Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Witam, moje pytanie skierowane jest do zawodowych instalatorów i dotyczy kontaktronów wpuszczanych w ramę. Jakiś czas temu na forum najpopularniejsze były kontaktrony Bosch CMini. Niestety nie ma ich już w ofercie. Dlatego chciałbym dowiedzieć się jakie kontaktrony obecnie stosowane. Czy coś z oferty Satela np B-2 to dobry wybór?

http://www.alarmtech.pl/index.php/pl/kontakty-magnetyczne/mc-200/mc-240-6

Równie dobre jak Bosch C Mini, Satela Kontaktronów ani czujek PIR nie polecam. Zalania i wibracyjne owszem Satela.

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

_ZBYCH_, czym mogę prosić o kontakt na priv? Koleżanka chciałaby wycenić i zainstalować system alarmowy.

1. Która czujka jest lepsza IMPAQ PLUS czy Satel VD-1?

2. Ile czujek inercyjnych i gdzie je zamontować na oknie drewnianym typu kolankowego podobnych jak to https://d-gr.ppstatic.pl/kadry/k/r/gr-ogl/da/de/2589016_201924094_mieszkanie-parzniew-ul-dzialkowa_xlarge.jpg?

3. Czy warto montować po dwa czujniki kontaktronowe (w celu wykrycia włamania z użyciem magnesu) w oknach/baloknach mieszkaniowych (ostatnie piętro)?

Nie warto. Jeśli już to czujki klasy "C" tylko mało kto je umie poprawnie zamocować i okno musi być przyzwoitej klasy... Lepszym rozwiązaniem jest kontaktron i wibracyjna.

Czy istnieją jakieś sensowne alternatywy dla czujki ruchu Satel Aqua Ring? Szukam czujki 360st z montażem sufitowym.

Oczywiście, że pełny zdalny dostęp przez aplikację Integra Control ma sporo zalet i warto go mieć - wcale nie twierdzę inaczej :)

Jednak bywa, że są kłopoty z połączeniem (szczególnie przy zestawianiu połączenia przez serwery Satela) i wtedy na szybko nic nie zrobimy (np. nie rozbroimy alarmu stojąc pod garażem) - tu pilot ma przewagę.

Z czego wynikają problemy z połączeniem w aplikacji Integra Control przez serwery Satela? Czasem faktycznie pojawia mi się błąd "Serwer nie może uzyskać połączenia z urządzeniem" lub "Brak połączenia z serwerem". Kwestia dostępności serwerów Satel'a? Przy połączeniu przez LAN nigdy takich problemów nie ma.

Edytowane przez samboman

• 1 month później...

_ZBYCH_

mam prośbę,

czy możesz podpowiedzieć jak prawidłowo podłączyć kontaktrony do centrali Integra 65 ?

Niestety mam położoną "jedna" linie pod którą mam podłączone po 4 kontaktrony (każde okno z 4 pokoi) czyli wykorzystanych 6 żył, pod 7i8 mam podłączony sabotaż równolegle.

Wykorzystując rezystory (jakie), czy bez ?

Z góry dzięki za wskazanie informacji ;)

_ZBYCH_ mam prośbę, czy możesz podpowiedzieć jak prawidłowo podłączyć kontaktrony do centrali Integra 65 ? Niestety mam położoną "jedna" linie pod którą mam podłączone po 4 kontaktrony (każde okno z 4 pokoi) czyli wykorzystanych 6 żył, pod 7i8 mam podłączony sabotaż równolegle. Wykorzystując rezystory (jakie), czy bez ? Z góry dzięki za wskazanie informacji ;)
Wszystko na ten temat masz opisane w instrukcji instalacji centrali. Dla każdego kontaktronu stosujesz linie typu 2EOL/NC i dwa rezystory 1,1k podłączone tak, jak na rysunku na stronie 19 instrukcji. Wówczas osobna linia sabotażowa jest zbędna, bo dzięki parametryzacji rezystorami każda linia ma swoją ochronę antysabotażową.

Dzięki _ZBYCH_ za odpowiedź !

Mam jeszcze pytanie : Czy jest możliwość podłączenia typu 2EOL/NC jeśli kable są już polutowane do kontaktronów (2 żyły każdy alarm-kontaktron i 2 wspólne żyły na wszystkie kontaktrony ) nie mam możliwości tego przerobienia przy oknie bo kable są pod podłogą (panele lub płytki) w całym mieszkaniu mam okna balkonowe więc parapetów nie ma aby się dostać do kabli :( - czyli montaż przy centrali

Czy jeśli mam już wykonane połączenie na zasadzie (2 żyły każdy alarm-kontaktron i 2 wspólne żyły na wszystkie kontaktrony ) to będzie to spełniać typ 2EOL/NC ?

Z góry dzięki jeszcze raz za pomoc, jesteś jedną wielką bazą wiedzy na tym forum

Edytowane przez nowikp

Witam wszystkich na forum!

Proszę o poradę dotyczącą montażu kontaktronów K2 Satela w profilu okna PCV- Krispol FEN 92. W którym miejscu wiercic otwór montażowy?

Czy stosowac magnes neodymowy czy ten który był w komplecie z czujnikami?

Przewody mam wprowadzone na gorze okna.

