Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam pytanie, co robicie aby ciasto nie opadło po upieczeniu,

po upieczeniu zostawiacie jeszcze w piekarniku czy wyciągacie, a może inny cudowny patent?

 

Ja od razu wyjmuje, sernik i biszkopt zawsze troszke opadnie, a reszta raczej nie powinna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj przy obiedzie zrobiłam ciasteczka orzechowe -przepis prosty a ciasteczka pyszne

:lol:

http://images34.fotosik.pl/421/7ea9035dc6027cecmed.jpg

 

Przepis:

 

10 dkg zmielonych orzechów

10 dkg cukru pudru

4 żółtka

1 margaryna

1/2 kg mąki pszennej

 

Zagniesc ciasto - odrywalam po kawałku -ręką na blacie robiłam placki( 0,5 cm) z ktorych wykrawalam ciasteczka ..piekłam ok 18 min w 200 st :D

 

Jutro chce upiec te ciasteczka na sylwester, jak wyjda to wkleje fotki!

 

Kobietki podajcie sprawdzony przepis na biszkopt, ja mam dwa przepisy ale nie zawsze wyjdzie taki biszkopt pulchny jak bym chciala.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Kobietki podajcie sprawdzony przepis na biszkopt

 

 

dziewczynki :D gdyby któraś miała problemy z upieczeniem biszkopta

/bo ja miałam :( kilka lat dochodziłam do właściwego przepisu, nie pomagało

ubijanie na parze, dodawanie wody itp./ to bardzo proszę, podaję sprawdzony

przepis, mi udaje się zawsze /tfu, tfu, odpukać :) :wink: /

 

nastawiam piekarnik na 160 st. tortownicę smaruję tłuszczem, wysypuję

bułką tartą i biorę się za ciasto

wszystko trwa nie dłużej niż 15 minut+pieczenie ok. 20 minut

 

4 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli

dodać powoli i stopniowo /ubijając/ 3/4 szklanki cukru kryształu

dodać 4 żółtka, ubijać, na koniec powoli dodawać 1 szklankę mąki

i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, delikatnie wymieszać

przełożyć do tortownicy, tortownicę do piekarnika i finito :D

 

wychodzi mniej więcej taki:

http://images28.fotosik.pl/106/60ea6082b7378b8c.jpg

 

/można dodać 3 łyżeczki kakao i wtedy jest biszkopt ciemny/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

magpie, co to za czerwień, galaretka czy coś innego?

 

Dzisiaj natomiast robilam placek z musem truskawkowym, ktory to placek jest numer 1 dla mojego syna i nawet zima musze robic go czesto, wiec w przyszlym tygodniu czeka mnie akcja mrozenia truskawek.

Skladniki i wykonanie:

Duzy biszkopt, ja nie pieke tylko kupuje w "cukierni mistrza jana" kroje na pol i mam dwa spody. Moj nie wyjdzie mi nigdy tak puszysty jak ten z cukierni.

Na biszkopt wykladam mus: 0,5 kg truskawek miksuje, dodaje 2 lyzki cukru pudru i wlewam 2 galaretke truskawkowa rozpuszczona w 1 pełnej szklance wody. Jak mus zaczyna gestniec wylewam go na biszkopt.

Po calkowitym stezeniu ubijam 0,5 l kremowki, dodaje 2 lyzki cukru pudru i wlewam zelatyne ( 1 lyzka zelatyny namoczona w 1/3 szklanki mleka, po 20 minutach leciutko podgrzana i wymieszana). Po rozlozeniu smietany jeszcze na jakas godzinke do lodowki i gotowe. Do smietany zamiast zelatyny mozna dac 2 smietanfixy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj piekę paczki

 

O paczki to my uwielbiamy ale staram sie piec nie wiecej niz 2 razy do roku (raz obowiazkowo na koniec karnawalu), bo zawsze wychodzi mi okolo 70 duzych i wszystkie zjadamy w 2 dni. Dlatego tak rzadko je pieke, bo przy wiekszej czestotliwosci pieczenia musialabym ciagle zagladac do watku o odchudzaniu.

 

My lubimy z budyniem waniliowym i marmolada obowiazkowo z lukrem.

Ja robie takie gdzie na 1 kg maki daje 14 zoltek i stopione maslo, a nadziewam dopiero po upieczeniu szpryca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja upieklam po Nowym Roku ciasteczka "Caluski Pani Darling" z ksiazki M. Musierowicz o tym samym tytule - sa super pyszne :)

 

Przepis:

- rozpuscic 75g gorzkiej czekolady i odstawic do wystygniecia

- pol kostki masla lub margaryny ubic na puszysto z jednym jajkiem i pol szklanki cukru

- wlac czekolade

- dodac szklanke maki i pol lyzeczki proszku do pieczenia

- wymieszac, przelozyc na stolnice i wyrobic na zwarte gladkie ciasto

- wlozyc w folie i na godzine wstawic do lodowki

- po godzinie wyjac, rozwalkowywac i wycinac rozne ciasteczka

- piec w temp. ok. 120 stopni ok. 15-20 minut

 

Sa bardzo kruche, ale i bardzo smaczne - na jednym sie nie konczy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://images28.fotosik.pl/106/60ea6082b7378b8c.jpg

 

Elutek biszkopt, ktory jest na Twoim zdjeciu jest z 4 jaj? Pytam, bo ja robilam ale na prostokatnej blaszce, wiec wyszedl duzo nizszy, a w sobote musze zroboc w tortownicy i nie wiem czy te 4 jaja starcza zeby biszkopt przeciac na 3 czesci.

 

Bede robic tort przekladany masa budyniowa i truskawkami do synusia na 15 urodziny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
http://images28.fotosik.pl/106/60ea6082b7378b8c.jpg

 

Elutek biszkopt, ktory jest na Twoim zdjeciu jest z 4 jaj? Pytam, bo ja robilam ale na prostokatnej blaszce, wiec wyszedl duzo nizszy, a w sobote musze zroboc w tortownicy i nie wiem czy te 4 jaja starcza zeby biszkopt przeciac na 3 czesci.

 

Bede robic tort przekladany masa budyniowa i truskawkami do synusia na 15 urodziny.

 

z 4 jaj :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...