psed 25.03.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Tak - "odgromówkę" robi się na gotowym dachu, nie ma dziurawienia połaci dachowej wykonanej z dachówki i blachodachówki, instalacje prowadzi się po gąsiorach na uchwytach obejmujących w poprzek gąsiory. Dach z blachy jest dodatkowo galwanicznie połączony z instalacją odgromową i tu jest zrobiona jedna dziura na krawędzi dachu tuż przy rynnie. Nie widziałem jak się robi "odgromówkę" na innych pokryciach dachowych, np z dachówki bitumicznej ale wydaje mi się , że dzuirawienia połaci w tym przypadku nie uniknie się. Acha - instalację robimy przed ociepleniem budynku tak aby zwody zostały ukryte w rurkach pod ociepleniem, natomist złącza kontrolne są odsunięte od ściany tak aby były kilka centymetrów od przyszłej powierzchni ściany po jej ociepleniu, nie będzie ich widać bo elektryk zakłada w tym miejscu podełko z drzwiczkami ale bez denka, ale to dopiero po ociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 26.03.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 My nie robiliśmy. Obok stoją wyższe budynki i wyższe drzewa. Ponadto wysoki koszt. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzejson 06.05.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 ja nie robiłem, u sąsiada też nie widzę odgromówki. po groma mam szpecić budynek, skoro niedaleko rosną wysokie topole ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 07.05.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Witam, ciekaw jestem ilu z Was zrobiło lub zrobi instalację odgromową swojego domku i czym się kierujecie? u mnie elektryk w ramach przyłączenia zrobił to coś w ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g_sid 07.05.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Moj dom jak narazie będzie stał zdala od wyższych zabudowań może w przyszłości ktoś wybuduje sie w moim sąsiedztwie. W pewnej odległości znajduje sie wysoki maszt telefonii komórkowej, ale bardzo poważnie rozważam montaż instalacji odgromowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 07.05.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 u mnie elektryk w ramach przyłączenia zrobił to coś w ziemi To COŚ to napewno uziemienie ochronne Twojej instalacji stosowane w punkcie rozdziału PEN. Jeśli elektryk/dekarz nic nie montowali na Twoim dachu to nie masz odgromówki. Jak ktoś wcześniej zauważył: 1) odgromówka ma sens przy jednoczesnym stosowaniu przepięciówki, 2) odgromówka daje poczucie bezpieczeństwa, 3) odgromówka nie ściąga piorunów z okolicy, 4) odgromówka nie ma nic wspólnego z bliskością zbiorników wodnych, wysokością topoli i wierzb płaczących, 5) odgromówka a właściwie jej brak to powód do głębokiej zadumy nad własną głupotą gdy widzi się pogorzelisko zamiast swojego wymarzonego domku. Każdy jest kowalem swojego losu i wybór należy do każdego z budujących. Szkoda tylko, że pewne rzeczy docierają do nas gdy widzi się zgliszcza i ofiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 07.05.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 ja jeszcze dachu nie mam, więc odgromówki tym bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 07.05.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 ja nie robiłem, u sąsiada też nie widzę odgromówki. po groma mam szpecić budynek, skoro niedaleko rosną wysokie topole ? Tia.. dwie chałupy dalej, dom wysoki, piętrowy, ze stromym dachem. W rogu działki komóreczka 2x2x2m, z jakimiś gratami i beczką z lepikiem Dom ominęło. A komóreczka ślicznie się zhajcowała, zanim strazacy dojechali. A dymu było... musi z tego lepiku. Niezbadane są wyroki losu i drogi piorunów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 08.05.2009 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 ja nie robiłem, u sąsiada też nie widzę odgromówki. po groma mam szpecić budynek, skoro niedaleko rosną wysokie topole ? Tia.. dwie chałupy dalej, dom wysoki, piętrowy, ze stromym dachem. W rogu działki komóreczka 2x2x2m, z jakimiś gratami i beczką z lepikiem Dom ominęło. A komóreczka ślicznie się zhajcowała, zanim strazacy dojechali. A dymu było... musi z tego lepiku. Niezbadane są wyroki losu i drogi piorunów... u siostry podobnie kamienice wielkie ominęło piorun trafił w małą drewnianą szopkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 08.05.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 To może zamiast instalacji odgromowej lepiej stawiać małe szopki w rogu działki Taniej wyjdzie i zawsze to jakieś dodatkowe miejsce odkładcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 09.05.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Dobre i praktyczne rozwiązanie podał kolegA powyżej . Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 09.05.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 A mnie architekt napisał cyt: ,,zagrożenie małe - instalacja zbędna". Niestety zmienić go nie mogę bo chałpa już stoi a odgromówkę zamirzam zrobić, pieroński to koszt. Ale życie jest piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.05.