_ZBYCH_ i @bajcik dzięki za pomoc kontaktrony już podłączone do centrali. Mam teraz jedno pytanie (wiem, że gdzieś było pisane w tym poście ale rozmiar jego jest już tak duży, że ciężko znaleźć) chcę tak zaprogramować centralę, że jeśli uzbroję alarm i nie otworzę drzwi zewnętrznych co mają kontaktron to alarm uzbroi tylko kontaktrony, jeśli po uzbrojeniu otworzę drzwi zewnętrzne uzbroi się cały alarm - kontaktrony i czujki. Możecie powiedzieć jak to zaprogramować w centrali ?

• 3 weeks później...
Mam problem z modułem ETHM-1 Plus. Średnio co kilka dni (czasami 2-3 razy dziennie) włącza mi się alarm sabotażowy tego modułu. Tamper mam zmostkowany z comem, zaciski śrubowe dobrze dokręcone, wgrany firmware v2.04, komunikacja z modułem działa (moduł podpięty do sieci za routerem). Macie jakieś pomysły co może być powodem fałszywych alarmów sabotażowych ? Zaczynam podejrzewać, że to jest jakiś problem sprzętowy, niestety moduł jest już po gwarancji.

Ja miałem raz taki problem z jakąś czujką i jednak okazało się że któryś z kabelków nie trzymał. Niby zaciski były dokręcone, ael jak zacząłem je "szarpać" to masa się wysunęła. Przykręciłem jeszcze raz i poszło.

Może podłącz sam styk tampera jako jakieś wejście i zobacz w logach czy będzie naruszane czy nie. Wykluczysz wtedy uszkodzenie styku

Witam wszystkich na forum!

Proszę o poradę dotyczącą montażu kontaktronów K2 Satela w profilu okna PCV- Krispol FEN 92. W którym miejscu wiercic otwór montażowy?

Czy stosowac magnes neodymowy czy ten który był w komplecie z czujnikami?

Przewody mam wprowadzone na gorze okna.

Satel kontaktrony i czujki PIR ma niezbyt wysokich lotów to pierwsze. Jeśli chcecie uzbrajać dom przy uchylonych oknach to kontaktrony dajemy 5-10 cm od krawędzi przeciwległej zawiasom na dole okna, drzwi tarasowych, [często spotykana opcja]. Dokładna lokalizacja zależy od profilu okna i czasami nie ma innego wyjścia i trzeba dać magnes neodymowy [ we wspomnianym przez ciebie profilu kontaktron mocuję w metalowym profilu wzmacniającym a magnes daję mały neodymowy] . Rezystory jak najbliżej kontaktronu zabezpieczone przed uszkodzeniem mechanicznym i wodą. Rezystorów się nie wymienia, ale kontaktrony tak.

Mam problem z modułem ETHM-1 Plus. Średnio co kilka dni (czasami 2-3 razy dziennie) włącza mi się alarm sabotażowy tego modułu. Tamper mam zmostkowany z comem, zaciski śrubowe dobrze dokręcone, wgrany firmware v2.04, komunikacja z modułem działa (moduł podpięty do sieci za routerem). Macie jakieś pomysły co może być powodem fałszywych alarmów sabotażowych ? Zaczynam podejrzewać, że to jest jakiś problem sprzętowy, niestety moduł jest już po gwarancji.

Jeśli kabel dobrze leży pod zaciskiem to uszkodzony moduł.

• 3 weeks później...
Satel kontaktrony i czujki PIR ma niezbyt wysokich lotów to pierwsze. Jeśli chcecie uzbrajać dom przy uchylonych oknach to kontaktrony dajemy 5-10 cm od krawędzi przeciwległej zawiasom na dole okna, drzwi tarasowych, [często spotykana opcja]. Dokładna lokalizacja zależy od profilu okna i czasami nie ma innego wyjścia i trzeba dać magnes neodymowy [ we wspomnianym przez ciebie profilu kontaktron mocuję w metalowym profilu wzmacniającym a magnes daję mały neodymowy] . Rezystory jak najbliżej kontaktronu zabezpieczone przed uszkodzeniem mechanicznym i wodą. Rezystorów się nie wymienia, ale kontaktrony tak.

Nie zgodzę się z tym że czujniki ruchu satela są kiepskie,może te najtańsze tak ale Graphite jest w porządku , grey to samo Nie mam z nimi żadnych problemów.Co innego aqua omijam z daleka.

• 2 weeks później...
Ja miałem raz taki problem z jakąś czujką i jednak okazało się że któryś z kabelków nie trzymał. Niby zaciski były dokręcone, ael jak zacząłem je "szarpać" to masa się wysunęła. Przykręciłem jeszcze raz i poszło.

Może podłącz sam styk tampera jako jakieś wejście i zobacz w logach czy będzie naruszane czy nie. Wykluczysz wtedy uszkodzenie styku

Jeśli kabel dobrze leży pod zaciskiem to uszkodzony moduł.

Wymieniłem całe okablowanie podpięte do modułu ETHM-1 Plus i od kilku tygodni mam spokój z fałszywymi alarmami sabotażowymi. Niektóre przewody były jakby zaśniedziałe (centrala była podłączona przez całą zimę w nieogrzewanym domu, więc pewnie dlatego) i musiało coś nie stykać.