Nefer 15.12.2012 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Do espresso dodać Amaretto. Bez Amaretto to nie tiramisu Robić w szklanym naczyniu (nie w tortownicy - będzie fuj). Warstwy : biszkopty, masa mascarpone, kakao, biszkopty, mascarpone, kakao - na wierzchu ma być kakao. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukrecja66 25.01.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 A co byście mi poradzili do dekorowania deserów, zwłaszcza dla dzieciaków? Wszelkie posypki i cukiereczki odpadają, gotowe elementy dekoracyjne są ładne, ale codzienne desery nie wymagają aż takich kombinacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 26.01.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 A co byście mi poradzili do dekorowania deserów, zwłaszcza dla dzieciaków? Wszelkie posypki i cukiereczki odpadają, gotowe elementy dekoracyjne są ładne, ale codzienne desery nie wymagają aż takich kombinacji. zrób granolę http://www.rondelek.pl/granola-nigelli-lawson/ albo po porostu upraż w piekarniku ziarna słonecznika orzechów migdałów z cukrem trzcinowym .....wsyp do słoika i kiedy potrzeba posyp nimi deser .....moje wnuki (4 i 2 lata bardzo lubią to chrupać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 26.01.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 dostałam niedawno przepis na pyszne maślane ciasteczka i już kila razy piekłam je ze Stasiem .... bardzo proste wykonanie 1 kg mąki 1/2 kg masła szklanka cukru opakowanie proszku do pieczenia 6 jaj mąkę zmieszac z cukrem i proszkiem....masło zetrzec na grubym tarle ....dodać jajka i wszystko zagnieść Ja odrywam po kawałku ciasta ,dłonią formuję placuszek ....wycinam ciastka i ....na blaszkę ....smaruję roztrzepanym jajkiem ....można posypać grubym cukrem lub po upieczeniu polukrować albo polać rozpuszczoną w śmietanie kremówce czekoladą z odrobiną żelatyny (super polewa czekoladowa ,którą często robię na torty i ciasta )....piec ok 14 minut w 200st Nigdy nie robiłam z kilograma tylko z 25dkg mąki czyli z 1/4 przepisu i z tej ilości wychodzą 3 blaszki ciastek ....i jeszcze mała uwaga do tej ilości mąki dałam za pierwszym razem 2łyżeczki proszku do pieczenia i wg mnie było za dużo bo szczypało w język ale ciasteczka wyrosły pięknie ....ale raz przez przypadek nie wsypałam wcale i też były zjadliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.01.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Nigdy nie robiłam z kilograma tylko z 25dkg mąki czyli z 1/4 przepisu Zapytam jak dzielisz jajca:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 27.01.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Zapytam jak dzielisz jajca:rolleyes: daję 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.01.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 daję 2 Właśnie tak myślałam, że jednak powinny występować parzyście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukrecja66 07.02.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Pichcenie z dziećmi to fajna zabawa, zwłaszcza dla dzieci. Ja bardzo miło wspominam pieczenie ciastek z moją babcię. Robiła nam w lato placek z truskawkami i rabarbarem, a na wierzch polewała gęstym, słodkim syropem malinowym albo porzeczkowym. Nadal mam jeszcze przepis i robię u siebie taki placek, wolę tylko syrop wiśniowy, najlepiej paola, bo jest gęsty i zajadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi24 27.10.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Dobre są te syropy do dekorowania ciastek. Robiłam teraz takie na Halloween, w różne "krwawe" wzorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poziomka22 28.10.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Mmmm... muszą być pyszne takie syropy:-) Ja uwielbiam malinowe, najlepsze jak są odpowiednio gęste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aronka 29.10.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Jadłam niedawno gruszki gotowane w syropie o smaku czarnej porzeczki z odrobiną wanilii, startą skórką cytryny i pomarańczy. Były przepyszne:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob15.01 04.11.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 witam! widzę, że wyszedł tu ostatni temat syropów... miałbym takie pytanie czy wie ktoś czy taki syrop można zrobić jakoś naturalnie z własnych owoców?Byłbym wdzięczny za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tuś 17.03.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 (edytowane) Zamiast syropu podsyłam Wam przepis na pyszną, słodką i aromatyczną Chai Latte Jest przepyszna! Przepis jest na stronce Termisilu, kupiłam ostatnio z tej firmy garnek żaroodporny i dostałam w prezencie klika takich oryginalnych przepisów kulinarnych. Urzekli mnie SKŁADNIKI: - mały kawałek imbiru (ok.3 cm długości) - laska cynamonu -1/2 łyżeczka mielonego cynamonu - 5 goździków - 5 ziaren kardamonu - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 3 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty liściastej - 250 ml wody - 300 ml mleka - łyżeczka kakao Imbir ścieramy na tarce, goździki, cynamon i kardamon tłuczemy w moździerzu. W garnku podgrzewamy chwilę przyprawy i zalewamy wodą. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu ok.10min. Zdejmujemy z palnika. Wsypujemy herbatę i przykrywamy na ok.4-5 min. W tym czasie podgrzewamy mleko i ubijamy na sztywną pianę. Wlewamy do szklanki. Nasz napar przelewamy przez sitko, po czym strużką wlewamy do mleka. Podajemy posypane cynamonem i kakaem. Edytowane 17 Marca 2014 przez Tuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pustak 18.03.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Ja polecam to: Kładzione gryczane kluski bananowe: -jajko -ok. 50g mąki gryczanej* -3/4 średniego banana -łyżeczka miodu kaszubskiego -1 i 1/2 + 1/3 szklanki mleka -1 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej -kilka kropli aromatu rumowego *zależy od wielkości jajka Zagotowujemy 1 1/2 szklanki mleka. Jajko rozkłócamy. Banana rozgniatamy. Mieszamy ze sobą jajko, banana, mąkę i miód. Masa ma być gęsta. Przekładamy ciasto na talerzyk (tak jest dużo łatwiej) i przy pomocy małej łyżeczki rzucamy kluseczki na gotujące się mleko, za każdym razem maczając ją w tym mleku i co jakiś czas mieszając kluseczki. Gotujemy przez chwilę i dodajemy skrobię i aromat rozpuszczony w 1/3 szklance mleka. Mieszamy do zgęstnienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mandragor1719512301 11.04.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 A ma ktoś może pomysł na danie z dżemem w roli głównej? Szukam inspiracji, chciałabym wziąć udział w konkursie Stovitu, można wygrać mikrofalę. Możecie podsunąć jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.04.2014 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 nalesniki z dżemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.04.2014 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 A ma ktoś może pomysł na danie z dżemem w roli głównej? Szukam inspiracji, chciałabym wziąć udział w konkursie Stovitu, można wygrać mikrofalę. Możecie podsunąć jakiś pomysł? Zrób może mufinkową niespodziankę.Bardzo fajny przepis.Kwaśne jabłko z galaretką.Przetarte nie smażone.Śliwka surowa ,gruszka i na owoce dżem lub powidła.Nie będzie za słodkie.Ciasto francuskie z przykryciem.Dekoracja niespodzianki już dowolna.Na ciepło zajefajne ale na zimno jeszcze lepsze bo z bitą śmietaną robioną nie tą w sprayu fuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anielka123 23.04.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Polecam szybki i prosty przepis na tarta czekoladowa z masą kajmakową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolabis 23.04.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Same pyszności tutaj! Chyba nawet lepsze i bardziej konkretne przepisy niz to co można znaleźć na forach typowo kulinarnych. ja polecam jabłecznik/szarlotkę z świeżo ubitą śmietaną- chyba nie ma lepszego klasycznego ciasta niż to, a do tego wcale nie jest drogie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.04.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Same pyszności tutaj! Chyba nawet lepsze i bardziej konkretne przepisy niz to co można znaleźć na forach typowo kulinarnych. ja polecam jabłecznik/szarlotkę z świeżo ubitą śmietaną- chyba nie ma lepszego klasycznego ciasta niż to, a do tego wcale nie jest drogie! Szarlotka to szarlotka bez udziwnień.Tak Babcia mawiała..Nie przeinaczaj tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.