monia i marek 21.02.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Nie wiem czy wrzucałam już tutaj przepis na ciasto z adwokatem, które piekę każdego roku na swoje imieniny? Nie jestem pewna, ale sprawdzić mi ciężko, bo bardzo mi kiepsko chodzi dzisiaj net. Ciasto z adwokatem 1. Biszkopt z 10 jaj: ubić białka na sztywno, dodać 10 łyżek cukru, cukier waniliowy, potem żółtka. Ubijać jeszcze 5 min. Delikatnie wymieszać z 4 łyżkami mąki ziemniaczanej i 6 łyżkami mąki pszennej. Piec w temperaturze ok. 170 st. na złoty kolor. Formę najlepiej wyłożyć pergaminem lub folią (ale wtedy trzeba folię wysmarować margaryną i posypać mąką pszenną).2. 1 l śmietany 36% ubić na sztywno, dalej ubijając na średnich obrotach dodać 4 opakowania „Śnieżki”, 1/2 l adwokata, 2 rozpuszczone białe czekolady.3. Biszkopt podzielić na dwie części ( górną i dolną). Wierzchnią część (najlepiej trochę przesuszoną) pokruszyć i dodać do kremu.4. Krem wylać na dolną część biszkoptu (najlepiej wyłożyć wysoką formę folią i lekko docisną jej brzegi do masy). Całość posypać dość grubą warstwą kokosu.5. Ciasto powinno być dobrze schłodzone ( najlepiej zrobić je dzień wcześniej i trzymać w lodówce szczelnie zawinięte w folię, żeby nie wchłonęło innych zapachów).6. Nie należy degustować bezpośrednio przed prowadzeniem samochodu. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 22.02.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 monia imarek napisał; dodać 4 opakowania „Śnieżki”, ½ l adwokata przepis brzmi smakowicie,adwokacik-mniam proszę opomoc w rozszyfrowaniu tego fragmentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 22.02.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Kopiowałam ze swoich przepisów i 1/2 się zmieniła w takie cuś Miało być:"1/2l adwokata" przepraszam, już poprawię Ciasto jest znakomite - ja je kroję na spore kwadraty i dodatkowo na dwóch bokach przyklejam biszkopty sklepowe (te podłużne) - wygląda dekoracyjnie i zapobiega rozłazeniu się masy, która nie jest bardzo gęsta - musi być mocno schłodzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 22.02.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Dzięki-będę próbować pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 22.02.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 magpie - pączusie "przegięcie" - będę robić ale z połowy porcji tylko z tą szprycą będzie problem, gdzie to można kupić? może da radę strzykawką bez igły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 22.02.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Można kupić w marketach, sklepach z art.gosp.domowego - wygląda jak strzykawka, tylko trochę grubsza i większa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 22.02.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 magpie - pączusie "przegięcie" - będę robić ale z połowy porcji tylko z tą szprycą będzie problem, gdzie to można kupić? może da radę strzykawką bez igły? Elutek obawiam sie, ze strzykawka sie nie uda, bo koncowka jest za krotka i za cienka - zapcha sie. Ja w swojej szprycy mam koncowke duzo grubsza od strzykawki, a i tak ciezko idzie. Swoja kupilam w minimalu za okolo 20 zl ale ostatnio widzialam podobne w sklepie "wszystko po 4,5 zl". Na fotce ta najdluzsza koncowka jest do nadziewania i powiem szczerze, ze bez tego urzadzenia nie odwazylabym sie robic paczkow lepionych z marmolada przed smazeniem, pewnie wszystkie by sie pootwieraly, bo ja wprawy nie mam. http://x.screeny.pl/ga3967/9475ab136130168ef6552710/murator.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.02.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Dobra. Kultowy Murzynek z dżemem (??? ) siedzi w piekarniku. ZObaczymy co za zwierzę z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 22.02.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Dobra. Kultowy Murzynek z dżemem (??? ) siedzi w piekarniku. ZObaczymy co za zwierzę z tego wyjdzie Jak wyjdzie to poprosimy o przepis i fotke w przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 22.02.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 magpie - mam, mam, mam coś takiego fajnie, że wkleiłaś zdjęcie ja tego używam przeważnie do dekoracji tortów, ale taka dłuższa końcówka też tam jest /teraz wiem do czego / a pączki robiłam kilka razy w życiu, od razu z nadzieniem i to prawda, że zawsze trochę jednak wyleci do tłuszczu i kopci potem Nefer - powodzenia sępy już pewnie czekają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.02.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Dobra. Kultowy Murzynek z dżemem (??? ) siedzi w piekarniku. ZObaczymy co za zwierzę z tego wyjdzie Jak wyjdzie to poprosimy o przepis i fotke w przekroju. Przepis stąd :) A sępy czekają .... Fakt, że robi się 5 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 22.02.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Podaję przepis na najłatwiejszy murzynek świata, pyszny i wilgotny pyszny na pewno nie jest, ale za to baaardzo wilgotny, tzw. zakalec http://images13.fotosik.pl/114/7360592f35c96bf0.jpg Nefer - robisz z przepisu kuleczki? trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.02.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Nioooo tylko w brytfance. Na razie wygląda zaczapiście i ładnie urósł. Jeszcze musi posiedzieć 15 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 22.02.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 elutek napisala: magpie - mam, mam, mam coś takiego fajnie, że wkleiłaś zdjęcie ja tego używam przeważnie do dekoracji tortów, ale taka dłuższa końcówka też tam jest /teraz wiem do czego / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 22.02.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 PRZEPIS NASZEJ FROSCHKI ZNALAZLAM NA FORUM, ZAMIESZCZONY BEZ JEJ ZGODY FROSCHKA; proponuje makrony u nas najlepsze sa na odpustach 20 dkg cukru pudru 20 dkg kokosowych wiorkow 4 bialka (jesli jajka byly male to potrzebujesz 5) Bialka schlodz w lodowce i ubij na szytwna piane , dosyp cukier i znowu troche ubijaj,potem dosyp kokos i wymieszaj (powinno byc dosc geste , jak za zadkie dosyp kokosu) blaszke wyloz papierem pergaminowym , lyzka nabieraj porcje wielkosci orzecha wloskiego i nakladaj na blache piecz okolo 25 min w temp.180 st powinny byc lekko zlote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 23.02.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 PRZEPIS NASZEJ FROSCHKI ZNALAZLAM NA FORUM, ZAMIESZCZONY BEZ JEJ ZGODY FROSCHKA; proponuje makrony u nas najlepsze sa na odpustach 20 dkg cukru pudru 20 dkg kokosowych wiorkow 4 bialka (jesli jajka byly male to potrzebujesz 5) Bialka schlodz w lodowce i ubij na szytwna piane , dosyp cukier i znowu troche ubijaj,potem dosyp kokos i wymieszaj (powinno byc dosc geste , jak za zadkie dosyp kokosu) blaszke wyloz papierem pergaminowym , lyzka nabieraj porcje wielkosci orzecha wloskiego i nakladaj na blache piecz okolo 25 min w temp.180 st powinny byc lekko zlote Toż to kokosanki a nie makarony żadne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 23.02.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 PRZEPIS NASZEJ FROSCHKI ZNALAZLAM NA FORUM, ZAMIESZCZONY BEZ JEJ ZGODY FROSCHKA; proponuje makrony u nas najlepsze sa na odpustach 20 dkg cukru pudru 20 dkg kokosowych wiorkow 4 bialka (jesli jajka byly male to potrzebujesz 5) Bialka schlodz w lodowce i ubij na szytwna piane , dosyp cukier i znowu troche ubijaj,potem dosyp kokos i wymieszaj (powinno byc dosc geste , jak za zadkie dosyp kokosu) blaszke wyloz papierem pergaminowym , lyzka nabieraj porcje wielkosci orzecha wloskiego i nakladaj na blache piecz okolo 25 min w temp.180 st powinny byc lekko zlote Toż to kokosanki a nie makarony żadne... MAKRONY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaS. 23.02.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Podaję przepis na najłatwiejszy murzynek świata, pyszny i wilgotny pyszny na pewno nie jest, ale za to baaardzo wilgotny, tzw. zakalec http://images13.fotosik.pl/114/7360592f35c96bf0.jpg Nefer - robisz z przepisu kuleczki? trzymam kciuki Robię dosyć często bo naprawdę pyszny ale ostatnio przesadziłam z dżemem i właśnie coś takiego mi wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 13.03.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Wlasnie upieklam biszkopt wedlug przepisu Elutka - pieknie wyrosl (na blaszce prostokatnej).Jutro ubije 0,5 l kremowki z lyzka zelatyny i cukrem pudrem, wyloze na biszkopt, na to mrozone truskawki (duzo, bo zbliza sie sezon truskawkowy, a ja jeszcze mam kilkanascie paczek w zamrazalce) i zaleje galaretka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.03.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Wlasnie upieklam biszkopt wedlug przepisu Elutka - pieknie wyrosl (na blaszce prostokatnej). Jutro ubije 0,5 l kremowki z lyzka zelatyny i cukrem pudrem, wyloze na biszkopt, na to mrozone truskawki (duzo, bo zbliza sie sezon truskawkowy, a ja jeszcze mam kilkanascie paczek w zamrazalce) i zaleje galaretka. Chyba Cię jutro odwiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.