Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Przypominam się cichutko:

Jakie wiec czujki, gdy 2 koty buszują po domu. VICONIC czy DSC?

( Przy czym jakoś ciągnie mnie w stronę DSC, bo znajomy, który je ma bardzo sobie je chwali i w ogóle tego producenta (no, ale on nie ma kotów))

Poradźcie.

ar***pol - Twoim zdaniem żadna z wymienionych przeze mnie czujek nie będzie odpowiednia. Mógłbyś swoje zdanie jakoś rozszerzyć i ewentualnie coś zaproponować.

Możesz spróbować z Siemensem Ir120C z założonym klipsem ale faktycznie przy dwóch kotach dla własnej wygody założyłbym tak jak pisali koledzy kontraktrony i uzupełniłbym czujnikiem inercyjnym. Jest jeszcze patent z odwróconą czujką pir powieszoną np na wysokości około 1m ale to rozwiązanie ma sporo wad - czujnik ma dosyć spore martwe pole.

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja już niechce być upierdliwy ... ale INT 32 + CA64E robi dokładnie to samo a jest sporo tańsza ( nawet z ekspanderem)

więc faktycznie często leczymy fleczerem.

Licząc po cenach brutto:

Integra 32+ moduł Ca64e = 557 zł , integra 64 596 zł co daje nam 39 zł róznicy a dostajemy mocniejszy zasilacz, i 16 wyjść zamiast 8 w tym dwa wysokoprądowe, według mnie to sie opłaca , wystarczy że podepniesz monitoring do wyjść i już nie masz żadego wolnego w integrze 32. Dodatkowo masz dwie magistrale expanderów chociaz drugą nieczęsto sie wykorzystuje. Musisz sobie zadać pytanie czy te 39 zł to sporo? Dodatkowo podłaczając powiadomienie sms masz do wyboru 64 sms a nie 32 .

Licząc po cenach brutto:

Integra 32+ moduł Ca64e = 557 zł , integra 64 596 zł co daje nam 39 zł róznicy a dostajemy mocniejszy zasilacz, i 16 wyjść zamiast 8 w tym dwa wysokoprądowe, według mnie to sie opłaca , wystarczy że podepniesz monitoring do wyjść i już nie masz żadego wolnego w integrze 32. Dodatkowo masz dwie magistrale expanderów chociaz drugą nieczęsto sie wykorzystuje. Musisz sobie zadać pytanie czy te 39 zł to sporo? Dodatkowo podłaczając powiadomienie sms masz do wyboru 64 sms a nie 32 .

Nie o to mi chodziło by przekomarzać się czy warto zaoszczędzić 30 czy 40 zł ale o to by dobierać płyty central w zależności od potrzeb . Często budowane są prymitywne systemy na np. Integrze bo takie centrale są preferowane. Dlaczego ? - bo łatwy serwis , bo popularne ? Integra 64 z klawiaturą to wydatek prawie 1000 zł . Jesli ktoś zamierza wykorzystać jej bogate mozliwości to tylko temu pomysłowi przyklasnąć , jeżeli jednak ktoś buduje prosty system , np. taki o którym wspomniałem w swym poście to około 500 zł wyrzuca w błoto. Mamy na rynku bogaty wybór systemów różnych producentów , jest możliwość dopasowania centrali do potrzeb tylko trzeba chcieć. Nie ma nic bardziej irytującego jak rada - " a ja radzę zmienić centralę na ............. " Jeśli już chcemy dać taką radę to należy dorzucić np.- "bo w tej którą Ci proponują nie wykonasz funkcji itd. " . Tylko chcąc udzielić takiej informacji rzetelnie, trzeba poznać szczegółowo zamierzenia, oczekiwania , predyspozycje osoby która będzie taki system eksploatować , o ocenie ryzyka nie wspomnę .

Warto też wspomnieć że coraz częśćiej o wyborze centrali w sporym stopniu decyduje wygląd klawiatur . Klienci ( szczególnie Panie) coraz baczniej analizują jak klawiatura będzie wpływać na wygląd wnętrza. I tu dopiero zaczyna się jazda dla instalatora który musi znaleźć alternatywę dla funkcji systemu i wymaganej estetyki.

Edytowane przez todaks
uzupełnienie

Ja zawsze przeprowadzam solidna rozmowę co do oczekiwań, ale staram trzymać sie Satela jako wyjsciową propozycję. Co do integry to wole dobry upust dać inwestorowi na 64 i mieć zapas na przyszłośc (juz miałem akcje rozbudowy itd), a niżeli wstawic 32 i potem się bawić. Jeśli inwestor natomiast potrzebuje tylko alarmu, to Versa bez zastanowienia jest wystarczająca, i tu też zawsze 15 nie proponuje mniejszej z tego zamego powodu zeby sie niebawić w ekspandery. W tym przypadku zgadzam się całkowicie z ar***pl . Co do klawiatur - albo ktos leci na łade albo na funkcjonalne i niezawodne, wiem że wygląd jest ważny ale bez przesady klawiatury Versa czy Integra nie wyglądaja brzydko. Raz w swojej historii miałem Panią Architekt wnętrz (od nas z forum - Pozdrawiam), której życzeniem było przemalowanie IR80, bo gryzły jej kolory kątów. Dało się ? a no dało. Poprawiło estetykę? - a no poprawiło. Edytowane przez pstryczek_elektryczek

Raz w swojej historii miałem Panią Architekt wnętrz (od nas z forum - Pozdrawiam), której życzeniem było przemalowanie IR80, bo gryzły jej kolory kątów. Dało się ? a no dało. Poprawiło estetykę? - a no poprawiło.

Tak z ciekawości: te okrągłe "szybki" też można zamalować, czy tylko samą obudowę? Nie przesłania to toru IR?

Dręczą mnie dwa tematy:

1. Mam dwa zasilacze (centrala + EPS) i dwa akumulatory (17 + 7). Na zasilaczu centrali bilans wygląda słabo - lekki niedobór. Na drugim spory luz (podpięte głównie kontaktrony + 4 PIRy). Pytanie czy mogę przełączyć zasilanie 2 klawiatur z magistrali klawiatur na dowolne inne zasilanie (inny zasilacz!). Można tak?

Swoją drogą akumulator 17mAh słabo nadaje się do Integry 64 - samo podłączenie centrali i sygnalizatora SP-4003 (licząc tylko optyczną sygnalizację) zostawia 87 mA luzu.

2. W jaki sposób wysłać SMSa z Int64 + GPRS-T1 w kontrolowany sposób?

Spróbowałem tak: ustawiłem jedno wejście "wg wyjścia" jako "24H pomocnicza - ogólna" i pobudzałem je z jednego z wyjść. SMS przychodził jako naruszenie wejścia 24H. Problem był taki, że to naruszenie wywoływało alarm, czego bym nie chciał.

Moim celem jest wywołanie zdarzenia monitorowalnego, ale bez efektów ubocznych (awaria, alarm). Da się tak?

Tak z ciekawości: te okrągłe "szybki" też można zamalować, czy tylko samą obudowę? Nie przesłania to toru IR?

Czujka podczerwieni wymaga widzialności, więc nie można malować okienka (lub soczewki) detektora. Pomalowanie reszty obudowy już daje pożądany efekt :)

Dręczą mnie dwa tematy:

1. Mam dwa zasilacze (centrala + EPS) i dwa akumulatory (17 + 7). Na zasilaczu centrali bilans wygląda słabo - lekki niedobór. Na drugim spory luz (podpięte głównie kontaktrony + 4 PIRy). Pytanie czy mogę przełączyć zasilanie 2 klawiatur z magistrali klawiatur na dowolne inne zasilanie (inny zasilacz!). Można tak?

Można, ale tylko + zasilania przenieś z dodatkowego zasilacza.

Swoją drogą akumulator 17mAh słabo nadaje się do Integry 64 - samo podłączenie centrali i sygnalizatora SP-4003 (licząc tylko optyczną sygnalizację) zostawia 87 mA luzu.

Chyba 17 Ah ;)

Jak Ty to obliczyłeś? :eek:

2. W jaki sposób wysłać SMSa z Int64 + GPRS-T1 w kontrolowany sposób?

Spróbowałem tak: ustawiłem jedno wejście "wg wyjścia" jako "24H pomocnicza - ogólna" i pobudzałem je z jednego z wyjść. SMS przychodził jako naruszenie wejścia 24H. Problem był taki, że to naruszenie wywoływało alarm, czego bym nie chciał.

Moim celem jest wywołanie zdarzenia monitorowalnego, ale bez efektów ubocznych (awaria, alarm). Da się tak?

Programujesz tą linię jako typ reakcji 47 - Bez akcji alarmowej. Dodatkowo możesz w opcjach zaprogramować, czy naruszanie tego typu wejścia ma być zapisywane do rejestru, czy nie.

Chyba 17 Ah ;)

:)

Jak Ty to obliczyłeś? :eek:

Centrala - 149 + 16*5 = 229

SP-4003 = 250 optyczna (dźwiękowej nie liczę, zresztą wyjec tylko wyje minutę)

Daje razem 479mA. Akumulator 17Ah może dawać prąd 566mA przez 30 godzin. Czyli zostaje 87mA na resztę.

Coś pokręciłem?

Programujesz tą linię jako typ reakcji 47 - Bez akcji alarmowej. Dodatkowo możesz w opcjach zaprogramować, czy naruszanie tego typu wejścia ma być zapisywane do rejestru, czy nie.

No tak, ale chodzi mi o wysłanie jednego SMSa, a nie na naruszenie każdej czujki. Wg Twojego sposobu podpinam SMS pod kod "Naruszenie czujki" i wtedy dostaję SMSa za każdym razem gdy zostaje naruszona dowolna czujka.

Druga rzecz, że chciałbym ją wyzwolić także bez uzbrojenia systemu, a dla typu 47 raczej zdarzenie nie przyjdzie gdy system jest rozbrojony?

