Lidka i Janusz 27.08.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Czy drzwi do łazienki muszą mieć zawsze otwory? Zamówiłam drzwi bez i zastanawiam się czy koniecznie trzeba je zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.08.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Muszą. Wiertarka i nakładka i są otwory - komplety do kupienia w hurtowniach/marketach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 27.08.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Niekoniecznie to muszą być otwory, mozna podciąć drzwi od spodu. Służy to do tego, zeby zapewnić nawiew powietrza do wentylacji pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 27.08.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 mozna ew podciac drzwi - lub osadzic tak zeby byla szpara pod nimi - szpara ~ 200 cm kw - tzn skrzydlo 80 - tj 2,5cm - mi sie takie rozwiazanie bardziej podoba niz 4 'kapsle' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 27.08.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Co kto lubi - ja akurat pod drzwiami nie lubię otworów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 27.08.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Co kto lubi - ja akurat pod drzwiami nie lubię otworów jakby co jest ktoredy rolke podac ;D j/k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 27.08.2007 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Co kto lubi - ja akurat pod drzwiami nie lubię otworów jakby co jest ktoredy rolke podac ;D j/k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturroo 27.08.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Witam!A ja z własnego doświadczenia: Mam w łazience (blok) drzwi typowo łazienkowe, na dole cztery otwory. Wszystko wydawało by się że jest w porządku, aż któregoś dnia przychodzi jakiś magik, sprawdza kratki wentylacyjne i stwierdza że te drzwi nie są prawidłowe, ponieważ musi w nich być kratka, gdyż łączna powierzchnia tych otworów jest za mała. Wypisał jakiś kwitek i poszedł. A co najlepsze pojechałem do dużego centrum budowlanego i pytam czy są takie drzwi z kratkami, a sprzedawca powiedział że drzwi firm które są u nich dostępne są tylko i wyłącznie z otworami i może mi tylko poradzić abym kupił jakieś plastykowe nakładki i wyciął sobie kratkę. Muwiąc brzydko olałem to i czekam na ciąg dalszy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 27.08.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Przepisy mówią, że drzwi do łazienki powinny mieć w dolnej części otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022 m2 dla dopływu powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 27.08.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Przepisy mówią, że drzwi do łazienki powinny mieć w dolnej części otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022 m2 dla dopływu powietrza. Zgadza się. "ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie" w §79 podaje wymagany otwór 0,022 m2. Ja jednak w prywatnym domu, gdybym nie miał w łazience żadnych piecyków, zastosowałbym pełne drzwi oraz regulowany nawiew i wywiew mechaniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOM44 27.08.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Otwory muszą być i basta. Od tego nie uciekniesz. Łazienka musibyć wentylowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturroo 28.08.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Witam!To może mi ktoś wyjaśni dlaczego są produkowane i sprzedawane drzwi łazienkowe z otworami, które zgodnie z przepisami nie mogą być stosowane.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 28.08.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Witam! To może mi ktoś wyjaśni dlaczego są produkowane i sprzedawane drzwi łazienkowe z otworami, które zgodnie z przepisami nie mogą być stosowane. Pozdrawiam. mysle ze to takowe 'wynalazki' zauwaz ze klasyczne drzwi np takie 'komunistyczne' łazienkowe mialy krate - ja tez znalazlem sosnowe drewniane z kratka jednak dla porzadku otwór 5cm srednicy ma powierzchnie okolo 19cm kwadratowych wiec potrzeba hmmm 10 - 12 takich otworow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts