ullerowa 25.08.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Postanowiłam się zmobilizować i na prośbę niektórych załozyć nowy watek z przepisami na słodkie róznosci łatwe do wykonania. Na początek podam mój ulubiony przepis na "szarlotkę", przepis mozna modyfikowac dodajac różne owoce gruszki, śliwki, wiśnie, brzoskwinie z puszki, róznego rodzaju powidła czyli to czym kto w danej chwili dysponuje. Składniki ciasta: 0,5 kg maki pszennej 5 jajek 1(250g) kostka masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru (ja daję trochę mniej 3/4) owoce lub powidła najczęściej stosuje jabłka surowe (starte na grubej tartce lub w plasterkach + cynamon + cukier waniliowy) lub gotow mus jabłkowy (ale wtedy dodaje troszkę kaszy manny 2-3 łyzki) Wykonanie ciasta: 1. białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem 2. do miski wsypac makę, proszek do pieczenia, margaryne lub masło, zółtka i zrobić z tego "kruszonke" 3. blachę/ tortownice posmarowac tłuszczem i posypac bułka tarta 4. na blachę wysypac 3/4 "kruszonki", na nia połozyc owoce, na owoce wyłozyć ubitą piane z białek, a na sam wierzch wysypac reszte kruszonki. 5. piec ok 40-45 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C Mam nadzieję że opis wykonanie nie jest zbyt zawiły, a przygotowanie ciasta zajmuje naprawdę 5 minut. Zycze smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.08.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Tu jest kilka http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=93459 Małe pytanko przy okazji.co to znaczy? Postanowiłam się zmobilizować i na prośbę niektórych załozyć nowy watek z przepisami na słodkie różności łatwe do wykonania. . Rozumie ,że jesteś w tym dobra. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 25.08.2007 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Tu jest kilka http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=93459 Małe pytanko przy okazji.co to znaczy? Postanowiłam się zmobilizować i na prośbę niektórych załozyć nowy watek z przepisami na słodkie różności łatwe do wykonania. . Rozumie ,że jesteś w tym dobra. pzdr. czasami lubie troche poeksperymentowac i pomieszac a wątek ma ułatwic odnajdywanie przepisów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.08.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 W podanym wyżej linku jest dużo i to nie takich eksperymentalnych.Sa to wypróbowane i sprawdzone przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 25.08.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 ullerowa brawo !!! moze w koncu wszystkie te przepisy na ciasta znajda sie w jednym miejscu poprosze froscha o ten przepis na sernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 25.08.2007 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 W podanym wyżej linku jest dużo i to nie takich eksperymentalnych.Sa to wypróbowane i sprawdzone przepisy. Ten jest jak najbardziej wypróbowany i wielokrotnie sprawdzony. Zawsze się udaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 25.08.2007 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 ullerowa brawo !!! moze w koncu wszystkie te przepisy na ciasta znajda sie w jednym miejscu poprosze froscha o ten przepis na sernik Dzięki o to własnie chodziło żeby nie tracic czasu na przeszukiwanie róznych watków Też postaram się jeszcze coś wkleic. A mam tego sporo na rózne okazje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.08.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 W podanym wyżej linku jest dużo i to nie takich eksperymentalnych.Sa to wypróbowane i sprawdzone przepisy. Ten jest jak najbardziej wypróbowany i wielokrotnie sprawdzony. Zawsze się udaje. podając Ci ten link miałem na myśli dostosowanie sie do twojego pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 25.08.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Ns, konkurencji się boisz? Nie chcesz, żeby ullerowa podawała tutaj przepisy, oburzasz się, kiedy radzę zapytanie Tomka1950 o jego profesjonalną wiedzę w żywieniu. Co jest? Wyluzuj, chłopie. Daj się ludziom spokojnie wypowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.08.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Ns, konkurencji się boisz? Nie chcesz, żeby ullerowa podawała tutaj przepisy, oburzasz się, kiedy radzę zapytanie Tomka1950 o jego profesjonalną wiedzę w żywieniu. Co jest? Wyluzuj, chłopie. Daj się ludziom spokojnie wypowiedzieć. watki ci sie pomyliły.Uwagę powinnaś mi zwrócić nie w tym bo ten ewidentnie zaczynasz zaśmiecasz.Nigdzie tu w tym waciu nie napisałem ,że nie che by ullerowa podawała przepisy.O co ci chodzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 25.08.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 RANY !!! PRZESTAŃCIE !!!chodzi o to,aby tutaj wpisywac PRZEPISY NA SŁODKOŚCI !!!każdy ma jakiś i można wiele skorzystać !a sprzeczać można się gdzie indziej -wynocha na czat /przyniosę rękawice/ULLerowa !! dzieki,jesteś wielka !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 25.08.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 DPS, naprawdę szkoda zdrowia na użeranie się z tym osobnikiem Chyba, że chcesz zostac zasypana tysiącem privów naprawdę szkoda zdrowia Ullerowa, świetny pomysł na wątek Podaję moje ulubione ciasto na zimno ŁATWY SERNIK NA ZIMNO 4 serki homogenizowane waniliowe (po 250g) masło sparzone 4 jaja 3/4 szkl cukru cukier waniliowy mała żelatyna 2 galaretki owoce żelatynę namaczamy w połowie szkl wody masło topimy białka ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy żółtka, serki, wystudzone masło i roztopioną żelatynę (ja roztapiam ją w mikrofali) Zalewamy galaretką, układamy owoce na 2 godz do lodówki Pychaaaaa!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 25.08.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Ja tam też uważam, że bardzo dobrze, iż ullerowa założyła ten wątek. A żeby nie robić siary SŁODKIE BUŁECZKI 4 łyżki masła utrzeć na puszystą masę z 10 łyżkami cukru i 1 cukrem waniliowym. 50 dag mąki i 1 proszek do pieczenia przesiać przez sitko do masy. Ucierając, stopniowo dodawać 2 jajka, 25 ml mleka i szczyptę soli. Na nasmarowaną blachę wykładać łyżką 12 - 14 porcji ciasta. Zachować odległość, bo bułeczki bardzo rosną! Piec ok. 20 min. w temp. 200 C. Potem 20 dag cukru pudru utrzeć na lukier z 2 - 3 łyżkami soku z cytryny. Rozpuścić opakowanie polewy czekoladowej. Bułeczki ozdabiać lukrem i czekoladą. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 25.08.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Ciasto marchewkowe 4 jajka 1,5 szkl. cukru 2 szkl. startej marchewki (tarka jarzynowa, grube oczka) 2 szkl. mąki 3/4 margaryny 2 płaskie łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyzeczki cynamonu jajka+cukier ubić mikserem, dodać mąkę, marchew i pozostałe sypkie skladniki. Margarynę rozpuścić, dodać do masy. Piec ok. 50 min. w temp. ok. 200 stopni. http://kuchenna.host.sk/fotki/ciasto_marchewkowe_bozenka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 25.08.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 przepis na ciasto marchewkowe jest "monka"wypróbowałam,pycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 25.08.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 niktspecjalny...twoj watek nie jest zly , ale znalazlam tam tylko jeden przepis na ciasto , ktory podala Nefereczka fajnie by bylo , gdyby w twoim byly przepisy na desery a w Ullerowym przepisy na ciasta i ciasteczka np moze jakos odpowiednio je zatytuowac , zeby latwo bylo innym je znalezc jest duzo przepisow na ciasta np w watku swiatecznym , ale trzeba dlugo szukac wsrod innych potraw kopiuje przepis Neferki , chyba sie nie obrazi Najszybsza szarlotka świata i to dla "sercowców": szklanka mąki, szklanka cukru, szklanka kaszy mannej, łyżeczka proszku do pieczenia trochę masła. Wymieszać mąką, proszkiem do pieczenia, kaszą manną i cukrem . Wysypać pół do małej, okrągłej tortownicy. Rozłożyć na całość cieniutkie płatki masła (ćwierć kostki) . Na to położyc jabłka ( starte lub ze słoika, gotowe). Wysypać drugie pół "proszku" i położyć płatki masła i na to jabłka. Do piekarnika 45-60 min. Po wyjęciu pokroić i położyć na każdym kawałku kulkę lodów (póki gorące) - można też pogrzać szarlotkę w piekarniku/mikrofali i położyć kulkę lodów. Wot cała filozofia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 25.08.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 O kurde, takiej szrlotki, jeszcze nie robiłam Nefer, czy z tego naprawdę wyjdzie ciasto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 25.08.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Wow, muszę spróbować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 25.08.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 O kurde, takiej szrlotki, jeszcze nie robiłam Nefer, czy z tego naprawdę wyjdzie ciasto ? Wyjdzie,też mam ten przepis i robiłam-naprawde wychodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 25.08.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 przepis na ciasto marchewkowe jest "monka" wypróbowałam,pycha o ciasto marchewkowe , to sie jea ucieszy ullerowa gratuluje pomyslu , chetnie "poeksperymentuje" z wami , czekam na nowe przepisy , tylko latwe prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts