ila66 28.10.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 przepis ANDZIK.78( RW, str 3902) RACUCHY 2 szklanki mąki--gdy ciasto za rzadkie to więcej wsypać 1,5 szkl mleka 3 jaja 2,5 łyżki margaryny 1/3szkl cukru 2dzag drożdży ''50'' wódki aby racuchy nie chłonęły tłuszczu cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia-ja na kujawskim smażę Z drożdży, łyżeczki cukru podgrzanego mleka i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn. Ja podgrzewam mleko w garnku i do niego dodaję resztę składników. Jaja ubić z cukrem,dodać mąkę, roztopiony tłuszcz, podrośnięty rozczyn,alkohol, wyrobić i zostawić na ok 20 minut.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.Oleju trzeba dać dużo na patelnię. Na koniec posypać pudrem. Racuchy naprawdę ''wychodzą'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 28.10.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 przepis GAWEL ( RW, str 3902) RACUCHY Przepis jest mojej SP Babci taki toche na oko ale tak to mnniej wiecej leci: - szklanka maki, mleko zsiadłe lub kefir lub kwasna smietana 400 ml (duży kubek taki jak sie kupuje a moze 500 -szczypta soli, - łyżeczka cukru, - 2-3 jaka - cukier waniliowy nie koniecznie, to wszystkowymieszac mikserem powinno miec konsystencje takiej bardzo gestej smietany i do tego obrac 5-6 jabłek i wkroic odkrająjąc nożem kawali wokolo do ciata wszystko wymieszc smazyc na oleju posypac po usmazeniu cukrem pudrem. Pyszota! _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 28.10.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 RACUCHY -1,5 szkl mąki-3 jaka-1 serek homo (waniliowy lub zwykły)-1 łyżeczka proszku do pieczenia-1 łyżka spirytusu lub octu wszystko razem wymieszać, powinno mieć konsystencje gęstej śmietany(jeżeli nie ma dodać mąki).smażyć na oleju,posypac cukrem pudrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 28.10.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 przepis GAWLA( RW ,str 3903) SZARLOTKA Składniki: 2 kg jabłek 20 dkg cukru 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: 80 dkg mąki 30 dkg cukru pudru 30 dkg margaryny 2 łyżki gęstej śmietany 2 całe jajka 2 łyżki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę, cukier, margarynę, śmietanę, jajka i proszek do pieczenia wymieszać z sobą i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na 10-15 min w chłodzie. Kiedy ciasto „odpoczywa”, przygotowujemy jabłka – kroimy na plasterki i podsmażamy dodając 20 dkg cukru, 3 łyżki bułki tartej i cynamon. Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy, dopasowując do kształtu foremki. Jedną część kładziemy na dno wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą foremki i nakłuwamy lekko widelcem. Następnie nakładamy jabłka i przykrywamy je drugą rozwałkowaną częścią ciasta, które również nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. uwaga wychodzi bardzo duza blacha ja robilem z ponad 1,5 kg jablek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 29.10.2007 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 "Pani Walewska" Kruche placki z dzemem, bezą i orzechami przełozone kremem budyniowym z ananasem. Składniki: - 3 szklanki mąki, - 1/2 szklanki cukru - 4 żółtka, - 25 dag margaryny, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 cukier waniliowy, - 2 łyżki kwaśnej śmietany. Zarobić jak ciasto kruche. Podzielić na dwie części. Beza Ubić pianę z 6 białek, dodając po trochę 1,5 szklanki cukru. 20 dag posiekanych orzechów włoskich, słoik powideł śliwkowych (lub innych) Dwie części ciasta rozwałkować i przenieść na blachę. Posmarować każde ciasto połową powideł śliwkowych. Na to wyłożyć po połowie białek i posypać posiekanymi orzechami. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp.180oC. Zmniejszyć ogień i piec raczej wysuszając wierzch ciasta około 40-50 min. Gdy ciasto wystygnie posmarować masą i przykryć drugim ciastem. Masa: 0,5 litra mleka, 1 łyżki mąki pszennej, 2 łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru. , 2 żółtka, 25 dag margaryny. Puszka ananasa Odlać trochę mleka, wsypać mąkę, wbić żółtka. Rozmieszać i wlać do gotującego sie mleka – ostudzić. Do ostudzonego budyniu włożyć margarynę i ucierać, aż do rozpuszczenia. Dodac pokrojonego w kostke ananasa Przełożyć ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Dobre do jedzenia na drugi dzień jak placki zwilgotnieja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 30.10.