kuleczka 21.10.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 wcale nie drwiłam, poprostu się zdziwiłam wielce ale teraz już wiem, że poprostu nie czaję kulinarnej bazy, znaczy nie kumam czaczy dziękuję za modyfikację specjalnie dla mnie napewno przyrządzę, bo brzmi ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 21.10.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 może juz znacie , ale ja wczoraj u znajomych jadłam pyszne kule z prażonego (dmuchanego) ryżu...mniam mniam podobało mi sie w nich że były wielkie efektowne i lekkie (prawie dietetyczne ) lekko słodkie...(ach te kuleczki ) przepis jest dziecinnie prosty i szybki (w sam raz na przerwę reklamową) i może byc fajny na jesienne wieczory jak nas złapie chęc na cos słodkiego i gdy nie chcemy bardziej grzeszyć... dwie łyżki masła, odrobinę wody 20 dag cukierków ciągutek - np. krówki, toffee to podgrzewamy w rondelku aż się rozpuści i połączy, a gdy zaczyna stygnąć wrzucamy dwie paczki ryżu dmuchanego i energicznie mieszamy, jak ryz się oblepi i łapkami (niestety ) robimy z tego kule wielkości np. lemonki stosik kulek na pieknej misie robi wrażenie,ich jedzenie wymaga czasu i skupienia (nie to co czekolada - np. połamana w kawałeczki - znika cała jeszcze zanim dopiję kawę do końca - dziwne, nie? - i niepostrzeżenie 500 kcal zaliczone ) smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 21.10.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 może juz znacie , ale ja wczoraj u znajomych jadłam pyszne kule z prażonego (dmuchanego) ryżu "u nas" nazywało się to SZYSZKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 21.10.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 A ja wlasnie przed chwilką przyrządziłam sobie słodkie i szybkie "małe co nieco" o wdzięcznej nazwie...eee nie będę mówić - jak się naprawdę to nazywa i czy jakąś nazwę ma to nie wiem Robi się to tak ( mała poracja na 1-2 osoby - raczej dla smaku niż najedzenia się ) Rozpuszczamy w rondelku 1/4 (lub nawet mniej) kostki margaryny, dodajemy cukier (ja to wszystko na oko więc nie wiem ile tego cukru - ale sporo, żeby mocno słodkie było), jak się rozpuści chlupiemy trochę mleka..tak ze 3 łyżki....mieszamy, mieszamy aż sie, ładnie rozpuści, potem dosypujemy gorzkie kakao..też na oko, żeby miało ładny ciemny kolor..moze ze 2 łyzki i jak to wszystko sie ładnie połączy (tylko uważać, żeby nie przypalic !!) wsypujemy do tego płatki owsiane, nie za dużo, żeby nie było za suche i dosłownie chwileczkę jeszcze zostawiamy na "ogniu" a potem to już jemy gorace prosto z garnka W wersji normalnej lepi się z tego jakieś kulki czy ciateczka i wkłada do lodówki, ale ja zawsze robię "na goraco" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 22.10.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 napewno przyrządzę, bo brzmi ciekawie (Sorry, że zacytowałam tylko odpowiedź, ale nie chciało mi się cytować tego długaśnego przepisu) Czy nie za dużo tych składników. Ja rozumiem, że to miało wszystko co najlepsze, ale czy koniecznie trzeba to wszystko mieszać i jeszcze oblewać czymś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 22.10.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 No nie.... co ja tu widzę... !!!!! Ja to sobie mogę pomażyć o takich wypiekach, przynajmniej na jakiś czas. Kiedyś piekłam prawie co niedziela albo jak mi się nudziło to ze 2 razy na tydzień. Potwierdzam, że szarlotka z kaszy manny to niebo w gębie. Odnośnie zakalców to powiem, że może być to wina piekarnika. Jednemu się udaje, bo piecze w tym samym piekarniku. Ten sam przepis nie będzie smakował tak samo, gdy jest przyrządzone w innym piekarniku lub się może nawet "zzakalcować". Moj tata powiada, że jak mamy "trudne dni" to nie powinno się piec. Ot taka wiejska mądrość, którą skuteczie obaliłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 22.10.