magpie101 30.08.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Mam sliwki i chetnie bym zrobila takie ciasto ale mam pytanie: czy ta kryszonkaq na spodzie bedzie sie trzymac zeby mozna bylo ukroic ladne kawalki czy moze sie kruszy? I na jaka duza blaszke jest to przepis? Zdjecie tez by bylo mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 30.08.2008 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Mam sliwki i chetnie bym zrobila takie ciasto ale mam pytanie: czy ta kryszonkaq na spodzie bedzie sie trzymac zeby mozna bylo ukroic ladne kawalki czy moze sie kruszy? I na jaka duza blaszke jest to przepis? Zdjecie tez by bylo mile widziane. ciasto wychodzi kruche ale dobrze sie kroi po ostudzeniu (u mnie czesto jeszcze ciepłe jest próbowane i tez sie nic z nim nie dzieje), nie sypia sie okruszki oczywiscie blaszka nasmarowana tluszczem i posypana bułka tarta jest to porcja na taką normalna duza blaszke zdjecia nie ma, bo ciasta prawie tez juz nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.08.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Zaraz zabieram sie za pieczenie, bo takiego cuda jeszcze nie robilam. Mialam robic drozdzowe ze sliwkami ale z tym jest duzo mniej pracy, wiec robie Twoj przepis, jutro podziele sie wrazeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 30.08.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 SKUBANIEC SKŁADNIKI : 3 SZKL MĄKI 1 KOSTKA MARGARYNY 3 ŁYŻKI SMALCU 5 ŁYŻEK CUKRU 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA 5 ŻÓŁTEK 3 ŁYŻKI CACAO WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYRABIAMY RAZEM- WYGNIATAMY ROZDZIELAMY CIASTO NA 3 CZĘŚCI; I-SZĄ WYLEPIAMY PROSTOKĄTNĄ FORME II-GA CZĘŚĆ CIASTA ŁACZYMY Z CACAO, POŁOWĘ TEJ PORCJI SKUBIEMY NA KAWAŁKI I ROZRZUCAMY NA WYŁOZONYM CIEŚCIE III-CIA BIAŁA CZESC CIASTO , I DZIELIMY NA 2 CZESCI I SKUBIEMY JAK CIEMNE CIASTO NA TO WYKŁADAMY (ROZSYPUJEMY) DOWOLNE OWOCE : JABŁKA, WINOGRONO,ŚLIWKI.... Z POZOSTAŁYCH OD CIASTA BIAŁEK UBIJAMY PIANĘ ; 5 BIAŁEK I 1 SZKLANKA CUKRU. WYKŁADAMY UBITA PIANĘ NA POSKUBANE CIASTO I OWOCE NA PIANĘ SKUBIEMY POZOSTAŁE KAWAŁKI CIASTA BIAŁE I CIEMNE PIECZEMY 45 MINUT, TEMP 180 STPONI WYGLADA TO MNIEJ WIĘCEJ TAK http://m.onet.pl/_m/0fd13cc40434727d466db7a661b64f0e,5,12.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.08.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Piekny skubaniec! Zapomnialam calkiem o tym ciescie, a bardzo je lubie. Moje ciasto ze sliwkami wedlug przepisu ullerowej jest juz w piecu, jutro zrobie zdjecie i pokaze (jak mi wyjdzie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 31.08.2008 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 http://images36.fotosik.pl/6/a074a9d09eeb82b9med.jpghttp://images36.fotosik.pl/6/ba9c86d7b0f9ea31med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 31.08.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Ciasto robi sie ekspresowo i jest bardzo smaczne! Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 03.11.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Czy ktoś zna przepis na sernik toffii? (czasem nazywany snickers) To nasze ulubione ciasto dostępne w miejscowej cukierni - chciałabym jednak zaimponować rodzince i zrobić taki sama To taki bardzo puszysty i wilgotny sernik na cieniuteńkim cieście z ok 1 cm warstwą toffi - na to jeszcze rzucają orzechy - a ta wartwa tofii, to nie takie tylko ugotowane mleko zagęszczone, bo ona ma bardziej smak czekolady..no trudno to opisać, ale jest przepyszne !! Zna ktoś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 03.11.2008 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Sernik Snickers Składniki na spód: * 1,5 szklanki mąki * 3 łyżki cukru pudru * 125 g masła * 2 żółtka * 1 łyżka wody * 1,5 łyżki kakao * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść. Zrobić kulę, owinąć w folię, umieścić w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie formę kwadratową 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wcisnąć w nią spód, ponakłuwać widelcem, podpiec około 10 - 12 minut w temperaturze 170şC. Masa serowa: * 75 dag zmielonego twarogu * 6 jajek (osobno białka i żółtka) * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżka mąki pszennej * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii * 2/3 szklanki cukru pudru * 5 snickersów (średni rozmiar, po 40 g każdy), pokrojone na drobne kawałki Na dekorację: * masa kajmakowa z puszki, ilość dowolna * snickersy, pokrojone na drobne kawałki * ewent. polewa czekoladowa lub słone orzeszki Żółtka zmiksować do białości z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki, zmiksować, dodając na końcu ubitą pianę z białek (delikatnie wymieszać) i pokrojone batoniki. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180şC. Wystudzić, włożyć na minimum 3 godziny do lodówki. Przed podaniem - dowolnie udekorować. Smacznego arcobaleno przepis skopiowalam z tej stronki http://mojewypieki.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?292263, sa tam zdjecia ale nie mozna ich kopiowac na inne fora, wiele przepisow na pyszne serniki i inne ciasta tam znajdziesz. Napisz jaki bedzie efekt koncowy.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 09.11.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 MIKADO - mój trzeci w karierze... http://images26.fotosik.pl/293/e718b02d7ca0f972.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 14.11.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Elutek - smaka mi narobiłas, więc zabieram sie za mikado Ile szklanek mąki (70 dag=3-4?) potrzeba do ciasta bo piekarka ze mnie marna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 14.11.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 1 szklanka - ok. 17 dkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 14.11.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 1 szklanka - ok. 17 dkg senkju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 14.11.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Elutek - smaka mi narobiłas, więc zabieram sie za mikado Ile szklanek mąki (70 dag=3-4?) potrzeba do ciasta bo piekarka ze mnie marna arco - na szklanki to ja nie wiem... no nie mów, że wagi nie masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 14.11.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Elutek - smaka mi narobiłas, więc zabieram sie za mikado Ile szklanek mąki (70 dag=3-4?) potrzeba do ciasta bo piekarka ze mnie marna arco - na szklanki to ja nie wiem... no nie mów, że wagi nie masz Pewnie, ze nie mam Ani wagi, ani miarki pożądnej - wszystko na szklanki i łyżki najlepiej Placki sie pieką - robię w tortownicy 30 cm, więc wyszło mi tylko 9 placków Oczywiście wałka też nie mam, a, że wódką wałkuje się średno a do tego skończyła mi się mąka i placki przyklejają mi się do blatu więc wylepiam po prostu cieniuteńko - na razie mam dwa upieczone - ale twarde !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 14.11.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 ba, ale szklanka szklance nierówna szczególnie w dzisiejszych czasach tak jak i kostka masła, są takie po 250 gramów i takie po 165 gramów... /i nie każde "Wiejskie" to masło / arco, jak zrobisz, to wklej zdjęcie MIKADO jest naprawdę smaczny /choć pracochłonny - te placki / i warto ze 2 razy przełożyć jakimś konkretnym dżemem, nie będzie taki mdły i najlepszy jest po kilku dniach, trzymany w lodówce lub spiżarce, ale nie na blasze bo przesiąka takim metalicznym, okropnym smakiem... no, to tyle wymądrzania POWODZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 14.11.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 elutek - każda rada jest dobra Ja placki już upiekłam (jeden spaliłam bo się zagadałam ) czyli będzie tylko 8 warstw, ale mam nadzieję, ze i tak będzie smakował Przełożę go wieczorem a jutro będziemy probować No własnie - tylko w czym ja mam go trzymać skoro nie na blasze?? Placki piekłam na 2 blaszki - tzn jedna tortownica a drugi spód do pizzy - on jest z teflonu - może na nim zrobię tego torta.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 14.11.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Patera lub talerz do pizzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 14.11.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Patera lub talerz do pizzy owszem , ale to na drugi dzień - przełożone masami ciasto MUSI być włożone w coś ciasnego co ograniczy jego "puchnięcie" bo "puchnie" sporo i gdyby było zostawione tak "luzem" to się po prostu brzydko rozejdzie osobiście wkładam w silikonową tortownicę wyłożoną /również boki/ pergaminem następnego dnia wykładam na paterę i dekoruję /wtedy już stoi bez problemów/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 17.11.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Elutek - smaka mi narobiłas, więc zabieram sie za mikado arcobaleno, no i ... pewnie tak szybko został zjedzony, że nie zdążyłaś zrobić zdjęcia /możesz wkleić swoje / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.