Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

magpie ty te paczki do jakiegoś sklepu piekłaś :wink:

właśnie w piekarniku mam szarlotkę wg Twojego przepisu, za tydzień zrobię chlebek (też z Twojego przepisu). Już nie raz pisałam, że w kwestiach kulinarnych jesteś moim idolem.

 

Te paczki sa takie rowne, bo wycinane szklanka :lol: , a szprycowane nadzieniem po upieczeniu.

Wczoraj robilam nowy chlebek wedlug przepisu DPS - smakuje jak wieloziarnisty z piekarni, pycha! (fotki w dzienniku)

A tak w ogole to milo mi :wink: (wczoraj bylam w Twoim miescie).

 

szarlotka wyszła super, już prawie jej nie ma.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

magpie ty te paczki do jakiegoś sklepu piekłaś :wink:

właśnie w piekarniku mam szarlotkę wg Twojego przepisu, za tydzień zrobię chlebek (też z Twojego przepisu). Już nie raz pisałam, że w kwestiach kulinarnych jesteś moim idolem.

 

Te paczki sa takie rowne, bo wycinane szklanka :lol: , a szprycowane nadzieniem po upieczeniu.

Wczoraj robilam nowy chlebek wedlug przepisu DPS - smakuje jak wieloziarnisty z piekarni, pycha! (fotki w dzienniku)

A tak w ogole to milo mi :wink: (wczoraj bylam w Twoim miescie).

moim też :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

magpie ty te paczki do jakiegoś sklepu piekłaś :wink:

właśnie w piekarniku mam szarlotkę wg Twojego przepisu, za tydzień zrobię chlebek (też z Twojego przepisu). Już nie raz pisałam, że w kwestiach kulinarnych jesteś moim idolem.

 

Te paczki sa takie rowne, bo wycinane szklanka :lol: , a szprycowane nadzieniem po upieczeniu.

Wczoraj robilam nowy chlebek wedlug przepisu DPS - smakuje jak wieloziarnisty z piekarni, pycha! (fotki w dzienniku)

A tak w ogole to milo mi :wink: (wczoraj bylam w Twoim miescie).

 

magpie101 możesz pokazać jaką szprycą nadziewasz pączki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

magpie - pączusie "przegięcie" - będę robić :) ale z połowy porcji

 

tylko z tą szprycą będzie problem, gdzie to można kupić?

może da radę strzykawką bez igły? :roll:

 

Elutek obawiam sie, ze strzykawka sie nie uda, bo koncowka jest za krotka i za cienka - zapcha sie. Ja w swojej szprycy mam koncowke duzo grubsza od strzykawki, a i tak ciezko idzie. Swoja kupilam w minimalu za okolo 20 zl ale ostatnio widzialam podobne w sklepie "wszystko po 4,5 zl".

Na fotce ta najdluzsza koncowka jest do nadziewania i powiem szczerze, ze bez tego urzadzenia nie odwazylabym sie robic paczkow lepionych z marmolada przed smazeniem, pewnie wszystkie by sie pootwieraly, bo ja wprawy nie mam.

 

http://x.screeny.pl/ga3967/9475ab136130168ef6552710/murator.jpg

 

Prosze :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Witam,na coś słodkiego z kremem karpatka to ja mam taki przepis. Ciastka petit beurre, mleko skondensowane krówka,mały kubeczek śmietany kremówki, trochę gorzkiej czekolady na wierzch, kostka masła lub margaryny i krem karpatka.Ciastka smarujemy krówką i składamy po dwa tzn. ciastko-krówka-ciastko, układamy je na blaszkę na to wykładamy krem karpatka przygotowany wg. przepisu i na krem znowu warstwa przełożonych ciastek. Na wierzch bita śmietana, którą ja ubijam bez cukru za to ze śmietanfixem. Posypuję startą gorzką czekoladą i gotowe. Bez pieczenia, szybko i pysznie.Najlepsze jest na drugi dzień jak już ciastka troszkę zmiękną. Robiłam też z krakersami zamiast ciastek i to połączenie słone-słodkie też niezłe choć na krakersach to najlepiej pasuje mi rafaelo, które też robię bez pieczenia :wink:.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
tort orzechowy

ciemny biszkopt, nasączony ponczem, przełożony kremem

poncz: mocny napar z herbaty, cukier, sok z cytryny, spirytus

krem: masło, żółtka, cukier, zmielone orzechy włoskie, spirytus, aromat arakowy

 

degustacja jutro :)

 

http://images47.fotosik.pl/277/d29bbe03ad033519m.jpg

 

Poprosze jutro fotke w przekroju :D :wink: , wyglada pieknie!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 3 weeks później...

deser w 3 minuty

 

Jogurt grecki .....ciasteczka owsiane lub orzechowe .....zmiksowane owoce lub sos owocowy Dr Oetkera

ciasteczka połamac ......., wsypac do pucharkow ...dodać jogurt .....znowy ciastka ...polać sosem lub owocami ..........delikatnie i mało kalorii ......szybko :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wczoraj natknęłam sie w necie na ciasto z rabarbarem na .....maślance . skuszona opiniami -dzisiaj upiekłam to ciasto wyszlo rewelacyjne ....ale najciekawsze w tym ciescie jest to ,ze wszyscy mysleli ,że jedzą drożdżowe ......:yes:

Składniki:

  • pół kg mąki luksusowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru (mozna trochę mniej)
  • 1 szklanka maślanki (użyłam kefiru )
  • pół szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub aromat waniliowy do smaku
  • dowolne owoce: u mnie 35 dag obranego, pociętego rabarbaru, mogą być inne owoce sezonowe; mrożone - po rozmrożeniu na bibułce, która wchłonie nadmiar wody; bardzo smaczne również z samą kruszonką)

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy - 16 g ( zrobiłam podwójna porcje kruszonki)

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały cały czas miksując.

Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.

Ciasto wyłożyć do formy (32 x 22 cm.....moja blaszka 36x24 )wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.

Smacznego :)

nie dodawajcie więcej niż 35 - 40 dag owoców (ciasto się zapadnie i powstanie zakalec )

 

 

ogrod2010 164..jpg

 

powodzenia i smacznego :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 1 month później...

To może macie ochotę na szarlotkę? Bardzo szybka w wykonaniu no i niestety jeszcze szybsza w zjadaniu. Wczoraj znowu zrobiłam ale sama zjadłam tylko jeden kawałeczek, bo reszta zniknęła w tajemniczy sposób w buziach rodzinki. W wydaniu mojej młodszej córci to jest to szarlotta pychotta;)

 

SZARLOTTA PYCHOTTA

 

Składniki:

 

8-10 jabłek (Antonówka, Reneta, Papierówka)

kostka masła lub margaryny

3/4 szklanki cukru

jajko

3 szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Bardzo miękkie masło(margarynę) utrzeć z cukrem i jajem. Dodać dwie szklanki mąki i proszek do pieczenia - delikatnie wszystko wymieszać.

3/4 ciasta rozłożyć w wyłożonej pergaminem blaszce (ciasto jest bardzo klejące - ale warto się pobawić).

Jabłka umyć, obrać zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, po czym równomiernie rozłożyć na cieście. Można też pokroić w większe kawałki lub dać ze słoika lub mrożone.

Jabłka posypać cynamonem.

Do pozostałego ciasta dosypać resztę mąki i wymieszać nie zagniatając, aż powstanie kruszonka.

Kruszonką równomiernie posypać jabłka.

 

Piec ok. 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Jeśli jabłka mrożone to piec ok. jednej godziny.

 

Upieczone wyjąć i zajadać nawet na gorąco.

 

Jest przepyszna:yes:. Gorąco polecam i życzę SMACZNEGO!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

znalazłam dzisiaj zdjęcie sernika z malinami (na prawdziwej czekoladzie ) i tak mnie zachęcił ten obrazek ,że musiałam ...no musiałam taki upiec

 

....i upiekłam sernik..jpg:wiggle:

 

niebo w gębie i do tego bardzo łatwy do zrobienia

 

 

 

200 g gorzkiej czekolady

200 g masła

400 g cukru pudru

5 jajek

110 g mąki

400 g tłustego sera (zmielić)

cukier waniliowy

koszyczek świeżych malin (ponoć mogą byc tez mrożone)

 

Piekarnik nastawić na temp. 180 st C.

Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.

Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.

Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodac mąkę.

3/4 mikstury wlac do blaszki.

 

Utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję.

Wylać masę serową na masę czekoladową.

Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny.

Piec ok 60 minut. Piekłam jakies 5 minut dłuzej

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

znalazłam dzisiaj zdjęcie sernika z malinami (na prawdziwej czekoladzie ) i tak mnie zachęcił ten obrazek ,że musiałam ...no musiałam taki upiec

 

....i upiekłam [ATTACH=CONFIG]20527[/ATTACH]:wiggle:

 

niebo w gębie i do tego bardzo łatwy do zrobienia

 

 

 

200 g gorzkiej czekolady

200 g masła

400 g cukru pudru

5 jajek

110 g mąki

400 g tłustego sera (zmielić)

cukier waniliowy

koszyczek świeżych malin (ponoć mogą byc tez mrożone)

 

Piekarnik nastawić na temp. 180 st C.

Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.

Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.

Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodac mąkę.

3/4 mikstury wlac do blaszki.

 

Utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję.

Wylać masę serową na masę czekoladową.

Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny.

Piec ok 60 minut. Piekłam jakies 5 minut dłuzej

Smacznego :)

 

Ew-ka pieklam sernik z malinami w sobote - pychota, w tym sezonie malinowym juz trzeci raz mielismy.

Teraz regularnie mroze maliny z ogrodka zeby zima nie zabraklo (z mrozonych tez wychodzi).

Na jutro planuje Twoj placek na maslance ze sliwkami :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...