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Moj tata powiada, że jak mamy "trudne dni" to nie powinno się piec. Ot taka wiejska mądrość, którą skuteczie obaliłam raczej zabobon, rodem z pogańskich wierzeń i niestety także ze Starego Testamentu, mówiący że kobieta w tych dniach jest nieczysta swoją drogą Stary Testament to kompedium trego typu ciekawostek np: ktokolwiek dotknie kobiety podczas menstruacji, pozostaje nieczysty aż do wieczora.................itp itd ale to nie ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.10.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 napewno przyrządzę, bo brzmi ciekawie (Sorry, że zacytowałam tylko odpowiedź, ale nie chciało mi się cytować tego długaśnego przepisu) Czy nie za dużo tych składników. Ja rozumiem, że to miało wszystko co najlepsze, ale czy koniecznie trzeba to wszystko mieszać i jeszcze oblewać czymś? .........skoro dla ciebie ten przepis jest długaśny i ma dużo składników...............to w takim razie włóż do szklankidwie duże truskawki,zalej je jogurtem naturalnym.....do połowy.Następnie dodaj dwie rodzynki,Wlej 50 ml s pirytu,poczekaj aż zrobi się galaretka,dobaw to kawusią na zimno(frape) i oddaj się medytacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 22.10.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 A ja wlasnie przed chwilką przyrządziłam sobie słodkie i szybkie "małe co nieco" o wdzięcznej nazwie...eee nie będę mówić - jak się naprawdę to nazywa i czy jakąś nazwę ma to nie wiem Robi się to tak ( mała poracja na 1-2 osoby - raczej dla smaku niż najedzenia się ) Rozpuszczamy w rondelku 1/4 (lub nawet mniej) kostki margaryny, dodajemy cukier (ja to wszystko na oko więc nie wiem ile tego cukru - ale sporo, żeby mocno słodkie było), jak się rozpuści chlupiemy trochę mleka..tak ze 3 łyżki....mieszamy, mieszamy aż sie, ładnie rozpuści, potem dosypujemy gorzkie kakao..też na oko, żeby miało ładny ciemny kolor..moze ze 2 łyzki i jak to wszystko sie ładnie połączy (tylko uważać, żeby nie przypalic !!) wsypujemy do tego płatki owsiane, nie za dużo, żeby nie było za suche i dosłownie chwileczkę jeszcze zostawiamy na "ogniu" a potem to już jemy gorace prosto z garnka W wersji normalnej lepi się z tego jakieś kulki czy ciateczka i wkłada do lodówki, ale ja zawsze robię "na goraco" arco, jako dziecko często robiłam sobie takie owsiane ciasteczka ale mi narobiłaś smaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 23.10.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 elutek zrobiłam Twój jabłecznik i nawet mi wyszedł! Pycha! A najbardziej zachwyca się oczywiście mąż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 24.10.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 elutek zrobiłam Twój jabłecznik i nawet mi wyszedł! Pycha! A najbardziej zachwyca się oczywiście mąż... to się bardzo cieszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 24.10.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 .........skoro dla ciebie ten przepis jest długaśny i ma dużo składników...............to w takim razie włóż do szklankidwie duże truskawki,zalej je jogurtem naturalnym.....do połowy.Następnie dodaj dwie rodzynki,Wlej 50 ml s pirytu,poczekaj aż zrobi się galaretka,dobaw to kawusią na zimno(frape) i oddaj się medytacji Ja lubię oddzielnie (jest taki film "Kiedy Harry poznał Sally" - ona tam wszystko zamawia oddzielnie - np. sałatke i sos). No, może bez spirytu. Nawet kawę popijam mlekiem Kiedyś zrobiłam tort makowy i do niego masę kawową, cytrynową i oblałam go masą czekoladową. Wszystko, co njalepsze. I o coś było za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.10.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Rozbawiłaś mnie i bardzo Ci za to dziękuje.Wielu tu cytować by sprostać twoim pomysłom ale wybacz mi i proszę odpowiedz:Jak u licha zjesz buraczki do jakiegoś sosiku......zasmażkę będziesz popijała na gorąco a śmietanę zjesz na koniec? .Tylko proszę nie mów mi ,że np.(to tylko jeden z przykładów) zupę owocową jesz w takiej kolejności:owoce,woda,śmietana .Wiem ,że lubisz pofantazjować w kuch ale przeważająca pula przepisów ma ta zaletę ,że smakuje gdy składniki nie kłócą sie ze sobą i na dodatek tworzą wspaniałą wspólna nutę smakową.Tort też można zaczynać jeść od biszkoptu a potem spokojnie zjeść nadzienie bo sam wygląd wyjściowy torciku jest nam nie potrzebny.Nie kumam takiej czaczy jak to mówi wiadomo kto. pozdrawiam i dużo zdrówka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 24.10.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Jak u licha zjesz buraczki do jakiegoś sosiku......zasmażkę będziesz popijała na gorąco a śmietanę zjesz na koniec? . Ooo, tego jeszcze nie ćwiczyłam. Brzmi interesująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.10.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 zapiekane tosty na szybko. składniki: -pieczywo tostowe -mozzarella(mała) -3 jabłka -cukier do smaku -kawałek tabliczki czekolady czynności: Pieczywo tostowe rozłożyć na papierze do pieczenia.Mozzarelle zmiksować z jabłkami uprzednio obranymi ze skórki.Smarować tosty zrobiona masą posypać startą czekoladą.Zapiec w piekarniku.Popijać bawarką nie zapominając o tym ,że najpierw herbata a potem mleko a nie odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 25.10.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 PRZEPIS EW-KI NA '' RACUCHY'' wszystko na oko troche drozdzy posypac cukrem ( łyżeczka ) dolac troche cieplego mleka i dopelnic mąka -gestość śmietany jak troszke podrosnie dosypać mąki ,dolac cieplego mleka ,jedno jajko -dodac strate jablko ....smazyc na zloty kolor na rozgrzanym oleju czas pracy 10 min .....smak -bezcenny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 25.10.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 KAŚKA MACIEJ Kawa po cesarsku • 1 żółtko • 1 łyżka miodu • 2 łyżki koniaku • 2 łyżki słodkiej śmietanki Wszystko zmiksować i zalać mocną, goracą kawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 25.10.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 A żurawiny suszone lubicie?Matko, jak ja je uwielbiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia9 25.10.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Mam super szybki i łatwy przepis na coś słodkiego i jenocześnie mięsnego, super sprawdza się jako danie na kolację przy świecach i białym winku (sprawdziłam ). Porcja oczywiście dla 2 osób (chociaż 3 też by się najadły): pierś z kurczaka zupa pieczarkowa z torebki brzoskwinie w puszce torebka ryżu oraz białe schłodzone wino wytrawne lub półwytrawne Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkosci porcje i układamy w żaroodpornym naczyniu wraz z połówkami brzoskwiń. Całość polewamy syropem (pozostałym po brzoskwiniach) uprzednio wymieszanym z zupą pieczarkową (wsypać torebkę zupy do puszki z syropem i dokładnie wymieszać), nie wymaga żadnych dodatkowych przypraw. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem ok. 30-40 minut. Mieso podajemy z ryżem i białym winkiem. Wg mnie danie pierwsza klasa Spróbujcie, pozdrawiam i życzę smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 26.10.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 A żurawiny suszone lubicie? Matko, jak ja je uwielbiam... Też tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.