Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Linie są zdefiniowane jako DEOL i rezystory - wiadomo w czujkach, więc jak mam zbocznikować radiolinią styki czujki aby po zadziałaniu nie było reakcji centrali. Chyba chodziło Ci o NC w czujce. Dodam, że nie mam wolnych żył w przewodach do czujki.

Ale to jakiś pomysł. Muszę to przetrawić.

Edit:

Po pewnym przemyśleniu mam pewną uwagę. Uruchomienie radiolinii powinno aktywować (z opóźnieniem) linię aby była później konieczność wyłączenia alarmu z klawiatury. Bo wywołanie blokady czujki radiolinią na pewien czas i niewchodzenie w obszar nadzoru nie wywoła żadnej reakcji systemu, np w przypadku rezygnacji z wjazdu na posesję.

W przypadku przejęcia kodu przez osoby niepowołane byłaby możliwość wielokrotnego blokowania czujek aby zabezpieczyć sobie czas na działanie.

Spróbuj pomysleć nad takim modułem opóźniającym:

http://www.pulsarsc.com.pl/pl/panel.php?lang=PL&m1=1&m2=13&m3=2

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki. Muszę jeszcze to wszystko powiązać z drugim podsysytemem, aby można było włączyć ochronę zewnętrzną bez uruchamiania wewnętrznej, np po południu kiedy już jest ciemno.

Tak na prawdę to nie mam doświadczenia w obsłudze dwóch podsystemów. Dotychczas pracował alarm na jednym i wszystko było proste.

Zastanawiam się jak najrozsądniej zaprogramować całość aby było funkcjonalnie i nie nastręczało kłopotów z jego obsługą.

Zewnętrzne czujki - podsystem 2, reszta wewnątrz podsystem 1. Trzy klawiatury obecnie powiązane z pierwszym podsystemem.

Zakładając powiązanie radiolinii z linią zwłoczną 2 podsystemu aby dać czas na wjazd i wyłączenie i tak trzeba będzie wyłączać oba podsystemy po powrocie z pracy. Jest to trochę uciążliwe, bo trzeba się przełączać z klawiaturą pomiędzy podsystemami.

Czy macie jakieś optymalne rozwiązanie aby podając kod wyłączać o razu cały alarm, ale aby mieć możliwość uzbrojenia podsystemu 2 z klawiatury pozostając w domu oraz niezależnie uzbrajać podsystem 1 na noc. I jeszcze byłoby super gdyby można było jednym kodem rozbrajać oba podsystemy rano po przebudzeniu.

Jak to się robi zwyczajowo, pytam instalatorów bo sam jestem amatorem w tej kwestii.

Edytowane przez krzysztofh
uwagi

Wymyśliłem taki sposób.

Klawiatura przydzielona np do 1 podsystemu. Podając kod uzbrajam i rozbrajam 1 podsystem. Jedno z wyjść wykorzystuję do sterowania np przekaźnika, który będzie sterował linią 22 - klucz stały lub 21 klucz chwilowy przydzieloną do drugiego podsystemu. Wyjście byłoby zdefiniowane aby było aktywne razem z uzbrojeniem podsystemu 1. Wtedy 2 podsystem sam by się włączał lub wyłączał. Tylko nie wiem czy w takiej sytuacji kiedy linia 2 podsystemu będzie nienaruszona (rozbrojony 1 podsystem) uda się z klawiatury włączyć kodem 2 podsystem.

Edytowane przez krzysztofh

witam,

chce u siebie podprowadzic przewody do okien dachowych, tak zeby w razie deszczu szybko sprawdzic z jednego miejsza czy wszystkie sa pozamykane, bez zbednego ganiania po poddaszu. jak to najlepiej zrobic i jakiego przewodu uzyc? myslalem o doprowadzeniu z centrali alarmowej - chyba bedzie satel integra - przewodow do kazdego okna. pytanie tylko czy to wypali?

pozdrawiam

greg

Witam,

Jestem na etapie wybierania systemy alarmowego do domku jednorodzinnego.

Dom ten będzie służył do celów weekendowych( piwnica , parter, poddasze).

Planuję założyć 10 czujek i czujki dymu i czadu.

Proszę czy możecie polecić jakiś system ( firmę ) która jest najmniej awaryjna.

Budowa w okolicy Suchej Beskidzkiej .

Bedę wdzięczny za wszelkie rady.

Dzieki za odpowiedz Fantom. Zapytam jeszcze dla pewnosci, zeby nic nie zepsuc.

1. czy kabel ytksy 3x2x0.50 bedzie ok?

2. rozumie ze przewody schodza sie tam gdzie reszta przewodow od alarmowki?

3. jak potem moge sprawdzic ktore okno jest otwarte? szyfrator bedzie na parterze. za bardzo nie wiem jeszcze jak to wszystko dziala...

pozdrawiam

greg

Edytowane przez greg_25

Dzieki za odpowiedz Fantom. Zapytam jeszcze dla pewnosci, zeby nic nie zepsuc.

1. czy kabel ytksy 3x2x0.50 bedzie ok?

2. rozumie ze przewody schodza sie tam gdzie reszta przewodow od alarmowki?

3. jak potem moge sprawdzic ktore okno jest otwarte? szyfrator bedzie na parterze. za bardzo nie wiem jeszcze jak to wszystko dziala...

pozdrawiam

greg

1.kabel będzie dobry

2.tak kontraktron podłaczasz jak normalną linię alarmową

3.po odpowiednim zaprogramowaniu centrali , podczas uzbrajania systemu (wprowadzania kodu) centrala sie nie włączy i od razu na wyświetlaczu poda które okno jest otwarte

zaczalem zaglebiac sie w watek i musze przyznac, ze podzialal mi na wyobraznie. wobec tego polaze jeszcze troche kabla i wzbogace istniejacy system alarmowy, bo po tym co tu przeczytalem wyglada niestety na bardzo amatorski. mam w zwiazku z tym jeszcze garstke pytan:

1. czy do wszystkich rodzajow czyjek /kontraktony, zalania, zbicia szyby, gazu, czadu, dymu, inercyjna itp./ nadaje sie ten przewod o ktorym byla mowa wyzej?

2. bede musial poprowadzic czesc przewodow po zawnetrznej scianie - docelowo zostana przykryte styropianem - czy musi byc do tego zastosowany kabel zewnetrzny?

3. czy do kazdego czujnika trzeba prowadzic osobny kabel z centrali? jesli tak to czy jest jakis limit ilosci przewodow ktore spotykaja sie w centrali?

4. czy ma sens w kazdym pomieszczeniu z oknem 2x kontrakton /2 skrzydla/+czujka ruchu+czujnik zbicia szyby+czujka inercyjna - hmm w sumie 5 przewodow z jednego pokoju - nie wiem czy sie tak robi, ale czy to aby nie za duzo?

pozdrawiam

greg

zaczalem zaglebiac sie w watek i musze przyznac, ze podzialal mi na wyobraznie. wobec tego polaze jeszcze troche kabla i wzbogace istniejacy system alarmowy, bo po tym co tu przeczytalem wyglada niestety na bardzo amatorski. mam w zwiazku z tym jeszcze garstke pytan:

1. czy do wszystkich rodzajow czyjek /kontraktony, zalania, zbicia szyby, gazu, czadu, dymu, inercyjna itp./ nadaje sie ten przewod o ktorym byla mowa wyzej?

2. bede musial poprowadzic czesc przewodow po zawnetrznej scianie - docelowo zostana przykryte styropianem - czy musi byc do tego zastosowany kabel zewnetrzny?

3. czy do kazdego czujnika trzeba prowadzic osobny kabel z centrali? jesli tak to czy jest jakis limit ilosci przewodow ktore spotykaja sie w centrali?

4. czy ma sens w kazdym pomieszczeniu z oknem 2x kontrakton /2 skrzydla/+czujka ruchu+czujnik zbicia szyby+czujka inercyjna - hmm w sumie 5 przewodow z jednego pokoju - nie wiem czy sie tak robi, ale czy to aby nie za duzo?

pozdrawiam

greg

1.tak nadaje się chociaż wygodniejszy jest 6x0,5 (każdy kolor jest inny)

2.Jak musisz to znaczy ze nie msz innej możliwości -zaznacz dokładnie sobie którędy będa szły te przewody , przy ociepleniu wiercą pod kołki mocujące styropian i moga poprzewiercac przewody.

3.Dobrze by było aby przewód szedł bezpośrednio do centrali,ale możesz tez zastosować moduł tzw ekspander do którego prowadzisz przewody z jakiegoś rejonu budynku a ekspander łączysz z centrala jednym przewodem np 8x0,5

4.za dużo -ja zrezygnowałbym w pierwszej kolejności ze stłuczeniowej , natomiast oba kontraktrony można połaczyc na jednej lini jeśli sa montowane w dwóch skrzydłach jednego okna.

Witam,

Jestem na etapie wybierania systemy alarmowego do domku jednorodzinnego.

Dom ten będzie służył do celów weekendowych( piwnica , parter, poddasze).

Planuję założyć 10 czujek i czujki dymu i czadu.

Proszę czy możecie polecić jakiś system ( firmę ) która jest najmniej awaryjna.

Budowa w okolicy Suchej Beskidzkiej .

Będę wdzięczny za wszelkie rady.

Ponawiam pytanie

Ponawiam pytanie

Wszystko zalezy jaki masz budżet , ja bym wybrał integrę wrl z wbudowanym modułem gsm (jest szansa na zdalny nadzór systemu jeśli nie jeżdzimy do domku co chwila).Niestety sama płyta centrali jest dosyć kosztowna.Możesz sie zastanowic również nad systemem satel versa 15 , dsc 1864. Generalnie jeśli nie bedziesz systemu instalował sam to skonsultuj się z firmą instalacyjną w swojej okolicy.

1.tak nadaje się chociaż wygodniejszy jest 6x0,5 (każdy kolor jest inny)

2.Jak musisz to znaczy ze nie msz innej możliwości -zaznacz dokładnie sobie którędy będa szły te przewody , przy ociepleniu wiercą pod kołki mocujące styropian i moga poprzewiercac przewody.

3.Dobrze by było aby przewód szedł bezpośrednio do centrali,ale możesz tez zastosować moduł tzw ekspander do którego prowadzisz przewody z jakiegoś rejonu budynku a ekspander łączysz z centrala jednym przewodem np 8x0,5

4.za dużo -ja zrezygnowałbym w pierwszej kolejności ze stłuczeniowej , natomiast oba kontraktrony można połaczyc na jednej lini jeśli sa montowane w dwóch skrzydłach jednego okna.

Dziekuje za objasninia. Czyli z tego co rozumie ten kabelek ytksy 3x2x0.50 z racji tego ze ma 6 zyl moze w sumie obsluzyc 3 kontraktony / 2zyly do kazdego/? Pytam bo w jednym pomieszczeniu mam 6 okien dachowych, wiec nie wiem czy podciagnac tam jeden kabel na kazde 3 okna? Pierwsze myslalem ze 6 kabli...

Wyczytalem w watku, ze najlepiej na poddaszu jeszcze zamontowac czujke zbicia szyby. Czy robi sie to w rogu pokoju, czy na przeciw okna, a moze nad oknem?

Aha i jak z oknem 2 skrzydlowym? Planuje 2x kontrakton + inercyjny. ciagnac 2 kable?

Pozdrawiam

Greg

Edytowane przez greg_25
blad

Dziękuję za odpowiedź.Słyszałem od lokalnych montażystów ,że alarmy firmy Satel są dość awaryjne.

Ja byłbym skłonny do założenia Rokoneta, Dsc , lub Paradoxa.

Nie wiem którą z tych firm polecacie i jaką centralę , czujki?

Może i są bardziej awaryjne niz DSC i Rokonet ale bez przesady, Integra to centrala o możliwościach których DSC i Rokonet nie posiadają, Jeśli potrzebujesz tylko prosty alarm to polecam DSC model 1864 jest to najdroższa płyta z seri Power ale masz od razu 4 wyjścia programowalne do monitoringu.

Dziękuję za odpowiedź.Słyszałem od lokalnych montażystów ,że alarmy firmy Satel są dość awaryjne.

Ja byłbym skłonny do założenia Rokoneta, Dsc , lub Paradoxa.

Nie wiem którą z tych firm polecacie i jaką centralę , czujki?

Ogólnie jako miłośnika Paradoxa muszę Ci powiedzieć iż głupoty opowiadają ci instalatorzy:) Satel z serii Integra absolutnie nie należy do jakiś tam awaryjnych systemów.

Jak masz 10 czujników ... INT 32 .

No chyba że SP 6000 :) ( patrz paradox)

Dziekuje za objasninia. Czyli z tego co rozumie ten kabelek ytksy 3x2x0.50 z racji tego ze ma 6 zyl moze w sumie obsluzyc 3 kontraktony / 2zyly do kazdego/? Pytam bo w jednym pomieszczeniu mam 6 okien dachowych, wiec nie wiem czy podciagnac tam jeden kabel na kazde 3 okna? Pierwsze myslalem ze 6 kabli...

Wyczytalem w watku, ze najlepiej na poddaszu jeszcze zamontowac czujke zbicia szyby. Czy robi sie to w rogu pokoju, czy na przeciw okna, a moze nad oknem?

Aha i jak z oknem 2 skrzydlowym? Planuje 2x kontrakton + inercyjny. ciagnac 2 kable?

Pozdrawiam

Greg

kabel ytksy 3x2x0.50 może obsłuzyć 3 kontraktrony ale pomyśl czy nie wygodniej założyć gdzies na poddaszu moduł ekspandera lini i z niego okablować te okna dachowe i ew. stłuczeniówkę lub czujnik dymu. ( nie wiem czy bedziesz montował w tych oknach dachowych kontraktrony wpuszczane czy napowierzchniowe ale w obu przypadkach znacznie wygodniej i estetyczniej jest jak do kontraktrona dochodzi jeden koniec kabla niz dojście i odejście do następnego.

pytanie 2 najlepjej dwa jeden do 2 kontraktronów a drugi do udarówki ale jak się uprzsz to można to zrobic na jednym np 8x0,5

Czy ma ktos jakies namiary na mocniejsze magnesy niz te co sa dolaczone do bosch mini ? Calkowicie nie sprawdzaja mi sie w oknach pcv z metalowa rama. Po kilku tygodniach od zalozenia polowa czujek mi juz wysiadal. Kontrakton jest ok, ale magnesy ktore byly dolaczone "oslably". Na poczatku wszystkie pracowaly bez problemu.

Czyli szukam silnych pchelek, z dziurka w srodku na srubke, przystosowanych do montazu w metalu.

Czy w Bosch mini sa magnesy ferrytowe ? Czyli wystarczy kupic neodymowke i po problemie ?

Fantom

Edytowane przez szczukot