Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie tez wiosenne ciastkowanie, ale takie dla leniwych. Ostatnim przebojem sa ciastka na szybko do kawy. Gotowe w 20 min. Baza do ciasteczek jest ciasto chłodzone francuskie z Lidla :lol: Ciasto kroimy na kwadraty, zaginamy dośrodka narozniki. Na środku kazdego ciateczka kładziemy owoce które sa pod ręka w ogrodzie i ciach do piekarnika. Mozna posypac cukrem puderm.

Trzeba tylko pamietać że owoce puszczaja sok więc stosuje prosta metode unikania soku (nie lubie rozciapcianego ciata)

Np. rabarber. Kroję na kawałki. Dorzucam troche cukru do smaku (dobrze z muskawado) doprowadzam do zagotowania. Gdy troche przestygnie wsypuje łyzke maki ziemniaczanej lub kisiel.

Tak spreparowane owoce nakładam na ciasto. Maka podczas pieczenia wchłania sok.

Tak samo mozno zrobic z zielonym agrestem. W przypadku truskawek, czereśni itp nie trzeba zagotowywac wystarczy cukier i troche mąki ziemniaczanej.

• 2 weeks później...

Jestem wielkim łasuchem. Przebrnęłam szybciutko przez cały wątek, skopiowałam parę przepisów. Będę robić przy najbliższej okazji.

W pierwszej kolejności knedle z truskawkami, bo mi ślinka na nie leci.

Magpie: mus truskawkowy jest super. Na imieniny robiłam torcik truskawkowo-czekoladowy. Pyszota.

Biszkopt przekroiłam na dwa razy. Na biszkopt rozsmarowałam masę czekoladową- w gorącej śmietance kremówce 30 lub 36% rozpuszczam dwie tabliczki czekolady:jedną mleczną i jedną gorzką, po rozpuszczeniu odstawiam do wystygnięcia ( trochę do zamrażalnika ) i potem na ciasto. Na to biszkopt. Na biszkopt tężejący mus truskawkowy ( truskawki zmiksowane z cukrem i połączone z galaretką rozpuszczoną w 1 szkl. wody). Następna warstwa biszkoptu. Na wierzch cienka warstwa masy czekoladowej i dla dekoracji posypane warstwą :D preparowanego białego ryżu :wink: .

Pyszności. Niestety nie mam zdjęcia . Szybko został skonsumowany :D

• 4 weeks później...

SERNIK NA ZIMNO

kostka margaryny (Kasia)

dwa żółtka

pół szklakni cukru pudru

dwie kostki sera białego

dwie galaretki

owoce

kilka biszkoptów do wyłożenia dna tortownicy (ale może być i bez tego)

Margarynę z cukrem ucieram na puszystą masę, do tego dodaje żółtka - dalej ucieram, po trochu dodaje biały serek.

Jak masa zrobi się jednolita i bez grudek dolewam 1 galaretkę rozpuszczoną w połowie szklanki wody.

dno tortownicy (mniejszej) wykładam biszkoptami i na to wlewam masę serową - można do tego dorzucić jeszcze owoce np. na czasie maliny :wink: i przygnieść, żeby znalazły się pod powierzchnią serka. Włożyć do lodówki. Jak stężeje to na serku układam owoce - wszystko jedno jakie i zalewam galaretką i gotowe

SMACZNEGO!

Podglądam Was od dłuższego czasu i postanowiłam też pokusić się o MIKADO :lol: , jako że okazja po temu bo syna urodziny...

Tortownicy oczywiście nie mam, bo ze słodkości to ja najbardziej lubię śledzie, więc po co okrągła blaszka... Wymyśliłam, że sprofanuję troszku tego torta i będzie w kształcie samochodu :lol: , a blaty upiekłam na zwykłej półeczce z piekarnika :lol: , i nawet po dwa wchodziły :roll: .

