Danielek 13.02.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Otrzymalem wycene na system alarmowy, jesli _ZBYCH_ lub ktos z tej branzy moglby zerknac na cene i zestawienie elementow, czy sa ok czy lepiej cos zmienic ... Płyta główna - Integra 64 - 489zł Manipulator LCD - 339zł Komunikator głosowy VMG-16 - 180zł Akumularot 17ah - 131zł Czujnik ruchu Bosh BLP 1 - 61zł x7 Czujnik ruchu Bosh BLQ 1 - 95zł x1 Czujnik pir + mv CROW SRX-2000A - 147,20zł Czujnik wibracyjny z magnesem - 130zł Obudowa centrali Pulsar AWO 250 - 89zł Sygnalizator zewn SP 4003 - 116zł Sygnalizator wewn SPW-220 - 55zł Przewody i materiały pomocnicze - 560zł Prace instalacyjne - 800 zł Opcjonalnie GSM 4 S PS - 790zł Początkowo beda zalozone tylko czujki ruchu 8 szt. + jeden czujnik wibraxyjny na drzwi tymczasowe (budowlane) + okablowanie do kazdego okna, drzwi zewn oraz bramy garazowej by w pozniejszym czasie byla mozliwosc podlaczenia pozostalych czujnikow wibracyjnych. Troche zaskoczyla mnie cena materialow pomocniczych i przewodow, mysle ze powinno sie zamknac w 400 zł. Co do cen montazu oraz calego systemu to chyba dobre? Instalator upiera sie przy satelu i centrali Integra 64, twierdzi ze jest to bardzo dobra centrala i duzymi mozliwosciami na przyszlosc. Bryla domu ma ok 12mx12m, dom parterowy z nieuzytkowym poddaszem, garaz w bryle. Druga oferta z innej firmy jest na system oparty na centrali DSC5020 System alarmowy kanadyjskiej firmy DSC – Lp. Wykaz urządzeń: Ilość Cena jednostkowa Wartość 1. Centrala DSC PC 5020 z akumulatorem i obudową 855 zł 2. Moduł rozszerzenia centrali 135 zł 3. Klawiatura LCD ikonowa 1 315 zł 4. Czujnik PIR ENCORE 8 120 zł 960 zł 5. Czujnik dualny FORCE 1 180 zł 180 zł Razem: 2.130 zł Opcje dodatkowe: - sygnalizator zewn. 1 szt. 140 zł - radiolinia + 1 pilot 1 kpl. 120 zł - następny pilot 1 szt. 50 zł - dodatkowa klawiatura LCD ikonowa 1 szt. 315 zł (garaż/poddasze) - lub dodatkowa klawiatura LCD z wyświetl. 1 szt. 495 zł W/w ceny zawierają koszt montażu, transportu, okablowania, materiałów pomocniczych, przeszkolenia z zakresu obsługi. Ceny NETTO Która oferte powinienem wybrac? a moze cos innego ? inna centrala? inne czujki? Pomozcie PiLNIE w wyborze Z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 13.02.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Otrzymalem wycene na system alarmowy, jesli _ZBYCH_ lub ktos z tej branzy moglby zerknac na cene i zestawienie elementow, czy sa ok czy lepiej cos zmienic ... Płyta główna - Integra 64 - 489zł Manipulator LCD - 339zł Komunikator głosowy VMG-16 - 180zł Akumularot 17ah - 131zł Czujnik ruchu Bosh BLP 1 - 61zł x7 Czujnik ruchu Bosh BLQ 1 - 95zł x1 Czujnik pir + mv CROW SRX-2000A - 147,20zł Czujnik wibracyjny z magnesem - 130zł Obudowa centrali Pulsar AWO 250 - 89zł Sygnalizator zewn SP 4003 - 116zł Sygnalizator wewn SPW-220 - 55zł Przewody i materiały pomocnicze - 560zł Prace instalacyjne - 800 zł Opcjonalnie GSM 4 S PS - 790zł Początkowo beda zalozone tylko czujki ruchu 8 szt. + jeden czujnik wibraxyjny na drzwi tymczasowe (budowlane) + okablowanie do kazdego okna, drzwi zewn oraz bramy garazowej by w pozniejszym czasie byla mozliwosc podlaczenia pozostalych czujnikow wibracyjnych. Troche zaskoczyla mnie cena materialow pomocniczych i przewodow, mysle ze powinno sie zamknac w 400 zł. Co do cen montazu oraz calego systemu to chyba dobre? Instalator upiera sie przy satelu i centrali Integra 64, twierdzi ze jest to bardzo dobra centrala i duzymi mozliwosciami na przyszlosc. Bryla domu ma ok 12mx12m, dom parterowy z nieuzytkowym poddaszem, garaz w bryle. Druga oferta z innej firmy jest na system oparty na centrali DSC5020 System alarmowy kanadyjskiej firmy DSC – Lp. Wykaz urządzeń: Ilość Cena jednostkowa Wartość 1. Centrala DSC PC 5020 z akumulatorem i obudową 855 zł 2. Moduł rozszerzenia centrali 135 zł 3. Klawiatura LCD ikonowa 1 315 zł 4. Czujnik PIR ENCORE 8 120 zł 960 zł 5. Czujnik dualny FORCE 1 180 zł 180 zł Razem: 2.130 zł Opcje dodatkowe: - sygnalizator zewn. 1 szt. 140 zł - radiolinia + 1 pilot 1 kpl. 120 zł - następny pilot 1 szt. 50 zł - dodatkowa klawiatura LCD ikonowa 1 szt. 315 zł (garaż/poddasze) - lub dodatkowa klawiatura LCD z wyświetl. 1 szt. 495 zł W/w ceny zawierają koszt montażu, transportu, okablowania, materiałów pomocniczych, przeszkolenia z zakresu obsługi. Ceny NETTO Która oferte powinienem wybrac? a moze cos innego ? inna centrala? inne czujki? Pomozcie PiLNIE w wyborze Z gory dziekuje. Wg mnie ofertę pierwszą . Ceny są w normie i widać że instalator myśli przyszłościowo. Pytanie tylko co jest w stanie zaproponować by wykorzystać możliwości centrali . Nic na ten temat nie wspominasz . W ofercie drugiej z niewiadomych przyczyn chcą ukryć koszty montażu Dlaczego ? Wstydzą się czegoś ? . Czy w wersji podstawowej nie przewidują żadnego sygnalizatora ? Decyzja nalezy do Ciebie ale na Twoim miejscu porównałbym opcje jakimi dysponować będą oba systemy w stanie finalnym oraz warunki gwarancyjne . Wówczas odpowiedź nasunie się sama . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 13.02.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 moim zdaniem chca sciagnac klienta nie podajac ceny montazu to tak jak by byl on gratis i to jest firma ochraniarska wiec moze syreny nie montuja w stadardzie tylko daja ich usluge monitoringu ? a co do opcji finalnej sam nie wiem co bym chcial miec, chyba poprostu dobrze dzialajacy alarm, reszta to zbedne dodatki? np sterowanie swiatlem w pokojach czy roletami, chociaz zamknac wszystkie rolety poprzez jakis kod w centrali nie bylo by zle Ktos kto zna te 2 centrale moze pomoze ? i jak czujki, w jednym zestawieniu innei w drugim inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 13.02.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 moim zdaniem chca sciagnac klienta nie podajac ceny montazu to tak jak by byl on gratis i to jest firma ochraniarska wiec moze syreny nie montuja w stadardzie tylko daja ich usluge monitoringu ? a co do opcji finalnej sam nie wiem co bym chcial miec, chyba poprostu dobrze dzialajacy alarm, reszta to zbedne dodatki? np sterowanie swiatlem w pokojach czy roletami, chociaz zamknac wszystkie rolety poprzez jakis kod w centrali nie bylo by zle Ktos kto zna te 2 centrale moze pomoze ? i jak czujki, w jednym zestawieniu innei w drugim inne A czy nazwa tej firmy zaczyna się na S a kończy na d A z tym gratisem to chyba przesadzasz . Jeżeli liczą Ci za czujnik 120 zł to znaczy że za jego montaz liczą około 70 zł , czy to GRATIS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 13.02.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 _ZBYCH_ i todaks dzięki za odpowiedzi, już precyzuję: -manipulator CA-64 KLCD-L kupiony wraz z centralą w połowie zeszłego roku, - wersję oprogramowania podam jak sprawdzę, chyba wyświetla się ona po restarcie centrali? - sam jestem instalatorem i administratorem systemu, zaprogramowałem centralę, także mam dostęp do jej wszystkich ustawień, skrót klawiszowy [8] już próbowałem Pozdrawiam, Kecajm Ale w opcjach klawiatury zaznaczyłeś linie gongu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 13.02.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 hehe strzal w 10 jesli nawet 70zl to koszt montazu to nie tak zle, slyszalem ze bierze sie 100zl od czujki i w tym juz jest cala reszta (montaz i uruchomienie alarmu) a czy dobrze doradza instalator nr1 zeby zalozyc czujniki wibracyjne na kazde drzwi i okna ? bedzie to lepiej chronic niz czujki zbicia szyb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 13.02.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Właśnie wczoraj wróciłem z terenu gdzie pewien właściciel sklepu zaczepił mnie przy samochodzie pytając czy nie spojrzał bym w jego system który wzbudzał sie bez przyczyny od dwóch tygodni . System dwa lata temu zamontowała agencja "S.... " Obiecywała wówczas że w tej miejscowości będzie grupa interwencyjna i stanęło na tym że zamontowane przez nich systemy powiadamiały o włamaniu centrum oddalone o 120km. Centrum dzwoniło do właściciela z informacją że ma włamanie . Ta usługa była obciążona abonamentem zawartym w umowie podpisanej przy montażu systemu na okres 2 lat. gdy właściciel zwrócił się do nich o naprawę systemu to przekazali mu że mogą to zrobić odpłatnie : dojazd 240 x 0.78 zł roboczogodzina 50,00 liczona od momentu wyjazdu montera do momentu powrotu . Łatwo wyliczyć że na dzień dobry trzeba by zapłacić 487,00 +VAT. No ale jak motowali to miało być tak miło i tanio ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 13.02.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 hehe strzal w 10 jesli nawet 70zl to koszt montazu to nie tak zle, slyszalem ze bierze sie 100zl od czujki i w tym juz jest cala reszta (montaz i uruchomienie alarmu) a czy dobrze doradza instalator nr1 zeby zalozyc czujniki wibracyjne na kazde drzwi i okna ? bedzie to lepiej chronic niz czujki zbicia szyb? Jeśli strzał dobry to patrz wyżej . Moim zdaniem czujniki zbicia szyb w mieszkaniu to nie jest zbyt dobre rozwiązanie . W mieszkaniach często dokonujemy zmian w wystroju ( przestawianie mebli , zasłony ) Takie zmiany nie są bez wpływu na skuteczność czujników akustycznych . Dobre czujniki udarowe są rozwiązaniem skuteczniejszym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 14.02.2007 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 ok, dziekuje za opinie na temat firmy S.... w takim razie nie bede ryzykowal i wykresle ją z listy. Co do pierszego montera mysle ze cena montazu jest dobra wiec nie bede juz szukal dalej bo nie o grosze chodzi ale o jakosc, a ten wydaje sie konkretny i bez problemu podaje kontakt do swoich klientow by sprawdzic czy sa zadowoleni z jego uslug. Wiem ze na dzien dzisiejszy duzo firm sie pootwieralo "specjalizujacych" sie w systemach alarmowych, dzisiaj jest jutro jej nie ma ;| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 14.02.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 todaks: Ale w opcjach klawiatury zaznaczyłeś linie gongu ? Tak, oczywiście. I po otwarciu np. drzwi, na manipulatorze jest to sygnalizowane. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 14.02.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 todaks: Ale w opcjach klawiatury zaznaczyłeś linie gongu ? Tak, oczywiście. I po otwarciu np. drzwi, na manipulatorze jest to sygnalizowane. Pozdrawiam, Skoro masz sygnalizację to w czym jest problem , na początku twierdziłeś że tej sygnalizacji nie masz . Witam! Mam problem z uaktywnieniem gongu w manipulatorze centrali CA64. Już próbowałem zmieniać chyba wszystkie ustawienia. może mi ktoś punkt po punkcie powiedzieć co ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 14.02.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Niezrozumieliśmy się. Sygnalizację tekstową mam. A gongu nie. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 14.02.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 dzwonil do mnie Pan z firmy S..... zaproponowal mi okablowanie w cenie 20% calego systemu wiec jesli caly system tj 3 klawiatury, czujki ruchu, czujki kontraktonowe, czujki wibracyjne itp wyniesie 3565zł netto to za cale okablowanie zaplace 700 zl netto (okablowanie + ich montaz), powiem szczerze ze kuszaca propozycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.02.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Witam. Jestem posiadaczem centrali Satela Integra 64 i mam pewien problem z podłączeniem sygnalizatora SD3001. W instrukcji pokazane jest podłączenie sygnalizatora do centrali CA10. A jak podłaczyć ją do centrali Integra 64. To było pierwsze pytanie, a drugie brzmi tak: czy klawiature strefową podłacza sie na te same zaciski co klawiaturę KLCD? Proszę o pomoc. sygnalizator podłaczasz indentycznie w centrali ca10 i integra jak i innych centralach satela. klawaiature strefowa podłaczasz pod magistrale expanderow. Z sygnalizatorem SD3001 jest tak, że pobiera on ok.1,5A podczas alarmu. Druga sprawa to, że do uruchomienia sygnalizatora trzeba podać na wejścia STO, STA albo AUX+ albo AUX- w zależności od konfiguracji. Można próbować sterować sygnalizatorem z wyjścia BELL lub wykorzystać wyjścia centrali. Jednakże w każdym z przypadków prąd potrzebny do obsłużenia palnika i syreny będzie pobierany z centrali tj. zasilacza i jej AKU. Przy podłączeniu do centrali innych