Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

_ZBYCH_ i todaks dzięki za odpowiedzi, już precyzuję:

-manipulator CA-64 KLCD-L kupiony wraz z centralą w połowie zeszłego roku,

- wersję oprogramowania podam jak sprawdzę, chyba wyświetla się ona po restarcie centrali?

- sam jestem instalatorem i administratorem systemu, zaprogramowałem centralę, także mam dostęp do jej wszystkich ustawień, skrót klawiszowy [8] już próbowałem

Pozdrawiam, Kecajm

Przerabiałem już ten problem. Prawdopodobnie masz w centrali oprogramowanie 1.04 i nowego typu manipulator (po unifikacji manipulatorów do CA64 i Integry), czyli taki z szarą szybką na wyświetlaczu i ikonkami przy kontrolkach (a nie czarną z napisami tekstowymi).

Musisz zaktualizować oprogramowanie centrali do wersji 1.05 i gong zacznie działać :)

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Jestem posiadaczem centrali Satela Integra 64 i mam pewien problem z podłączeniem sygnalizatora SD3001. W instrukcji pokazane jest podłączenie sygnalizatora do centrali CA10. A jak podłaczyć ją do centrali Integra 64.

To było pierwsze pytanie, a drugie brzmi tak: czy klawiature strefową podłacza sie na te same zaciski co klawiaturę KLCD?

Proszę o pomoc.

sygnalizator podłaczasz indentycznie w centrali ca10 i integra jak i innych centralach satela.

klawaiature strefowa podłaczasz pod magistrale expanderow.

Z sygnalizatorem SD3001 jest tak, że pobiera on ok.1,5A podczas alarmu. Druga sprawa to, że do uruchomienia sygnalizatora trzeba podać na wejścia STO, STA albo AUX+ albo AUX- w zależności od konfiguracji.

Można próbować sterować sygnalizatorem z wyjścia BELL lub wykorzystać wyjścia centrali. Jednakże w każdym z przypadków prąd potrzebny do obsłużenia palnika i syreny będzie pobierany z centrali tj. zasilacza i jej AKU. Przy podłączeniu do centrali innych odbiorników np. czujki PIR, klawiatury, moduły rozszerzenia wejść itp juz na wstepie powodujemy jej pewne obciążenie.

W tej sytuacji wywołanie alarmu może choć nie musi spowodować pobór prądu większego niż dopuszczalny w takiej sytuacji.

Pisze to bo sam posiadam taki sygnalizator i centralę PC5020 DSC. Aby wyeliminować tą niedogodność steruję sygnalizatorem poprzez przekaźnik, uruchamiany z wyścia centrali zdefiniowanego tak że jest aktywne razem z alarmem. Przekaźnik już steruje wejściami STA i STO. Takie rozwiązanie załatwia mi problem przeciążenia zasilacza cenrali. Dodam, jeszcze, że sygnalizator podobnie jak i inne odbiorniki są zasilane z osobnego zasilacza. Przekaźnik okazał się niezbędny, gdyż zasilenie sygnalizatora z innego źródla a sterowanie nim z centrali nie wywołuje reakcji sygnalizatora. Po prostu nie płynie prąd z innego źródla do wyścia centrali (nie zamkniety obwód).

Poruszyłeś bardzo ciekawą kwestję. W DTR centrali jest pokazane jak podłączyć sygnalizator do centrali, ale nie ma tam nic o obciążalności prądowej takiego podłączenia. Muszę to przemyśleć :-?

Poruszyłeś bardzo ciekawą kwestję. W DTR centrali jest pokazane jak podłączyć sygnalizator do centrali, ale nie ma tam nic o obciążalności prądowej takiego podłączenia. Muszę to przemyśleć :-?

Jak to nie ma tam nic o obciążalności prądowej takiego podłączenia :roll:

Przecież jest napisane, jaki pobór prądu ma tor akustyczny (1,2A) i optyczny (0,2A).

Bilans prądów się kłania, a nie przemyślenia :wink: :lol:

Nie wiem jaką masz centralę tu doradzi Zbych na pewno dobrze, ale moja PC5020 firmy DSC pozwala na obciążenie wyścia AUX prądem 550mA i wyjścia BELL 700mA (chilowo do 3A) przy sprawnym aku, ale co to znaczy chilowo. Sygnalizator pracuje w stanie aktywnym 1min (tak mam) czy to jest dalej chwilowo trudno powiedzieć.

Trzeba zakłądać skrajnie złe warunki zasilania np. alarm zostaje ukatywniony po 2 godzinnym braku prądu lub w czasie kiedy prądu nie ma. czy wtedy centrala wydoli?

Jak sygnalizator jest zasilany z dodatkowego niezależnego źródła z własnym aku 17Ah to robi się bezpieczniej.

Generalnie tak mam że mój zasilacz centrali jest obciążony tylko trzema klawiaturami, i pięcioma modułami rozszerzającymi wejścia, reszta czyli czujki i sygnalizator plus inne drobne duperelki usprawniające sterowanie np. pompą głębinową.

Do Pana Zbyszka!

Panie Zbyszku prosze o porade.Dostalam wycene alarmu i chyba cos tu nie tak,zostalo to wszystko wycenione na 9tys.

System alarmowy składający się z:

Wariant I

- mikroprocesorowa centrala alarmowa satel 64 szt.1 x 489,-

- manipulator LCD ( ciekłokrystaliczny wyświetlacz ) szt.3 x 369,-

- obudowa centrali szt.1 x 82,-

- akumulator 18Ah szt.1 x 128,-

- kontaktrony szt.25 x 21,-

- kontaktron metalowy szt.1 x 59,-

- czujnik zbicia szyby szt.5 x 71,-

- czujnik wibracyjny (inercyjny) szt.17 x 91,-

- czujnik gazu szt. 1 x 179,-

- czujnik dymu szt. 2 x 145,-

- czujniki DUALNY szt.2 x 248,-

- sygnalizator akustyczno- optyczny szt.1 x 116,-

- syntezer szt.1 x 102,-

- przewody i akcesoria kpl.1 x 450,-

- okablowanie

- montaż kpl. 1 x 1500,-

- programowanie

Cena brutto: 9.050,- zł.

Cena zabojcza,poza tym pan instalator powiedzial ze potrzebne beda 4 ekspandery ktore kosztuja po 900zl czy to mozliwe zeby jeden ekspander kosztowal wiecej od centrali?Probowalam znalezc cene na allegro ale znalazlam tylko jeden ekspander po 140 zl ale nie wiem jaki powinien byc do centrali satela 64.

Poza tym pan sie upiera zeby nie montowac kontaktronow w ramie okiennej tylko takie przyklejane bo jak twierdzi moze sie dowiercic do szyby.Przeciez na zdrowy rozum to te szyby nie sa az tak gleboko obsadzone.

Poza tym chce je montowac z boku a nie od dolu bo jak twierdzi w oknie balkonowym to nie da rady nawiercic od dolu bo nie wejdzie wiertarka.

Juz sie z mezem zastanawiamy czy nie polozyc samego okablowania +kontaktrony a z reszta pobawic sie samemu.Czy jak jestesmy laikami w systemach alarmowych to z samej instrukcji dowiemy sie jak zamontowac czujki inercyjne dualne czy zbicia szyby?

Nie sadzilam ze znalezienie fachowca bedzie az tak skomplikowane.

Jak zwykle dziekuje i pozdrawiam.Daria

Nie tą ceną to znacznie przesadził. Rozzerzenia mogą kosztować około 200-250 zł netto z montażem, podobne ceny stosuję ale to są ceny z montażem a nie dodakowo montaż i okablowanie systemu idzie gratis przy obecnej konkurencji, dla mnie szok cenowy, tak bym chciał, a są konaktrony które montuje się na ramie, tylko trzeba się dowiedzieć u producenta okien czy nawiert w oknie nie spowoduje utraty gwarancji

Proponuję centralę Integra 64 zamiast CA 64. Rozwój centrali CA 64 został zaprzestany a centrala Integra jest wciąż rozwijana. W centrali Integra jest już na chwilę obecną wiele ulepszeń w porównaniu z CA64.

Nie wiem skąd cena kontaktronów, bo jeden kosztuje ok 10 zł a nie 25.

