Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie,

jako, że nie znalazłem jakiegos sensowenego wątku odnośnie rozmieszczenia czujek alarmowych w domu pozwoliłem sobie napisać prośbe akurat w tym temacie, mam nadzieje, że część użytkowników tego forum nie będzie miała mi tego za złe ;)

Jestem na etapie rozkładania instalacji elektrycznej w domu i od razu chciałbym, rozprowadzić okablowanie do alarmu.

Podstawowe zasady mniej wiecej znam. Prosiłbym tylko o mała poradę czy według Was rozmiesznie jakie zapronowałem bedzie ok?

[ATTACH=CONFIG]371808[/ATTACH]

Pomoże ktoś ? :)

Powieś kontaktron na drzwiach wejściowych, a PIR-a zablokuj. Będziesz miał czas na wejście jak tylko otworzysz drzwi, a jednocześnie nie będziesz miał alarmu, jak ich nie otworzysz.

Niestety to nie rozwiąże mojego problemu. Nie będę miał sygnalizacji, że zadziałało zablokowanie czujki pilotem a nie chcę robić tego na np. ledzie wyciągniętym gdzieś obok manipulatora.

W przypadku gdy wejście A, do którego mam podłączonego pilota jest typu "Wejściowa" a wejście B, do którego jest podłączony jest PIR patrzący na manipulator typu "Opóźniona wewnętrzna" wszystko działa prawie idealnie czyli bez pobudzenia wejścia A alarm jest wywoływany od razu, natomiast naciśnięcie przycisku pilota włącza opóźnienie dla wejścia B. Niestety po naciśnięciu przycisku pilota i upłynięciu czasu na wejście jest wywoływany alarm.

Tak przeglądam instrukcję instalatora i chyba nie uda się tego skonfigurować ponieważ linia opóźniona wewnętrzna może być opóźniana tylko z innych wejść o typie wejścia/wyjścia albo wejściowa a te naruszone zawsze będą alarmować.

Mam jeszcze inny problem. Jeśli mam system skonfigurowany jak opisałem to czasem po uzbrojeniu i odliczeniu czasu na wyjście jest wywoływany alarm z wejścia B. Nie mogę dojść dlaczego. Może ktoś z Was wie?

Niestety to nie rozwiąże mojego problemu. Nie będę miał sygnalizacji, że zadziałało zablokowanie czujki pilotem a nie chcę robić tego na np. ledzie wyciągniętym gdzieś obok manipulatora.

Hmm, a brak wyjącego alarmu po otwarciu drzwi nie jest wystarczającym potwierdzeniem, że zadziałało zablokowanie? ;)

Dzięki za odpowiedź i pomoc.

Zastanawiam się tylko czy montaż czujek w rogach przy oknach nie będzie kolidowało z późniejszym montażem firanek/zasłonek?

Czy naprawdę montując czujki w rogach nad drzwiami ryzykujemy możliwością wywoływania fałszywych alarmów?

Chcąc montować kontaktrony w oknach należy również prowadzić niezależne oddzielne przewody z każdego okna?

Przy zastosowaniu centrali Integra będę miał możliwość załączenia alarmu na same kontaktrony montując dodatkowy manipulator z którejś z sypialni?

Witam ,mam do podłączenia czujkę Paradox NV780MX czujka za zadanie będzie miała odróżnić stronę prawą elewacji jak i Lewą będzie wykorzystywać dwa wejścia Z1 strona Lewa oraz Z2 strona prawa .Odnośnie sabotażu mam wykorzystać kolejnego Z3 i oprogramować wszystko jako EOL czy jest możliwość podłączenie czujki jako 2eol/nc i jak to zrobić za co z góry dziękuje.

PODŁĄCZENIE PARADOX.jpg

PODŁĄCZENIE PARADOX.jpg

Edytowane przez jjjanek1

Witam ,mam do podłączenia czujkę Paradox NV780MX czujka za zadanie będzie miała odróżnić stronę prawą elewacji jak i Lewą będzie wykorzystywać dwa wejścia Z1 strona Lewa oraz Z2 strona prawa .Odnośnie sabotażu mam wykorzystać kolejnego Z3 i oprogramować wszystko jako EOL czy jest możliwość podłączenie czujki jako 2eol/nc i jak to zrobić za co z góry dziękuje.

Poprawiłem do 2EOL NC

PODŁĄCZENIE PARADOX.jpg

Witam

Pytanie czy jest sens kupować sygnalizator(wyjec) alarmu z wbudowanym akumulatorem? Wtedy w centrali nie zajmuje się wyjścia prądowego tylko (-), ale do sygnalizatora trzeba dokupić jakiś transformator/ładowarkę i co kilka lat akumulator wymieniać. Wiadomo, że sygnalizator bez aku własnego ciągnie prąd z centrali co prowadzi do szybszego jej rozładowania gdy ktoś niechciany odetnie nam prąd. Może ktoś coś z doświadczenia podpowie? Drugie pytanie dotyczy czujek ruchu- potrzebuje 6szt zwykłych do pomieszczeń i dwie dualne. Wycenę dostałem z czujkami Topaz pet i cobalt pro- czy uważacie że są to czujki które bezawaryjnie i skutecznie zabezpieczą dom jednorodzinny? Niestety widzę zdobywam z forum więc za wszelkie porady dziękuje.

Wczoraj zamontowali mi bramę i chciałem w końcu uruchomić piloty na abaxie. Ustawiłem centralkę - otwieranie bramy i jednocześnie blokowanie czujki tak by nie wyło. Jakie było moje zdziwienie gdy zasięg na zewnątrz okazał się tak słaby, że 10m od od centralki już nie łapało.

Efekt taki, że nie mogę otworzyć bramy :D:D Co więcej bramę garażową mogę otworzyć tylko ze środka, z zewnątrz tez nie łapie.

Dodam, że centralka wisi na poddaszu i od pilota dzieli ją tylko gips karton, wata i dachówka.

Czy to normalne czy mam coś skopane?

Ewentualnie jakie są sposoby zwiększenia zasięgu (prócz kupowania oddzielnych nadajników) ? Wymiana anteny?

Dodam, że 2 ściany dalej także na poddaszu stoi router wifi i komórka przy bramie łapie mi 3 kreski, więc na razie zamiast klikać raz na pilocie, to muszę włączyć wifi, uruchomić apkę i kliknąć tam otwieranie bramy.

Ogarnąłem temat. Dokupiłem nadajnik ACU120 ABAX i teraz piloty łapią mi 100m od domu w obie strony. Nadajnik zamontowałem w garażu, także teraz sygnał do pokonania ma tylko drzwi garażowe lub okno. Działa pięknie.

• 4 weeks później...
Ogarnąłem temat. Dokupiłem nadajnik ACU120 ABAX i teraz piloty łapią mi 100m od domu w obie strony. Nadajnik zamontowałem w garażu, także teraz sygnał do pokonania ma tylko drzwi garażowe lub okno. Działa pięknie.

Ciekawe jak będzie dalej , u mnie na dwóch obiektach też były dziwne problemy z zasięgiem abaxa z płyty ,a po miesiącu centrale wysypały się całkowicie i satel wymieniał pamięci flash

Witam. Instalację chcę oprzeć na centrali INTEGRA 128-WRL. Czy moglibyście polecić jakieś kontaktrony wpuszczane w ramę okienną, czujki inercyjne, ruchu, dymu, czadu, zalania i gazu, które nie są stosunkowo drogie a przyzwoitej jakości? Z góry dziękuje za odpowiedź. Edytowane przez maro25w