Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

Pyszny, słodki i rozgrzewający deser na jesienne i zimowe wieczory :)

 

Kawa zbożowa "na bogato"

 

Składniki:

kawa mleczna

odrobina miodu

cynamon

bita śmietana

wiórki czekoladowe

 

Zaparzyć kawę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodać miód i cynamon. Następnie na górę wycisnąć bitą śmietanę i posypać startą czekoladą.

 

Smacznego

Edytowane przez joliska
za kolejny ukryty link będzie BAN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • 1 month później...

Jak zrobić bezy? Bardzo proste:D:D:D:D:D:D:D:D:D

 

Przepis:

- 2 białka

- 60 g cukru

- 60 g cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Ubijać białka jak najszybciej. Kiedy zaczną sztywnieć, dodawać stopniowo cukier i ubijać (lub miksować na najwyższych obrotach) przez około 10 min. Masa białkowa musi być bardzo sztywna. Wówczas dodać cukier puder. Wymieszać delikatnie.

 

Formować bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżką lub szprycą. Piec w temp. 110 st.C. Małe bezy pieką się około 75-80 minut, większe dłużej. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, a bezy pozostawić w środku, aby same studziły się i schły w cieple piekarnika.

 

Aby zrobić bezy smakowe, można do masy białkowej dodać kakao, kawę, zapach do ciast.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mogę wtrącić, że dobry i prosty jest blok kakaowy.

 

Składniki:

1 szklanka wody

250g masła lub margaryny

1 szklanka cukru

3 łyżki kakao

500g mleka w proszku

250g pokruszonych herbatników

150g orzechów włoskich

100g rodzynek

 

1. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone masło, cukier i kakao, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, ma być lekko ciepłe (od czasu do czasu proszę mieszać, żeby nie zrobił się kożuch).

 

2. Do ciepłej kakaowej masy dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Następnie dodać herbatniki, orzechy i rodzynki, dokładnie wymieszać.

 

3. Masę przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin, aż masa stężeje.

Deser podawać pokrojony w plastry.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mogę wtrącić, że dobry i prosty jest blok kakaowy.

 

Składniki:

1 szklanka wody

250g masła lub margaryny

1 szklanka cukru

3 łyżki kakao

500g mleka w proszku

250g pokruszonych herbatników

150g orzechów włoskich

100g rodzynek

 

1. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone masło, cukier i kakao, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, ma być lekko ciepłe (od czasu do czasu proszę mieszać, żeby nie zrobił się kożuch).

 

2. Do ciepłej kakaowej masy dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Następnie dodać herbatniki, orzechy i rodzynki, dokładnie wymieszać.

 

3. Masę przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin, aż masa stężeje.

Deser podawać pokrojony w plastry.

Margaryna z mlekiem w proszku, są tutaj składnikami, które ten deser, uczynią wspaniałym o wyjątkowych walorach ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A macie może jakiś wytestowany przepis na ciasto bez pieczenia? coś szybkiego i smacznego (może jakieś ptasie mleczko)?

 

Znalazłam gdzieś przepis na sernik na zimno (spód z ciasteczek, masa z serka homogenizowanego, bitej śmietany i żelatyny) z dodatkiem mleka w proszku (szklanka) i musu truskawkowego. Rewelacja. Smakuje jak lody.

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
Może nie najszybszy w przygotowaniu, ale bardzo smaczny i orzeźwiający deser to tarta cytrynowa. Na upieczone kruche ciasto, masa z jajek i soku cytrynowego i cukru. Po upieczeniu schłodzić. Zimna jest najsmaczniejsza. Moja rodzina przepada. Tarta znika w jedno popołudnie. A szkoda, bo smaczna i mogłaby zostać na drugi dzień :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...

Ale narobiłaś mi ochotę na tartę. Zastanawiałam się dzisiaj jakie ciasto powinnam upiec jutro w sobotę i chyba mam już odpowiedź. Ciasta piekę jedynie na weekendy bo na tygodniu nie mam na to czasu.

 

Jesli chce przyrządzić coś na szybko to zwykle jest to albo galaretka z winogronami albo jakiś deserek lodowy. Polubiłam na przykład zamrożone ptasie mleczko. Ptasie mleczko zawsze lubiłam ale to mrożone w letnie gorące dni bije wszystkie konkursy. Najbardzije pasuje do mrożenia ptasie mleczko Wedla o smaku karmellove albo ich wersja o smaku truskawkowego szejka:

http://megly.pl/wp-content/uploads/2016/03/Nowosc_Ptasie_mleczko_strawberry_shake_od_wedla.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 months później...
  • 3 months później...

To mój ukochany domowy 3bit bez pieczenia, lepszy niż kupiony w sklepie :)

 

3-4 paczki herbatników (te po 130 g)

1 puszka masy krówkowej

400 ml śmietany kremówki

3 łyżki cukru pudru

1 śmietan fix (nie musi być)

2 budynie śmietankowe/waniliowe (ja optuję za waniliowymi, wzbogacają smak)

2 łyżki cukru (to też opcja)

750 ml mleka

100 g miękkiego masła

100 g czekolady

 

Najpierw robimy budyń, z podanych 750 ml mleka, możemy go posłodzić. Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje, potem odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie zupełnie zimny, miksujemy go z masłem.

Dno przygotowanej blaszki wykładamy herbatnikami. Lekko podgrzewamy masę krówkową w kąpieli wodnej i smarujemy herbatniki. Przykrywamy drugą warstwą herbatników. Następnie rozsmarowujemy krem budyniowy i znów przykrywamy herbatnikami.

Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem (tutaj jest miejsce na ewentualne dodanie śmietan fixa). Wykładamy na ciasto, wierzch dekorujemy startą czekoladą. Białą, mleczną, gorzką, wszystkimi - to nie ma znaczenia;) Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Smacznego :)

A znalazłam go przez przypadek, szukałam pomysłu, jak zrobić faworki i tak mi wpadł w oko ;) zrobiłam... i już nie ma bez niego weekendu :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
Ciasteczka brownie super pomysł, zwykle robiłam ciasto, ale to jest genialne. Ciekawe jakby wyszło w foremkach do muffinek, takie babeczki brownie. Ja się zastanawiam ]jak zrobić tartę[] z czekoladą, przypomniały mi się teraz takie ciastka co były do kupienia w sklepie, kruche z warstwą czekolady i lentilkami, Papita to się chyba nazywało. Chciałabym zrobić coś takiego w wersji tarta krucha i może bez lentilków, tylko z owocami, typu banany. Uwielbiam to połączenie smaków. A wy lubicie ciasta czekoladowe? Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 3 months później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...