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 przepis ANDZIK.78 ( RW, str 3902) RACUCHY 2 szklanki mąki--gdy ciasto za rzadkie to więcej wsypać 1,5 szkl mleka 3 jaja 2,5 łyżki margaryny 1/3szkl cukru 2dzag drożdży ''50'' wódki aby racuchy nie chłonęły tłuszczu cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia-ja na kujawskim smażę Z drożdży, łyżeczki cukru podgrzanego mleka i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn. Ja podgrzewam mleko w garnku i do niego dodaję resztę składników. Jaja ubić z cukrem,dodać mąkę, roztopiony tłuszcz, podrośnięty rozczyn,alkohol, wyrobić i zostawić na ok 20 minut.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.Oleju trzeba dać dużo na patelnię. Na koniec posypać pudrem. Racuchy naprawdę ''wychodzą'' własnie zrobiłam racuchy według tego przepisu. Jeszcze nigdy takich dobrych nie jadlam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 30.10.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 PYSZNY ŁATWY SZYBKI : ŚMIETANOWY TORT ELI CIASTO na dużą tortownicę ok 26cm na małą ok 20 cm 2 szkl przesianej mąki 1,5 szkl mąki 2 szkl cukru 1,5 szkl cukru 8 szt jajek 6 szt jajek Białka ubić z cukrem dodać żółtka i makę do bialek delikatnie i dokładnie wymieszać łyżką Piec w piekarniku 200 stopni przez ok. 40 min PYSZNY KREM 2 szt serków danio waniliowych 0,5l śmietany 30% lub 36% 0,5 szkl cukru można dodać śmietano fix 1 szt Wszystko zmiksować Przestudone ciasto kroimy na 3 plack nasącamy herbatą (może być z dodatkiem czegoś mocniejszego) między placek 1 a 2 dajemy dżem lub powidła (trskawka jabłka brzoskwinie) między 2 a 3 krem resztą kremu dekorujemy cały tort z wierzchu przyozdabiamy tym co mamy ( winogrona anasy z puszki ....) Na koniec pałaszujemy ze smakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 03.11.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 dziewczynki gdyby któraś miała problemy z upieczeniem biszkopta /bo ja miałam kilka lat dochodziłam do właściwego przepisu, nie pomagało ubijanie na parze, dodawanie wody itp./ to bardzo proszę, podaję sprawdzony przepis, mi udaje się zawsze /tfu, tfu, odpukać / nastawiam piekarnik na 160 st. tortownicę smaruję tłuszczem, wysypuję bułką tartą i biorę się za ciasto wszystko trwa nie dłużej niż 15 minut+pieczenie ok. 20 minut 4 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodać powoli i stopniowo /ubijając/ 3/4 szklanki cukru kryształu dodać 4 żółtka, ubijać, na koniec powoli dodawać 1 szklankę mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, delikatnie wymieszać przełożyć do tortownicy, tortownicę do piekarnika i finito wychodzi mniej więcej taki: http://images28.fotosik.pl/106/60ea6082b7378b8c.jpg /można dodać 3 łyżeczki kakao i wtedy jest biszkopt ciemny/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.11.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 dziewczynki gdyby któraś miała problemy z upieczeniem biszkopta /bo ja miałam kilka lat dochodziłam do właściwego przepisu, nie pomagało ubijanie na parze, dodawanie wody itp./ to bardzo proszę, podaję sprawdzony przepis, mi udaje się zawsze /tfu, tfu, odpukać / nastawiam piekarnik na 160 st. tortownicę smaruję tłuszczem, wysypuję bułką tartą i biorę się za ciasto wszystko trwa nie dłużej niż 15 minut+pieczenie ok. 20 minut 4 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodać powoli i stopniowo /ubijając/ 3/4 szklanki cukru kryształu dodać 4 żółtka, ubijać, na koniec powoli dodawać 1 szklankę mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, delikatnie wymieszać przełożyć do tortownicy, tortownicę do piekarnika i finito wychodzi mniej więcej taki: http://images28.fotosik.pl/106/60ea6082b7378b8c.jpg /można dodać 3 łyżeczki kakao i wtedy jest biszkopt ciemny/ Biszkopt jest cudnisty.Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 04.11.2007 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 dziewczynki gdyby któraś miała problemy z upieczeniem biszkopta /bo ja miałam kilka lat dochodziłam do właściwego przepisu, nie pomagało ubijanie na parze, dodawanie wody itp./ to bardzo proszę, podaję sprawdzony przepis, mi udaje się zawsze /tfu, tfu, odpukać / nastawiam piekarnik na 160 st. tortownicę smaruję tłuszczem, wysypuję bułką tartą i biorę się za ciasto wszystko trwa nie dłużej niż 15 minut+pieczenie ok. 20 minut 4 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodać powoli i stopniowo /ubijając/ 3/4 szklanki cukru kryształu dodać 4 żółtka, ubijać, na koniec powoli dodawać 1 szklankę mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, delikatnie wymieszać przełożyć do tortownicy, tortownicę do piekarnika i finito wychodzi mniej więcej taki: http://images28.fotosik.pl/106/60ea6082b7378b8c.jpg /można dodać 3 łyżeczki kakao i wtedy jest biszkopt ciemny/ Tez tak robie i ZAWSZE wychodzi OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 09.11.