Ja to zrobiłem za pomocą linii "24H pomocnicza - ogólna", włączyłem w konfiguracji GPRS-T1 SMS dla kodu "Naruszenie czujki 24H" i wpisałem tekst "Uzbrojenie systemu". Wejście podpiąłem do wskaźnika uzbrojenia wybranej strefy. Wszystko działa ładnie, tyle że zgłasza alarm, co mnie niestety nie zadowala.

Ogólnie chcę powiadamiania o uzbrojeniu.rozbrojeniu wybranych stref. Teraz dostaję powiadomienia o każdej. Być może da się to zrobić ustawiając jakoś te identyfikatory monitoringu, ale nie udało mi się tego okiełznać, a nikt mi tutaj nie podpowiedział. Dlatego trochę kombinuję na około.

A może da się to osiągnąć jeszcze inaczej?

Wydajność zasilacza Integry 64 to 3 A (3000mA), więc zapas dośc spory.

Policz cały swój system i będziesz widział ile jeszcze masz. Wzór w Instrukcji instalatora Integra 64 strona 34,

To co ty policzyłeś to pomyliłeś się nie z wydajnoscia całkowita aku tylko z przeliczeniem zeby aku wystarczyło na 30 godzin pracy bez zasilania zewnetrznego.

Wiem co policzyłem, ale chyba właśnie o to chodzi, żeby system bez zasilania zewnętrznego pracował minimum 30h?

Ale dlaczego przyjmujesz, że przez te 30 godzin ma działać sygnalizacja optyczna w sygnalizatorze? To błędne założenie.

Tak, jak napisał Pstryczek_elektryczek, oblicz pojemność akumulatora wg wzoru zamieszczonego np. w instrukcji Satela.

Ale dlaczego przyjmujesz, że przez te 30 godzin ma działać sygnalizacja optyczna w sygnalizatorze? To błędne założenie.

No właśnie to jest rzecz, co do której mam wątpliwości. Bo sygnalizacja optyczna działa cały czas po wyzwoleniu alarmu (zatrzask). Czyli należałoby ją uwzględnić, bo inaczej rozładuje system.

Z drugiej strony skoro ktoś wyzwolił alarm, to i tak sygnał poszedł - było włamanie, więc dalsze świecenie bądź nie sygnalizatora już niewiele zmienia.

Tak, jak napisał Pstryczek_elektryczek, oblicz pojemność akumulatora wg wzoru zamieszczonego np. w instrukcji Satela.

No przecież tak liczę :)

Słuszne jest twoje założenie ze liczysz wszystko maksymalnie, natomiast.

Dostawca energii rzadko kiedy przerywa dostawę na wiecej niz 30 godzin.

Jeśli będzie wzbudzony system to ktoś chyba to sprawdza? Agencja ochrony, znajomi sasiedzi? wiec tez jest weryfikacja zasilania.

Jeśli masz powiadomienie sms to wiesz kiedy był brak i kiedy powrót a jesli jest brak powrotu to kontaktujesz sie z kimś upowaznionym przez ciebie w celu sprawdzenia.

Troche na wyrost myslenie ale ok. Nie warto robic zbytniego problemu jesli tak na prawde go niema bo sa wyjscia jak pisałem wyżej.

Jeśli już tak bardzo bedziesz optował przy tym zostaje tobie zmiana pojemności akumulatora na wiekszy lub dodanie zewnetrznego zasilacza buforowego z akumulatorem o wiekszej pojemnosci.

No właśnie to jest rzecz, co do której mam wątpliwości. Bo sygnalizacja optyczna działa cały czas po wyzwoleniu alarmu (zatrzask). Czyli należałoby ją uwzględnić, bo inaczej rozładuje system.

Z drugiej strony skoro ktoś wyzwolił alarm, to i tak sygnał poszedł - było włamanie, więc dalsze świecenie bądź nie sygnalizatora już niewiele zmienia.

No przecież tak liczę :)

A z ciekawości zapytam: po co ci zatrzask an optyce nie możesz ustawić dłuższego czasu działania?

A z ciekawości zapytam: po co ci zatrzask an optyce nie możesz ustawić dłuższego czasu działania?

Pytanie: jaki czas jest najlepszy?

Miganie ma ew. pobudzić sąsiadów. Żeby byli czujni itp. Skoro mruga, każdy będzie w jakiejś tam gotowości. Jak przestanie każdy obserwujący założy że wszystko wróciło do normy, a tak nie jest (bo alarm nie wyłączony, znaczy nikogo jeszcze tam nie było).

To taka moja teoria, ale chętnie wysłucham zdania praktyków. :)

Miganie nikomu w gruncie rzeczy nie przeszkadza, więc raczej nawet pies z kulawą nogą się tym nie zainteresuje.

A to zależy od okolicy i sąsiadów. Mnie już zgłaszali, że światło zapalone a żadnego samochodu przed domem nie ma. :)

To tyle jesli chodzi o użyteczność sygnalizatorów IMHO.

Coś w tym jest. Sygnalizator w większości sygnalizuje, że jest zainstalowany alarm.

Po pierwszym włamaniu pierwsze co zrobiłem, to powiesiłem sygnalizator - mimo że przez pewien czas był nie podłączony, żadnego włamania nie było.

Edytowane przez kolorado