Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

Nie wiem czy wrzucałam już tutaj przepis na ciasto z adwokatem, które piekę każdego roku na swoje imieniny? Nie jestem pewna, ale sprawdzić mi ciężko, bo bardzo mi kiepsko chodzi dzisiaj net.

 

Ciasto z adwokatem

 

 

1. Biszkopt z 10 jaj: ubić białka na sztywno, dodać 10 łyżek cukru, cukier waniliowy, potem żółtka. Ubijać jeszcze 5 min. Delikatnie wymieszać z 4 łyżkami mąki ziemniaczanej i 6 łyżkami mąki pszennej. Piec w temperaturze ok. 170 st. na złoty kolor. Formę najlepiej wyłożyć pergaminem lub folią (ale wtedy trzeba folię wysmarować margaryną i posypać mąką pszenną).

2. 1 l śmietany 36% ubić na sztywno, dalej ubijając na średnich obrotach dodać 4 opakowania „Śnieżki”, 1/2 l adwokata, 2 rozpuszczone białe czekolady.

3. Biszkopt podzielić na dwie części ( górną i dolną). Wierzchnią część (najlepiej trochę przesuszoną) pokruszyć i dodać do kremu.

4. Krem wylać na dolną część biszkoptu (najlepiej wyłożyć wysoką formę folią i lekko docisną jej brzegi do masy). Całość posypać dość grubą warstwą kokosu.

5. Ciasto powinno być dobrze schłodzone ( najlepiej zrobić je dzień wcześniej i trzymać w lodówce szczelnie zawinięte w folię, żeby nie wchłonęło innych zapachów).

6. Nie należy degustować bezpośrednio przed prowadzeniem samochodu.

 

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kopiowałam ze swoich przepisów i 1/2 się zmieniła w takie cuś :lol: Miało być:"1/2l adwokata" :lol: :lol: przepraszam, już poprawię :wink:

Ciasto jest znakomite - ja je kroję na spore kwadraty i dodatkowo na dwóch bokach przyklejam biszkopty sklepowe (te podłużne) - wygląda dekoracyjnie i zapobiega rozłazeniu się masy, która nie jest bardzo gęsta - musi być mocno schłodzona.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

magpie - pączusie "przegięcie" - będę robić :) ale z połowy porcji

 

tylko z tą szprycą będzie problem, gdzie to można kupić?

może da radę strzykawką bez igły? :roll:

 

Elutek obawiam sie, ze strzykawka sie nie uda, bo koncowka jest za krotka i za cienka - zapcha sie. Ja w swojej szprycy mam koncowke duzo grubsza od strzykawki, a i tak ciezko idzie. Swoja kupilam w minimalu za okolo 20 zl ale ostatnio widzialam podobne w sklepie "wszystko po 4,5 zl".

Na fotce ta najdluzsza koncowka jest do nadziewania i powiem szczerze, ze bez tego urzadzenia nie odwazylabym sie robic paczkow lepionych z marmolada przed smazeniem, pewnie wszystkie by sie pootwieraly, bo ja wprawy nie mam.

 

http://x.screeny.pl/ga3967/9475ab136130168ef6552710/murator.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

magpie - mam, mam, mam coś takiego :D

fajnie, że wkleiłaś zdjęcie :) ja tego używam przeważnie do dekoracji tortów,

ale taka dłuższa końcówka też tam jest /teraz wiem do czego 8) /

 

a pączki robiłam kilka razy w życiu, od razu z nadzieniem i to prawda, że zawsze

trochę jednak wyleci do tłuszczu i kopci potem :roll: :wink:

 

 

Nefer - powodzenia :) sępy już pewnie czekają? :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra. Kultowy Murzynek z dżemem (??? :o ) siedzi w piekarniku. ZObaczymy co za zwierzę z tego wyjdzie :)

 

Jak wyjdzie to poprosimy o przepis i fotke w przekroju.

 

Przepis stąd :):) A sępy czekają ....

 

Fakt, że robi się 5 minut :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PRZEPIS NASZEJ FROSCHKI :D

ZNALAZLAM NA FORUM, ZAMIESZCZONY BEZ JEJ ZGODY :-?

 

FROSCHKA;

proponuje makrony

u nas najlepsze sa na odpustach

 

 

20 dkg cukru pudru

20 dkg kokosowych wiorkow

4 bialka (jesli jajka byly male to potrzebujesz 5)

 

Bialka schlodz w lodowce i ubij na szytwna piane , dosyp cukier i znowu troche ubijaj,potem dosyp kokos i wymieszaj (powinno byc dosc geste , jak za zadkie dosyp kokosu)

blaszke wyloz papierem pergaminowym , lyzka nabieraj porcje wielkosci orzecha wloskiego i nakladaj na blache

piecz okolo 25 min w temp.180 st

powinny byc lekko zlote

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PRZEPIS NASZEJ FROSCHKI :D

ZNALAZLAM NA FORUM, ZAMIESZCZONY BEZ JEJ ZGODY :-?

 

FROSCHKA;

proponuje makrony

u nas najlepsze sa na odpustach

 

 

20 dkg cukru pudru

20 dkg kokosowych wiorkow

4 bialka (jesli jajka byly male to potrzebujesz 5)

 

Bialka schlodz w lodowce i ubij na szytwna piane , dosyp cukier i znowu troche ubijaj,potem dosyp kokos i wymieszaj (powinno byc dosc geste , jak za zadkie dosyp kokosu)

blaszke wyloz papierem pergaminowym , lyzka nabieraj porcje wielkosci orzecha wloskiego i nakladaj na blache

piecz okolo 25 min w temp.180 st

powinny byc lekko zlote

Toż to kokosanki a nie makarony żadne... :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
PRZEPIS NASZEJ FROSCHKI :D

ZNALAZLAM NA FORUM, ZAMIESZCZONY BEZ JEJ ZGODY :-?

 

FROSCHKA;

proponuje makrony

u nas najlepsze sa na odpustach

 

 

20 dkg cukru pudru

20 dkg kokosowych wiorkow

4 bialka (jesli jajka byly male to potrzebujesz 5)

 

Bialka schlodz w lodowce i ubij na szytwna piane , dosyp cukier i znowu troche ubijaj,potem dosyp kokos i wymieszaj (powinno byc dosc geste , jak za zadkie dosyp kokosu)

blaszke wyloz papierem pergaminowym , lyzka nabieraj porcje wielkosci orzecha wloskiego i nakladaj na blache

piecz okolo 25 min w temp.180 st

powinny byc lekko zlote

Toż to kokosanki a nie makarony żadne... :p

 

MAKRONY :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaję przepis na najłatwiejszy murzynek świata, pyszny i wilgotny 8)

 

 

pyszny na pewno nie jest,

ale za to baaardzo wilgotny, tzw. zakalec :(

 

 

http://images13.fotosik.pl/114/7360592f35c96bf0.jpg

 

Nefer - robisz z przepisu kuleczki? :roll: trzymam kciuki :) :wink:

 

Robię dosyć często bo naprawdę pyszny ale ostatnio przesadziłam z dżemem i właśnie coś takiego mi wyszło :-?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Wlasnie upieklam biszkopt wedlug przepisu Elutka - pieknie wyrosl (na blaszce prostokatnej).

Jutro ubije 0,5 l kremowki z lyzka zelatyny i cukrem pudrem, wyloze na biszkopt, na to mrozone truskawki (duzo, bo zbliza sie sezon truskawkowy, a ja jeszcze mam kilkanascie paczek w zamrazalce) i zaleje galaretka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie upieklam biszkopt wedlug przepisu Elutka - pieknie wyrosl (na blaszce prostokatnej).

Jutro ubije 0,5 l kremowki z lyzka zelatyny i cukrem pudrem, wyloze na biszkopt, na to mrozone truskawki (duzo, bo zbliza sie sezon truskawkowy, a ja jeszcze mam kilkanascie paczek w zamrazalce) i zaleje galaretka.

 

Chyba Cię jutro odwiedzę :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...