odbiorników np. czujki PIR, klawiatury, moduły rozszerzenia wejść itp juz na wstepie powodujemy jej pewne obciążenie. W tej sytuacji wywołanie alarmu może choć nie musi spowodować pobór prądu większego niż dopuszczalny w takiej sytuacji. Pisze to bo sam posiadam taki sygnalizator i centralę PC5020 DSC. Aby wyeliminować tą niedogodność steruję sygnalizatorem poprzez przekaźnik, uruchamiany z wyścia centrali zdefiniowanego tak że jest aktywne razem z alarmem. Przekaźnik już steruje wejściami STA i STO. Takie rozwiązanie załatwia mi problem przeciążenia zasilacza cenrali. Dodam, jeszcze, że sygnalizator podobnie jak i inne odbiorniki są zasilane z osobnego zasilacza. Przekaźnik okazał się niezbędny, gdyż zasilenie sygnalizatora z innego źródla a sterowanie nim z centrali nie wywołuje reakcji sygnalizatora. Po prostu nie płynie prąd z innego źródla do wyścia centrali (nie zamkniety obwód). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 14.02.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Mam 3 konkretne oferty na alarm i nei wiem na co się zdecydować. Alarm będzie oparty ca pasywnych czujkach - w sumie 9 czujek. Firma A proponuje centralę Matrix 832 - czytałem złe opinię o tej centrali Firma B centralkę DSC PC 5020 Firma C centralkę Satela CA 10 Nie mam zacięcia do programowania i pewnie i tak będe korzystał z małej części oferowanych możliwości. O Satelu czytałem wiele dobrego. Sam nie wiem co wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 14.02.2007 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Mam 3 konkretne oferty na alarm i nei wiem na co się zdecydować. Alarm będzie oparty ca pasywnych czujkach - w sumie 9 czujek. Firma A proponuje centralę Matrix 832 - czytałem złe opinię o tej centrali Firma B centralkę DSC PC 5020 Firma C centralkę Satela CA 10 Nie mam zacięcia do programowania i pewnie i tak będe korzystał z małej części oferowanych możliwości. O Satelu czytałem wiele dobrego. Sam nie wiem co wybrać Bierz satela..nawet sie nie zastanawiaj!! Praktycznie brak awarii i przyjazny dla uzytkownika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 14.02.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Niezrozumieliśmy się. Sygnalizację tekstową mam. A gongu nie. Pozdrawiam, Sygnalizator w manipulatorze jest sprawny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 14.02.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 dzwonil do mnie Pan z firmy S..... zaproponowal mi okablowanie w cenie 20% calego systemu wiec jesli caly system tj 3 klawiatury, czujki ruchu, czujki kontraktonowe, czujki wibracyjne itp wyniesie 3565zł netto to za cale okablowanie zaplace 700 zl netto (okablowanie + ich montaz), powiem szczerze ze kuszaca propozycja Danielek Ty rób co chcesz przecież nikt Ci nie powie "A nie mówiłem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 14.02.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Pisze to bo sam posiadam taki sygnalizator i centralę PC5020 DSC. Aby wyeliminować tą niedogodność steruję sygnalizatorem poprzez przekaźnik, uruchamiany z wyścia centrali zdefiniowanego tak że jest aktywne razem z alarmem. Przekaźnik już steruje wejściami STA i STO. Takie rozwiązanie załatwia mi problem przeciążenia zasilacza cenrali. Dodam, jeszcze, że sygnalizator podobnie jak i inne odbiorniki są zasilane z osobnego zasilacza. Przekaźnik okazał się niezbędny, gdyż zasilenie sygnalizatora z innego źródla a sterowanie nim z centrali nie wywołuje reakcji sygnalizatora. Po prostu nie płynie prąd z innego źródla do wyścia centrali (nie zamkniety obwód). Czy nie lepiej połączyć masy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 14.02.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Samo połączenie masy nic nie dało. Mam masy oczywiście połączone.Ale to nie jest problem. Niewielki przekaźnik uruchamiany tylko na czas alarmu. Działa bez pudła. Sterowanie w układzie podania + na STA i STO do których jes wpiety rezystor (dołączony standardowo do sygnalizatora) czyli wejścia strujące sa na potencjale zerowym w układzie normalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts