Dżender 31.05.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Szarlotka to szarlotka bez udziwnień.Tak Babcia mawiała..Nie przeinaczaj tego. Ja też uwielbiam szarlotkę. Ostatnio, żeby przyśpieszyć zamiast trzeć jabłka dodałam prażone jabłka z cynamonem od Stovitu. Na początku nie byłam przekonania, ale ciasto wyszło pyszne. Szybko zniknęło ze stołu. Teraz mam w planach przetestować prażone jabłka z pomarańczą. Wyjadane łychą są bardzo smaczne, zobaczymy jak w cieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nie_zapominajka 02.06.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Bardzo dobre i łatwe w zrobieniu są naleśniki oraz racuchy z owocami. Warto jest zrobić również ciasta owocowe, szczególnie teraz, gdy mamy tak różnorodny wybór, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieciakus 04.06.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Moje dzieci często podrzucają mi wnuki na przechowanie:) Bardzo często marudzą, że mają ochotę na coś słodkiego... zazwyczaj robię w takiej sytuacji stertę naleśników biszkoptowych ze słodką śmietanką i owocami z ogrodu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.06.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Truskawkowo deser serowo-truskawkowy 2 opakowania serka homogenizowanego1 opakowanie śmietanki kremówki0,5 kg truskawekcukier puderżelatyna Truskawki miksujemy z cukrem. Połowę musu truskawkowego dodajemy do serków, w razie potrzeby mozna dodac cukru. Żelatynę rozpuścić i 1/3 dodać do serków, 1/3 do truskawek a pozostałą część odłożyć w ciepłe miejsce, by żelatyna nie stężała. Do mieseczek nakładać po kilka łyżek serka. Wstawić do lodówki by lekko stęzało. W tym czasie ubić smietanę z cukrem i dodać resztkę żelatyny. W miseczkach z serkiem dołożyć łyżki śmietany i oblać musem truskawkowym. Wstawić ponownie do lodówki by stężało. serniczek truskawkowy 2 opakowania serka homogenizowanego1 opakowanie ciastek typu "Digestive" lub herbatnikówkilka łyżek masła0,5 kg truskawekcukier puderżelatyna Ciastka kruszymy na drobne kawałeczki i dodajemy po łyżce miekkiego masła, tak by uzyskać plastyczną masę.Masą wylepiamy wnętrze miseczki i wstawiamy do lodówki, by stwardniała.Truskawki miksujemy z cukrem. Połowę musu truskawkowego dodajemy do serków, w razie potrzeby mozna dodac cukru. Żelatynę rozpuścić i 1/2 dodać do serków a 1/2 do truskawek. Masę serową przełożyć do miseczek i ostrożnie zalać musem truskawkowym. Wstawić ponownie do lodówki by stężało. Panna cottaszklanka kremówkiszklanka tłustego mlekażelatynacukier waniliowy i zwykły (lub miód)mus truskawkowyopcjonalnie alkohol - białe wino lub rum kremówkę z mlekiem zagotować, jak tylko zacznie wrzeć, natychmiast zdjąc z palnika. W gorącej masie rozpuścić cukier, żelatynę i dodac alkohol. Wymieszać, zalać małe miseczki (dobre są silikonowe foremki do muffinek) i odstawić do zastygnięcia. Aby je wyjąć z foremki trzeba foremkę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.Podawać polane musem truskawkowym (można też borówkowy lub malinowy) koktajl 1 l mleka tłustego (można także pół na pół z kefirem)1 opakowanie kremówki0,5 kg truskawekcukier puderpolewa czekoladowa lub sos czekoladowy do lodów.wiórki czekoladowe Wysokie szklanki (dobre są np. do piwa) schłodzić w zamrażarce. Rozpuścić polewę i czekoladą wewnątrz ścianek szklanek namalowac spiralę - od dna, ku górze. Znów wstawić do zamrażalnika, by czekolada zastygła.Ubić kremówkę z cukrem. Zmiksować zimne mleko z truskawkami i cukrem. 2/3 bitej śmietany wymieszać z mlekiem truskawkowym. Wlać do szklanek, udekorować śmietaną i wiórkami. Włożyć szerokie słomki i podawać. Można też zamiast truskawek użyć mango lub bananów Shake truskawkowy 1 l tłustego schłodzonego mleka0,5 l lodów śmietankowych lub waniliowych0,5 kg truskawek (dobrze przemrozić) Zmiksować wszytsko razem Jako deser na letnie party można udekorować bitą śmietaną i polać polewą czekoladową Mrożony jogurt truskawkowy Silnie schłodzony gęsty jogurt, np. typu greckiego 0,5 lTruskawki mrożone - 0,3 kgsok z cytryny - 1-3 lyżeczkicukier puder lub miód do dosłodzenia Zmiksować wszytsko razem, przełożyć do małych kubeczków, w środek wstawić patyczki i włożyć do zamrażarki aż się zmrozi. Trufle truskawkowe Masło kokosowe zmiksować z truskawkami i cukrem lub miodem (także syrop klonowy). Wstawić do lodówki, by stężało.Nabierać łyżką masę i wykładać na papier do pieczenia. Oblewać czekoladą i wstawić znów do lodówki.Masło kokosowe można zrobić samemu mieląc w blenderze wiórki kokosowe (należy dokładać porcjami) "Pizza" truskawkowa Ciasto półkruche, ewentualnie gotowy blat biszkoptowy, jak goście są znienackamałe opakowanie kremówkimałe opakowanie serka maskarponecukier (lub inny słodziknp. miód)truskawki Z półkruchego ciasta upiec okrągły blat. Posmarowac masą z serka maskarpone, bitej śmietany i cukru. Część truskawek pokrajać z plasterki i ułożyć na masie. Resztę zmiksować i polac jak sosem. Przekąski truskawkowe Bardzo słodkie duże truskawkigorzka czekolada Truskawki nabić po jednym na patyczki do szaszłyków i mocno schłodzićRozpuścić czekoladę i maczać połowę truskawki. Schłodzić i podawać.Czekolada nie może być zbyt słodka, gdyż truskawki będą wydawały sie kwaśne. To samo można zrobić z bananami, ale tu spokojnie może być czekolada mleczna. Edytowane 8 Czerwca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.06.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Pijany arbuz na ogrodowe party. Niewielki arbuzwódkasyrop z cukruewentualnie sok z pomarańczy lub brzoskwiniżelatyna Arbuz przekrawamy na pół i wybieramy miąższ. Miąższ przecieramy przez sitko by wybrac pestki. Mieszamy z wódką, syropem i sokiem z pomarańczy aż uzyskamy gęstego drinka. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę - musi być jej sporo, by uzyskać galaretkę.Przekładamy do połówek arbuza i wkładamy do lodówki aby stężało (przed podaniem mozna nawet na krótko zamrozić). Smoothie truskawkowyTruskawki zmiksować z cukrem i przetrzeć przez sito. Dodać trzy łyżeczki soku z limonki. Zalać słodkim winem musującym. Jak dodamy wina tylko tyle by uzyskać gęstą masę, mozna ją zamrozić we foremkach do lodów na patyku. Edytowane 8 Czerwca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.06.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Nie wiem ,które wybrać tyle tego podała Elfir.Może ja taki szybki,prosty przysmak owocowy.Poziomki,mrożone drelowane czereśnie,mrożony kogel-mogel,lody kokosowe smooze miseczki waflowe.Kolejność.Do miseczki zimne poziomki(nie mrożone),lody,zmiksowane czereśnie z kogel-moglem polane po lodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinko 23.06.2014 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Tirmaisu też jest bardzo proste, jajka z mascarpone do tego biszkopty, kawa i kakao i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bienka 24.06.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Ja polecam prostą (bez pieczenia) tartę truskawkową z mascarpone spód robimy z herbatników startych w blenderze, które mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na formę i wstawiamy do lodówki do ostudzenia. W tym czasie śmietankę kremówkę około 300 ml ubijamy, po ubiciu dodajemy serek mascarpone około 200 ml i łączymy dosypując cukier puder (wg uznania) Wykładamy na spód z herbatników, dekorujemy truskawkami i wstawiamy do lodówki na około 2h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aristo 24.06.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Pamiętam jak moja mama zawsze robiła nam koktajlowe lody. Robisz koktajl z czego chcesz: truskawki+banan+czekolada+mleko+śmietan(mój ulubiony). Gotowy koktajl przelewamy do plastikowych kubeczków (mogą być po serkach, jogurtach), wkładamy patyczek i po dwóch godzinach mamy zdrowe, bez konserwantów i słodkie lody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elcia1719512560 17.07.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Próżniak jest jednym z najprostszych ciast z jabłkami http://oryginalnysmak.pl/prozniak/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 19.07.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Ja polecam prostą (bez pieczenia) tartę truskawkową z mascarpone spód robimy z herbatników startych w blenderze, które mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na formę i wstawiamy do lodówki do ostudzenia. W tym czasie śmietankę kremówkę około 300 ml ubijamy, po ubiciu dodajemy serek mascarpone około 200 ml i łączymy dosypując cukier puder (wg uznania) Wykładamy na spód z herbatników, dekorujemy truskawkami i wstawiamy do lodówki na około 2h Ja zrobiłam to ciasto tylko w wersji z bakaliowym spodem. Bez masła i tych niezdrowych ciastek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.07.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Mój synio zaskoczył i zrobił takie cudo.Upiekł jabłko i gruszkę w piekarniku.Wystudził.Polał jogurtem waniliowym i wrzucił chrupki te kukurydziane miodowe. Bardzo mi smakowało.On lubi cynamon ja nie. Jabłko i gruszkę pokroił na kawałki w rzeczy samej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlueDecoria 21.07.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Już niedługo sezon na tartę ze śliwkami Zawsze dokładam na wierzch ubite białka z wiórkami kokosowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czajnoka 28.07.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 (edytowane) Ja na słodko najczęściej jem bliny lub naleśniki polane sosem czekoladowym. Ostatnio przypadły mi do gustu muffinki czekoladowe ... Edytowane 13 Czerwca 2016 przez finlandia link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karimba 09.08.2014 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Ja ostatnio zrobiłam dzieciakom wafle z dżemem i wiórkami kokosowymi. Przepis tak prosty, że trudno mówić o przepisie, ale dzieciakom podobały się wycinanki z foremek. Przepis na: http://www.rachon.pl/przepisy/wafle-z-dzemem-i-wiorkami-kokosowymi/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna84 22.10.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Jeśli mowa o mało czasochłonnych wypiekach, to nie może tutaj zabraknąć ciasta z dodatkiem maślanki i malin, z tego przepisu - http://www.maxkuchnie.pl/przepisy/ciasta-i-desery/puszyste-ciasto-z-malinami-i-maslanka-835.html. Robię to ciasto dosyć często, szczególnie w lecie. Ma bardzo dobry smak, taki delikatny. Oczywiście maliny można zastąpić innymi owocami, robiłam już to ciasto z truskawkami i smakuje równie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona878 19.01.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Z racji tego, że już za kilka tygodni tłusty czwartek, podam Wam przepis na pyszne muffiny - http://www.ros-sweet.pl/wiadomo/art,72,tlustoczwartkowe-muffiny.html. Robiłam je już rok temu i wszystkim bardzo smakowały, dlatego mam nadzieję, że i Wy je polubicie . Jakie macie jeszcze pomysły na tłustoczwartkowe dania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kodak 18.05.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Babeczki pomarańczowe Składniki: 0,5 szklanki soku z pomarańczy4 łyżki masła2 jajka1 i 1/2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli10 łyżeczek miodu10 plasterków pomarańczyskórka z pomarańczy jak przygotować znajdziecie na przepisy.ancymonki.pl. Bardzo proste a przepyszne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DonBoro 01.07.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 A jakiś przepis na czereśnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gemos 03.07.2015 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 A jakiś przepis na czereśnie? Drylowane czeresnie wykładasz na foremkę do tart i na to sypiesz grubo kruszonką - pycha, to samo można z innymi owocami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts