Sloneczko 20.03.2008 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Elutek, http://img267.imageshack.us/img267/2095/cmokjv0.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 20.03.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Kto ma sprawdzony przepis na babkę wielkanocną, najlepiej piaskową i najlepiej zawsze wychodzącą? babki wielkanocne robię drożdżowe, ale mam taki fajny przepis na babkę piaskową zaparzaną /sama piaskowa dla mnie za sucha jest/ ciasto: 25 dkg. mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 4 jaja, 25 dkg cukru pudru, 25 dkg. masła, łyżka rumu, aromat cytrynowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia syrop do nasączania: sok z 2 pomarańczy, 3 łyżki cukru pudru cukier i jaja utrzeć, powoli dodawać aromat, rum, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia - dobrze utrzeć, ok. 5 minut potem dodać miękkie masło, utrzeć i wstawić na ok. godzinę - 175st.C. Gorące, upieczone ciasto gęsto nakłuć patyczkiem i nasączyć gorącym syropem z soku pomarańczowego i cukru pudru można polać lukrem lub polewą czekoladową mniam, mniam, mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 20.03.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Sloneczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 03.04.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Podaję przepis na obiecany tort. Przepis znalazłam na innym portalu , nie każdy zagląda na inne portale więc pozwoliłam sobie go tutaj umieścić bo tort jest bardzo pyszny. MIKADO Składniki na ciasto: 250 ml gestej kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 1 szklanka cukru 1 łyzeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody (zalać odrobiną gorącej wody) 70 dag mąki Składniki wymieszać i zarobić ciasto o konsystencji ciasta pierogowego.Aby nie było za twarde mąkę dosypywać porcjami.Nie zawsze będzie to 70 dag. Upiec cienkie placki na spodach od tortownicy posmarowanych margaryną.. I tutaj przydałyby się co najmniej dwie takie same tortownice, ja mam tylko jedna i te spody piekłam chyba ze 6 godz... Ciasto na placki bardzo cienko wałkować.Układac na spodzie od tortownicy i przyciąc brzegi.Piec na mocno złoty kolor.Placki moga byc mocno przypieczone bo doda to smaku.Po upieczeniu delikatnie zdjąć. Jesli dobrze nasmarujecie tortownicę to problemów ze zdjęciem ciasta nie będzie.W swoim piekarniku piekłam ok 15 minut. Z tego ciasta wyjdzie ok 16-20 spodów. Mnie wyszło 20 ( jeden dzieci zjadły, jeden się pokruszył-ale nie ma to znaczenia bo mozna w srodek dać albo zostawic na koniec jako posypkę do dekoracji) Z tych 18 spodów zrobiłam dwa torty mniejsze, które wcale takie małe nie były .Albo mozna zrobić jeden duzy..Jak kto woli. Masa I 1 litr śmietany kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 4 śmietan-fix Ubić śmietanę z cukrem i śmietan-fixem, schłodzić Masa II 3 jaja 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 litr mleka 25 dag masła Jaja utrzeć z cukrem, dodać troche mleka i mąkę. Resztę mleka zagotować i dodać masę jajeczno-mączną i ugotować budyń. Do gorącego budyniu mikserem wkręcić 1/2 kostki masła. Resztę masła utrzec i dodawać porcjami ostudzony budyń z wkręconym wcześniej masłem. Placki przekładac na przemian bitą smietana i masą budyniową. Posmarować wierzch i boki ciasta. Udekorować. Schłodzic w lodówce. Albo najlepiej zrobic dzień wczesniej przed podaniem i zostawić na noc. Placki zmiękną od kremu. Krązki ciasta najlepiej przekładać masami w obręczy od tortownicy ponieważ tort po przełozeniu puchnie wszerz. W obręczy puchnie równomiernie. Ja co trzeci placek przekładałam dżemem z owoców lesnych albo jagodowym. A same placki upiekłam w srodę i do soboty spokojnie leżały. W sobotę rano zrobiłam masy , przełożyłam tort i wieczorem był zjedzony... Wydaje się trudny ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. Dla mnie najgorsze były te placki.. zyczę smacznego andzik - POMOCY!!! jestem w trakcie pieczenia, tortownica o średnicy 26 cm i wyszło tylko 7 placków a naprawdę cieniutko wałkowałam i nie dodaje się do ciasta żadnego tłuszczu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 03.04.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 spanikowałam trochę ale znalazłam w necie ten przepis, i zdjęcia, i uwagi, i wiem już wszystko teraz czekam na rezultat końcowy - degustacja jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 04.04.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 tort się udał - polecam ten przepis ale jednak warto choć 2 warstwy przełożyć jakąś konkretną konfiturą - zyska na smaku http://images24.fotosik.pl/190/f0b0f65e661ec840.jpg http://images34.fotosik.pl/204/94458b19afb349c2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 16.04.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Teraz dopiero z ciekawości zajrzałam czy ktoś pokusił sie o zrobienie tego tortu. Widzę,ze Elutek świetnie sobie poradziłaś..Mam nadzieję,ze ciasto smakowało? .. hmm głupie pytanie, na pewno smakowało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspidisca 18.04.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 I ja wzięłam się dzisiaj za Mikado. Zakupiłam drugą tortownicę i wałkowałam te placki ze trzy godziny, z przerwą na aerobik. Hi hi hi Jak dla mojego męża i córki, to mogłoby nie być mas. Pożarliby wszystkie te placki na sucho. Czasochłonne bardzo, ale proste i tanie. Najbardziej mnie przeraża dekorowanie tortu. To jest moment którego nie cierpię. Wydaje mi się że spieprzę moim partactwem cały efekt. ALe tym razem podpatrzę dekorację od Elutka. Dekoracje i garnirowanie półmisków np z wędliną to moja pięta alchillesowa. Nie lubię i nie potrafię tego robić. A za tydzień muszę zrobić na chrzciny tort kokosowy, bardzo pyszny i prosty. Placki są z białek z kokosem, a masa kawowa. Mniam... Tylko te dekoracje!!! A prawdopodobnie będę musiała zrobić piętrowy, albo dwa, bo tyle ludzisków będzie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 19.04.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 ale pyszności tutaj robicie ...... ja zrobiłam dzisiaj śmietanowca w tempie ekspresowym 0.5 l śmietany kremówki ubić z 3/4 szklanki cukru galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, ostudzić wymieszać ze śmietaną dodać truskawki i winogrona, wymieszać wylać na cienki biszkopt w tortownicy na wierzchu ułożyć owoce i zalać kolejną galaretką (jak pierwsza warstwa stężeje) lodówka i jeść mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 19.04.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 A ma ktos moze z Was jakis sprawdzony przepis na tort bezowy? Jadlam kiedys taki przekladany truskawkami i masa (nie wiem jaka), krazki bezowe byly na przemian z biszkoptowymi - byl pyszny. Moze ktos dysponuje sprawdzonym przepisem to bardzo prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspidisca 20.04.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Izat, ja robię śmietanowiec podobnie. Tylko bez biszkopta. Nazywam go "salceson", bo do śmietany ubitej, dodaję żelatynę i pokrojoną w kostkę galaretkę w czterech kolorach. Zastyga w blaszce podłużnej, tzw keksówce. Jak się kroi to wygląda jak salceson. Dzieci to uwielbiają. A dzisiaj ja stawiam moje imieninowe Mikado z szesnastu warst. Częstujcie się: http://images28.fotosik.pl/199/5b76fa6c27ad0535med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.04.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Aspidisca - wszystkiego naj naj z okazji imienin A ciasto pięknie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 20.04.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 aspidisca - piękny ten MIKADO taki wysoki /mój z 7 blatów to jak naleśnik przy nim wygląda / ale dekoracja tak cosik znajoma... GRATULACJE dla Solenizantki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspidisca 20.04.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Elutek, wyobraź sobie jaki on był zanim osiadł Miał chyba 18 cm wysokości. Mój chłop też zrobił wielkie oczy. Musiałam go (ten tort oczywiście) trzymac dwiema tortownicami przez noc w lodoówce, żeby się nie rozpełzł, tzn z dołu i z góry, "na żółwia" Nie wiem dlaczego Tobie wyszło tylko 7 warstw. Przypuszczam że za słabo rozwałkowałaś te placki. Mnie jak zwykle zabrakło masy na pomazanie tortu z zewnątrz. Ale wydaje mi się że mój tort kokosowy i orzechowy mają ciekawszy smak, chociaż nie są tak okazałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 21.04.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Ja z prosba . Moze mi ktos powiedziec ,jak sie nazywa taka masa w koloze krowek.taka kruchawa i bardzo slodka.Mazurki sie z tym robi.A moze jakis namiar na taka mase?Prosze bardzo o pomoc. Pozdrawiam. ja taką masę uzyskuję z mleka skondensowanego słodzonego /w puszce/ gotuję taką puszkę ok. 3 godziny, dolewając od czasu do czasu wodę - puszka musi być cały czas zanurzona w wodzie otwieram dopiero jak wystygnie - to WAŻNE! - inaczej "wybucha" czasem dodaję do tej masy miękkie, utarte masło /ok. pół kostki/ i przekładam wafle lub wykładam na mazurek Czy to nie jest właśnie przepis na kajmaka? Ale co dalej, jaki spód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 22.04.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 kajmak /w niektórych źródłach - kaimak/ to masa sporządzona z mleka lub śmietanki, cukru i masła z dodatkiem wanilii, czekolady, kawy lub karmelu - dość pracochłonne - trzeba długo gotować i nieustannie mieszać to gotowane w puszce mleko to taka uproszczona wersja /są też kakaowe mleka w puszce - czasem używam, dla odmiany/ taką masą kajmakową można przekładać wafle, posmarować mazurek z kruchego ciasta lub też wyłożyć na biszkopt - jasny lub ciemny mazurek: upieczone, ostudzone kruche ciasto posmarować marmoladą /u mnie lubią powidła śliwkowe/, a następnie polać masą kajmakową i zanim zastygnie przybrać bakaliami "poezja smaku": na upieczony, wystudzony biszkopt wyłożyć masę kajmakową wymieszaną z dowolnymi bakaliami, na górze ułożyć herbatniki - jeden obok drugiego, można je wcześniej zanurzyć na chwilę w rozcieńczonym rumie , a na koniec polać całość polewą czekoladową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 22.04.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Witam Poezja smaku - to nawet brzmi kusząco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 07.06.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 U nas sezon truskawkowy w pelni, wiec podam dwa przepisy.Wczoraj byly knedle z truskawkami, a oto skladniki i wykonanie:-1 kg "starych" ziemniakow obrac i ugotowac, jeszcze cieple dobrze rozgniesc-200 g serka waniliowego homogenizowanego, -szczypta soli,-1 jajko,-2,5 szklanki makaWszystkie skladniki zagniesc, urywac po kawalku ciasta, wyrobic w dloniach kulke, splaszczyc, nalozyc cala truskawke (truskawki musza byc dobrze osuszone) i zakleic formujac ponownie kulke. Z tego przepisu wyszlo mi 28 sztuk. Uwaga! Ciasto sie klei i to nawet bardzo, wiec trzeba miec anielska cierpliwosc ale wiecej maki nie jest wskazane, bo knedle beda twarde. Gotowac od wyplyniecia 3 minuty.A oto fotki jeszcze przed nalozeniem kwasnej smietanyhttp://images30.fotosik.pl/226/a9e4b072ab8961cfmed.jpghttp://images32.fotosik.pl/278/d901e3bed87e4468med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 07.06.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Dzisiaj natomiast robilam placek z musem truskawkowym, ktory to placek jest numer 1 dla mojego syna i nawet zima musze robic go czesto, wiec w przyszlym tygodniu czeka mnie akcja mrozenia truskawek.Skladniki i wykonanie:Duzy biszkopt, ja nie pieke tylko kupuje w "cukierni mistrza jana" kroje na pol i mam dwa spody. Moj nie wyjdzie mi nigdy tak puszysty jak ten z cukierni.Na biszkopt wykladam mus: 0,5 kg truskawek miksuje, dodaje 2 lyzki cukru pudru i wlewam 2 galaretke truskawkowa rozpuszczona w 1 pełnej szklance wody. Jak mus zaczyna gestniec wylewam go na biszkopt.Po calkowitym stezeniu ubijam 0,5 l kremowki, dodaje 2 lyzki cukru pudru i wlewam zelatyne ( 1 lyzka zelatyny namoczona w 1/3 szklanki mleka, po 20 minutach leciutko podgrzana i wymieszana). Po rozlozeniu smietany jeszcze na jakas godzinke do lodowki i gotowe. Do smietany zamiast zelatyny mozna dac 2 smietanfixy.http://images23.fotosik.pl/225/70332c66ee6f1c23med.jpghttp://images27.fotosik.pl/225/9a071374e3247384med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.06.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Z powodu sezonutruskawkowego - biszkopt. Jesli nie damy rady zjeść wszystkich zakupionych truskawek, a na drugi dzień nieco "przyschną" (oczywiście jeśli sie nadają - zepsute wyrzucamy wrzucam je do biszkopta. A przepis jest taki ( na dużą, okrągłą tortownicę) 5 białek ( piana) dodać 5 żółtek Szklanka mąki szklanka cukru Wylać do tortownicy i powrzucać truskawki. Piec 45 - 1h (bez termoobiegu) w temp 160 stopni. Wczoraj zrobiłam - ciasto istniało dokładnie 15 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.