Ekspandery rozszerzające ilość wejść centrali kosztują:

moduł 8 wejść bez zasilacza ( CA64 E )118 zł netto

moduł 8 wejść z zasilaczem ( CA64 EPS )184 zł netto

Moduł wejść z zasilaczem potrzebuje osobnej obudowy i zasilacza (transformatora), więc dochodzi ten koszt (ok 80 zł). Podłącza się również wówczas dodatkowy akumulator. Wydłuża to również czas podtrzymania podczas zaniku zasilania.

A i nie wiem, co to za czujnik dualny za 250 zł. Hmm i wogóle coś mało PIRów.

Do kontaktronów wystarczy moduł bez zasilacza. Resztę by należało policzyć pod względem poboru prądu.

No a ja spytam ZBYCHA na co zwrócic uwagę przy instalowaniu przez firmę SOLID systemu alarmowego, pytam bo czesto ZBYCHU traci cierpliwość w swoich postach na ich pseudo fachowość a niedaleko naszego osiedla stoi ich patrol. 5 sąsiadów sie zdecydowało - to co - sam nie zostane bez alarmu

Bo tak:

Zaproponowali wiadomo jaką centrale ale oczywiscie odmówiłem i zdecydowałem sie na Satela CA10, 3 czujki dualne Visonic i 2 zwykłe Visonic, klawiatke LCD z tym bajernym wyswietlaczem i oczywiscie obudowa, akumulator ale bez prowadzenia kabelków bo już mam poprowadzone. Sygnalizator zewnetrzny też mam.

Solid zarzyczył sobie za to na gotowo z ich modułem radiowym i programowaniem 1500 zł. Oczywiscie jakies tam kody sa w posiadaniu SOLIDU jako administratora, nie wiem czy to legalne. Powiedzieli ze jak bede sie chciałz nimi rozwiesc to oddadzą. Umowa bezterminowa zawsze mozna rozwiązać

Pozdrawaim

Jak możesz to weź firmę zewnętrzną do systemu alarmowego a od Solida weź tylko nadajnik i to powiedz instalatorowi że nie życzysz sobie wypuszczenia sygnału uzbrojenia systemu bo oni wtedy wiedzą kiedy system jest uzbrojony a kiedy nie. Koszt takiego systemu około 800 zł netto a nadajnik solid przy zakupie 400 zł netto lub można się z nimi potargować i wziąśc w użyczenie (szkoda płacić bo i tak z tym później nic nie zrobisz) a abonament tu w wawie można wytargować już od 50 zł netto.

Co do kodów to nie wiem na jakiej zasadzie u nich to działa nie znam satela, ja również posiadam kod instalatora ale mogę go użyć tylko przy wiedzy użytkownika po rozbrojeniu systemu i tylko do zmiany ustawień systemowych, nie mogę rozbroić ani uzbroić systemu.

Niech ktoś zanjący się na satelu wypowie się w sprawie kodów. Ja pracuję na Crow i Electonics Line

W Juventusie nadajnik kosztuje 250 zł netto a przy umowie na dwa lata nic.

Zgadzam się, że lepiej brać inną firmę do instalacji a inną do ochrony. Dla jeszcze bardziej ostrożnych, kto inny może monitorować a kto inny przyjeżdżać. W Warszawie monitorowaniem zajmują się głównie dwie firmy CMA i SMA i one mogą powiadamiać agencję, którą sobie wybierzecie.

Co do kodów administratora w satelu to posiada on najwyższe uprawienia a więc może wszystko. Istnieje tylko ograniczenie dla serwisu ( w ca 64 i Integra) admin musi zezwolić na pracę serwisu.

Kodów administratora nie udostępniałbym solidowi, z tego, co wiem mają oni jakieś ustalone kody.

Do Pana Zbyszka!

Panie Zbyszku prosze o porade.Dostalam wycene alarmu i chyba cos tu nie tak,zostalo to wszystko wycenione na 9tys.

Wariant I

- syntezer szt.1 x 102,-

- okablowanie

- montaż kpl. 1 x 1500,-

- programowanie

Cena zabojcza,poza tym pan instalator powiedzial ze potrzebne beda 4 ekspandery ktore kosztuja po 900zl czy to mozliwe zeby jeden ekspander kosztowal wiecej od centrali?Probowalam znalezc cene na allegro ale znalazlam tylko jeden ekspander po 140 zl ale nie wiem jaki powinien byc do centrali satela 64.