No i właśnie mam problem. Jakieś sztywne mi te blaty wyszły (może za mocno przypiekłam, ale przecież na ciemno złoto :roll: ). Powiedzcie kochane kobitki, ups... może nie tylko kobitki, czy jak je poprzekładam masą to zmiękną ??? :oops:. Czy lepiej czymś nasączyć????

Acha, mam zamiar przełożyć tylko bitą śmietaną bez żadnych ulepszaczy, a cały wierzch zalać czekoladową polewą (bo przecież lakier musi być :wink: ).

Pozdr

Witam,

aktualnie się odchudzam, ale robię jutro smietanowca, tylko, że ja zamiast smietany daję serek homogenizowany wanilowy,

ale wracam do ciasta z truskawkami, ja robie taki bananowiec:

piekę biszkopt , na to masa bananowa tj. kg bananów mocno dojrzałych miksuję z 1/4 szkl. cukru i kostką masła dodaję tężejąca galaretkę cytrynową rozpuszczoną w jednej szklance.

Gdy masa stężeje zalewam biszkopt, na masę bananową nalewam tężejącą galaretkę truskawkową.

Szybkie i mam nadzieję niezbyt tuczące,

Sposób na ciasto z jabłkami"

biszkopt kroję na dwie warstwy , przekładam podsmażone jabłka zalane galaretką cytrynową i na wierzch bita śmietana udekorowana kiwi.

Smacznego

Pozdrawiam

ania

Gość elutek
czy jak je poprzekładam masą to zmiękną ??? :oops:. Czy lepiej czymś nasączyć????

Acha, mam zamiar przełożyć tylko bitą śmietaną bez żadnych ulepszaczy, a cały wierzch zalać czekoladową polewą (bo przecież lakier musi być :wink: ).

Pozdr

zmiękną, na pewno, dlatego dobrze tort zrobić dzień wcześniej - wtedy jest akurat

do śmietany dałam tylko 1 "Śmietan-fix" i też się kupy trzymało -

te blaty przez noc bardzo wciągają śmietanę, no i właśnie dlatego też wilgotnieją

fajny pomysł z tym samochodem :)

Gość elutek

no, no, super wygląda :D

a jak w środku? czy został już przecięty i zrobiono zdjęcie? :roll:

i przede wszystkim - jak smakował...? :)

/ja też dziś zrobiłam, tym razem z 2 warstwami musu porzeczkowego -

zdjęcia i ocena później... :wink: /

Uprzejmie donoszę, że tort pochłonięty. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć środka, ale wyglądał jak MIKADO :lol: . Smak dosyć osobliwy, jak ktoś robił to zna :) . Ogólnie wszystkim smakował no i się podobał oczywiście, synek był very happy :lol: .

Cieszę się że Wam też się podoba, to głównie Wasza zasługa, że w ogóle powstał. Dzięki za pochwały i zachwyty :roll:

Moniu skuś się, synek na pewno będzie zachwycony.

Pozdr

Gość elutek

http://images33.fotosik.pl/333/0c9fe091dd25e36f.jpg

http://images31.fotosik.pl/332/81637713b8711099.jpg

dekoracja z lekka "wielkanocna" - pisaki zostały... 8)

ale smaczniejszy od poprzedniego, naprawdę dużo dały te 2 warstwy owocowe

Arctica - dopiero teraz zauważyłam -

nie tylko tort super, ale co za postument, zdolniacha z Ciebie :)

• 1 month później...

Przepis na szybkie kruche ciasto z owocami

Specjalnie dla Ili :lol:

ciasto:

kostka margaryny, 3 szkl. maki, 1/2 szkl cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 zółtek

z tego robimy "kruszonke"

beza:

5 białek, szczypta soli, 1 lub 1 i 1/2 szkl cukru (w zaleznosci od kwaśnosci owoców)

ubijamy na sztywna beze

owoce (dzisiaj byly sliwki, moga byc jabłka, gruszki a nawet brzoskwinie z puszki po odsaczeniu)

prawie cała kruszonke wsypujemy na blachę na to dajemy owoce, potem beze i posypujemy resztką kruszonki

pieczemy ok. 1 godziny

i to wszystko, smacznego