Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rekordem w ostatnim czasie było chyba wadliwe oprogramowanie modułów E i EPS.

Owszem, zdarza się najlepszym, ale ukrywanie tego przed instalatorami nie jest ok.

Klient zgłasza fałszywe alarmy, instalator jeździ i szuka dziury w całym, a tu się okazuje, że to Satel wypuścił fajans.

Sam wymieniłem kilkadziesiąt modułów w wielu obiektach. Zrobiłem przy tym sporo kilometrów i straciłem sporo czasu. Napisałem w tej sprawie do Satela i nawet nie usłyszałem (przeczytałem) PRZEPRASZAMY!

Zbychu, czy możesz nieco rozwinąć tę informację :o Czy wadliwe moduły można poznać po numerach serii? Może po dacie produkcji?

Niedawno kupiłem na allegro trzy moduły E i jeden EPS, jeszcze ich nie podłączyłem i teraz się zastanawiam czy może ktoś "sprytny" puścił je na allegro :evil:

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/215/#findComment-2735812

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po lekturze forum zrezygnowałem (niestety :( )z czujek zewnętrznych ale kładąc kabelki "na wszelki wypadek" (czytaj: jak technologia zabezpieczeń zrobi większy krok a ceny spadną) położyłem teź instalację do czujek zewnętrznych.

Ale teraz założyłem sobie coś co chyba przerasta :( :( :( moją wiedzę i tym bardziej praktykę, więc proszę o pomoc.

Mianowicie:

Chciałbym jednak powiesić jakieś tanie czujki zewnętrzne ale:

1. ich wzbudzenie nie powodowało by alarmu zasadniczego, tylko zawycie syreny przez krótki czas (1-3 sek) Tak żeby tylko poinformować "gościa", że system żyje i trochę go zaniepokoić :evil:

2. agencja ochrony oczywiście nie byłaby powiadamiana

3. i może jeszcze: pierwsze naruszenie zostało by zignorowane dopiero drugie i następne (w jakimś zadanym czasie) powodowałyby owo krótkie zawycie syreny (dotyczy to tylko czujek zewnętrzych).

Założenia niby proste ale realizacja...??? :o :o :o

Moje myślenie :roll: (jak narazie - czysto teoretyczne) zatrzymało się na drugiej partycji i dodatkowym sygnalizatorze, czyli przy pełnym uzbrojeniu (alarm zasadniczy + alarm zewnętrzny) musiałbym używać dwóch haseł. I przy rozbrojeniu też.

Czy nasuwa się Wam prostsze i wygodniejsze rozwiązanie ?? :roll:

Jak zrealizować punkt 3 ? :roll:

Aaa, zapomniałem - centrala integra 128

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/215/#findComment-2735935

pojawia się komunikat "nie uzbroiłeś to nie rozbroisz".

Fajnie, ze programiscie maja poczyucie humoru - powinien jeszcze nadawać dzwiękowy sygnał "a ti a ti! nununu!" :lol:

arm.pl - bedzie cegla i suporex (troche tego, troche tego). Przed klejem mnie ostrzegano - że jak zaczną robić tynki, to nic z tego nie zostanie.

klej faktycznie jak dostanie wilgoci to się odkleja, ja robię okablowanie na aluminiowe blaszki .Niektórzy je odradzają przy przewodach alarmowych i mają trochę racji -ja stosuję przewód o pogrubionej izolacji zewnętrznej (mam producenta w tej samej miejscowości)i nic złego się nie dzieje.Jest jeszcze jeden sposób przy cienkich przewodach: nakleić na taśmę aluminiową gumkę lub gąbkę -taką do uszczelniania starych okien .Niestety zwiększa to koszt.

Pamiętaj też aby w rogach wewnętrznych ścian trochę podkuć, nieraz tynkarze przy wyprowadzaniu rogów packą przecinają przewód .

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/215/#findComment-2735969

Po lekturze forum zrezygnowałem (niestety :( )z czujek zewnętrznych ale kładąc kabelki "na wszelki wypadek" (czytaj: jak technologia zabezpieczeń zrobi większy krok a ceny spadną) położyłem teź instalację do czujek zewnętrznych.

Ale teraz założyłem sobie coś co chyba przerasta :( :( :( moją wiedzę i tym bardziej praktykę, więc proszę o pomoc.

Mianowicie:

1. ich wzbudzenie nie powodowało by alarmu zasadniczego, tylko zawycie syreny przez krótki czas (1-3 sek) Tak żeby tylko poinformować "gościa", że system żyje i trochę go zaniepokoić :evil:

3. i może jeszcze: pierwsze naruszenie zostało by zignorowane dopiero drugie i następne (w jakimś zadanym czasie) powodowałyby owo krótkie zawycie syreny (dotyczy to tylko czujek zewnętrzych).

Moje myślenie :roll: (jak narazie - czysto teoretyczne) zatrzymało się na drugiej partycji i dodatkowym sygnalizatorze, czyli przy pełnym uzbrojeniu (alarm zasadniczy + alarm zewnętrzny) musiałbym używać dwóch haseł. I przy rozbrojeniu też.

Zastosuj linię licznikową,co do modułów to kupiłeś nowe czy używane?Jeśli nowe to masz gwarancję .

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/215/#findComment-2735982

Zastosuj linię licznikową,

Rozumiem, że to się tyczy pkt.3 ? OK. Pokombinuję, dzięki :)

co do modułów to kupiłeś nowe czy używane?Jeśli nowe to masz gwarancję .

Tak, kupowałem jako nowe z gwarancją ale nie o to pytałem. Chciałem wiedzieć czy po wpięciu do sytemu mam w większym stopniu uważać na nie jako źródło fałszywych alarmów.

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/215/#findComment-2736173

Zastosuj linię licznikową,

Rozumiem, że to się tyczy pkt.3 ? OK. Pokombinuję, dzięki :)

co do modułów to kupiłeś nowe czy używane?Jeśli nowe to masz gwarancję .

Tak, kupowałem jako nowe z gwarancją ale nie o to pytałem. Chciałem wiedzieć czy po wpięciu do sytemu mam w większym stopniu uważać na nie jako źródło fałszywych alarmów.

Moze się wypowie ktoś inny -mnie to jakoś omineło , kupiłem niechcący wiekszą ilość ca 64e wcześniej i w tym okresie nie kupowałem.

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/215/#findComment-2736478

Prosze o pomoc was, jaki kontaktron - typ, firma - polecicie do drzwi zewnetrznych stalowych typu KMT STAL ?

nie wiem co poradzą fachowcy, ja montowałem właśnie do drzwi tej firmy - kontaktron MC240 + adaptor MC200-S12. Minusem jest to, że trzeba mieć wiertło 19mm do stali które tanie nie jest (jak na jednokrotne użycie)

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/215/#findComment-2739162

Bardzo proszę podpowiedzcie, co zrobiliśmy nie tak w Integrze.

Jest hasło 1 do zarządzania systemem. Wprowadziliśmy hasło 2 dla użytkownika.

Efekt jest taki, że alarm uzbrojony hasłem 1 nie daje się rozbroić hasłem 2 i pojawia się komunikat "nie uzbroiłeś to nie rozbroisz".

Założenie mieliśmy proste: hasło 1 - używamy my, hasło 2 - wykonawca. Alarm uzbrojony przez użytkownika 2 da się rozbroić użytkownikiem 1 i odwrotnie.

marta

Musisz dla 2 użytkownika włączyć uprawnienie: "Wył. za innego"

Kod administratora [*] Użytkownicy [#] Edycja użytkowników [#] Użytkownik 2 [#] Uprawnienia [#] Wył. za innego (musi być "T" - jeśli nie jest, to naciśnij [0] i pojawi się "T"), następnie [#] i [*] "Czy zapisać zmiany" [1] i na koniec [*]

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/215/#findComment-2740283

Rekordem w ostatnim czasie było chyba wadliwe oprogramowanie modułów E i EPS.

Owszem, zdarza się najlepszym, ale ukrywanie tego przed instalatorami nie jest ok.

Klient zgłasza fałszywe alarmy, instalator jeździ i szuka dziury w całym, a tu się okazuje, że to Satel wypuścił fajans.

Sam wymieniłem kilkadziesiąt modułów w wielu obiektach. Zrobiłem przy tym sporo kilometrów i straciłem sporo czasu. Napisałem w tej sprawie do Satela i nawet nie usłyszałem (przeczytałem) PRZEPRASZAMY!

Zbychu, czy możesz nieco rozwinąć tę informację :o Czy wadliwe moduły można poznać po numerach serii? Może po dacie produkcji?

Niedawno kupiłem na allegro trzy moduły E i jeden EPS, jeszcze ich nie podłączyłem i teraz się zastanawiam czy może ktoś "sprytny" puścił je na allegro :evil:

Wadliwe moduły mają kwadratowe procesory SMD (miniaturowe, lutowane do płytki) i nie mają na procesorze białej naklejki z wersją oprogramowania.

Wadliwe moduły przez jakiś czas normalnie działają. Zaczyna się od wywołania fałszywego alarmu (często sabotażowego), po którym "wypada" z systemu kilka linii (system przestaje reagować na naruszanie kilku wejść!!!).

Wejście w tryb serwisowy i wyjście resetuje system i znowu wszystko przez jakiś czas działa.

ZGROZA!!! :-?

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/215/#findComment-2740291

Po lekturze forum zrezygnowałem (niestety :( )z czujek zewnętrznych

...

To, czy "niestety", to zobaczysz po zamontowaniu tych tanich czujek :wink: :lol:

Przy Integrze 128 to prościzna :)

Jeśli masz potrzebę osobnego uzbrajania systemu wewnętrznego i zewnętrznego, to stwórz osobną strefę (nie jak napisałeś partycję) i przypisz do niej czujki zewnętrzne.

Ad1. Zakładam, że masz tylko 16 wyjść na płycie centrali. Sygnalizator jest podłączony do wyjścia programowalnego - przyjmijmy, że to wyjście 1. Ustaw typ tego wyjścia jako 47 - suma logiczna wyjść, czas działania bez znaczenia, wyjścia sterujące np. 17 i 18. Po takim zaprogramowaniu, zadziałanie wyjścia 1 nastąpi po zadziałaniu wyjścia wirtualnego 17 lub po zadziałaniu wyjścia wirtualnego 18.

Teraz czas zaprogramować wirtualne wyjścia sterujące, czyli 17 i 18.

Wyjście 17 zaprogramuj jako typ 2 - Alarm pożarowo-włamaniowy, ustaw czas działania np. 2 minuty, ustaw wyzwalanie z wszystkich wejść, poza wejściami obsługującymi czujki zewnętrzne, z wszystkich manipulatorów, ze strefy 1, kasowanie we wszystkich strefach.

Wyjście 18 zaprogramuj jako typ 1 - Alarm włamaniowy, ustaw czas działania np. np. 5 sekund, ustaw wyzwalanie tylko z wejść obsługujących czujki zewnętrzne.

Teraz wywołanie alarmu z czujek zewnętrznych uruchomi sygnalizator na 5 sekund, a wywołanie alarmu z czujek wewnętrznych uruchomi sygnalizator na 2 minuty.

Ad2. W wyjściu podającym sygnał włamania na nadajnik monitoringu zaprogramuj wyzwalanie z wszystkich wejść, poza wejściami obsługującymi czujki zewnętrzne i po sprawie :) Alarm z czujek zewnętrznych nie będzie sygnalizowany z czujek zewnętrznych.

Ad3. Dla każdej czujki zewnętrznej ustaw typ reakcji linii jako 16 - Licznikowa L1 i ustaw parametry licznika (czas zliczania i ilość naruszeń, których przekroczenie wywoła alarm).

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/215/#findComment-2740570

Prosze o pomoc was, jaki kontaktron - typ, firma - polecicie do drzwi zewnetrznych stalowych typu KMT STAL ?

Np. Bosch MINI + magnes pierścieniowy neodymowy :)

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/215/#findComment-2740573

Mam pytanie, czy ktoś montował zamiast kontaktronów włączniki? Jeżeli tak to jakie?

A po co chcesz sobie komplikować życie? Co masz przeciwko czujnikom kontaktronowym?

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/215/#findComment-2740580

Witajcie

jestem po wstępnej wycenie alarmowca....

co o tym myślicie?

WYSZCZEGÓLNIENIE MATERIAŁÓW j.m. ilość Cena Wartość netto

Centrala Integra 32 szt. 1 415,00 415,00

Manipulator KL LCD szt. 3 415,00 1245,00

Ekspander wyjść szt. 1 215,00 215,00

Ekspander wejść szt. 1 145,00 145,00

moduł dystrybucji napięcia szt. 1 88,00 88,00

sygnalizator zewnętrzny 4003 szt. 1 142,00 142,00

Obudowa z zasilaczem AWO 515 szt. 1 212,00 212,00

Akumulator 12V/17Ah szt. 1 192,00 192,00

Pasywny dualny czujnik podczerwieni kobalt plus szt 1 145,00 145,00

Czujnik otwarcia bram szt 2 75,00 150,00

Radiolinia stref Elmes UMB 100 szt 1 55,00 55,00

Pasywny czujnik podczerwieni pet szt 6 88,00 528,00

Czujnik otwarcia drzwi szt 2 18,00 36,00

Wskaźnik czuwania szt 2 40,00 80,00

Procesor mowy powiadomienie słowne szt. 1 166,00 166,00

Materiały montażowe kpl. 1 750,00 750,00

4564,00

Prace montażowe i uruchomienie systemu

kpl. 1 1100,00

suma NETTO materiały i prace 5664,00

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/215/#findComment-2740754

poznan

jesli chodzi o sprzet to wiem ze sa wysokie bo chocby wchodzac na elarmy.com.pl czy jakos tak sprawdzilem, że jego ceny netto to w necie brutto

o ile taniej da sie w rzeczywistosci dostac te urzadzenia?

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/215/#findComment-2740792

Mam pytanie, czy ktoś montował zamiast kontaktronów włączniki? Jeżeli tak to jakie?

A po co chcesz sobie komplikować życie? Co masz przeciwko czujnikom kontaktronowym?

Absolutnie nie mam nic przeciwko czujnikom kontaktronowym, sam mam takie zamontowane. Jednak ostatnio przekonałem się że dość łatwo je obejść i chciałbym dodać jeszcze włączniki bo mam wolne dwie pary przewodów w kablach do kontaktronów.

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/215/#findComment-2741068