce z wami mieszkać?

Wiem, że jesteście w wieku, gdzie chcecie mieć kogoś bliskiego "na podorędziu", ale dzieci rzadko kiedy chcą mieszkać z rodzicami, nawet, jeśli są to osobne mieszkania. Niestety, każdy chce rządzić "na swoim" (chociażby temat ogrodu) i dochodzi do konfliktów.

Jeśli upieracie się na wspólne zamieszkanie, to radzę zbudować coś w rodzaju bliźniaka. Niekoniecznie symetrycznego, ale z osobnymi garażami, osobnym wejściem, osobnym ogrodem, osobnymi tarasami, OSOBNĄ KOTŁOWNIĄ.

Usiądźcie sobie i się zastanówcie ile potrzebujecie miejsca.

Przykładowo:

Wy, jako nieobciążeni dziećmi, będziecie wymagać: salonu, kuchni, sypialni z garderobą i łazienką i ewentualnie pokoju do pracy (służącego też jako gościnny czy zapasowa sypialnia). Pomieszczenia radze dostosować pod osoby niepełnosprawne - a więc niski parter, szerokie przejścia między pomieszczeniami, przestronna łazienka. Zapasowa sypialnia przyda się, gdy jeden z małżonków będzie chory.

Córka: salon, większa kuchnia (zakładam, że rodzina rozwojowa) ze spiżarką, toaleta gościnna, sypialnia rodziców z łazienką i garderobą, pokoje dla dzieci z kolejną łazienką, pralnia (może być połączona z kotłownią). Część córki może być piętrowa (część dzienna na parterze i sypialnie na górze).

Zmieścicie się nawet na 600-700 m2 działce, ale będzie ciasno.

Tutaj masz projekt domu, gdzie mieszkania są jedno nad drugim:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-blawatkach/m3f017392e1f6c,1075

A tutaj projekt z mieszkaniem na parterze a drugim na parterze i piętrze:

http://www.z500.pl/projekt/z46.html

Dziękuję Nefer za szybką odpowiedź.

Podzielam Twoje przemyślenia na temat wspólnego mieszkania. Sam doskonale pamiętam jak bardzo chciałem mieszkać z żoną osobno. Niestety nie miałem przez 4 lata takiej możliwości, i dzień kiedy zostałem sam z żoną i córką na swoim, wspominam jako jeden z najwspanialszych. Osobiście jestem za osobnym zamieszkaniem, ale na dzień dzisiejszy żona i córka nie chcą o tym słyszeć. Podobie jak Ty mam wątpliwości co do chęci mieszkania z teściami (przyszłego) męża córki. Córka jest jeszcze panną. Nie mogę przetłumaczyć moim dziewczynom, że facet będzie chciał mieszkać osobno. Ja to rozumiem doskonale. W kńcu każdy facet lepiej się czuje jak osobiście "obsika wszystkie kąty":)). No ale zobaczymy. Dziękuję za podesłanie linków do projektów.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Witam,

odświeżam temat domów dwulokalowych :-)

Ostatnio natknęłam się na projekt z pracowni Z500 projekt Z193:

http://www.z500.pl/projekt/Z193,Dom-dwurodzinny-ze-wspolnym-wejsciem-i-pom-gospodarczym-Prosty-nowoczesny-i-ekonomiczny.html

Oto rzuty Z193

http://www.z500.pl/thumb.php?src=res%2Frzuty%2FZ193%2FZ193_rzut1.png&size=530

http://www.z500.pl/thumb.php?src=res%2Frzuty%2FZ193%2FZ193_rzut2.png&size=530

http://www.z500.pl/thumb.php?src=res%2Fwizualizacje%2FZ193%2FZ193_view1.jpg&size=700&height=526

Co o nim myślicie?

Bardziej pasuje mi odbicie lustrzane + garaż po lewej stronie.

Na minus na pewno mały salon w większym mieszkaniu... :-(

• 6 months później...

Witam

Szukam projektu domu w , którym dało by sie wydzielić mieszkanko typu kawalerka dla mamy.

Dalsze wymagania to - całość powierzchni użytkowej ok , a najlepiej do 150m2 , 3 , 4 sypialnie raczej na górze łazienka na dole może być maleńka , u góry już duża , kotłownia może być symboliczna , a nawet może jej nie być bo będzie ogrzewanie PC , garaż raczej tak ,ale nie koniecznie no i prosty i tani w budowie np. typu stodoła .

Większym problemem chyba jest działka na , której to wszystko ma być . Wjazd jest od południowego wschodu maksymalnie z lewej strony działki ...tylko i szerokości do 4,5m od lewego słupka , wymiary to szer. 20,70m dł. 61m.

może ktoś pomoże bo coś słabo mi to szukanie wychodzi ,z góry dzięki

Edytowane przez domekon