Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie odnośnie pistoletu do klejenia : jaki kupić, żeby nie wpuszczać się w koszty, a jednocześnie nie kląć, bo robota idzie jak krew z nosa? Widziałem w OBI właściwie tylko dwa rodzaje : jeden o mocy zdaje się 20w, drugi professional z przystawkami bajerami za ok 300 zł. No i nie wiem....

Polecam pistolety firmy Steinel. Model przewodowy Gluematic 3002 posiada moc 200 W i kosztuje około 90 zł. Jest trwały (sam takich pistoletów uzywam w pracy do mocowania przewodów).

Drugi model Gluematic 5000 (ten z bajerami), to pistolet bezprzewodowy o mocy 500 W, ale średnio się nadaje do mocowania przewodów, chyba, że będzie cały czas podłączony do przewodu zasilającego. Wówczas jest bardzo wydajny.

Jest drogi. Kosztuje około 250 zł.

Bardzo istotną sprawą jest rodzaj kleju! Występuje kilka rodzajów i nie wszystkie nadają się do klejenia przewodów! Sprawdź TU

Bardzo ważną sprawą jest prawidłowa eksploatacja pistoletów! Nie można ich kłaść na bok, bo wówczas wycieka z nich rozgrzany klej i skleja mechanizm pchający, co znacznie utrudnia klejenie i może nawet uszkodzić pistolet.

Pistolet musi być stawiany pionowo na nóżkach lub wieszany pionowo. To tak z praktyki :wink: :lol:

1. Czy zwykła PIR w garażu to błšd (silnik stygnšcy będzie wzbudzał??) Czy ewentualnie zamontować w połowie garaży, żeby silnik był "za" czujkš?

Może i nie jest to błšd, ale proszenie się o kłopoty (fałszywe alarmy). Możesz kombinować z usytuowaniem i ustawieniem czujki. Najlepiej, aby to była czujka z analizš cyfrowš.

2. Czy da się zrobić tak, żeby można było zostawiać uchylone okna w pokoju? Czy zastosowanie czujki dualnej (PIR+mikrofalowej) pozwoli na pozostawianie okien (możliwoœć wpadania powietrza o innej temperaturze, ruch firanki)? Albo czy sš takie czujniki kontaktronowe, które majš np. dłuuugi magnesik. tak, że w jakimœ zakresie otwarcie okna jest możliwe, ale nie powoduje alarmu?

Nie! Nie zostawiamy uchylonych okien podczas nieobecnoœci w domu!

Odnoœnie kontaktronu, to montujemy go po prostu na dole okna i możemy wówczas mieć uchylone okno przy uzbrojonym alarmie.

3. Myœlałem o alarmie bezprzewodowym (montaż w istniejšcym budynku), ale skoro odradzacie.... to będę musiał przemyœleć jeszcze raz. Najgorsze, że tych kabli wyjdzie bardzo dużo i sš całkiem grube. Rzeczywiœcie taki np. Jablotron (centralka w piwnicy, czujniki w piwnicy przewodowe, klawiatura w garażu przewodowa, a czujki w pokojach, klawiatura przy wejœciu i syrena bezprzewodowe) jest nic nie warty??

Wszystkie systemy bezprzewodowe majš jednš podstawowš wadę - mogš być zakłócone (nawet nie celowo przez intruza, ale przypadkowo przez urzšdzenie większej mocy pracujšce na tej częstotliwoœci). Co z tego, że prawie każdy system bezprzewodowy sygnalizuje usterkę braku komunikacji z czujkami czy innymi akcesoriami, skoro system nie działa!

Nie zabezpiecza budynku!

Skoro już musisz zamontować system bezprzewodowy, to rozważ system pracujšcy na częstotliwoœci 868,3 MHz np. Satel Abax

Jablotron pracuje na popularnej i zapchanej częstotliwoœci 433 MHz.

A czy nie lepiej podłšczyć równolegle? (czyli dopiero odcišcie obu kontaktronów powodowałoby alarm)

Ale to nie ma sensu. Jeœli chcesz mieć mozliwoœć uchylania okien przy działajšcym alarmie, to zamontuj kontaktrony na dole okna.

A jak na to działałaby czujka pir / pir+mikrofala? Czy podmuchy powietrza powodowałyby wzbudzenie?

Tak - podmuch powietrza + ruszajšca się firanka może spowodować fałszywe alarmy.

• 2 weeks później...
czy ktoś może orientuje się co kryje się pod oznaczeniami C N1586, C N11427 (to chyba czujki DSC) i MOS 5 (sygnalizator z własnym zasilaniem czy bez?)

dzięki

Nie wiem, co kryje się pod oznaczeniami C N1586 i C N11427, ale na pewno nie są to oznaczenia elementów firmy DSC (chyba, że wg własnego katalogu materiałów). Zapytaj instalatora.

Sygnalizator MOS 5 jest zwykłym, najprostszym sygnalizatorem bez własnego zasilania (nawet bez wewnętrznej, metalowej osłony). Z własnym zasilaniem są MOS 20 i MOS 30.

Swego czasu kupiłem sobie w Polsce centralkę Integra (bo jeszcze była nie osiągalna na Węgrzech). Wszystko działa OK, ale centralka (poprzez maniupulator) "gada" do mnie po polsku.

Teraz się okazało, że nie wszyscy użytkownicy mojej centralki są zadowoleni z języka. Przewertowałem dokumentację, ale nie znalazłem, jak można zmienić język komunikatów wyświetlanych przez manipulator?

Nie ma takiej opcji :(

opcji takiej nie ma ale mozna zienic flesh w centrali i miec inny jezyk..niemiecki,angielski..i chyba inne tez

Pytanie - problem, który kieruję do Wielkich Instalatorów: Mam mały problem z "nadaniem prawa" czy też "udostępnieniem" manipulatora użytkownikowi. Jak to zrobić? (Integra 128, manipulator z czytnikiem kart/pastylek). Jak zaloguję się do GuardX jako administrator, to przy dodawaniu userów w widoku dodawania w części "dostępne klawiatury i zamki" nie mam dostępnej istniejącej klawiatury. Dodam, że przeprowadziłem "odczytanie nazw" i klawiatura ta jest widoczna w tym widoku w zakładce "Klawiatury i ekspandery".

Za pomoc dzięki.

Uf, pomogłem sobie sam. Zaktualizowałem firmware płyty głównej. Wszystko ruszyło. Niestety przed chwilą manipulator odmówił posłuszeństwa. Działa wszystko z wyjątkiem kalwiatury(nie można wprowadzać znaków, czytnik kart działa). Dziwne, spokał się ktoś z czymś takim?

Uf, pomogłem sobie sam. Zaktualizowałem firmware płyty głównej. Wszystko ruszyło. Niestety przed chwilš manipulator odmówił posłuszeństwa. Działa wszystko z wyjštkiem kalwiatury (nie można wprowadzać znaków, czytnik kart działa). Dziwne, spokał się ktoœ z czymœ takim?

Moja integra 128 po próbie aktualizacji oprogramowania wylšdowała w... serwisie. To była co prawda jedna z central z pierwszej partii produkcyjnej.

Integra posiada jeszcze trochę wad w oprogramowaniu i sš one sukcesywnie usuwane. Nie majš one wpływu na bezpieczeństwo, ale bywajš denerwujšce dla instalatora...

Moja integra 128 po próbie aktualizacji oprogramowania wylšdowała w... serwisie.

Ja zaktualizowałem soft po kontakcie z serwisem ... Udało się. Poprzedni soft był z sierpnia ubiegłego roku, a wgrałem z końca grudnia ...

Integra posiada jeszcze trochę wad w oprogramowaniu i sš one sukcesywnie usuwane. Nie majš one wpływu na bezpieczeństwo, ale bywajš denerwujšce dla instalatora...

Myślisz, że mój problem z manipulatorem leży po stronie płyty (oprogramowania)? Odpowiadam sobie sam - nie, przecież mi nie działają przyciski a nie komunikacja. Próbowałem jeszcze raz adresować, ale nie przyniosło to oczekiwanego rezultatu. Jak wynika z Twojego bogatego doświadczenia - takie manipulatory często się psują? Spotkałeś się już z takim objawem?

Drogi Zbychu!

Przejrzałam na raty cały wątek i widziałam, że podpowiadałeś jak umieścić kontaktrony w środku okna - mój instalator wykazuje wybitną niechęć przed umieszczaniem ich tam, chce je montować od wewnątrz (pewno tak mu wygodniej) :( argumentuje tym, że przy okuciach typu WK2 (firmy MACO) nie ma gdzie przykręcić do skrzydła magnesów neodymowych

czy mogłabym Cię prosić o podpowiedź?

moje okna są z Oknoplastu Kraków (http://www.oknoplast.com.pl/index.php), model Awans (niestety nie da się podać dokładnego linka strony z typem okna)

z góry dziękuję!

toya

Toya.

nie widze problemu z zamontowaniem wpuszczanych kontaktronów do tych ram. Mam podobne i założyłem je sam. Fakt że trzeba dokłądnie wymierzyć w ramie i oknie, chyba że masz jeszcze nie wstawione, wtedy bym przewiercił od dołu ramy, tak aby zaznaczyło również w ramie okiennej. Wedługmnie najlepiej obok tego metalowego profilu ramu. ALe moge się mylić.

Wow, manipulator nowy i działa jak należy. Soft do centrali wgrany nowy, z grudnia, wszystko hula jak należy. Zrobiłem sobie powiadamianie sms i już dzisiaj zadziałało. Popędziłem na budowę (w 4 minuty sie wyrobiłem) i nic nie stwierdziłem. Alarm wywołany został z czujki cobalt. Jak wpadłem do domu to ponownie ta czujka zarejestrowała ruch i dalej kolejna (według wpisów w rejestrze zdarzeń) - w korytarzu. Ciekawe, pewnie jakieś zwierze (tylko czy czujka cobalt wykryje ruch gryzonia? pewnie nie...) Ciekawe ...