Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wytlumaczcie mi prosze roznice pomiedzy podpisaniem umowy bezposrednio z agencja ochrony a Centrum Monitorowania Alarmow (CMA).

Wiem, ze bylo o tym w kilku watkach, ale troche chaotycznie wytlumaczone.

Ja to widze tak:

ZALETY:

- mozliwosc szybkiej zmiany agencji bez zmiany umowy i nadajnika

- weryfikacja czasow reakcji z dwoch zrodel (CMA i agencja). Szczegolnie przydatne w sadzie w przypadku checi otrzymania rekompensaty za pozny czas reakcji

- cena niemal identyczna jak w agencji (10 PLN drozej)

WADY:

???

PS.

Mam nadzieje, ze temat ten za bardzo nie odstaje od tematu postu...

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/137/#findComment-1860906

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wytlumaczcie mi prosze roznice pomiedzy podpisaniem umowy bezposrednio z agencja ochrony a Centrum Monitorowania Alarmow (CMA).

Wiem, ze bylo o tym w kilku watkach, ale troche chaotycznie wytlumaczone.

Ja to widze tak:

ZALETY:

- mozliwosc szybkiej zmiany agencji bez zmiany umowy i nadajnika

- weryfikacja czasow reakcji z dwoch zrodel (CMA i agencja). Szczegolnie przydatne w sadzie w przypadku checi otrzymania rekompensaty za pozny czas reakcji

- cena niemal identyczna jak w agencji (10 PLN drozej)

WADY:

???

PS.

Mam nadzieje, ze temat ten za bardzo nie odstaje od tematu postu...

W sumie sam sobie odpowiedziałeś. Dodam tylko że przynajmniej CMA ma mniej klijentów podłaczonych do monitorowania i praktycznie tzw Braki Testów (czyt. Niedziałający monitoring) sie nie zdażają.
https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/137/#findComment-1862021

Odwroce wiec pytanie i zadam nieco prowokacyjne.

Skoro to jest takie swietne rozwiazanie, majace znacznie wiecej zalet niz wad, to dlaczego tak malo osob decyduje sie na nie?

Myślę o tych 10zł......

Nie zawsze jest to różnica 10 zł. Czasem jest to 30 zł i to netto (bo przecież ceny w różnych agencjach i na różnych terenach są różne).

Uważam, że brak popularności CMA wynika z braku reklamy. Po prostu ludzie nie wiedzą o istnieniu CMA, a szkoda, bo naprawdę warto!

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/137/#findComment-1864577

Jeszcze jedno, czujka ma wymiary 8,6 x 2,6 cm. Montując czujkę na środku okna (np. w oknie dwuskrzydłowym), otwór na przewody należy wywiercić 4 cm od osi okna w prawo. Wówczas czujka będzie na środku okna :)

Zbychu, a nie lepiej czujke dac na stojaco pomiedzy oknami? One sa niesymetryczne i na lezaco wyglada nieciekawie. Jakie sa wady i zalety obu polozen? Ja u siebie zrobilem wersje stojaca.

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/137/#findComment-1865332

Witam serdecznie

Drodzy forumowicze - mam problem z moją Integrą64 - jak w temacie - bardzo często system informuje mnie ( czy to podczas dozoru czy po wyłaczeniu dozoru na obiekcie ) o "braku naruszenia wejścia" w jednej ze stref ( dokładnie parter - czujka w wiatrołapie zaprogramowana jako wejścia/wyjścia ) . Czujka to DSC 301D podłączona w konfiguracji dwuparametrycznej . Co to za komunikat ?? Żadna ze stref nie jest naruszana podczas dozoru , jak dozór jest wyłaczony równiez taki komunikat jest generowany ...

lista zdarzeń z mojej Integry .

System dopiero po częsci jest uruchomiony - ale teraz właśnie zależy mi na zabezpieczeniu parteru i garażu z piwnicą - i własnie w sterfie parter taki komuniakt mi się wyświetla i mierzi mnie starsznie i zastanawia ...

Coś skopałem podcvzas konfiguracji lub ustawień parametrów czujki ??

Proszę o pomoc i wyjaśnienie jak ktoś z czymś takim się już spotkał ...

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/137/#findComment-1867209

pablitoo!

Komunikaty "Brak naruszenia wejścia" i "Jest naruszenie wejścia" to komunikaty generowane przy włączonej opcji "Maksymalny czas braku naruszenia".

Czy jesteś pewien, że ustawienia, które pokazałeś na screenach są zgodne z ustawieniami zapisanymi w centrali? Podłącz komputer do centrali i sprawdź to.

Czy na manipulatorze sygnalizowana jest awaria? Włącz opcję "Pamięć awarii do skasowania" (DloadX: Opcje i czasy globalne - Pozostałe - Pamięć awarii do skasowania; Tryb serwisowy na manipulatorze: Opcje - opcje różne - Pamięć awarii). Wówczas awaria będzie sygnalizowana nawet po ustaniu jej przyczyny.

Z zapisu zdarzeń ewidentnie wynika, że działa kontrola naruszenia wejścia i jest ustawiona na 1 godzinę.

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/137/#findComment-1867318

pablitoo!

Komunikaty "Brak naruszenia wejścia" i "Jest naruszenie wejścia" to komunikaty generowane przy włączonej opcji "Maksymalny czas braku naruszenia".

Czy jesteś pewien, że ustawienia, które pokazałeś na screenach są zgodne z ustawieniami zapisanymi w centrali? Podłącz komputer do centrali i sprawdź to.

Jestem pewien - opcja "max czas braku naruszenia" jest na pewno ustawiona na "0" ... - ale jeszcze raz to sprawdzę :)

Czy na manipulatorze sygnalizowana jest awaria? Włącz opcję "Pamięć awarii do skasowania" (DloadX: Opcje i czasy globalne - Pozostałe - Pamięć awarii do skasowania; Tryb serwisowy na manipulatorze: Opcje - opcje różne - Pamięć awarii). Wówczas awaria będzie sygnalizowana nawet po ustaniu jej przyczyny.

Na manipulatorze jest sygnalizowana awaria - mruga zółta dioda ( manipulator to KLCDL - żółta dioda - ostatnia po prawej stronie ) . Po wejściu do awarii własnie ten komunikat jest wyświetlany . Potem po przejrzeniu listy zdarzeń widać to co na screenie.

Z zapisu zdarzeń ewidentnie wynika, że działa kontrola naruszenia wejścia i jest ustawiona na 1 godzinę.

No właśnie i tego nie rozumiem :(

Zastanawia mnie również to że komunikat ten jest generowany zarówno gdy alarm jest w dozorze jak i jak nie jest w dozorze ... Czy jeżeli określę "max czas braku naruszenia" to komunikat będzie generowany jak system będzie w dozorze i jak nie będzie w dozorze ??

Ewentualnie jeszcze wpiszę "max czas braku naruszenia" naprzykład godzinę - zapiszę do centrali , a potem wyzeruję ta opcję i jeszcze raz zapiszę do centrali ...

Kurcze - ten problem mam od samego poczatku jak tylko uruchomiłem system ... - za niedługo podłączam się do sieci monitiringu i nie chciałbym aby system działał niepewnie ...

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/137/#findComment-1867359

pablitoo!

Czyli wynika z tego że w czasach podczas wygenerowanego komunikatu ktoś lub coś łazi mi po chałupie ( w obszarze czujki wejscia/wyjscia ) i powoduje wygenerowanie tego komunikatu ??

:( - no - to się robi ciekawe , bardzo ciekawe ....

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/137/#findComment-1867370

pablitoo!

Czyli wynika z tego że w czasach podczas wygenerowanego komunikatu ktoś lub coś łazi mi po chałupie ( w obszarze czujki wejscia/wyjscia ) i powoduje wygenerowanie tego komunikatu ??

:( - no - to się robi ciekawe , bardzo ciekawe ....

Pozdrawiam

Mi sie tez wlacza jeden Pir, podejrzewam owady i kota sasiada. Mam coprawda dziure w drzwiach, wiec moze jak ja usune to awarie znikna.

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/137/#findComment-1867530

Czy jeżeli określę "max czas braku naruszenia" to komunikat będzie generowany jak system będzie w dozorze i jak nie będzie w dozorze ??

Tak właśnie będzie.

Ewentualnie jeszcze wpiszę "max czas braku naruszenia" naprzykład godzinę - zapiszę do centrali , a potem wyzeruję ta opcję i jeszcze raz zapiszę do centrali ...

Zrób tak.

No, możliwe, że to wejście jest naruszane, skoro pojawia się komunikat "Jest naruszenie wejścia". Jesteś pewien, że komunikat "Jest naruszenie wejścia" pojawia się w momentach, kiedy czujka nie powinna być naruszana?

Słuchaj, Ty na razie nie dochodź do takich wniosków, bo tu ewidentnie jest coś popieprzone i należy zacząć od tego, dlaczego te zdarzenia dla tego wejścia wogóle się pojawiają, jeżeli kontrola jest wyłączona.

Czy centrala pracuje z akumulatorem?

Panowie, spotkaliście się z czymś takim?

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/137/#findComment-1867540

No, możliwe, że to wejście jest naruszane, skoro pojawia się komunikat "Jest naruszenie wejścia". Jesteś pewien, że komunikat "Jest naruszenie wejścia" pojawia się w momentach, kiedy czujka nie powinna być naruszana?

Hmmm - komunikat "jest naruszenie wejścia" jest widoczny tylko w liście zdarzeń przeglądanej z kompa. Czy jestem pewien ?? - alarm jest wyłączony z dozoru - i wtedy pojawiają się komunikaty "brak naruszenia wejścia" i "jest naruszenie wejscia" tyle tylko że "brak naruszenia wejścia" sygnalizuje mi manipulator mruganiem żółtej diody i wyświetleniem komunikatu po wejściu w zakładkę alarmy , natomiast komunikat "jest naruszenie wejscia" odczytuję tylko z listy zdarzeń z kompa po podłączeniu sie do centrali.

Alarm jest wyłączony z dozoru - ekipy wykonawców kręcą się po budynku i być może włażą w obszar działania czujki wejścia/wyjścia u mnie w wiatrołapie. Stąd może komunikat "jest naruszenie wejścia" - ale "brak naruszenia wejścia" jest całkowicie dla mnie niezrozumiały ...

I jeszcze jedno - jak napisałem poprzednio komunikat"brak naruszenia wejścia" zdarzał mi się kilkakrotnie również jak alarm był w dozorze - jak go wyłączałem z dozoru wówczas Integra wyśwetlała mi na wyświetlaczu manipulatora przegląd skasowanych wejść i tam "brak naruszenia wejscia" . Ten sam komunikat pojawiał sie w alarmach odczytywanych z manipulatora.

Słuchaj, Ty na razie nie dochodź do takich wniosków, bo tu ewidentnie jest coś popieprzone i należy zacząć od tego, dlaczego te zdarzenia dla tego wejścia wogóle się pojawiają, jeżeli kontrola jest wyłączona.

Czy centrala pracuje z akumulatorem?

Panowie, spotkaliście się z czymś takim?

System pracuje z akumulatorem - oczywiście .

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/137/#findComment-1867688

pablitoo

Sprawdź w trybie serwisowym wywołanym z manipulatora, czy dla tego wejścia zaprogramowany jest jakiś czas w opcji "Maksymalny czas braku naruszenia", ewentualnie zaprogramuj jakiś tam, potem znowu zaprogramuj 0, jeżeli problem nie ustąpi, to w moim przekonaniu coś jest nie tak z centralą.

Jednocześnie proszę o opinię Todaksa i Zbycha.

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/137/#findComment-1867791

pablitoo

Sprawdź w trybie serwisowym wywołanym z manipulatora, czy dla tego wejścia zaprogramowany jest jakiś czas w opcji "Maksymalny czas braku naruszenia", ewentualnie zaprogramuj jakiś tam, potem znowu zaprogramuj 0, jeżeli problem nie ustąpi, to w moim przekonaniu coś jest nie tak z centralą.

Ok - sprawdzę .

Równolegle do tematu na naszym forum zwróciłem sie z moim problemem bezpośrednio do Satela - właśnie mi odpowiedzieli ii zwrócili uwagę na :

Po analizie screenu i opisu problemów w perwszej kolejności niech Pan przestawi

oznaczenia z min. na godz. przy wszystkich wejściach w zakładce-rubryce"Max.Cz.Br.Nar."(Maksymalny

czas braku naruszenia)pomimo zerowgo ustawienia w minutach - może pojawiać się informacja o braku naruszenia.

Jeżeli będzie zerowe ustawienie w godzinach problem powinien zniknąć.

Co myślisz o takim rozwiązaniu KLOPson ??

Jednocześnie proszę o opinię Todaksa i Zbycha.

Ja również jestem ciekaw ich opinii .

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/137/#findComment-1867815

No i bardzo dobrze, że napisałeś do producenta, chciałem Ci to zasugerować, ale sądziłem, że może jeszcze Zbych i Todaks coś wymyślą, ale nie zdążyli, bo my tutaj prawie jak na czacie :D

Co sądzę o takim rozwiązaniu? Jeżeli jest ono skuteczne, to ja sądzę, że Satel ośmiesza się stosując w swoich produktach rozwiązania, które ciągną za sobą tego typu dziwaczne zachowania centrali, a nie wspominając o tym w dokumentacji.

Nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim problemem i na odległość pewnie nie wpadłbym na jego rozwiązanie w takiej postaci.

