Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głupia sprawa z sąsiadem......

Recommended Posts

Słuchajcie wczoraj ranopo rozmwowie z sąsiadem zbaraniałem,

kilka miesięcy temu sąsiad robił na działce po budowie porządki, mial kikladziesiąt sztuk desek szalunkowych, spytalem sie czy są mu niepotrzebne, odrzekł że nie i jak chcę przerzuci mi je na działkę,

tak tez zrobił, zbiłem z nich skrzynkę na narzedzia,

wczoraj rano zgłupiałem ponieważ powiedział że za te deski to on zapłacił 1000 zł i było by dobrze gdybym je mu zwrócił.

gdybym wiedział wcześniej że wogóle bedzie chiciał abym za nie zapłacił nie wziąłbym ich lub za jakąś symboliczną kwotę 100-200 zł

Mogę nie zapłacić ale z drugiej strony zależy mi na dobrych stosunkach sąsiedzkich,

co mam zrobić czy moża Wam się zdarzyła podobna historiaaaaa.....

załamany

Nie piszcie mi proszę że na początku trzeba bylo ustalić czy towar jest za darmo czy nie, bo juz jest za pozno a ja nie spodziewalem sie takiego obrotu sprawy

Skrzynka na narzędzia ? Kilkadziesiąt desek szalunkowych ?

To chyba jakaś skrzynia, nie skrzynka. A tak serio: całe życie sie uczymy

życia. Osobiscie jak ognia unikam czegokolwiek darmowego od sasiada,

przeważnie kosztuje to potem tak srednio dwa razy wiecej.

I umieramy głupi...

Trzeba mu powiedzieć "Kazik, trzeba było odrazu mówić, że ty kase za to będziesz chciał, teraz to ci mogę tylko skrzynie oddać"

1000zł to było 2m3 desek czyli okolo 200szt desek o szerokości 20cm i długości 2m :o i to nowych

proponuję powiedzieć sąsiadowi że nie mówił nic o zapłacie jak Ci je dawał... a Ty nie dałbyś więcej niż 200-300zł za nie

ale sądzę że nawet jak weźmie te pieniądze to będziesz miał wroga

najlepiej jednak odkup mu te deski w jakimś tartaku

dzieki za rady tak wlasnie zrobie,

jednakze smród zostanie a relacje sasiedzkie do tej pory ukladaly sie wysmienicie, tak bywa nauczka na przyszlosc....

Niezaleznie od kogo coś bierzecie od razu na poczatku wyjaśniajcie sobie wszystkie kwestie, gdybym sie dowiedzial ile chce za te deski poprostu bym ich nie wziął i sprawa byla by zamknieta a tak...... smrod zostanie...

a relacje sasiedzkie do tej pory ukladaly sie wysmienicie

Mówienie sobie dzień dobry, co słychac itp to nie są wyśmienite relacje, skoro zostało 1000zł do zapłaty.

Faktycznie odkup mu te dechy i jeszcze flaszke postaw. Jak normalny to się zapadnie pod ziemie a jak nie.... to już bedziesz wiedział z kim masz do czynienia i pozostańcie na "chłodnym" dzień dobry.

1. zwróć idiocie te deski

2. sprawdź czy nie jest chory na schizofrenię i raczej nie utrzymuj bliższych stosunków cokolwiek nie wyniknie ze sprawdzenia

3. ew. uprzedź sąsiadów co może wyniknąć z bliższych stosunków z tym p.

Co byś nie zrobił zrobisz żle. Masz już wroga tylko o tym jeszcze nie wiesz,ale on już wie. Zapłać nie zapłać ale od tej pory daj mu do zrozumienia że utrzymywanie stosunków towarzyskich z nim cię nie interesuje. Zasadż tuje od jego strony, nieważne kiedy będą zasłaniały jego, ale on zrozumie.

Eeee tam

nie przesadzajmy

moze zaraz na poczatku po tej rozmowie czy za ile i co zwrocic

bedzie pewnie wam obu nie fajnie :roll:

no ale czas leczy wszystkie rany

a skoro sasiad byl dotąd ok. to radze spokój

bo moze on sie nasłuchał plotek o galopujących cenach

i tak se to wyliczyl

trzeba mu wyjaśnić ze wlasnie rozpoczął sie spadek cen na materialy(choc raczej nie na drewno)

ale nie ma co brac tego do serca tyle ze na przyszlosc pamietac ze dzis sa takie czasy ze brat,syn,ojciec a i czasem mąż/żona :wink: nie dadza ci nic za darmo

a co dopiero sąsiad

pozdrawiam