Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Nie może jednocześnie wysyłać SMSów i dzwonić, bo ma tylko jeden modem GSM. Ale może to robić kolejno w reakcji na jakiekolwiek zdarzenie (w tym także naruszenie wskazanej strefy).

Czyli możliwe jest następujące zaprogramowanie centrali:

1) naruszenie strefy I powoduje wysłanie SMS bez włączania sygnalizacji dźwiękowej.

2) naruszenie strefy II powoduje włączenie sygnalizacji dźwiękowej oraz połączenie z wybranym numerem a po odebraniu/rozłączeniu, wysłanie SMS.

Dobrze zrozumiałem?

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli możliwe jest następujące zaprogramowanie centrali:

1) naruszenie strefy I powoduje wysłanie SMS bez włączania sygnalizacji dźwiękowej.

2) naruszenie strefy II powoduje włączenie sygnalizacji dźwiękowej oraz połączenie z wybranym numerem a po odebraniu/rozłączeniu, wysłanie SMS.

Dobrze zrozumiałem?

Tak, możliwe jest i to i jeszcze z pińcet innych wersji. Poczytaj może instrukcję programowania Integry, to Ci się może trochę rozjaśni.

Kontraktron bym montował napewno,zgadzam się j Jarkiem w 100% co do czujnika ruchu to może już niekoniecznie,Zalezy to od wielu czynników , jakie jest sąsiedztwo,czy bedziesz robił system przewodowy czy bezprzewodowy? Czy będą tez czujniki udarowe w oknach? Może wystarczy czujnik ruchu na korytarzu na piętrze a w oknach kontraktrony

Nie będzie czujników udarowych, a system będzie przewodowy. Co do sąsiedztwa, to niestety akurat mój dom jest jedyny w promieniu 100-200m.

pytanie - posiadam od kilku miesiecy manipulator INT-KLCDS-GR generalnie wszystko działa poprawnie

Pojawił się natomiast prblem z samym manipulatorem.

dziala sam w sobie łącznie z zielonym podświetleniem, natomiast gdy uzbroje/rozbroje na wyświetlaczu pojawia sie odliczanie od 9 do 0. Nic poza tym sie ne wyswietla, przez co nie mozna wejsc do menu, zmienic kodu, ustawien etc.

czego to moze byc przyzyna??

pytanie - posiadam od kilku miesiecy manipulator INT-KLCDS-GR generalnie wszystko działa poprawnie

Pojawił się natomiast prblem z samym manipulatorem.

dziala sam w sobie łącznie z zielonym podświetleniem, natomiast gdy uzbroje/rozbroje na wyświetlaczu pojawia sie odliczanie od 9 do 0. Nic poza tym sie ne wyswietla, przez co nie mozna wejsc do menu, zmienic kodu, ustawien etc.

czego to moze byc przyzyna??

Albo manipulator zaliczył zwiechę, albo padł, na pierwsze pomoże restart, na drugie wymiana/naprawa.

Zresetuj centralkę to się okaże.

Restart - otwórz obudowę centrali, wyjmij bezpiecznik z trafo, odłącz klemę z akumulatora, odczekaj 30 s następnie podłącz klemę do akumulatora, włóż bezpiecznik, i zamknij obudowę :)

Też tak zawsze robiłem ale swoją drogą, nie ma możliwości zrestartowania centrali z poziomu manipulatora?

Jak znasz hasło serwisowe, to jest.

Restarty --->

Restart wszystkiego

Restart ustawień

Restart haseł

Ustaw. z FLASH’a

którym? :)

jak dobrze pamiętam "restart wszystkiego" powoduje przywrócenie do ustawień fabrycznych centrali, "Restart ustawień" - nie próbowałem to nie wiem, "Restart haseł" pewnie przywraca ustawienia fabryczne haseł, zostaje "restart do Flasha"

Jest jeszcze możliwość zmiany jakiegoś parametru w ustawieniach i wtedy tez wykonuje się zapis do flasha i restart ale...

Jak się gdzieś mylę to mnie popraw :)

Restarty --->

Restart wszystkiego

Restart ustawień

Restart haseł

Ustaw. z FLASH’a

którym? :)

jak dobrze pamiętam "restart wszystkiego" powoduje przywrócenie do ustawień fabrycznych centrali, "Restart ustawień" - nie próbowałem to nie wiem, "Restart haseł" pewnie przywraca ustawienia fabryczne haseł, zostaje "restart do Flasha"

Jest jeszcze możliwość zmiany jakiegoś parametru w ustawieniach i wtedy tez wykonuje się zapis do flasha i restart ale...

Jak się gdzieś mylę to mnie popraw :)

Ust z Flasha

Ale czasami dobrze jest po prostu napięcie zdjąć

• 2 weeks później...

poproszę o pomoc...

znajoma ma małe mieszkanie - chce mieć alarm - ale - tylko potrzebuje 1 czujkę ma tak rozmieszczone wejście i okna że wystarczy 1 czujka. do tego chciałaby powiadomienie na telefon ( koniecznie) ale - nie ma kabli - moje pytanie czy jakoś bezprzewodowo da rade to zrobić? tzn czujki pewnie są chodzi o centralke...czy dobrze myślę,że moża ją podłaczyć do kabla hmmm kontaktowego? jest wolny.

poproszę o pomoc...

znajoma ma małe mieszkanie - chce mieć alarm - ale - tylko potrzebuje 1 czujkę ma tak rozmieszczone wejście i okna że wystarczy 1 czujka. do tego chciałaby powiadomienie na telefon ( koniecznie) ale - nie ma kabli - moje pytanie czy jakoś bezprzewodowo da rade to zrobić? tzn czujki pewnie są chodzi o centralke...czy dobrze myślę,że moża ją podłaczyć do kabla hmmm kontaktowego? jest wolny.

Twoja znajoma potrzebuje systemu Satel Micra

http://www.satel.pl/pl/cat/479

Edytowane przez _ZBYCH_

poproszę o pomoc...

popieram kolegę Zbycha Satel micra to idealne rozwiązanie koszt centrali z obudową i akumulatorem to ok 600 pln do tego czujnik ok 100 pln pilot do sterowania ok 100 pln, wyjec przewodowy wewnętrzny 50 pln lub zewnętrzny 100 pln z montażem powinna wyrobić się do 1500 pln brutto.

Można to podpiąć do gniazdka ale na stałe.

Witajcie

Dostałem wycenę instalacji alarmowej do domku w skład której wchodzą takie rzeczy:

Centralka Integra 64

2 x manipulator

ETHM-1

GPRS-T4

24 x kontaktron do okien

2 x PIR+MW IX

1 x PIR LC 100

1 x kontaktron na drzwi garażowe

4 x czujka zbicia szyby

1 x sygnalizator zew.

1 x sygnalizator wew.

4 x czujka zalania

5 x czujka dymu i temperatury

2 x czujka gazu

2 x czujka czadu

5 x ekspander CA-64 E

I jak tak patrzę na to swoim okiem laika to za nic nie jestem w stanie zrozumieć czemu tyle ekspanderów ? Wejść wg mnie wychodzi łącznie 45. Ekspandery dają 40 , a zajmują w centralce 5 z 16... nie starczyłyby 4 ekspandery , a reszta bezpośrednio do centrali ?

Edytowane przez MikeTNK