Poza tym pan sie upiera zeby nie montowac kontaktronow w ramie okiennej tylko takie przyklejane bo jak twierdzi moze sie dowiercic do szyby.Przeciez na zdrowy rozum to te szyby nie sa az tak gleboko obsadzone.

Poza tym chce je montowac z boku a nie od dolu bo jak twierdzi w oknie balkonowym to nie da rady nawiercic od dolu bo nie wejdzie wiertarka.

Juz sie z mezem zastanawiamy czy nie polozyc samego okablowania +kontaktrony a z reszta pobawic sie samemu.Czy jak jestesmy laikami w systemach alarmowych to z samej instrukcji dowiemy sie jak zamontowac czujki inercyjne dualne czy zbicia szyby?

1. Satel "INTEGRA" 64 - 1 szt - 480,00

2. Manipulator lcd - 3 szt - 993,00

3. Obudowa centrali - 1 szt - 84,00

4. Akumulator 12v/18Ah - 70,00

5. Kontaktrony wpuszczane - 25 szt - 250,00

6. Kontaktron najazdowy alu - 1 szt - 50,00

7. Stłuczenie "Satel" Indigo - 5 szt - 380,00

8. Czujnik wibracyjny "Impaq"+ - 17 szt - 1700,00

9. Czujnik gazu "Satel" DG1 - 1 szt - 160,00

10. Czujnik dymu adr20r - 2 szt - 250,00

11. Czujnik dualny "Stel" Cobalt - 2 szt - 214,00

12. Sygnalizator zewnętrzny 5010 - 68,00

13. Syntezer sm-2 - 97,60

14. Przewody przy tej konfiguracji to ok 1 km - 600,00

RAZEM SPRZĘT 5396,6 ZŁOTYCH BRUTTO

Robocizna 1500,00

Dodatkowo 3 expandery - razem 380,00 brutto

Pozdrawiam aktualne ceny. Przepraszam że się wciąłem w pytanie do zbycha.

GŁUPOTA I HEREZJA

MOŻNA Z GÓRY ALBO WYCIĄGNĄĆ SKRZYDŁO

DOWIECIE SIĘ ALE MOŻE WAS TO KOSZTOWAĆ SPORO CZASU I MOŻE ZDARZYC SIĘ ŻE WIĘCEJ PIENIĘDZY. POZATYM GWARANCJA I BEZPIECZEŃSTWO

fACHOWCA ZAWSZE JEST PROBLEM ZNALEŻĆ. BADZIEWIAŻA NIE.

Pozdrawiam

A co myślisz _ZBYCH_ o rozwiązaniu krzysztofh

Rozwiązanie poprawne przy tej klasie systemu, ale o tyle niekorzystne, że tracimy kontrolę połączenia sterowania sygnalizatorem (przy braku obciążenia lub zwarciu, centrala nie widzi tego).

Dziwi mnie, dlaczego przy połączeniu mas zasilaczy nie działa wyzwalanie sygnalizatora :roll:

Odnośnie dodatkowego zasilacza (a nawet kilku dodatkowych zasilaczy), to jest to niezbędne przy większości rozbudowanych systemów alarmowych.

Należy brać pod uwagę dwie rzeczy:

1. Wydajność prądowa zasilacza

2. Czas pracy systemu przy zasilaniu awaryjnym

Zasilanie systemu jest niemalże zawsze po macoszemu traktowane przez instalatorów, a to poważny błąd, bo to bardzo ważny element instalacji alarmowej!!!

Ja w swoich systemach stosuję wyłącznie systemowe moduły zasilaczy (czyli zasilacze łączone przez magistralę systemową z centralą alarmową i w pełni kontrolowane przez nią).

Mam wówczas pełen monitoring stanu zasilania systemu.

Czasem nie warto jest "zaoszczędzić" paru złotych i kupować zwykły zasilacz.

Do Pana Zbyszka!

Witam! Na wstępie ustalmy jedno, tu nie ma Pana Zbyszka. Tu jest ZBYCH :wink: :lol:

Wariant I

- syntezer szt.1 x 102,-

- okablowanie

- montaż kpl. 1 x 1500,-

- programowanie

Cena zabojcza...

Jak dla mnie cena nie odbiega od normy, ale... cena godna dobrego instalatora, a nie takiego, co wymyśla dalej opisane bzdury!!!

Ponad to w kosztorysie brakuje danych na temat typu i producenta urządzeń. Domagaj się tego, bo jak zaakceptujesz taką ofertę, to dajesz wolną rękę instalatorowi w doborze sprzętu, a to się zakończy prawdopodobnie zakupem najtańszych urządzeń!

W proponowanym systemie brakuje mi kilku czujek ruchu. Chronią one dodatkowo dom podczas dłuższej nieobecności oraz pełnią bardzo ważną funkcję – odwracają uwagę potencjalnego intruza od właściwego systemu alarmowego. Jeśli masz w domu zwierzęta, to czujki można wydzielić do osobnej strefy i uzbrajać ososbno - tylko w razie potrzeby.

Jak na moje oko, to brakuje dodatkowego modułu zasilacza i dodatkowego akumulatora. Tak rozbudowany system musi mieć również odpowiednio rozbudowane zasilanie. Czyżby instalator zapomniał o tym? :roll:

I jeszcze jedna uwaga - akumulator. Proponowany akumulator 18Ah w cenie 128 zł, to jeden z najgorszych akumulatorów na rynku (ale tani...). Przypominam, że zasilanie systemu alarmowego jest równie ważnym elementem, co czujki!!! Warto wydać więcej pieniędzy na dobrej marki akumulator.

...poza tym pan instalator powiedzial ze potrzebne beda 4 ekspandery ktore kosztuja po 900zl czy to mozliwe zeby jeden ekspander kosztowal wiecej od centrali?Probowalam znalezc cene na allegro ale znalazlam tylko jeden ekspander po 140 zl ale nie wiem jaki powinien byc do centrali satela 64.

Nie no, to chyba jakaś pomyłka. Dowiedz się dokładnie jakie moduły ma instalator na mysli.

Do Satela standardowy moduł rozszerzenia systemu o osiem wejść (CA64E) kosztuje 118 zł netto

Do takich modułów potrzebna jest osobna obudowa, bo zamontowanie ich w jednej obudowie z centralą stworzy bałagan nie do opisania i późniejsze problemy z serwisem systemu!

Nawet gdyby miał to być moduł podcentrali (CA64PP - zasilacz systemowy + osiem wejść + osiem wyjść), to wraz z potrzebną obudową i dobrej klasy akumulatorem będzie kosztował około 500 zł netto (jeden taki moduł potrzebujesz w swoim systemie!).

:lol: Absolutnie się nie zgadzaj na montaż czujników przyklejanych na zewnątrz okna!

:o :-? :roll: :wink: :) :D :lol:

No to może jak wiertarka mu nie wejdzie pod drzwi, to może trzeba te drzwi zdjąć :lol:

Juz sie z mezem zastanawiamy czy nie polozyc samego okablowania +kontaktrony a z reszta pobawic sie samemu. Czy jak jestesmy laikami w systemach alarmowych to z samej instrukcji dowiemy sie jak zamontowac czujki inercyjne dualne czy zbicia szyby?

Zdecydowanie nie! Instrukcja montażu jest dla instalatora i nie jest instrukcją zawierającą wskazówki montażowe dla laika. Instrukcja nie zastąpi również praktyki. Więcej niż z instrukcji dowiesz się z tego i innych forów :wink:

No niestety, nie ma lekko :lol:

... tylko trzeba się dowiedzieć u producenta okien czy nawiert w oknie nie spowoduje utraty gwarancji

Nie ma co się dowiadywać. Producent okna nie ma prawa zabronić montażu elementów bezpieczeństwa!

Ponad to prawidłowe wywiercenie w ramie otworu fi 10 nie ma żadnego wpływu na elementy okna podlegające gwarancji, bo co na zdrowy rozum może się stać z oknem, co możemy reklamować? Może się wypaczyć lub pęknąć, albo mogą się rozregulować okucia. Wszystkie te rzeczy nie mają związku z wywierconym otworem pod czujnik.

Powtarzanie przez instalatora systemu alarmowego bajki o utracie gwarancji jest dla mnie miganiem się od trudnego i czasochłonnego montażu czujników wpuszczanych.