Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość elutek
Kto ma sprawdzony przepis na babkę wielkanocną, najlepiej piaskową i najlepiej zawsze wychodzącą?

 

babki wielkanocne robię drożdżowe, ale mam taki fajny przepis na

babkę piaskową zaparzaną /sama piaskowa dla mnie za sucha jest/

 

ciasto: 25 dkg. mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 4 jaja,

25 dkg cukru pudru, 25 dkg. masła, łyżka rumu, aromat cytrynowy,

2 łyżeczki proszku do pieczenia

syrop do nasączania: sok z 2 pomarańczy, 3 łyżki cukru pudru

 

cukier i jaja utrzeć, powoli dodawać aromat, rum, obie mąki wymieszane

z proszkiem do pieczenia - dobrze utrzeć, ok. 5 minut

potem dodać miękkie masło, utrzeć i wstawić na ok. godzinę - 175st.C.

 

Gorące, upieczone ciasto gęsto nakłuć patyczkiem i nasączyć gorącym

syropem z soku pomarańczowego i cukru pudru

można polać lukrem lub polewą czekoladową :D mniam, mniam, mniam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Gość elutek
Podaję przepis na obiecany tort.

Przepis znalazłam na innym portalu , nie każdy zagląda na inne portale więc pozwoliłam sobie go tutaj umieścić bo tort jest bardzo pyszny.

MIKADO

 

Składniki na ciasto:

250 ml gestej kwaśnej śmietany 18%

1 jajko

1 szklanka cukru

1 łyzeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody (zalać odrobiną gorącej wody)

70 dag mąki

 

Składniki wymieszać i zarobić ciasto o konsystencji ciasta pierogowego.Aby nie było za twarde mąkę dosypywać porcjami.Nie zawsze będzie to 70 dag. Upiec cienkie placki na spodach od tortownicy posmarowanych margaryną.. I tutaj przydałyby się co najmniej dwie takie same tortownice, ja mam tylko jedna i te spody piekłam chyba ze 6 godz...

Ciasto na placki bardzo cienko wałkować.Układac na spodzie od tortownicy i przyciąc brzegi.Piec na mocno złoty kolor.Placki moga byc mocno przypieczone

bo doda to smaku.Po upieczeniu delikatnie zdjąć. Jesli dobrze nasmarujecie tortownicę to problemów ze zdjęciem ciasta nie będzie.W swoim piekarniku piekłam ok 15 minut.

Z tego ciasta wyjdzie ok 16-20 spodów. Mnie wyszło 20 ( jeden dzieci zjadły, jeden się pokruszył-ale nie ma to znaczenia bo mozna w srodek dać albo zostawic na koniec jako posypkę do dekoracji)

Z tych 18 spodów zrobiłam dwa torty mniejsze, które wcale takie małe nie były .Albo mozna zrobić jeden duzy..Jak kto woli.

 

Masa I

1 litr śmietany kremówki 30%

1/2 szklanki cukru pudru

cukier waniliowy

4 śmietan-fix

Ubić śmietanę z cukrem i śmietan-fixem, schłodzić

 

Masa II

3 jaja

1 szklanka cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1 litr mleka

25 dag masła

 

Jaja utrzeć z cukrem, dodać troche mleka i mąkę. Resztę mleka zagotować i dodać masę jajeczno-mączną i ugotować budyń. Do gorącego budyniu mikserem wkręcić 1/2 kostki masła. Resztę masła utrzec i dodawać porcjami ostudzony budyń z wkręconym wcześniej masłem.

Placki przekładac na przemian bitą smietana i masą budyniową. Posmarować wierzch i boki ciasta. Udekorować. Schłodzic w lodówce. Albo najlepiej zrobic dzień wczesniej przed podaniem i zostawić na noc. Placki zmiękną od kremu.

Krązki ciasta najlepiej przekładać masami w obręczy od tortownicy ponieważ tort po przełozeniu puchnie wszerz. W obręczy puchnie równomiernie.

 

Ja co trzeci placek przekładałam dżemem z owoców lesnych albo jagodowym.

A same placki upiekłam w srodę i do soboty spokojnie leżały. W sobotę rano zrobiłam masy , przełożyłam tort i wieczorem był zjedzony...

Wydaje się trudny ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. Dla mnie najgorsze były te placki.. zyczę smacznego :D :D

 

andzik - POMOCY!!!

 

jestem w trakcie pieczenia, tortownica o średnicy 26 cm i wyszło tylko 7 placków

a naprawdę cieniutko wałkowałam :( :roll:

 

i nie dodaje się do ciasta żadnego tłuszczu??? :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

I ja wzięłam się dzisiaj za Mikado. :p :p :p

Zakupiłam drugą tortownicę i wałkowałam te placki ze trzy godziny, z przerwą na aerobik. Hi hi hi

Jak dla mojego męża i córki, to mogłoby nie być mas. Pożarliby wszystkie te placki na sucho.

Czasochłonne bardzo, ale proste i tanie.

Najbardziej mnie przeraża dekorowanie tortu. To jest moment którego nie cierpię. Wydaje mi się że spieprzę moim partactwem cały efekt. ALe tym razem podpatrzę dekorację od Elutka.

Dekoracje i garnirowanie półmisków np z wędliną to moja pięta alchillesowa. Nie lubię i nie potrafię tego robić.

A za tydzień muszę zrobić na chrzciny tort kokosowy, bardzo pyszny i prosty. Placki są z białek z kokosem, a masa kawowa. Mniam...

Tylko te dekoracje!!! A prawdopodobnie będę musiała zrobić piętrowy, albo dwa, bo tyle ludzisków będzie!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale pyszności tutaj robicie ...... :)

ja zrobiłam dzisiaj śmietanowca w tempie ekspresowym

0.5 l śmietany kremówki ubić z 3/4 szklanki cukru

galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, ostudzić

wymieszać ze śmietaną

dodać truskawki i winogrona, wymieszać

wylać na cienki biszkopt w tortownicy

na wierzchu ułożyć owoce i zalać kolejną galaretką (jak pierwsza warstwa stężeje)

lodówka i jeść 8)

mniam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ma ktos moze z Was jakis sprawdzony przepis na tort bezowy? Jadlam kiedys taki przekladany truskawkami i masa (nie wiem jaka), krazki bezowe byly na przemian z biszkoptowymi - byl pyszny. Moze ktos dysponuje sprawdzonym przepisem to bardzo prosze.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Izat, ja robię śmietanowiec podobnie. Tylko bez biszkopta. Nazywam go "salceson", bo do śmietany ubitej, dodaję żelatynę i pokrojoną w kostkę galaretkę w czterech kolorach. Zastyga w blaszce podłużnej, tzw keksówce. Jak się kroi to wygląda jak salceson. Dzieci to uwielbiają.

 

A dzisiaj ja stawiam moje imieninowe Mikado z szesnastu warst. Częstujcie się:

 

http://images28.fotosik.pl/199/5b76fa6c27ad0535med.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elutek, wyobraź sobie jaki on był zanim osiadł :D :D :D

Miał chyba 18 cm wysokości. Mój chłop też zrobił wielkie oczy.

Musiałam go (ten tort oczywiście) trzymac dwiema tortownicami przez noc w lodoówce, żeby się nie rozpełzł, tzn z dołu i z góry, "na żółwia"

Nie wiem dlaczego Tobie wyszło tylko 7 warstw. Przypuszczam że za słabo rozwałkowałaś te placki. Mnie jak zwykle zabrakło masy na pomazanie tortu z zewnątrz.

Ale wydaje mi się że mój tort kokosowy i orzechowy mają ciekawszy smak, chociaż nie są tak okazałe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja z prosba :oops: .

Moze mi ktos powiedziec ,jak sie nazywa taka masa w koloze krowek.taka kruchawa i bardzo slodka.Mazurki sie z tym robi.A moze jakis namiar na taka mase?Prosze bardzo o pomoc.

Pozdrawiam.

 

ja taką masę uzyskuję z mleka skondensowanego słodzonego /w puszce/

 

gotuję taką puszkę ok. 3 godziny, dolewając od czasu do czasu wodę -

puszka musi być cały czas zanurzona w wodzie

otwieram dopiero jak wystygnie - to WAŻNE! - inaczej "wybucha" :lol:

 

czasem dodaję do tej masy miękkie, utarte masło /ok. pół kostki/

i przekładam wafle lub wykładam na mazurek :)

 

Czy to nie jest właśnie przepis na kajmaka? Ale co dalej, jaki spód?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

kajmak /w niektórych źródłach - kaimak/ to masa sporządzona z mleka lub śmietanki,

cukru i masła z dodatkiem wanilii, czekolady, kawy lub karmelu - dość pracochłonne -

trzeba długo gotować i nieustannie mieszać

 

to gotowane w puszce mleko to taka uproszczona wersja

/są też kakaowe mleka w puszce - czasem używam, dla odmiany/

 

taką masą kajmakową można przekładać wafle, posmarować mazurek z kruchego

ciasta lub też wyłożyć na biszkopt - jasny lub ciemny

 

mazurek:

upieczone, ostudzone kruche ciasto posmarować marmoladą /u mnie lubią powidła

śliwkowe/, a następnie polać masą kajmakową i zanim zastygnie przybrać bakaliami

 

"poezja smaku":

na upieczony, wystudzony biszkopt wyłożyć masę kajmakową wymieszaną z dowolnymi bakaliami,

na górze ułożyć herbatniki - jeden obok drugiego, można je wcześniej zanurzyć na chwilę

w rozcieńczonym rumie 8) , a na koniec polać całość polewą czekoladową :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

U nas sezon truskawkowy w pelni, wiec podam dwa przepisy.

Wczoraj byly knedle z truskawkami, a oto skladniki i wykonanie:

-1 kg "starych" ziemniakow obrac i ugotowac, jeszcze cieple dobrze rozgniesc

-200 g serka waniliowego homogenizowanego,

-szczypta soli,

-1 jajko,

-2,5 szklanki maka

Wszystkie skladniki zagniesc, urywac po kawalku ciasta, wyrobic w dloniach kulke, splaszczyc, nalozyc cala truskawke (truskawki musza byc dobrze osuszone) i zakleic formujac ponownie kulke.

Z tego przepisu wyszlo mi 28 sztuk. Uwaga! Ciasto sie klei i to nawet bardzo, wiec trzeba miec anielska cierpliwosc ale wiecej maki nie jest wskazane, bo knedle beda twarde. Gotowac od wyplyniecia 3 minuty.

A oto fotki jeszcze przed nalozeniem kwasnej smietany

http://images30.fotosik.pl/226/a9e4b072ab8961cfmed.jpg

http://images32.fotosik.pl/278/d901e3bed87e4468med.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj natomiast robilam placek z musem truskawkowym, ktory to placek jest numer 1 dla mojego syna i nawet zima musze robic go czesto, wiec w przyszlym tygodniu czeka mnie akcja mrozenia truskawek.

Skladniki i wykonanie:

Duzy biszkopt, ja nie pieke tylko kupuje w "cukierni mistrza jana" kroje na pol i mam dwa spody. Moj nie wyjdzie mi nigdy tak puszysty jak ten z cukierni.

Na biszkopt wykladam mus: 0,5 kg truskawek miksuje, dodaje 2 lyzki cukru pudru i wlewam 2 galaretke truskawkowa rozpuszczona w 1 pełnej szklance wody. Jak mus zaczyna gestniec wylewam go na biszkopt.

Po calkowitym stezeniu ubijam 0,5 l kremowki, dodaje 2 lyzki cukru pudru i wlewam zelatyne ( 1 lyzka zelatyny namoczona w 1/3 szklanki mleka, po 20 minutach leciutko podgrzana i wymieszana). Po rozlozeniu smietany jeszcze na jakas godzinke do lodowki i gotowe. Do smietany zamiast zelatyny mozna dac 2 smietanfixy.

http://images23.fotosik.pl/225/70332c66ee6f1c23med.jpg

http://images27.fotosik.pl/225/9a071374e3247384med.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z powodu sezonutruskawkowego - biszkopt.

 

Jesli nie damy rady zjeść wszystkich zakupionych truskawek, a na drugi dzień nieco "przyschną" (oczywiście jeśli sie nadają - zepsute wyrzucamy :) wrzucam je do biszkopta.

 

A przepis jest taki ( na dużą, okrągłą tortownicę)

 

5 białek ( piana)

dodać 5 żółtek

Szklanka mąki

szklanka cukru

 

Wylać do tortownicy i powrzucać truskawki.

 

Piec 45 - 1h (bez termoobiegu) w temp 160 stopni.

 

Wczoraj zrobiłam - ciasto istniało dokładnie 15 min :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...