Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia

Recommended Posts

Szarlotka to szarlotka bez udziwnień.Tak Babcia mawiała.:D.Nie przeinaczaj tego.:D

Ja też uwielbiam szarlotkę. Ostatnio, żeby przyśpieszyć zamiast trzeć jabłka dodałam prażone jabłka z cynamonem od Stovitu. Na początku nie byłam przekonania, ale ciasto wyszło pyszne. Szybko zniknęło ze stołu. Teraz mam w planach przetestować prażone jabłka z pomarańczą. Wyjadane łychą są bardzo smaczne, zobaczymy jak w cieście. :)

• Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Truskawkowo

deser serowo-truskawkowy

2 opakowania serka homogenizowanego

1 opakowanie śmietanki kremówki

0,5 kg truskawek

cukier puder

żelatyna

Truskawki miksujemy z cukrem. Połowę musu truskawkowego dodajemy do serków, w razie potrzeby mozna dodac cukru. Żelatynę rozpuścić i 1/3 dodać do serków, 1/3 do truskawek a pozostałą część odłożyć w ciepłe miejsce, by żelatyna nie stężała.

Do mieseczek nakładać po kilka łyżek serka. Wstawić do lodówki by lekko stęzało. W tym czasie ubić smietanę z cukrem i dodać resztkę żelatyny. W miseczkach z serkiem dołożyć łyżki śmietany i oblać musem truskawkowym. Wstawić ponownie do lodówki by stężało.

serniczek truskawkowy

2 opakowania serka homogenizowanego

1 opakowanie ciastek typu "Digestive" lub herbatników

kilka łyżek masła

0,5 kg truskawek

cukier puder

żelatyna

Ciastka kruszymy na drobne kawałeczki i dodajemy po łyżce miekkiego masła, tak by uzyskać plastyczną masę.

Masą wylepiamy wnętrze miseczki i wstawiamy do lodówki, by stwardniała.

Truskawki miksujemy z cukrem. Połowę musu truskawkowego dodajemy do serków, w razie potrzeby mozna dodac cukru. Żelatynę rozpuścić i 1/2 dodać do serków a 1/2 do truskawek.

Masę serową przełożyć do miseczek i ostrożnie zalać musem truskawkowym. Wstawić ponownie do lodówki by stężało.

Panna cotta

szklanka kremówki

szklanka tłustego mleka

żelatyna

cukier waniliowy i zwykły (lub miód)

mus truskawkowy

opcjonalnie alkohol - białe wino lub rum

kremówkę z mlekiem zagotować, jak tylko zacznie wrzeć, natychmiast zdjąc z palnika. W gorącej masie rozpuścić cukier, żelatynę i dodac alkohol. Wymieszać, zalać małe miseczki (dobre są silikonowe foremki do muffinek) i odstawić do zastygnięcia.

Aby je wyjąć z foremki trzeba foremkę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.

Podawać polane musem truskawkowym (można też borówkowy lub malinowy)

koktajl

1 l mleka tłustego (można także pół na pół z kefirem)

1 opakowanie kremówki

0,5 kg truskawek

cukier puder

polewa czekoladowa lub sos czekoladowy do lodów.

wiórki czekoladowe

Wysokie szklanki (dobre są np. do piwa) schłodzić w zamrażarce. Rozpuścić polewę i czekoladą wewnątrz ścianek szklanek namalowac spiralę - od dna, ku górze. Znów wstawić do zamrażalnika, by czekolada zastygła.

Ubić kremówkę z cukrem. Zmiksować zimne mleko z truskawkami i cukrem. 2/3 bitej śmietany wymieszać z mlekiem truskawkowym. Wlać do szklanek, udekorować śmietaną i wiórkami. Włożyć szerokie słomki i podawać.

Można też zamiast truskawek użyć mango lub bananów

Shake truskawkowy

1 l tłustego schłodzonego mleka

0,5 l lodów śmietankowych lub waniliowych

0,5 kg truskawek (dobrze przemrozić)

Zmiksować wszytsko razem

Jako deser na letnie party można udekorować bitą śmietaną i polać polewą czekoladową

Mrożony jogurt truskawkowy

Silnie schłodzony gęsty jogurt, np. typu greckiego 0,5 l

Truskawki mrożone - 0,3 kg

sok z cytryny - 1-3 lyżeczki

cukier puder lub miód do dosłodzenia

Zmiksować wszytsko razem, przełożyć do małych kubeczków, w środek wstawić patyczki i włożyć do zamrażarki aż się zmrozi.

Trufle truskawkowe

Masło kokosowe zmiksować z truskawkami i cukrem lub miodem (także syrop klonowy). Wstawić do lodówki, by stężało.

Nabierać łyżką masę i wykładać na papier do pieczenia. Oblewać czekoladą i wstawić znów do lodówki.

Masło kokosowe można zrobić samemu mieląc w blenderze wiórki kokosowe (należy dokładać porcjami)

"Pizza" truskawkowa

Ciasto półkruche, ewentualnie gotowy blat biszkoptowy, jak goście są znienacka

małe opakowanie kremówki

małe opakowanie serka maskarpone

cukier (lub inny słodziknp. miód)

truskawki

Z półkruchego ciasta upiec okrągły blat. Posmarowac masą z serka maskarpone, bitej śmietany i cukru.

Część truskawek pokrajać z plasterki i ułożyć na masie. Resztę zmiksować i polac jak sosem.

Przekąski truskawkowe

Bardzo słodkie duże truskawki

gorzka czekolada

Truskawki nabić po jednym na patyczki do szaszłyków i mocno schłodzić

Rozpuścić czekoladę i maczać połowę truskawki. Schłodzić i podawać.

Czekolada nie może być zbyt słodka, gdyż truskawki będą wydawały sie kwaśne.

To samo można zrobić z bananami, ale tu spokojnie może być czekolada mleczna.

Edytowane przez Elfir

Pijany arbuz na ogrodowe party.

Niewielki arbuz

wódka

syrop z cukru

ewentualnie sok z pomarańczy lub brzoskwini

żelatyna

Arbuz przekrawamy na pół i wybieramy miąższ. Miąższ przecieramy przez sitko by wybrac pestki.

Mieszamy z wódką, syropem i sokiem z pomarańczy aż uzyskamy gęstego drinka. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę - musi być jej sporo, by uzyskać galaretkę.

Przekładamy do połówek arbuza i wkładamy do lodówki aby stężało (przed podaniem mozna nawet na krótko zamrozić).

Smoothie truskawkowy

Truskawki zmiksować z cukrem i przetrzeć przez sito. Dodać trzy łyżeczki soku z limonki. Zalać słodkim winem musującym.

Jak dodamy wina tylko tyle by uzyskać gęstą masę, mozna ją zamrozić we foremkach do lodów na patyku.

Edytowane przez Elfir

Nie wiem ,które wybrać tyle tego podała Elfir.Może ja taki szybki,prosty przysmak owocowy.Poziomki,mrożone drelowane czereśnie,mrożony kogel-mogel,lody kokosowe smooze miseczki waflowe.Kolejność.Do miseczki zimne poziomki(nie mrożone),lody,zmiksowane czereśnie z kogel-moglem polane po lodach.:stirthepot:

• 2 weeks później...
Ja polecam prostą (bez pieczenia) tartę truskawkową z mascarpone :) spód robimy z herbatników startych w blenderze, które mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na formę i wstawiamy do lodówki do ostudzenia. W tym czasie śmietankę kremówkę około 300 ml ubijamy, po ubiciu dodajemy serek mascarpone około 200 ml i łączymy dosypując cukier puder (wg uznania) Wykładamy na spód z herbatników, dekorujemy truskawkami i wstawiamy do lodówki na około 2h ;)

Pamiętam jak moja mama zawsze robiła nam koktajlowe lody. Robisz koktajl z czego chcesz: truskawki+banan+czekolada+mleko+śmietan(mój ulubiony). Gotowy koktajl przelewamy do plastikowych kubeczków (mogą być po serkach, jogurtach), wkładamy patyczek i po dwóch godzinach mamy zdrowe, bez konserwantów i słodkie lody.

• 4 weeks później...
Ja polecam prostą (bez pieczenia) tartę truskawkową z mascarpone :) spód robimy z herbatników startych w blenderze, które mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na formę i wstawiamy do lodówki do ostudzenia. W tym czasie śmietankę kremówkę około 300 ml ubijamy, po ubiciu dodajemy serek mascarpone około 200 ml i łączymy dosypując cukier puder (wg uznania) Wykładamy na spód z herbatników, dekorujemy truskawkami i wstawiamy do lodówki na około 2h ;)

Ja zrobiłam to ciasto tylko w wersji z bakaliowym spodem. Bez masła i tych niezdrowych ciastek. ;)

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
Jeśli mowa o mało czasochłonnych wypiekach, to nie może tutaj zabraknąć ciasta z dodatkiem maślanki i malin, z tego przepisu - http://www.maxkuchnie.pl/przepisy/ciasta-i-desery/puszyste-ciasto-z-malinami-i-maslanka-835.html. Robię to ciasto dosyć często, szczególnie w lecie. Ma bardzo dobry smak, taki delikatny. Oczywiście maliny można zastąpić innymi owocami, robiłam już to ciasto z truskawkami i smakuje równie dobrze :)

• 2 months później...
Z racji tego, że już za kilka tygodni tłusty czwartek, podam Wam przepis na pyszne muffiny - http://www.ros-sweet.pl/wiadomo/art,72,tlustoczwartkowe-muffiny.html. Robiłam je już rok temu i wszystkim bardzo smakowały, dlatego mam nadzieję, że i Wy je polubicie :). Jakie macie jeszcze pomysły na tłustoczwartkowe dania?

• 3 months później...

Babeczki pomarańczowe

Składniki:

0,5 szklanki soku z pomarańczy

4 łyżki masła

2 jajka

1 i 1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

10 łyżeczek miodu

10 plasterków pomarańczy

skórka z pomarańczy

jak przygotować znajdziecie na przepisy.ancymonki.pl. Bardzo proste a przepyszne!

• 1 month później...