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Robicie rogale na św. Marcina? Są tu jacyś Poznaniacy? Ja, co prawda, z Warmii, ale część rodziny pochodzi z Poznania, a każda okazja jest dobra, żeby coś upiec. Zawsze robiłam z ciasta półfrancuskiego, ale w tym roku pokuszę się o drożdżowe. Znalazłam taki przepis: 1 kg maki pszennej 6 jaj 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru 5 dkg drożdży 1 szklanka mleka M a s a 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 200 g migdałów i orzechów 100 g białego maku śmietana Przyrządzić ciasto drożdżowe. Wyrabiać do chwili, aż ukażą się pęcherzyki po czym odstawić do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdym z nich położyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić go gorącego piekarnika i piec na zloty kolor. Niestety obawiam się, ze mak będzie czarny, bo mam mało czasu na szukanie białego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 23.11.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 KRYS1(STRONA 4078) CIASTO ORZECHOWIEC CIASTO ~ok.70 dag mąki (krupczatka + trochę pszennej) 2 jaja 1 szkl. cukru pudru 15 dag masła 2 łyżki miodu 1 lyżeczka sody 2 łyżki mleka ciasti ugnieść na jednolitą masę, podzielić na dwie części. Rozwałkować (ja to robię na pergaminie) na blachę (25*40). Można piec dwie blachy jednocześnie lub pojedynczo. Jedną blachę pieczemy z samym ciastem, na drugim cieście przed pieczeniem wylewamy masę orzechową. MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich im drobniej pokrojone tym lepiej się rozsmarowuje na cieście 1 szkl. cukru pudru 0,4 kostki masła 2 łyżki miodu Całość podgrzewamy, nie gotujemy ok. 15 mni. obie blachy ciasta, jedno z masą pieczemy w 180 stopniach 15 min. Ciasto robi się ciemno brązowe. Pieczemy na pergaminie Po wystudzeniu przekładamy ciasta masą budyniową. Orzechy na wierzchu MASA BUDYNIOWA 2 budynie śmietankowe z cukrem 500 ml. mleka 0,4 kostki masła 2 budynie zrobić wg. przepisu tylko w 500 ml. mleka, gdy wystygnie utrzeć z masłem i przełożyć ciasta KONIEC___________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 11.12.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 KRYŚ1 SYROP Z CZOSNKU Przepis oryginalny podaje, że do litra wody mineralnej dajemy 5 wyciśniętych ząbków czosnku,(ja daję mniej) sok z półtora cytryny, miód do smaku. Trzymamy w lodówce w zamkniętym słoiku niech się przegryzie. Po 1-2 dniach należy go przecedzić i można go dawkować np. 1 łyżka dziennie (wcześniej część do picia trzeba odlać aby się zagrzała w temp. pokojowej). Resztę trzymamy cały czas w lodówce. Ja nie odcedzam bo mi się nie chce, a daję go po łyżce do ciepłej posłodzonej herbaty więc nie muszę go ogrzewać, jest szybciej. Widzę u moich chłopaków, że ich trzyma ten syropek, w końcu czosnek to naturalny antybiotyk. Życzę Wszystkim Zdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 11.12.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 MIKOPIKO syrop z cebuli - 2 cebule posiekać wrzucić do kubka , jeszcze rozgnieść cebulę, dodać kilka łyżek cukru, łyżkę miodu , sok z cytryny przykryć i po kilku godzinach jak puści sok pić łyżkę syropu co 2-godziny albo częściej jest bleeeee ale pomaga . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.12.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 nie no....... wiedziałem ze tak sie skonczy.............. broniłem sie zeby nie własic na ten wątek ale niedało rady od jutra qrcze zaczynam robic te przepisy a dzis koncze juz z czytaniem bo mi jezyk ucieknie do ..... kawa po cesarsku albo racuchy albo szarlotka i jeszcze na gorąco ze smietaną bitą niiiiiieeeeeee , ide juz z tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 26.12.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 KRYS1 (STRONA 4078) CIASTO ORZECHOWIEC CIASTO ~ok.70 dag mąki (krupczatka + trochę pszennej) 2 jaja 1 szkl. cukru pudru 15 dag masła 2 łyżki miodu 1 lyżeczka sody 2 łyżki mleka ciasti ugnieść na jednolitą masę, podzielić na dwie części. Rozwałkować (ja to robię na pergaminie) na blachę (25*40). Można piec dwie blachy jednocześnie lub pojedynczo. Jedną blachę pieczemy z samym ciastem, na drugim cieście przed pieczeniem wylewamy masę orzechową. MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich im drobniej pokrojone tym lepiej się rozsmarowuje na cieście 1 szkl. cukru pudru 0,4 kostki masła 2 łyżki miodu Całość podgrzewamy, nie gotujemy ok. 15 mni. obie blachy ciasta, jedno z masą pieczemy w 180 stopniach 15 min. Ciasto robi się ciemno brązowe. Pieczemy na pergaminie Po wystudzeniu przekładamy ciasta masą budyniową. Orzechy na wierzchu MASA BUDYNIOWA 2 budynie śmietankowe z cukrem 500 ml. mleka 0,4 kostki masła 2 budynie zrobić wg. przepisu tylko w 500 ml. mleka, gdy wystygnie utrzeć z masłem i przełożyć ciasta KONIEC ___________ ila, ciasto zrobiło FURORĘ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 28.12.