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Najtańszym rozwiązaniem, które się sprawdza w praktyce to: 1. Zaczerpnąć informacji co i jak ma być zakopane wokół domu (info od elektryka). 2. Na etapie prac ziemnych (fundamenty) zakopać otok łącząc go wg wskazówek elektryka, lub nawet go wołając na ćwierć dnia. 3. Odgrom w części dachowej dać wykonać ekipie dachowej. Całość zamyka się w kwocie materiałów - 1000-2000zł zależy jaka technologia + 500zł ekstra dla ekipy dachowej. Niestety, ludzie budują w szalonym tempie i już po wszystkim przypominają sobie o odgromie i przepustach które miały być a ich nie ma. Elektryk przychodzi, robi i kasuje jak za zboże bo dniówki lecą a w tym czasie mógłby 25 punktów zrobić na gotowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 12.05.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Dla tych co się jeszcze wahają - kilkanaście fotek z ostatniej burzy w opolskim - Piorun uderzył w dom Brak piorunochronu = O odszkodowaniu mogą zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 27.06.2009 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 A teraz coś ode mnie - noc z 25 na 26 czerwca. W domu słychać było jakby wybuch. Ale to dom sąsiada 2 domy dalej (100 metrów). Spalone to co było wpięte do sieci (telefon bezprzewodowy, instalacja antenowa (głównie zasilacz), rozprysły się dwie żarówki, które były wyłączone, więc pewnie pociągnęło łuk na włącznikach). Przepięcie przyszło po linii od sąsiada, któremu jak się później okazało - skasowało komin. Skoro nieźle dało przez instalację elektryczną, to podejrzewam że mogło mu nawet ją ze ściany wyrwać. Dowiem się dokładniej. Oczywiście popaliło nawet połączenia ziemnej linii telefonicznej w słupku i sprzęt po sąsiadach, bo niektórzy zostali bez telefonu (ja nie - inny słupek). A oto fotki (kliknij aby powiększyć): http://images39.fotosik.pl/148/412a9f77dec6ae2cm.jpg http://images43.fotosik.pl/152/8e0dc74a2c296f95m.jpg Dodam, że uszkodzenia widoczne na zdjęciu to jeszcze nic. Pół komina nie ma z drugiej strony.Na strychu jeszcze zniszczyło sporo izolacji ze styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 27.06.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 A teraz coś ode mnie - noc z 25 na 26 czerwca. W domu słychać było jakby wybuch. Ale to dom sąsiada 2 domy dalej (100 metrów). Spalone to co było wpięte do sieci (telefon bezprzewodowy, instalacja antenowa (głównie zasilacz), rozprysły się dwie żarówki, które były wyłączone, więc pewnie pociągnęło łuk na włącznikach). Przepięcie przyszło po linii od sąsiada, któremu jak się później okazało - skasowało komin. Skoro nieźle dało przez instalację elektryczną, to podejrzewam że mogło mu nawet ją ze ściany wyrwać. Dowiem się dokładniej. Oczywiście popaliło nawet połączenia ziemnej linii telefonicznej w słupku i sprzęt po sąsiadach, bo niektórzy zostali bez telefonu (ja nie - inny słupek). A oto fotki (kliknij aby powiększyć): http://images39.fotosik.pl/148/412a9f77dec6ae2cm.jpg http://images43.fotosik.pl/152/8e0dc74a2c296f95m.jpg Dodam, że uszkodzenia widoczne na zdjęciu to jeszcze nic. Pół komina nie ma z drugiej strony. Na strychu jeszcze zniszczyło sporo izolacji ze styropianu. eternit jeszc ma na dachu !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 27.06.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Ma. A zdjąć trzeba chyba do 2030 któregoś roku... Więc jak nie cieknie, to po co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 01.07.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Mnie instalacja odgromowa kosztowała ok 1300 zł z robocizną.Przy fundamentach kazałem przyspawać bednarkę do zbrojenia. Kupujesz ją w hurtowni elektrycznej, tniesz na 2m i mocujesz przy narożnikach (powinno być w Waszym projekcie)Dekarz założył drut na dachu.Przy ocieplaniu budynku połączę jedno z drugim... i już.Ooooczywiście profesjonalna firma wzięłaby ze 3tys lub więcej, ale zrobili by to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 01.07.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 robię, a kieruję sie tym, że mój odgromiarz ma 3 nadzwyczaj przystojnych asystentów oraz w pewnym stopniu bezpieczeństwem asystenci sa tak przystojni, że kiedy zakładali odgromienie miałam wrażenie, że schody hiszpańskie z jakiegoś powodu stały sie passe, a mój dach przejął ich funkcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psed 02.07.2009 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Mnie instalacja odgromowa kosztowała ok 1300 zł z robocizną. Przy fundamentach kazałem przyspawać bednarkę do zbrojenia. Kupujesz ją w hurtowni elektrycznej, tniesz na 2m i mocujesz przy narożnikach (powinno być w Waszym projekcie) Dekarz założył drut na dachu. Przy ocieplaniu budynku połączę jedno z drugim ... i już. Ooooczywiście profesjonalna firma wzięłaby ze 3tys lub więcej, ale zrobili by to samo. Mylisz się panfotograf, profesjonaliści nie popełnili by takiego błędu jak podłączenie instalacji piorunochronnej do zbrojenia fundamentu. Widać nie czytałeś wszystkich postów w tym temacie a było o tym wcześniej pisane czym grozi wykorzystanie uziomu fundamentowego do instalacji piorunochronnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts