ksysju 05.11.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Witam Jakiegoś stelaża tam nie masz ?Jest coś takiego jak Aru-100 retrasmiter sygnałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil1403 06.11.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Witam serdecznie, jako, że nie znalazłem jakiegos sensowenego wątku odnośnie rozmieszczenia czujek alarmowych w domu pozwoliłem sobie napisać prośbe akurat w tym temacie, mam nadzieje, że część użytkowników tego forum nie będzie miała mi tego za złe Jestem na etapie rozkładania instalacji elektrycznej w domu i od razu chciałbym, rozprowadzić okablowanie do alarmu. Podstawowe zasady mniej wiecej znam. Prosiłbym tylko o mała poradę czy według Was rozmiesznie jakie zapronowałem bedzie ok? [ATTACH=CONFIG]371808[/ATTACH] Pomoże ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 06.11.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 W garażu bym dał czujkę wzdłuż bramy, auta mogą częściowo zasłaniać pomieszczenie. --ksysju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 06.11.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Pomoże ktoś ? Podstawowa zasada - poczytaj o czujkach ruchu PIR, sprawdź czy producent czujek które chcesz zastosować, zezwala, żeby "patrzyły" na okna. W większości przypadków nie jest to dozwolone lub nie zalecane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonex 07.11.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Witam, może ktoś z Was podzielić się kosztami alarmu Satel Versa 15? Chyba wejdziemy w tę Versę z czujkami Bosha, jakiego kosztu należy się spodziewać na przykładowy zestawik? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil1403 07.11.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Tak tez się właśnie zastanawiałem bo czytałem trochę opinii na ten temat.Według Ciebie jak powinny być rozmieszczone czujki PIR tak aby nie generować sobie niepotrzebnych kosztów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacq 08.11.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Powieś kontaktron na drzwiach wejściowych, a PIR-a zablokuj. Będziesz miał czas na wejście jak tylko otworzysz drzwi, a jednocześnie nie będziesz miał alarmu, jak ich nie otworzysz. Niestety to nie rozwiąże mojego problemu. Nie będę miał sygnalizacji, że zadziałało zablokowanie czujki pilotem a nie chcę robić tego na np. ledzie wyciągniętym gdzieś obok manipulatora. W przypadku gdy wejście A, do którego mam podłączonego pilota jest typu "Wejściowa" a wejście B, do którego jest podłączony jest PIR patrzący na manipulator typu "Opóźniona wewnętrzna" wszystko działa prawie idealnie czyli bez pobudzenia wejścia A alarm jest wywoływany od razu, natomiast naciśnięcie przycisku pilota włącza opóźnienie dla wejścia B. Niestety po naciśnięciu przycisku pilota i upłynięciu czasu na wejście jest wywoływany alarm. Tak przeglądam instrukcję instalatora i chyba nie uda się tego skonfigurować ponieważ linia opóźniona wewnętrzna może być opóźniana tylko z innych wejść o typie wejścia/wyjścia albo wejściowa a te naruszone zawsze będą alarmować. Mam jeszcze inny problem. Jeśli mam system skonfigurowany jak opisałem to czasem po uzbrojeniu i odliczeniu czasu na wyjście jest wywoływany alarm z wejścia B. Nie mogę dojść dlaczego. Może ktoś z Was wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 08.11.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Tak tez się właśnie zastanawiałem bo czytałem trochę opinii na ten temat. Według Ciebie jak powinny być rozmieszczone czujki PIR tak aby nie generować sobie niepotrzebnych kosztów? Dodałbym drugą czujkę w garażu lub kontaktron na bramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 09.11.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Niestety to nie rozwiąże mojego problemu. Nie będę miał sygnalizacji, że zadziałało zablokowanie czujki pilotem a nie chcę robić tego na np. ledzie wyciągniętym gdzieś obok manipulatora. Hmm, a brak wyjącego alarmu po otwarciu drzwi nie jest wystarczającym potwierdzeniem, że zadziałało zablokowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil1403 11.11.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Dzięki za odpowiedź i pomoc.Zastanawiam się tylko czy montaż czujek w rogach przy oknach nie będzie kolidowało z późniejszym montażem firanek/zasłonek?Czy naprawdę montując czujki w rogach nad drzwiami ryzykujemy możliwością wywoływania fałszywych alarmów? Chcąc montować kontaktrony w oknach należy również prowadzić niezależne oddzielne przewody z każdego okna?Przy zastosowaniu centrali Integra będę miał możliwość załączenia alarmu na same kontaktrony montując dodatkowy manipulator z którejś z sypialni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjjanek1 15.11.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) Witam ,mam do podłączenia czujkę Paradox NV780MX czujka za zadanie będzie miała odróżnić stronę prawą elewacji jak i Lewą będzie wykorzystywać dwa wejścia Z1 strona Lewa oraz Z2 strona prawa .Odnośnie sabotażu mam wykorzystać kolejnego Z3 i oprogramować wszystko jako EOL czy jest możliwość podłączenie czujki jako 2eol/nc i jak to zrobić za co z góry dziękuje. Edytowane 15 Listopada 2016 przez jjjanek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 15.11.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Na tym rysunku z prawej, jak przełączysz to z Z1 do masy to masz 2EOL na Z2 i Z3. Sobotaż czujki będzie sygnalizował na Z2 i Z3. --ksysju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 15.11.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Witam ,mam do podłączenia czujkę Paradox NV780MX czujka za zadanie będzie miała odróżnić stronę prawą elewacji jak i Lewą będzie wykorzystywać dwa wejścia Z1 strona Lewa oraz Z2 strona prawa .Odnośnie sabotażu mam wykorzystać kolejnego Z3 i oprogramować wszystko jako EOL czy jest możliwość podłączenie czujki jako 2eol/nc i jak to zrobić za co z góry dziękuje. Poprawiłem do 2EOL NC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 16.11.2016 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 WitamPytanie czy jest sens kupować sygnalizator(wyjec) alarmu z wbudowanym akumulatorem? Wtedy w centrali nie zajmuje się wyjścia prądowego tylko (-), ale do sygnalizatora trzeba dokupić jakiś transformator/ładowarkę i co kilka lat akumulator wymieniać. Wiadomo, że sygnalizator bez aku własnego ciągnie prąd z centrali co prowadzi do szybszego jej rozładowania gdy ktoś niechciany odetnie nam prąd. Może ktoś coś z doświadczenia podpowie? Drugie pytanie dotyczy czujek ruchu- potrzebuje 6szt zwykłych do pomieszczeń i dwie dualne. Wycenę dostałem z czujkami Topaz pet i cobalt pro- czy uważacie że są to czujki które bezawaryjnie i skutecznie zabezpieczą dom jednorodzinny? Niestety widzę zdobywam z forum więc za wszelkie porady dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 16.11.2016 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Akumulator w sygnalizatorze ma tak na prawdę tylko jedną funkcję: zabezpieczenie przed uciszeniem sygnalizatora przez jego odcięcie/usunięcie (tj. nawet po odcięciu przewodów sygnalizator nadal potrafi wyć). Sam oceń na ile to dla Ciebie wartościowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 16.11.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 hm no chyba nie jest to wartościowe dla mnie. Sygnalizator będzie na szczycie budynku na wysokości około 6,5m -ściana bez balkonu i innych wypustów ułatwiających dostanie się do niej. Więc dzięki za odpowiedz. Coś ktoś podpowie odnośnie czujek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 21.11.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Wczoraj zamontowali mi bramę i chciałem w końcu uruchomić piloty na abaxie. Ustawiłem centralkę - otwieranie bramy i jednocześnie blokowanie czujki tak by nie wyło. Jakie było moje zdziwienie gdy zasięg na zewnątrz okazał się tak słaby, że 10m od od centralki już nie łapało. Efekt taki, że nie mogę otworzyć bramy :D Co więcej bramę garażową mogę otworzyć tylko ze środka, z zewnątrz tez nie łapie. Dodam, że centralka wisi na poddaszu i od pilota dzieli ją tylko gips karton, wata i dachówka. Czy to normalne czy mam coś skopane? Ewentualnie jakie są sposoby zwiększenia zasięgu (prócz kupowania oddzielnych nadajników) ? Wymiana anteny? Dodam, że 2 ściany dalej także na poddaszu stoi router wifi i komórka przy bramie łapie mi 3 kreski, więc na razie zamiast klikać raz na pilocie, to muszę włączyć wifi, uruchomić apkę i kliknąć tam otwieranie bramy. Ogarnąłem temat. Dokupiłem nadajnik ACU120 ABAX i teraz piloty łapią mi 100m od domu w obie strony. Nadajnik zamontowałem w garażu, także teraz sygnał do pokonania ma tylko drzwi garażowe lub okno. Działa pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjjanek1 22.11.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Poprawiłem do 2EOL NC Bardzo dziękuje panowie za pomoc i za wykonanie poprawnego połączenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpl 15.12.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Ogarnąłem temat. Dokupiłem nadajnik ACU120 ABAX i teraz piloty łapią mi 100m od domu w obie strony. Nadajnik zamontowałem w garażu, także teraz sygnał do pokonania ma tylko drzwi garażowe lub okno. Działa pięknie. Ciekawe jak będzie dalej , u mnie na dwóch obiektach też były dziwne problemy z zasięgiem abaxa z płyty ,a po miesiącu centrale wysypały się całkowicie i satel wymieniał pamięci flash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro25w 18.12.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Witam. Instalację chcę oprzeć na centrali INTEGRA 128-WRL. Czy moglibyście polecić jakieś kontaktrony wpuszczane w ramę okienną, czujki inercyjne, ruchu, dymu, czadu, zalania i gazu, które nie są stosunkowo drogie a przyzwoitej jakości? Z góry dziękuje za odpowiedź. Edytowane 19 Grudnia 2016 przez maro25w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts