ania klepka 28.02.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 magpie ty te paczki do jakiegoś sklepu piekłaś właśnie w piekarniku mam szarlotkę wg Twojego przepisu, za tydzień zrobię chlebek (też z Twojego przepisu). Już nie raz pisałam, że w kwestiach kulinarnych jesteś moim idolem. Te paczki sa takie rowne, bo wycinane szklanka , a szprycowane nadzieniem po upieczeniu. Wczoraj robilam nowy chlebek wedlug przepisu DPS - smakuje jak wieloziarnisty z piekarni, pycha! (fotki w dzienniku) A tak w ogole to milo mi (wczoraj bylam w Twoim miescie). szarlotka wyszła super, już prawie jej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 28.02.2010 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 magpie ty te paczki do jakiegoś sklepu piekłaś właśnie w piekarniku mam szarlotkę wg Twojego przepisu, za tydzień zrobię chlebek (też z Twojego przepisu). Już nie raz pisałam, że w kwestiach kulinarnych jesteś moim idolem. Te paczki sa takie rowne, bo wycinane szklanka , a szprycowane nadzieniem po upieczeniu. Wczoraj robilam nowy chlebek wedlug przepisu DPS - smakuje jak wieloziarnisty z piekarni, pycha! (fotki w dzienniku) A tak w ogole to milo mi (wczoraj bylam w Twoim miescie).moim też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 28.02.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 magpie ty te paczki do jakiegoś sklepu piekłaś właśnie w piekarniku mam szarlotkę wg Twojego przepisu, za tydzień zrobię chlebek (też z Twojego przepisu). Już nie raz pisałam, że w kwestiach kulinarnych jesteś moim idolem. Te paczki sa takie rowne, bo wycinane szklanka , a szprycowane nadzieniem po upieczeniu. Wczoraj robilam nowy chlebek wedlug przepisu DPS - smakuje jak wieloziarnisty z piekarni, pycha! (fotki w dzienniku) A tak w ogole to milo mi (wczoraj bylam w Twoim miescie). magpie101 możesz pokazać jaką szprycą nadziewasz pączki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.02.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 magpie - pączusie "przegięcie" - będę robić ale z połowy porcji tylko z tą szprycą będzie problem, gdzie to można kupić? może da radę strzykawką bez igły? Elutek obawiam sie, ze strzykawka sie nie uda, bo koncowka jest za krotka i za cienka - zapcha sie. Ja w swojej szprycy mam koncowke duzo grubsza od strzykawki, a i tak ciezko idzie. Swoja kupilam w minimalu za okolo 20 zl ale ostatnio widzialam podobne w sklepie "wszystko po 4,5 zl". Na fotce ta najdluzsza koncowka jest do nadziewania i powiem szczerze, ze bez tego urzadzenia nie odwazylabym sie robic paczkow lepionych z marmolada przed smazeniem, pewnie wszystkie by sie pootwieraly, bo ja wprawy nie mam. http://x.screeny.pl/ga3967/9475ab136130168ef6552710/murator.jpg Prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 28.02.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Dziękuję bardzo, jaka szybka odpowiedź.Myślałam,że masz jakąś specjalną do pączków.A to taka ogólnie dostępna.Ja piekłam pare razy pączki nadziewane przed pieczeniem i niestety czasami się w środku przez to nie dopiekają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 10.03.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 kobietki poratujcie mnie kiedyś czytałam tu o cieście orzechowym (snikers ) ,Wy przekładałyście to ciasto kremem z karpatki .Nie mogę odgruzować tego przepisu wsród tych stron .plis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kashia 18.03.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Witam,na coś słodkiego z kremem karpatka to ja mam taki przepis. Ciastka petit beurre, mleko skondensowane krówka,mały kubeczek śmietany kremówki, trochę gorzkiej czekolady na wierzch, kostka masła lub margaryny i krem karpatka.Ciastka smarujemy krówką i składamy po dwa tzn. ciastko-krówka-ciastko, układamy je na blaszkę na to wykładamy krem karpatka przygotowany wg. przepisu i na krem znowu warstwa przełożonych ciastek. Na wierzch bita śmietana, którą ja ubijam bez cukru za to ze śmietanfixem. Posypuję startą gorzką czekoladą i gotowe. Bez pieczenia, szybko i pysznie.Najlepsze jest na drugi dzień jak już ciastka troszkę zmiękną. Robiłam też z krakersami zamiast ciastek i to połączenie słone-słodkie też niezłe choć na krakersach to najlepiej pasuje mi rafaelo, które też robię bez pieczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 27.03.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 tort orzechowy ciemny biszkopt, nasączony ponczem, przełożony kremem poncz: mocny napar z herbaty, cukier, sok z cytryny, spirytus krem: masło, żółtka, cukier, zmielone orzechy włoskie, spirytus, aromat arakowy degustacja jutro http://images47.fotosik.pl/277/d29bbe03ad033519m.jpg Poprosze jutro fotke w przekroju , wyglada pieknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.03.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Poprosze jutro fotke w przekroju , wyglada pieknie! dzięki co do zdjęcia - raczej niemożliwe, tort jedzie na imprezę A szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 03.05.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Polecam ciasto - tort "Czekoladowa chmura" Nigelli- robilam juz kilka razy, tylko dalam troche wiecej mlecznej czekolady zamiast gorzkiej, bo wychodzi bardzo intensywnie czekoladowe, a nie kazdy takie lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.05.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 deser w 3 minuty Jogurt grecki .....ciasteczka owsiane lub orzechowe .....zmiksowane owoce lub sos owocowy Dr Oetkera ciasteczka połamac ......., wsypac do pucharkow ...dodać jogurt .....znowy ciastka ...polać sosem lub owocami ..........delikatnie i mało kalorii ......szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 22.05.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 wczoraj natknęłam sie w necie na ciasto z rabarbarem na .....maślance . skuszona opiniami -dzisiaj upiekłam to ciasto wyszlo rewelacyjne ....ale najciekawsze w tym ciescie jest to ,ze wszyscy mysleli ,że jedzą drożdżowe ...... Składniki: pół kg mąki luksusowej 3 jajka 1 szklanka cukru (mozna trochę mniej) 1 szklanka maślanki (użyłam kefiru ) pół szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub aromat waniliowy do smaku dowolne owoce: u mnie 35 dag obranego, pociętego rabarbaru, mogą być inne owoce sezonowe; mrożone - po rozmrożeniu na bibułce, która wchłonie nadmiar wody; bardzo smaczne również z samą kruszonką) Kruszonka: 50 g masła 10 łyżek mąki 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy - 16 g ( zrobiłam podwójna porcje kruszonki) Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę, cały cały czas miksując. Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka. Ciasto wyłożyć do formy (32 x 22 cm.....moja blaszka 36x24 )wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić. Smacznego nie dodawajcie więcej niż 35 - 40 dag owoców (ciasto się zapadnie i powstanie zakalec ) powodzenia i smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 02.07.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Ewka, to ciasto stało się domowym hiciorem lata Jest pyszne i bardzo puszyste. Dzieciarnia domaga się codziennie świeżej dostawy Jak mi urośnie oponka wokół pasa, to przez Ciebie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 02.07.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Ewka.... Jak mi urośnie oponka wokół pasa, to przez Ciebie! czuję sie zaszczycona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Piotr 05.08.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 To może macie ochotę na szarlotkę? Bardzo szybka w wykonaniu no i niestety jeszcze szybsza w zjadaniu. Wczoraj znowu zrobiłam ale sama zjadłam tylko jeden kawałeczek, bo reszta zniknęła w tajemniczy sposób w buziach rodzinki. W wydaniu mojej młodszej córci to jest to szarlotta pychotta;) SZARLOTTA PYCHOTTA Składniki: 8-10 jabłek (Antonówka, Reneta, Papierówka)kostka masła lub margaryny3/4 szklanki cukrujajko3 szklanki mąkiłyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Bardzo miękkie masło(margarynę) utrzeć z cukrem i jajem. Dodać dwie szklanki mąki i proszek do pieczenia - delikatnie wszystko wymieszać.3/4 ciasta rozłożyć w wyłożonej pergaminem blaszce (ciasto jest bardzo klejące - ale warto się pobawić).Jabłka umyć, obrać zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, po czym równomiernie rozłożyć na cieście. Można też pokroić w większe kawałki lub dać ze słoika lub mrożone.Jabłka posypać cynamonem.Do pozostałego ciasta dosypać resztę mąki i wymieszać nie zagniatając, aż powstanie kruszonka.Kruszonką równomiernie posypać jabłka. Piec ok. 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Jeśli jabłka mrożone to piec ok. jednej godziny. Upieczone wyjąć i zajadać nawet na gorąco. Jest przepyszna:yes:. Gorąco polecam i życzę SMACZNEGO!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 13.08.2010 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 U nas jutro bedzie drozdzowe ze sliwkami, ktore zawsze sie udaje , przepis podawalam wczesniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 19.08.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 znalazłam dzisiaj zdjęcie sernika z malinami (na prawdziwej czekoladzie ) i tak mnie zachęcił ten obrazek ,że musiałam ...no musiałam taki upiec ....i upiekłam niebo w gębie i do tego bardzo łatwy do zrobienia 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 400 g cukru pudru 5 jajek 110 g mąki 400 g tłustego sera (zmielić) cukier waniliowy koszyczek świeżych malin (ponoć mogą byc tez mrożone) Piekarnik nastawić na temp. 180 st C. Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodac mąkę. 3/4 mikstury wlac do blaszki. Utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny. Piec ok 60 minut. Piekłam jakies 5 minut dłuzej Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Piotr 23.08.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 :jawdrop:Wygląda rewelacyjnie i faktycznie prosty przepis. Dziwne ale aż poczułam zapach przez ekran patrząc na to ciacho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Piotr 23.08.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Aha a ciacho z kruszonką Ewki robiłam w sobotę - rewelka.Ja zrobiłam z jabłkami pokrojonymi w kostkę i z wiśniami.Jak to bywa przy takich ciastach do niedzieli zabrakło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 27.08.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 znalazłam dzisiaj zdjęcie sernika z malinami (na prawdziwej czekoladzie ) i tak mnie zachęcił ten obrazek ,że musiałam ...no musiałam taki upiec ....i upiekłam [ATTACH=CONFIG]20527[/ATTACH] niebo w gębie i do tego bardzo łatwy do zrobienia 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 400 g cukru pudru 5 jajek 110 g mąki 400 g tłustego sera (zmielić) cukier waniliowy koszyczek świeżych malin (ponoć mogą byc tez mrożone) Piekarnik nastawić na temp. 180 st C. Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodac mąkę. 3/4 mikstury wlac do blaszki. Utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny. Piec ok 60 minut. Piekłam jakies 5 minut dłuzej Smacznego Ew-ka pieklam sernik z malinami w sobote - pychota, w tym sezonie malinowym juz trzeci raz mielismy. Teraz regularnie mroze maliny z ogrodka zeby zima nie zabraklo (z mrozonych tez wychodzi). Na jutro planuje Twoj placek na maslance ze sliwkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.