_ZBYCH_ 02.02.2005 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 ZBYCHu szukam "zaufanego" lub jak kto woli "godnego polecenia" w okolicach Wroclawia... keraj/jarek Niestety, nie znam nikogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 03.02.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 _ZBYCH_, czy kiedyś spotkałeś się z przypadkiem włamywaczy którzy "obchodzili" kontaktrony magnesem np. neodymowym w drzwiach balkonowych czy skrzydłach okien? Dzięki Nie, nie spotkałem się z takim przypadkiem i o takim nie słyszałem. Jeśli złodziej będzie posiadał odpowiednią wiedzę i będzie na tyle przygotowany, żeby ominąć czujnik kontaktronowy, to tym bardziej ominie pasywną czujkę podczerwieni... Kidys spotkalem sie z takim problemem. Mam gdzies w swoich papierach przyklad takiej czujki zabezpieczonej przed dodatkowym magnesem. O ile sobie przypominam byly tam dwa kontakty NC I NO. Musze to odszukac bo problem jest ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrton 03.02.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Dear _ZBYCH_, Proszę o opinie czy poniższa wycena nie jest aby wygórowana i czy elementy są mi niezbędne. Dom ma 120m (w tym24m garaż), piętrowy. http://republika.pl/arrton/alarm_wycena.gif Chciałbym mieć taki alarm, który zadzwoni do mnie i/lub firmy ochroniarskiej w razie włamania. Chciałbym też żeby jednak piesek mógł się w nocy przechadzać po domu. Nie wim czy jest sens instalować syreny, bo te nie sa chyba skuteczne. Jaki inny wariant ewentualnie poleciłbyś ? Widać albowiem, że znasz się, a ja wręcz przeciwnie ... tOMEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregosz 21.02.2005 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Witam, Mam pytanie do Zbycha (polecił Cię Sawka) czy znasz taką centralkę jak w temacie? Chcę zmienić sobie starą centralkę, której już nikt nie potrafi uruchomić Semico MBH-201 na podaną powyżej. Ja też nie mogę jej uruchomić i nie wiem jak działa. Pytanie moje jest takie, bo czytam instrukcję i zrozumieć nie mogę: 1) czy ta centralka wysyła smsy sama czy musi mieć jakiś jeszcze dodatek, bo ma jakieś połączenia telefoniczne? bo nie mam monitoringu i mieć nie będę, więc smsy wymyśliłem sobie,2) za jakie pieniądze można założyć centralkę z powiadomieniem smsowym, nie ukrywam że chciałbym to założyć jak najtaniej. To moje miasto to nie Wa-wa i to nie jest miasto z dużo ilością włamań do mieszkań w bloku, jednak założyć alarm warto.Interesuje mnie sam sprzęt, kable mam w ścianach, trzy czujki dualne, dwie połączone równolegle.Bardzo proszę o odpowidź. Niekoniecznie tylko ZBYCHA Pozdrawiam wszystkichGreg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 21.02.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Chciałbym się zapytać o knotraktony Alarmetchu o "podwyższonym standardzie zapbezpieczenia. Czy warto wydawać na to kasę (około 35 PLN netto), czy lepiej kupić "standardowy" kontrakton Alarmtechu (kolo 15 PLN netto)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 22.02.2005 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Witam, Mam pytanie do Zbycha (polecił Cię Sawka) czy znasz taką centralkę jak w temacie? Chcę zmienić sobie starą centralkę, której już nikt nie potrafi uruchomić Semico MBH-201 na podaną powyżej. Ja też nie mogę jej uruchomić i nie wiem jak działa. Pytanie moje jest takie, bo czytam instrukcję i zrozumieć nie mogę: 1) czy ta centralka wysyła smsy sama czy musi mieć jakiś jeszcze dodatek, bo ma jakieś połączenia telefoniczne? bo nie mam monitoringu i mieć nie będę, więc smsy wymyśliłem sobie, 2) za jakie pieniądze można założyć centralkę z powiadomieniem smsowym, nie ukrywam że chciałbym to założyć jak najtaniej. To moje miasto to nie Wa-wa i to nie jest miasto z dużo ilością włamań do mieszkań w bloku, jednak założyć alarm warto. Interesuje mnie sam sprzęt, kable mam w ścianach, trzy czujki dualne, dwie połączone równolegle. Bardzo proszę o odpowidź. Niekoniecznie tylko ZBYCHA Pozdrawiam wszystkich Greg Nie jestem specjalistą w temacie - więc proszę nie traktować tych wypowiedzie jako wyroczni. Wg mojej wiedzy: 1) Sa-5 ma wyjście telefoniczne - ale na normalną linię telefoniczną. Nie znam sposobu by z normalnej linii tel. (analogowej) wysłać SMS-a 2) Chyba Satel nie ma w ogóle modułów do powiadamiania SMS-em (prawdopodobnie uznali je za zbyt mało bezpieczne). Są moduły do symulowania analogowej linii telefonicznej po GSM - ale SMS-ów nie ma 3) Jeśli chcesz SMS to pozostaje kupić taki moduł (np. na allegro) i podłączyć do jednego z 3 wyjść centrali 4) Zdajesz sobie oczywiście sprawę że potrzebujesz jeszcze manipulatora? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 22.02.2005 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Wydaje mi się, że można podpiąć jedno z wejść modułu GSM4 do centralki i dostawać SMSy o treści:"Naruszenie wejścia n”„Koniec naruszenia wejścia n” Więcej informacji: http://www.satel.pl/produkty/gsm4.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregosz 22.02.2005 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Nie jestem specjalistą w temacie - więc proszę nie traktować tych wypowiedzie jako wyroczni. Wg mojej wiedzy: 1) Sa-5 ma wyjście telefoniczne - ale na normalną linię telefoniczną. Nie znam sposobu by z normalnej linii tel. (analogowej) wysłać SMS-a 2) Chyba Satel nie ma w ogóle modułów do powiadamiania SMS-em (prawdopodobnie uznali je za zbyt mało bezpieczne). Są moduły do symulowania analogowej linii telefonicznej po GSM - ale SMS-ów nie ma 3) Jeśli chcesz SMS to pozostaje kupić taki moduł (np. na allegro) i podłączyć do jednego z 3 wyjść centrali 4) Zdajesz sobie oczywiście sprawę że potrzebujesz jeszcze manipulatora? Pozdrawiam Witam, Tak wiem że manipulator bedzie mi potzrebny. A ile taki moduł może kosztować, który bedzie oczywiście działał z tą centralką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 22.02.2005 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 _ZBYCH_, czy kiedyś spotkałeś się z przypadkiem włamywaczy którzy "obchodzili" kontaktrony magnesem np. neodymowym w drzwiach balkonowych czy skrzydłach okien? Dzięki Nie, nie spotkałem się z takim przypadkiem i o takim nie słyszałem. Jeśli złodziej będzie posiadał odpowiednią wiedzę i będzie na tyle przygotowany, żeby ominąć czujnik kontaktronowy, to tym bardziej ominie pasywną czujkę podczerwieni... Kidys spotkalem sie z takim problemem. Mam gdzies w swoich papierach przyklad takiej czujki zabezpieczonej przed dodatkowym magnesem. O ile sobie przypominam byly tam dwa kontakty NC I NO. Musze to odszukac bo problem jest ciekawy. Eeeee, nie masz co szukać. Chodzi o czujnik kontaktronowy spolaryzowany. Posiada on od dwóch do pięciu kontaktronów i wykrywa próby podkładania obcego magnesu. Idea piękna, tylko ta cena . W obecnych czasach i tak już takie czujniki staniały. Czasem je instaluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 22.02.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Dear _ZBYCH_, Proszę o opinie czy poniższa wycena nie jest aby wygórowana i czy elementy są mi niezbędne. Dom ma 120m (w tym24m garaż), piętrowy. http://republika.pl/arrton/alarm_wycena.gif Chciałbym mieć taki alarm, który zadzwoni do mnie i/lub firmy ochroniarskiej w razie włamania. Chciałbym też żeby jednak piesek mógł się w nocy przechadzać po domu. Nie wim czy jest sens instalować syreny, bo te nie sa chyba skuteczne. Jaki inny wariant ewentualnie poleciłbyś ? Widać albowiem, że znasz się, a ja wręcz przeciwnie ... tOMEK Przepraszam, ale nie mam zwyczaju publicznego komentowania cudzych ofert. Trudno mi określić, jakie elementy są Tobie niezbędne, bo nie wiem jak wygląda Twój dom. Jedno, co zwróciło moją uwagę, to za małej pojemności akumulator do podtrzymania pracy systemu przy braku prądu. Na tym nie warto oszczędzać! Cena za robociznę jest atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 22.02.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Witam, Mam pytanie do Zbycha (polecił Cię Sawka) czy znasz taką centralkę jak w temacie? Chcę zmienić sobie starą centralkę, której już nikt nie potrafi uruchomić Semico MBH-201 na podaną powyżej. Ja też nie mogę jej uruchomić i nie wiem jak działa. Pytanie moje jest takie, bo czytam instrukcję i zrozumieć nie mogę: 1) czy ta centralka wysyła smsy sama czy musi mieć jakiś jeszcze dodatek, bo ma jakieś połączenia telefoniczne? bo nie mam monitoringu i mieć nie będę, więc smsy wymyśliłem sobie, 2) za jakie pieniądze można założyć centralkę z powiadomieniem smsowym, nie ukrywam że chciałbym to założyć jak najtaniej. To moje miasto to nie Wa-wa i to nie jest miasto z dużo ilością włamań do mieszkań w bloku, jednak założyć alarm warto. Interesuje mnie sam sprzęt, kable mam w ścianach, trzy czujki dualne, dwie połączone równolegle. Bardzo proszę o odpowidź. Niekoniecznie tylko ZBYCHA Witam, Żadna centrala alarmowa nie wysyła SMS-sów. Takie powiadomienie można zrealizować przez dołączenie do dowolnej centrali alarmowej specjalnego modułu z dołączonym telefonem komórkowym (lub wbudowanym modułem przemysłowego telefonu - taki bez klawiatury i wyświetlacza). Moduł Satel GSM 4 nie nadaje się do tego celu (a ponad to jest b. drogi). Proponuję zastosować jeden z modułów firmy INTERKOMPAS , ROPAM lub VIDIAQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 22.02.2005 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Chciałbym się zapytać o knotraktony Alarmetchu o "podwyższonym standardzie zapbezpieczenia. Czy warto wydawać na to kasę (około 35 PLN netto), czy lepiej kupić "standardowy" kontrakton Alarmtechu (kolo 15 PLN netto)? Wszystko zależy od zasobności Twojej kieszeni oraz od stopnia zagrożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 23.02.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Chciałbym się zapytać o knotraktony Alarmetchu o "podwyższonym standardzie zapbezpieczenia. Czy warto wydawać na to kasę (około 35 PLN netto), czy lepiej kupić "standardowy" kontrakton Alarmtechu (kolo 15 PLN netto)? Wszystko zależy od zasobności Twojej kieszeni oraz od stopnia zagrożenia. Odpowiedź wielce enigmatyczna, ale dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 23.02.2005 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Chciałbym się zapytać o knotraktony Alarmetchu o "podwyższonym standardzie zapbezpieczenia. Czy warto wydawać na to kasę (około 35 PLN netto), czy lepiej kupić "standardowy" kontrakton Alarmtechu (kolo 15 PLN netto)? Wszystko zależy od zasobności Twojej kieszeni oraz od stopnia zagrożenia. Odpowiedź wielce enigmatyczna, ale dzięki. Szaruś, a jakiej odpowiedzi się spodziewałes, na tak postawione pytanie To pytanie z gatunku "czy warto zastosować szyby P4 czy zwykłe?"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 23.02.2005 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 ZBYCHU jakiejś wskazówki, czy te dofdatkowe magnesu to tylko jakiś bajer, czy coś wartego co najmniej uwagi. Sam już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 23.02.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 ZBYCHU jakiejś wskazówki, czy te dofdatkowe magnesu to tylko jakiś bajer, czy coś wartego co najmniej uwagi. Sam już nie wiem. Szaruś, to są kontaktrony z zabezpieczeniem przed obcym magnesem. Nie wiem, co mógłbym jeszcze na ten temat napisać. Są lepsze od zwykłych, bo o wiele trudniej je oszukać. Jednak z drugiej strony takie rzeczy, jak oszukanie kontaktronu się nie zdarzają (przynajmniej ja o takich nie słyszałem, a mam rozeznanie w temacie i mam sporo kolegów w tej branży). Jeśli masz szczególnie cenne rzeczy w domu i spodziewasz się wytrawnych włamywaczy, to oczywiście warto zainwestować w takie czujniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 23.02.2005 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 _ZBYCH_, czy kiedyś spotkałeś się z przypadkiem włamywaczy którzy "obchodzili" kontaktrony magnesem np. neodymowym w drzwiach balkonowych czy skrzydłach okien? Dzięki Nie, nie spotkałem się z takim przypadkiem i o takim nie słyszałem. Jeśli złodziej będzie posiadał odpowiednią wiedzę i będzie na tyle przygotowany, żeby ominąć czujnik kontaktronowy, to tym bardziej ominie pasywną czujkę podczerwieni... Kidys spotkalem sie z takim problemem. Mam gdzies w swoich papierach przyklad takiej czujki zabezpieczonej przed dodatkowym magnesem. O ile sobie przypominam byly tam dwa kontakty NC I NO. Musze to odszukac bo problem jest ciekawy. Eeeee, nie masz co szukać. Chodzi o czujnik kontaktronowy spolaryzowany. Posiada on od dwóch do pięciu kontaktronów i wykrywa próby podkładania obcego magnesu. Idea piękna, tylko ta cena . W obecnych czasach i tak już takie czujniki staniały. Czasem je instaluję. Dzekuje bo tak szczerze mowiac nie lubie szukac po papierach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 24.02.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Mam rozumieć, że ten czujnik "spolaryzowany" to np. czujnik Alarmtechu o "podwyższonym standardzie"?[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 24.02.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Żadna centrala alarmowa nie wysyła SMS-sów. Takie powiadomienie można zrealizować przez dołączenie do dowolnej centrali alarmowej specjalnego modułu z dołączonym telefonem komórkowym (lub wbudowanym modułem przemysłowego telefonu - taki bez klawiatury i wyświetlacza). Moduł Satel GSM 4 nie nadaje się do tego celu (a ponad to jest b. drogi). Proponuję zastosować jeden z modułów firmy INTERKOMPAS , ROPAM lub VIDIAQ Swiete słowa. Satel GSM4 nie potrafi. Ja stosuję rozwiązanie prawie domowe 8 wiadomości m.in awaria zasilania, wykryty gaz, dym, alarm w domu, napad na rozwiązaniu z firmy Progstar Tam jest rozwiązanie SMS2 lub SMS3. Innych nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 24.02.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 _ZBYCH_'uJa bym był np. zainteresowany modułem monitorowania przez internet. Coś w rodzaju guard64 tylko z linkiem przez interet. Nawet NOKTON jeszcze nie ma, mimo że pracuje nad GPRSowym. pozdrGriszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts