Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

Mam sliwki i chetnie bym zrobila takie ciasto ale mam pytanie: czy ta kryszonkaq na spodzie bedzie sie trzymac zeby mozna bylo ukroic ladne kawalki czy moze sie kruszy? I na jaka duza blaszke jest to przepis? Zdjecie tez by bylo mile widziane.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam sliwki i chetnie bym zrobila takie ciasto ale mam pytanie: czy ta kryszonkaq na spodzie bedzie sie trzymac zeby mozna bylo ukroic ladne kawalki czy moze sie kruszy? I na jaka duza blaszke jest to przepis? Zdjecie tez by bylo mile widziane.

 

ciasto wychodzi kruche ale dobrze sie kroi po ostudzeniu (u mnie czesto jeszcze ciepłe jest próbowane i tez sie nic z nim nie dzieje), nie sypia sie okruszki :wink: oczywiscie blaszka nasmarowana tluszczem i posypana bułka tarta

jest to porcja na taką normalna duza blaszke :D

zdjecia nie ma, bo ciasta prawie tez juz nie ma :oops: :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

SKUBANIEC

 

SKŁADNIKI :

3 SZKL MĄKI

1 KOSTKA MARGARYNY

3 ŁYŻKI SMALCU

5 ŁYŻEK CUKRU

2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

5 ŻÓŁTEK

3 ŁYŻKI CACAO

 

WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYRABIAMY RAZEM- WYGNIATAMY :D

 

ROZDZIELAMY CIASTO NA 3 CZĘŚCI;

I-SZĄ WYLEPIAMY PROSTOKĄTNĄ FORME

II-GA CZĘŚĆ CIASTA ŁACZYMY Z CACAO, POŁOWĘ TEJ PORCJI SKUBIEMY NA KAWAŁKI I ROZRZUCAMY NA WYŁOZONYM CIEŚCIE

III-CIA BIAŁA CZESC CIASTO , I DZIELIMY NA 2 CZESCI I SKUBIEMY JAK CIEMNE CIASTO

 

 

NA TO WYKŁADAMY (ROZSYPUJEMY) DOWOLNE OWOCE : JABŁKA, WINOGRONO,ŚLIWKI....

 

Z POZOSTAŁYCH OD CIASTA BIAŁEK UBIJAMY PIANĘ ;

5 BIAŁEK I 1 SZKLANKA CUKRU.

 

WYKŁADAMY UBITA PIANĘ NA POSKUBANE CIASTO I OWOCE :D

 

NA PIANĘ SKUBIEMY POZOSTAŁE KAWAŁKI CIASTA BIAŁE I CIEMNE :D

 

PIECZEMY 45 MINUT, TEMP 180 STPONI :D

 

 

WYGLADA TO MNIEJ WIĘCEJ TAK :D

http://m.onet.pl/_m/0fd13cc40434727d466db7a661b64f0e,5,12.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...

Czy ktoś zna przepis na sernik toffii? (czasem nazywany snickers)

To nasze ulubione ciasto dostępne w miejscowej cukierni - chciałabym jednak zaimponować rodzince :oops: i zrobić taki sama :wink:

To taki bardzo puszysty i wilgotny sernik na cieniuteńkim cieście z ok 1 cm warstwą toffi - na to jeszcze rzucają orzechy - a ta wartwa tofii, to nie takie tylko ugotowane mleko zagęszczone, bo ona ma bardziej smak czekolady..no trudno to opisać, ale jest przepyszne !!

Zna ktoś??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sernik Snickers

Składniki na spód:

 

* 1,5 szklanki mąki

* 3 łyżki cukru pudru

* 125 g masła

* 2 żółtka

* 1 łyżka wody

* 1,5 łyżki kakao

* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wszystkie składniki zagnieść. Zrobić kulę, owinąć w folię, umieścić w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie formę kwadratową 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wcisnąć w nią spód, ponakłuwać widelcem, podpiec około 10 - 12 minut w temperaturze 170şC.

 

Masa serowa:

 

* 75 dag zmielonego twarogu

* 6 jajek (osobno białka i żółtka)

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

* 1 łyżka mąki pszennej

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

* 2/3 szklanki cukru pudru

* 5 snickersów (średni rozmiar, po 40 g każdy), pokrojone na drobne kawałki

 

Na dekorację:

 

* masa kajmakowa z puszki, ilość dowolna

* snickersy, pokrojone na drobne kawałki

* ewent. polewa czekoladowa lub słone orzeszki

 

Żółtka zmiksować do białości z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki, zmiksować, dodając na końcu ubitą pianę z białek (delikatnie wymieszać) i pokrojone batoniki.

 

Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180şC. Wystudzić, włożyć na minimum 3 godziny do lodówki.

 

Przed podaniem - dowolnie udekorować.

 

Smacznego :)

 

arcobaleno przepis skopiowalam z tej stronki http://mojewypieki.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?292263, sa tam zdjecia ale nie mozna ich kopiowac na inne fora, wiele przepisow na pyszne serniki i inne ciasta tam znajdziesz. Napisz jaki bedzie efekt koncowy.[/img]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Elutek - smaka mi narobiłas, więc zabieram sie za mikado 8)

Ile szklanek mąki (70 dag=3-4?) potrzeba do ciasta bo piekarka ze mnie marna :oops:

 

arco - na szklanki to ja nie wiem... :-?

no nie mów, że wagi nie masz :roll: :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elutek - smaka mi narobiłas, więc zabieram sie za mikado 8)

Ile szklanek mąki (70 dag=3-4?) potrzeba do ciasta bo piekarka ze mnie marna :oops:

 

arco - na szklanki to ja nie wiem... :-?

no nie mów, że wagi nie masz :roll: :)

Pewnie, ze nie mam :roll: Ani wagi, ani miarki pożądnej - wszystko na szklanki i łyżki najlepiej :wink:

Placki sie pieką - robię w tortownicy 30 cm, więc wyszło mi tylko 9 placków :roll: Oczywiście wałka też nie mam, a, że wódką wałkuje się średno a do tego skończyła mi się mąka i placki przyklejają mi się do blatu :lol: więc wylepiam po prostu cieniuteńko - na razie mam dwa upieczone - ale twarde !! :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

ba, ale szklanka szklance nierówna :-? szczególnie w dzisiejszych czasach

tak jak i kostka masła, są takie po 250 gramów i takie po 165 gramów...

/i nie każde "Wiejskie" to masło :lol: /

 

arco, jak zrobisz, to wklej zdjęcie :)

 

MIKADO jest naprawdę smaczny /choć pracochłonny - te placki :evil: /

i warto ze 2 razy przełożyć jakimś konkretnym dżemem, nie będzie taki mdły :)

 

i najlepszy jest po kilku dniach, trzymany w lodówce lub spiżarce, ale nie na blasze

bo przesiąka takim metalicznym, okropnym smakiem...

no, to tyle wymądrzania :wink: POWODZENIA :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

elutek - każda rada jest dobra :)

Ja placki już upiekłam (jeden spaliłam bo się zagadałam :oops: ) czyli będzie tylko 8 warstw, ale mam nadzieję, ze i tak będzie smakował :wink:

 

Przełożę go wieczorem a jutro będziemy probować :D

No własnie - tylko w czym ja mam go trzymać skoro nie na blasze?? :roll:

Placki piekłam na 2 blaszki - tzn jedna tortownica a drugi spód do pizzy - on jest z teflonu - może na nim zrobię tego torta..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Patera lub talerz do pizzy 8)

 

owszem :) , ale to na drugi dzień -

przełożone masami ciasto MUSI być włożone w coś ciasnego 8) co ograniczy

jego "puchnięcie"

bo "puchnie" sporo i gdyby było zostawione tak "luzem" to się po prostu

brzydko rozejdzie :(

osobiście wkładam w silikonową tortownicę wyłożoną /również boki/ pergaminem

następnego dnia wykładam na paterę i dekoruję /wtedy już stoi bez problemów/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...