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 No dobra, przyznam się: nie piekę ciast Nie pociagają mnie Ale z racji tego, jak już sięgam po jakies to jestem bardzo krytyczna i wyłapię każdą grudkę, kawałeczek przypalonego czy zakalec A tak serio to u mnie w domu nie było ciastowej tradycji i moze też dlatego nie piekę. Ale tak sobie myślę, że w nowym domu chyba zacznę bo na wsi to inaczej ciasto smakuje Zapach w takim domu ma się gdzie unosić, gdzie przechowywać i tworzyć klimacik Samo jedzenie to już czysta konsumpcja Czytam wątek i podlądam nieśmiało. Narazie nie próbuję piec ale może kiedyś zacznę Dodam na koniec, że ciasto zaczynam jeść oczami a na końcu dopiero liczy się smak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 28.12.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Witam A ja bardzo proszę nieśmiało o przepis na kajmaka. Moja córa gdzieś zjadła i teraz mnie męczy żebym zrobiła. Wiem, że jest strasznie słodkie. Jak dokopię sie do swoich przepisów też się czymś dobrym podziele Na początek ciasto do robienia którego już mi przepis nieporzebny. CIASTO BEZ PIECZENIA orzechowo-jabłkowe. Składniki: -1kg jabłek (najlepiej mało soczystych) -25dkg zmielonych orzechów włoskich -pól margaryny -1szkl. cukru pudru -2 galaretki -3 lub 4 opakowania zwykłych herbatników(są różne ich wielkości) Ja robię to w okrągłej blasze, której boki i dno wykładam herbatnikami. Najpierw robię jedną galaretkę i czekam do wystygnięcia. W tz. międzyczasie obieram jabłka i wydrążam środki. Traktuję je tarką warzywną na tych grubych oczkach. Następnie wyciskam sok, który z wielkim apetytem wypijam mniam, mniam. Do jabłek dodaję orzechy pół margaryny i szklankę cukru pudru. Wszystko należy dobrze wymieszać do całkowitego połączenia sie składników. Dzielimy tą przepyszną masę na pół. Pierwsza idzie na spód - na nią wylewamy już ostudzoną galaretkę (uwaga żeby nie uciekła bokami trzeba zrobić nieckę ) Ciasto wędruje do lodówki. Robię drugą galaretkę i powtarzam sprawę czyli druga połowa ciasta idzie już na ściągniętą galaretkę a na nią ostudzona galaretka. Oczywiście znów do lodówki. Ten produkt najlepszy jest na drugi dzień. Ale się napisałam- mam nadzieję że wszystko zrozumiale pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 28.12.2007 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Musi być pyszne Ja robię taki torcik, gdy nie mam orzechów: TORCIK JABŁKOWY NA BISZKOPTACH: 30 dkg masła 2 żółtka (jajka sparzyć) min. 50 dkg jabłek biszkopty 2 galaretki owocowe 1 szklanka cukru cukier lub olejek waniliowy Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, wymieszać. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i wymieszać z utartą masą. Dno dużej tortownicy wyłożyć biszkoptami, na to masa jabłkowa. Schłodzić w lodówce. Przygotować galaretkę, zmniejszając ilość wody o 1/3 i zalać torcik już tężejącą galaretką, lejąc ją po łyżce. Jabłka najlepiej kwaskowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 31.12.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Najlepsze Na Świecie Świąteczne Ciasto Owocowe Składniki: 1 kostka masła, 2 szklanka cukru, 1 łyżeczka soli 4 jajka 1 szklanka suszonych owoców, 1 szklanka orzechów sok cytrynowy proszek do pieczenia 3-4 szklanki dobrej whisky Sposób przygotowania: Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości. Dobra... prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba ... by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Operację powtórz. Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszke sukru i ubjaj dalej. W miedzyszasie zprawdź czy wisky jest na pewno taka jak czeba. Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeźli czeba. Wszuś do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakoź wiski żepy pootem gośie nie mufili sze jest trojnoca. Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so fszuśisz ! Fypij skok sytrynnmowy. Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki. Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta I iś spaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.