Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

  • 1 month później...
  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co byście mi poradzili do dekorowania deserów, zwłaszcza dla dzieciaków? Wszelkie posypki i cukiereczki odpadają, gotowe elementy dekoracyjne są ładne, ale codzienne desery nie wymagają aż takich kombinacji.

zrób granolę http://www.rondelek.pl/granola-nigelli-lawson/ albo po porostu upraż w piekarniku ziarna słonecznika orzechów migdałów z cukrem trzcinowym .....wsyp do słoika i kiedy potrzeba posyp nimi deser .....moje wnuki (4 i 2 lata bardzo lubią to chrupać );)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dostałam niedawno przepis na pyszne maślane ciasteczka i już kila razy piekłam je ze Stasiem .... bardzo proste wykonanie

1 kg mąki

1/2 kg masła

szklanka cukru

opakowanie proszku do pieczenia

6 jaj

 

mąkę zmieszac z cukrem i proszkiem....masło zetrzec na grubym tarle ....dodać jajka i wszystko zagnieść

Ja odrywam po kawałku ciasta ,dłonią formuję placuszek ....wycinam ciastka i ....na blaszkę ....smaruję roztrzepanym jajkiem ....można posypać grubym cukrem lub po upieczeniu polukrować albo polać rozpuszczoną w śmietanie kremówce czekoladą z odrobiną żelatyny (super polewa czekoladowa ,którą często robię na torty i ciasta )....piec ok 14 minut w 200st

Nigdy nie robiłam z kilograma tylko z 25dkg mąki czyli z 1/4 przepisu i z tej ilości wychodzą 3 blaszki ciastek ....i jeszcze mała uwaga do tej ilości mąki dałam za pierwszym razem 2łyżeczki proszku do pieczenia i wg mnie było za dużo bo szczypało w język ale ciasteczka wyrosły pięknie ....ale raz przez przypadek nie wsypałam wcale i też były zjadliwe ;)

 

DSC_0814.jpg DSC_0822.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Pichcenie z dziećmi to fajna zabawa, zwłaszcza dla dzieci. Ja bardzo miło wspominam pieczenie ciastek z moją babcię. Robiła nam w lato placek z truskawkami i rabarbarem, a na wierzch polewała gęstym, słodkim syropem malinowym albo porzeczkowym. Nadal mam jeszcze przepis i robię u siebie taki placek, wolę tylko syrop wiśniowy, najlepiej paola, bo jest gęsty i zajadam :-)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 months później...
  • 4 months później...

Zamiast syropu podsyłam Wam przepis na pyszną, słodką i aromatyczną Chai Latte

Jest przepyszna! Przepis jest na stronce Termisilu, kupiłam ostatnio z tej firmy garnek żaroodporny i dostałam w prezencie klika takich oryginalnych przepisów kulinarnych. Urzekli mnie :)

 

SKŁADNIKI:

- mały kawałek imbiru (ok.3 cm długości)

- laska cynamonu

-1/2 łyżeczka mielonego cynamonu

- 5 goździków

- 5 ziaren kardamonu

- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

- 3 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty liściastej

- 250 ml wody

- 300 ml mleka

- łyżeczka kakao

 

Imbir ścieramy na tarce, goździki, cynamon i kardamon tłuczemy w moździerzu. W garnku podgrzewamy chwilę przyprawy i zalewamy wodą. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu ok.10min. Zdejmujemy z palnika. Wsypujemy herbatę i przykrywamy na ok.4-5 min.

W tym czasie podgrzewamy mleko i ubijamy na sztywną pianę. Wlewamy do szklanki. Nasz napar przelewamy przez sitko, po czym strużką wlewamy do mleka. Podajemy posypane cynamonem i kakaem.

Edytowane przez Tuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja polecam to:

 

Kładzione gryczane kluski bananowe:

-jajko

-ok. 50g mąki gryczanej*

-3/4 średniego banana

-łyżeczka miodu kaszubskiego

-1 i 1/2 + 1/3 szklanki mleka

-1 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej

-kilka kropli aromatu rumowego

 

*zależy od wielkości jajka

 

Zagotowujemy 1 1/2 szklanki mleka. Jajko rozkłócamy. Banana rozgniatamy. Mieszamy ze sobą jajko, banana, mąkę i miód. Masa ma być gęsta. Przekładamy ciasto na talerzyk (tak jest dużo łatwiej) i przy pomocy małej łyżeczki rzucamy kluseczki na gotujące się mleko, za każdym razem maczając ją w tym mleku i co jakiś czas mieszając kluseczki. Gotujemy przez chwilę i dodajemy skrobię i aromat rozpuszczony w 1/3 szklance mleka. Mieszamy do zgęstnienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
A ma ktoś może pomysł na danie z dżemem w roli głównej? Szukam inspiracji, chciałabym wziąć udział w konkursie Stovitu, można wygrać mikrofalę. Możecie podsunąć jakiś pomysł?

 

Zrób może mufinkową niespodziankę.Bardzo fajny przepis.Kwaśne jabłko z galaretką.Przetarte nie smażone.Śliwka surowa ,gruszka i na owoce dżem lub powidła.Nie będzie za słodkie.Ciasto francuskie z przykryciem.Dekoracja niespodzianki już dowolna.Na ciepło zajefajne ale na zimno jeszcze lepsze bo z bitą śmietaną robioną nie tą w sprayu fuj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Same pyszności tutaj! Chyba nawet lepsze i bardziej konkretne przepisy niz to co można znaleźć na forach typowo kulinarnych. ja polecam jabłecznik/szarlotkę z świeżo ubitą śmietaną- chyba nie ma lepszego klasycznego ciasta niż to, a do tego wcale nie jest drogie!

 

Szarlotka to szarlotka bez udziwnień.Tak Babcia mawiała.:D.Nie przeinaczaj tego.:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...