galka 09.06.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 musi było pyszne skoro nie zagrzało miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 10.06.2008 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Piszcie piszcie dziewczyny (chłopaki też). Ja się odchudzam, ale chociaż sobie popatrzę na te pyszności, to mi wtedy lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.06.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 musi było pyszne skoro nie zagrzało miejsca Najważniejsze, że zrobienie trwa jakieś 10 minut I można pisklętom dzioby pozatykać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 10.06.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 zrobie i pozatykam dzioby moim przerośniętym pisklętom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 11.06.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 U mnie tez wiosenne ciastkowanie, ale takie dla leniwych. Ostatnim przebojem sa ciastka na szybko do kawy. Gotowe w 20 min. Baza do ciasteczek jest ciasto chłodzone francuskie z Lidla Ciasto kroimy na kwadraty, zaginamy dośrodka narozniki. Na środku kazdego ciateczka kładziemy owoce które sa pod ręka w ogrodzie i ciach do piekarnika. Mozna posypac cukrem puderm. Trzeba tylko pamietać że owoce puszczaja sok więc stosuje prosta metode unikania soku (nie lubie rozciapcianego ciata) Np. rabarber. Kroję na kawałki. Dorzucam troche cukru do smaku (dobrze z muskawado) doprowadzam do zagotowania. Gdy troche przestygnie wsypuje łyzke maki ziemniaczanej lub kisiel. Tak spreparowane owoce nakładam na ciasto. Maka podczas pieczenia wchłania sok. Tak samo mozno zrobic z zielonym agrestem. W przypadku truskawek, czereśni itp nie trzeba zagotowywac wystarczy cukier i troche mąki ziemniaczanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolariska 24.06.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Jestem wielkim łasuchem. Przebrnęłam szybciutko przez cały wątek, skopiowałam parę przepisów. Będę robić przy najbliższej okazji. W pierwszej kolejności knedle z truskawkami, bo mi ślinka na nie leci. Magpie: mus truskawkowy jest super. Na imieniny robiłam torcik truskawkowo-czekoladowy. Pyszota. Biszkopt przekroiłam na dwa razy. Na biszkopt rozsmarowałam masę czekoladową- w gorącej śmietance kremówce 30 lub 36% rozpuszczam dwie tabliczki czekolady:jedną mleczną i jedną gorzką, po rozpuszczeniu odstawiam do wystygnięcia ( trochę do zamrażalnika ) i potem na ciasto. Na to biszkopt. Na biszkopt tężejący mus truskawkowy ( truskawki zmiksowane z cukrem i połączone z galaretką rozpuszczoną w 1 szkl. wody). Następna warstwa biszkoptu. Na wierzch cienka warstwa masy czekoladowej i dla dekoracji posypane warstwą preparowanego białego ryżu . Pyszności. Niestety nie mam zdjęcia . Szybko został skonsumowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 24.06.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Nastepnym razem prosze o zdjecie . Na pewno torcik byl pychota, uwielbiam ciasta ze stopiona prawdziwa czekolada albo ciasta pieczone, ktorych podstawowym skladnikiem jest stopiona czekolada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 18.07.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 SERNIK NA ZIMNO kostka margaryny (Kasia) dwa żółtka pół szklakni cukru pudru dwie kostki sera białego dwie galaretki owoce kilka biszkoptów do wyłożenia dna tortownicy (ale może być i bez tego) Margarynę z cukrem ucieram na puszystą masę, do tego dodaje żółtka - dalej ucieram, po trochu dodaje biały serek. Jak masa zrobi się jednolita i bez grudek dolewam 1 galaretkę rozpuszczoną w połowie szklanki wody. dno tortownicy (mniejszej) wykładam biszkoptami i na to wlewam masę serową - można do tego dorzucić jeszcze owoce np. na czasie maliny i przygnieść, żeby znalazły się pod powierzchnią serka. Włożyć do lodówki. Jak stężeje to na serku układam owoce - wszystko jedno jakie i zalewam galaretką i gotowe SMACZNEGO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 24.07.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Podglądam Was od dłuższego czasu i postanowiłam też pokusić się o MIKADO , jako że okazja po temu bo syna urodziny... Tortownicy oczywiście nie mam, bo ze słodkości to ja najbardziej lubię śledzie, więc po co okrągła blaszka... Wymyśliłam, że sprofanuję troszku tego torta i będzie w kształcie samochodu , a blaty upiekłam na zwykłej półeczce z piekarnika , i nawet po dwa wchodziły . No i właśnie mam problem. Jakieś sztywne mi te blaty wyszły (może za mocno przypiekłam, ale przecież na ciemno złoto ). Powiedzcie kochane kobitki, ups... może nie tylko kobitki, czy jak je poprzekładam masą to zmiękną ??? . Czy lepiej czymś nasączyć???? Acha, mam zamiar przełożyć tylko bitą śmietaną bez żadnych ulepszaczy, a cały wierzch zalać czekoladową polewą (bo przecież lakier musi być ). Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 24.07.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Witam, aktualnie się odchudzam, ale robię jutro smietanowca, tylko, że ja zamiast smietany daję serek homogenizowany wanilowy, ale wracam do ciasta z truskawkami, ja robie taki bananowiec: piekę biszkopt , na to masa bananowa tj. kg bananów mocno dojrzałych miksuję z 1/4 szkl. cukru i kostką masła dodaję tężejąca galaretkę cytrynową rozpuszczoną w jednej szklance.Gdy masa stężeje zalewam biszkopt, na masę bananową nalewam tężejącą galaretkę truskawkową.Szybkie i mam nadzieję niezbyt tuczące, Sposób na ciasto z jabłkami"biszkopt kroję na dwie warstwy , przekładam podsmażone jabłka zalane galaretką cytrynową i na wierzch bita śmietana udekorowana kiwi. Smacznego Pozdrawiamania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 25.07.2008 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 czy jak je poprzekładam masą to zmiękną ??? . Czy lepiej czymś nasączyć???? Acha, mam zamiar przełożyć tylko bitą śmietaną bez żadnych ulepszaczy, a cały wierzch zalać czekoladową polewą (bo przecież lakier musi być ). Pozdr zmiękną, na pewno, dlatego dobrze tort zrobić dzień wcześniej - wtedy jest akurat do śmietany dałam tylko 1 "Śmietan-fix" i też się kupy trzymało - te blaty przez noc bardzo wciągają śmietanę, no i właśnie dlatego też wilgotnieją fajny pomysł z tym samochodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 25.07.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Dzięki , właśnie idę tworzyć, jak będzie czym to się pochwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 26.07.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Wyszło takie coś http://images28.fotosik.pl/255/63cc24f15e57af2cmed.jpg http://images34.fotosik.pl/325/c8fbac0fd14e9489med.jpg Dzięki za przepis Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 26.07.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Ale z Ciebie zdolna jednostka Taki piekny tort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 26.07.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 no, no, super wygląda a jak w środku? czy został już przecięty i zrobiono zdjęcie? i przede wszystkim - jak smakował...? /ja też dziś zrobiłam, tym razem z 2 warstwami musu porzeczkowego - zdjęcia i ocena później... / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 26.07.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Wyszło takie coś http://images28.fotosik.pl/255/63cc24f15e57af2cmed.jpg http://images34.fotosik.pl/325/c8fbac0fd14e9489med.jpg Dzięki za przepis Pozdrawiam Arctica, rewelacja Tak pysznie wygląda, że chyba sama mojemu synusiowi upiekę za tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 26.07.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Uprzejmie donoszę, że tort pochłonięty. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć środka, ale wyglądał jak MIKADO . Smak dosyć osobliwy, jak ktoś robił to zna . Ogólnie wszystkim smakował no i się podobał oczywiście, synek był very happy . Cieszę się że Wam też się podoba, to głównie Wasza zasługa, że w ogóle powstał. Dzięki za pochwały i zachwyty Moniu skuś się, synek na pewno będzie zachwycony. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 27.07.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 http://images33.fotosik.pl/333/0c9fe091dd25e36f.jpg http://images31.fotosik.pl/332/81637713b8711099.jpg dekoracja z lekka "wielkanocna" - pisaki zostały... ale smaczniejszy od poprzedniego, naprawdę dużo dały te 2 warstwy owocowe Arctica - dopiero teraz zauważyłam - nie tylko tort super, ale co za postument, zdolniacha z Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 27.07.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Arctica - dopiero teraz zauważyłam - nie tylko tort super, ale co za postument, zdolniacha z Ciebie Blaszka do pieczenia, przekręcona do góry dnem i owinięta folią alu Zdolności nie potrzebne Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 30.08.2008 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Przepis na szybkie kruche ciasto z owocami Specjalnie dla Ili ciasto: kostka margaryny, 3 szkl. maki, 1/2 szkl cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 zółtek z tego robimy "kruszonke" beza: 5 białek, szczypta soli, 1 lub 1 i 1/2 szkl cukru (w zaleznosci od kwaśnosci owoców) ubijamy na sztywna beze owoce (dzisiaj byly sliwki, moga byc jabłka, gruszki a nawet brzoskwinie z puszki po odsaczeniu) prawie cała kruszonke wsypujemy na blachę na to dajemy owoce, potem beze i posypujemy resztką kruszonki pieczemy ok. 1 godziny i to wszystko, smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.