Pozdrawiam także

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/137/#findComment-1867921

No cóż - w temacie -

- system przekonfigurowałem według wskazówek supportu Satela ( parametry czujki wejścia/wyjścia ) .

Sprawdziłem w manipulatorze czas w opcji "Maksymalny czas braku naruszenia" - było 0 sek - czyli tak jak podczas konfiguracji z poziomu DloadX , na razie nie zapisywałem testowo żadnej wartości gdyż chcę wiedzieć czy pomoc supportu Satela okaże się skuteczna.

Jak dalej będzie problem wówczas zaprogramuję 1 godzinę , a potem na powrót zero ...

Teraz przez noc system jest w dozorze , jutro od rana wykonawcy kładą mi płytki na podłogach, więc przez cały dzień będą łazić po domu przy wyłączonym dozorze - jutro wieczorem się okaże czy komunikaty dalej będą generowane czy nie ...

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/137/#findComment-1868535

No cóż - w temacie -

- system przekonfigurowałem według wskazówek supportu Satela ( parametry czujki wejścia/wyjścia ) .

Sprawdziłem w manipulatorze czas w opcji "Maksymalny czas braku naruszenia" - było 0 sek - czyli tak jak podczas konfiguracji z poziomu DloadX , na razie nie zapisywałem testowo żadnej wartości gdyż chcę wiedzieć czy pomoc supportu Satela okaże się skuteczna.

Jak dalej będzie problem wówczas zaprogramuję 1 godzinę , a potem na powrót zero ...

Teraz przez noc system jest w dozorze , jutro od rana wykonawcy kładą mi płytki na podłogach, więc przez cały dzień będą łazić po domu przy wyłączonym dozorze - jutro wieczorem się okaże czy komunikaty dalej będą generowane czy nie ...

Pozdrawiam[/quote

Tez ciekaw jestem czy będzie dobrze , rozumiem że masz w miare nową centralę ,(oprogramowanie) . Z satelem różnie bywa w nowych wersjach epromu może nie działać coś co działało wcześniej, ale satel np dodał jakąś opcje a przez pomyłkę usunął inną.Wczoraj znowu dostałem maila od nich z zaproszeniem na szkolenie które odbędzie się (czyt.odbyło się) 25 maja 2007

Ale trzeba im przyznać że przynajmniej reaguja na niektóre pomysły instalatorów i wprowadzają korekty do programu.

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/137/#findComment-1868927

Tez ciekaw jestem czy będzie dobrze , rozumiem że masz w miare nową centralę ,(oprogramowanie) . Z satelem różnie bywa w nowych wersjach epromu może nie działać coś co działało wcześniej, ale satel np dodał jakąś opcje a przez pomyłkę usunął inną.Wczoraj znowu dostałem maila od nich z zaproszeniem na szkolenie które odbędzie się (czyt.odbyło się) 25 maja 2007

Ale trzeba im przyznać że przynajmniej reaguja na niektóre pomysły instalatorów i wprowadzają korekty do programu.

No więc już po pierwszym dniu testu :)

Po zmianie parametrów czujki ( sugerowanych przez support Satela ) wszystko jest w najlepszym porządku . System ani podczas dozoru , ani w czasie wyłączenia dozoru nie generuje żadnych komunikatów .

Test trwał dopiero jeden dzień - zobaczymy co będzie dalej - po kilku dniach ( tygodniach ) - ale jak widać to chyba tu był problem ...

PS. Centralę INTEGRA 64 nabyłem około 4 miesiące temu - jaką dysponuję wersją oprogramowania - nie wiem - ale sprawdzę :)

Poza opisywanym przeze mnie problemem całość systemu sprawuje ( na razie ) się świetnie .

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/137/#findComment-1869466

Jeszcze jedno, czujka ma wymiary 8,6 x 2,6 cm. Montując czujkę na środku okna (np. w oknie dwuskrzydłowym), otwór na przewody należy wywiercić 4 cm od osi okna w prawo. Wówczas czujka będzie na środku okna :)

Zbychu, a nie lepiej czujke dac na stojaco pomiedzy oknami? One sa niesymetryczne i na lezaco wyglada nieciekawie. Jakie sa wady i zalety obu polozen? Ja u siebie zrobilem wersje stojaca.

Nie ma znaczenia, czy czujka będzie poziomo, czy pionowo. Jeśli ze względów estetycznych pasuje Tobie pionowo, to tak montuj.

Nie w każdym oknie można tak zamontować, bo nie w każdym oknie jest miejsce między skrzydłami. Ponad to przewiercanie wzmocnienia w oknie PCV przy pionowym montażu czujki nie należy do łatwych...

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/137/#findComment-1871211