centurion00 18.02.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 A o tym dyskutowaliśmy juz w Listopadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 18.02.2007 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 ...Nie wiem skąd cena kontaktronów, bo jeden kosztuje ok 10 zł a nie 25. No nie generalizuj, bo są kontaktrony i po 3 zł i po 55 zł. Nie licytujemy tu najniższej ceny, bo nie o to tu chodzi! A i nie wiem, co to za czujnik dualny za 250 zł. Tam są dwa czujniki dualne w tej cenie Hmm i wogóle coś mało PIRów. To fakt! Do kontaktronów wystarczy moduł bez zasilacza. Resztę by należało policzyć pod względem poboru prądu. Gołym okiem widać, że potrzebny jest dodatkowy zasilacz i akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 18.02.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 No a ja spytam ZBYCHA na co zwrócic uwagę przy instalowaniu przez firmę SOLID systemu alarmowego, pytam bo czesto ZBYCHU traci cierpliwość w swoich postach na ich pseudo fachowość a niedaleko naszego osiedla stoi ich patrol. 5 sąsiadów sie zdecydowało - to co - sam nie zostane bez alarmu Na co zwrócić uwagę Tak, jak napisał jogi8, popytaj znajomych o zaufanego instalatora niezależnego od agencji ochrony. Niech niezależny instalator zamontuje system, a Solid podłączy tylko nadajnik i będzie monitorował system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
centurion00 18.02.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Solid robi masówkę, a instalatorzy w agencjach ochrony to niejednokrotnie zapchaj dziury kompleksowej usługi ochrony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 18.02.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Solid robi masówkę, a instalatorzy w agencjach ochrony to niejednokrotnie zapchaj dziury kompleksowej usługi ochrony. Nie tylko Solid. Każda agencja ochrony! Oni nie są nastawieni na zysk z instalacji alarmowych, ale zysk z monitoringu, więc nie przywiązują wagi do sposobu zabezpieczenia obiektu i jakości urządzeń. Solid dodatkowo "przywiązuje" do siebie klientów montujac systemy, które sami sprowadzają i sami serwisują! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 18.02.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 ... tylko trzeba się dowiedzieć u producenta okien czy nawiert w oknie nie spowoduje utraty gwarancji Nie ma co się dowiadywać. Producent okna nie ma prawa zabronić montażu elementów bezpieczeństwa! Ponad to prawidłowe wywiercenie w ramie otworu fi 10 nie ma żadnego wpływu na elementy okna podlegające gwarancji, bo co na zdrowy rozum może się stać z oknem, co możemy reklamować? Może się wypaczyć lub pęknąć, albo mogą się rozregulować okucia. Wszystkie te rzeczy nie mają związku z wywierconym otworem pod czujnik. Powtarzanie przez instalatora systemu alarmowego bajki o utracie gwarancji jest dla mnie miganiem się od trudnego i czasochłonnego montażu czujników wpuszczanych. Ale przed wywierceniem dziur warto na piśmie otrzymac zapewnienie że gwarancja nie zniknie . o prawach nie ma co dyskutować . Jeżeli w warunkach gwarancji stoi zapis o zakazie to prawo stoi po stronie producenta okien i w razie kłopotów można mu nabimbać . Szkoda zdrowia i nerw na procesy . Obecne czujniki kontaktronowe są na tyle estetyczne że można (przy zastrzezeniu producenta) montować na wierzchu Oczywiście wtedy powinny być polaryzowane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 18.02.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 ... tylko trzeba się dowiedzieć u producenta okien czy nawiert w oknie nie spowoduje utraty gwarancji Nie ma co się dowiadywać. Producent okna nie ma prawa zabronić montażu elementów bezpieczeństwa! Ponad to prawidłowe wywiercenie w ramie otworu fi 10 nie ma żadnego wpływu na elementy okna podlegające gwarancji, bo co na zdrowy rozum może się stać z oknem, co możemy reklamować? Może się wypaczyć lub pęknąć, albo mogą się rozregulować okucia. Wszystkie te rzeczy nie mają związku z wywierconym otworem pod czujnik. Powtarzanie przez instalatora systemu alarmowego bajki o utracie gwarancji jest dla mnie miganiem się od trudnego i czasochłonnego montażu czujników wpuszczanych. Ale przed wywierceniem dziur warto na piśmie otrzymac zapewnienie że gwarancja nie zniknie . o prawach nie ma co dyskutować . Jeżeli w warunkach gwarancji stoi zapis o zakazie to prawo stoi po stronie producenta okien i w razie kłopotów można mu nabimbać . Szkoda zdrowia i nerw na procesy . Obecne czujniki kontaktronowe są na tyle estetyczne że można (przy zastrzezeniu producenta) montować na wierzchu Oczywiście wtedy powinny być polaryzowane . Ja przez kilkanaście lat pracy w tym zawodzie zawsze montałem czujniki wpuszczane i nigdy nie było z tego powodu żadnych problemów z gwarancją na okna. Piszesz, że producentowi można nabimbać. Owszem, jak trafi się łajza, to niezależnie od warunków gwarancji można mu nabimbać... Odnośnie estetyki i trwałości wierzchnich czujników (szczególnie spolaryzowanych) polemizowałbym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 18.02.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Jak możesz to weź firmę zewnętrzną do systemu alarmowego a od Solida weź tylko nadajnik i to powiedz instalatorowi że nie życzysz sobie wypuszczenia sygnału uzbrojenia systemu bo oni wtedy wiedzą kiedy system jest uzbrojony a kiedy nie. Tak i koniecznie mają wyprowadzić trzy sygnały o stanie zasilania systemu: - brak zasilania sieciowego centrali (może być współnie z brakiem zasilania sieciowego nadajnika monitoringu) - słaby akumulator - brak zasilania AUX - czyli system padł po długim braku zasilania sieciowego i rozładowaniu akumulatora Z reguły podłączają skurkowańce tylko ten ostatni (i to nie zawsze!) i generalnie nie ma czasu na podjęcie żadnej reakcji. Po prostu nagle dowiadujemy się, że system alarmowy już nie działa ...abonament tu w wawie można wytargować już od 50 zł netto. Taaa, jaka kasa, taka usługa... Koszt takiego systemu około 800 zł netto. No chyba trochę przesadziłeś Co do kodów to nie wiem na jakiej zasadzie u nich to działa nie znam satela, ja również posiadam kod instalatora ale mogę go użyć tylko przy wiedzy użytkownika po rozbrojeniu systemu i tylko do zmiany ustawień systemowych, nie mogę rozbroić ani uzbroić systemu. Niech ktoś zanjący się na satelu wypowie się w sprawie kodów. Ja pracuję na Crow i Electonics Line W Satelu kod instalatora może wszystko , ale aby działał kod instalatora, administrator systemu (czyli właściciel domu) musi włączyć taką opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi8 18.02.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Sorki ale wróciłem to tego wcześniejszego postu i dopiero teraz zauważyłem że idą tam trzy dualne a ja podałem cenę za system z 4 zwykłymi Pirami to trzeba dorzucić jakieś 400 zł Ostatnio klientowi powiedziąłem za 4 MR 110 centralę PW 4 i LCD z położeniem kabelków i wewnętrznym sygnalizatorem 850 zł netto to stwierdził że Solid zrobi to taniej wymiękłem i stwierdziłem to niech robi.Stosują strasznie ceny damipingowe, widałaem już takie systemy gdzie na dość zabudowanym obszarze belle były ustawione na max czas działania i potrafiły nowiutkie systemy wyć całe noce.Co do instalatroów w tych firmach to mój handlowiec ostatnie powiedział że do kalpowania wysyłają nawet handlowców którzy nie mają o tym pojęcia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi8 18.02.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Zbychu jaki miałem ubaw u siebie w domu (mam monitornig Solida i nadajnik w użyczeniu) w czasie robienia płyt przeszkadzała mi antena więc ją zdjąłem, po założeniu okazało się że nadajnik nie działa ale że był w użyczeniu to zadzwoniłem i kazałem przyjechać ich instalatorowi, był u mnie trzy razy i za trzecim wyminił nadajnik na nowy, chciał mi wcześnniej zamonować anetnę kierunkową ale się nie zgodziłem bo jak to wygląda na użytkowym poddaszu. Przyczyny nie zanalazł do końca a tam się poprosty ułamał w antanie gorązy przewód i wystarczyło założyć nowy bat. Taka jest fachowiść instalatorów. Do końca zgrywałem wariata i nie powiedziałem że się tym zajmuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 18.02.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 1. Satel "INTEGRA" 64 - 1 szt - 480,00 2. Manipulator lcd - 3 szt - 993,00 3. Obudowa centrali - 1 szt - 84,00 4. Akumulator 12v/18Ah - 70,00 5. Kontaktrony wpuszczane - 25 szt - 250,00 6. Kontaktron najazdowy alu - 1 szt - 50,00 7. Stłuczenie "Satel" Indigo - 5 szt - 380,00 8. Czujnik wibracyjny "Impaq"+ - 17 szt - 1700,00 9. Czujnik gazu "Satel" DG1 - 1 szt - 160,00 10. Czujnik dymu adr20r - 2 szt - 250,00 11. Czujnik dualny "Stel" Cobalt - 2 szt - 214,00 12. Sygnalizator zewnętrzny 5010 - 68,00 13. Syntezer sm-2 - 97,60 14. Przewody przy tej konfiguracji to ok 1 km - 600,00 RAZEM SPRZĘT 5396,6 ZŁOTYCH BRUTTO Robocizna 1500,00 Dodatkowo 3 expandery - razem 380,00 brutto Pozdrawiam aktualne ceny. Przepraszam że się wciąłem w pytanie do zbycha. Nie szkodzi Centurion, a cóż to za "świetne" akumulatory za 70 zł oferujesz klientom? Jeśli poważnie podchodzisz do swojej pracy i szanujesz klientów, to proponuję zaprzestać oferowania takiego chłamu. Co to za obudowa do Integry za 84 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 18.02.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Co do instalatroów w tych firmach to mój handlowiec ostatnie powiedział że do kalpowania wysyłają nawet handlowców którzy nie mają o tym pojęcia, No cóż, niedobór pracowników dotyka wszystkich Do jednego z obiektów, w którym montowałem system alarmowy na montaż nadajnika do monitoringu przyjechało dwóch handlowców (krawaciarze ze Skorpiona). Oczywiście z marnym pojęciem o prawidłowym podłączeniu nadajnika, co wyszło już niebawem. Na szczęscie nie przy okazji włamania, ale jednej z moich wizyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 18.02.2007 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 ... Kodów administratora nie udostępniałbym solidowi, z tego, co wiem mają oni jakieś ustalone kody. Nigdy nie ma takiej potrzeby, aby kod administratora był znany instalatorowi, ale są centrale, w których instalator może podglądać ten kod (!) i są to centrale, które mają atest klasy S (!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 18.02.2007 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Zbychu jaki miałem ubaw u siebie w domu (mam monitornig Solida i nadajnik w użyczeniu) w czasie robienia płyt przeszkadzała mi antena więc ją zdjąłem, po założeniu okazało się że nadajnik nie działa ale że był w użyczeniu to zadzwoniłem i kazałem przyjechać ich instalatorowi, był u mnie trzy razy i za trzecim wyminił nadajnik na nowy, chciał mi wcześnniej zamonować anetnę kierunkową ale się nie zgodziłem bo jak to wygląda na użytkowym poddaszu. Przyczyny nie zanalazł do końca a tam się poprosty ułamał w antanie gorązy przewód i wystarczyło założyć nowy bat. Taka jest fachowiść instalatorów. Do końca zgrywałem wariata i nie powiedziałem że się tym zajmuję. Jogi http://www.zbychdom.republika.pl/icon/icon_nono.gif Nieładnie tak wpuszczać kolegów "po fachu" w maliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 19.02.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam, proszę o opinię fachowców, czy dobrze mam dobrany sprzęt: 1. centrala PC 5020 2. klawiatura LCD 5501 3 szt. 3. obudowa centrali P17/40 2 szt. 4. akumulator 17AH/12h 2 szt. 5. sygnalizator TS2-4 6. radiolinia RSU-N1/2 7. czujka DG55 10szt. 8. czujka RK 410DT 2 szt. 9. czujka DG-1ME 2 szt. 10. DG-1co 2 szt. 11. moduł PC 5108 2 szt. 12. przekaźnik PK-4 1szt. 13. Czujka na "śpiocha" 1 szt. 14. moduł zasilacza PC 5204 1 szt. 15. moduł PGM PC5208 1szt. 16. czujnik zewnętrzny RK 315DT watchout 6szt. Czy wszystko jest dostosowane do siebie? czytam to forum, ale nie bardzo orientuję się w temacie ogólnie i nie do końca wszystkie fakty kojarzę Za wszelką opinię będę bardzo wdzięczna. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 19.02.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam, proszę o opinię fachowców, czy dobrze mam dobrany sprzęt: 1. centrala PC 5020 2. klawiatura LCD 5501 3 szt. 3. obudowa centrali P17/40 2 szt. 4. akumulator 17AH/12h 2 szt. 5. sygnalizator TS2-4 6. radiolinia RSU-N1/2 7. czujka DG55 10szt. 8. czujka RK 410DT 2 szt. 9. czujka DG-1ME 2 szt. 10. DG-1co 2 szt. 11. moduł PC 5108 2 szt. 12. przekaźnik PK-4 1szt. 13. Czujka na "śpiocha" 1 szt. 14. moduł zasilacza PC 5204 1 szt. 15. moduł PGM PC5208 1szt. 16. czujnik zewnętrzny RK 315DT watchout 6szt. Czy wszystko jest dostosowane do siebie? czytam to forum, ale nie bardzo orientuję się w temacie ogólnie i nie do końca wszystkie fakty kojarzę Za wszelką opinię będę bardzo wdzięczna. pozdrawiam czujniki nie dopasowuje sie do centrali tylko do pomieszczen w jakich maja byc zamontowane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 19.02.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam, proszę o opinię fachowców, czy dobrze mam dobrany sprzęt: 1. centrala PC 5020 2. klawiatura LCD 5501 3 szt. 3. obudowa centrali P17/40 2 szt. 4. akumulator 17AH/12h 2 szt. 5. sygnalizator TS2-4 6. radiolinia RSU-N1/2 7. czujka DG55 10szt. 8. czujka RK 410DT 2 szt. 9. czujka DG-1ME 2 szt. 10. DG-1co 2 szt. 11. moduł PC 5108 2 szt. 12. przekaźnik PK-4 1szt. 13. Czujka na "śpiocha" 1 szt. 14. moduł zasilacza PC 5204 1 szt. 15. moduł PGM PC5208 1szt. 16. czujnik zewnętrzny RK 315DT watchout 6szt. Czy wszystko jest dostosowane do siebie? czytam to forum, ale nie bardzo orientuję się w temacie ogólnie i nie do końca wszystkie fakty kojarzę Za wszelką opinię będę bardzo wdzięczna. pozdrawiam Witam Na pewno zdecydowanie lepsza byłaby centrala Satel integra 64. Szczególnie przy zastosowaniu w systemie czujek zewnętrznych, oprogramowanie Integry i jego duże możliwości bardzo się przydadzą. Możliwości DSC 5020 są zdecydowanie mniejsze, a i obsługa dwóch pratycji jest bardziej skomplikowana, niż dwóch stref w Integrze. Polecam centralę Satel Integra! Będziesz zadowolona Jeśli jednak z jakiś powodów chcesz zostać przy DSC, to na pewno nie warto kupować klawiatur z wyświetlaczem ikonowym LCD 5501. Nie przekazują one jasnej i czytelnej informacji. Lepiej na ich miejsce kupić klawiatury z wyświetlaczem tekstowym LCD 5500. Na nich każde zdarzenie opisane jest tekstem (a nie przewijającymi sie numerkami, czy ikonkami, jak w LCD5501 ). Tak z ciekawości zapytam, czy widziałaś na żywo te czujki zewnetrzne, które chcesz sobie zafundować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prezo 19.02.2007 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Właśnie dostałem wycene od faceta od alarmów - teraz ZBYCHU możesz dać wyczerpującą odpowiedź co poprawić lub ewentualnie dodać. Treść meila: czujki moga tez byc satela / tez dobrze chodza, chyba,ze chcesz miec w chacie kota albo malego psa-to musisz zastosowac paradoxa 75 / 9* satel aqua - 621,- / paradox 9*''75'' = 1251,- / sygnalizator satel 2030 - 109,- centrala satel ca-10 + 2 panele lcd - 1159,- bateria 7AH kobe - 89,- syrena wewnetrzna satel spw-100 2 szt - 98,- kontaktron drzwiowy - 13,- moduł gsm + nokia 5110 - 319,- robota - 600,- razem 3008 - 10% = 2700,- Jeśli nie będziesz miał zwierzaka w domu, to po co przepłacać? Sygnalizator SPL-2030, to najprostszy sygnalizator pozbawiony nawet wewnętrznej, stalowej blachy osłaniającej oraz czujnika przeciwpiankowego. Proponuję zastosować SPLZ-1011 lub SD3001 + aku 1,2 Ah. Nie napisano, czy klawiatury będą w wersji L - z dużym wyświetlaczem, czy S - z małym wyświetlaczem. Akumulator koniecznie 17Ah! Odnośnie sygnalizatorów wewnętrznych, to ja jestem sceptycznie nastawiony do montowania takowych w domu (a już w szczególności dwóch i to takich głośnych, jak SPW100!). Gwarantuję, że przysporzą one tylko stresu domownikom, a złodzieja nie odstraszą. To napisz mi jakie czujki konkretnie polecasz ( mogą być nawet z tych satela ) Czy centrala może być taka jak napisał mi ten gościu w meilu ? Jakie polecasz najlepiej klawiatuty ? Z góry dzięki za odpowiedź Pozdrawiam Widzę teraz Zbychu że siedzisz na forum ostatnio więc proszę jeszcze raz o uzupełnienie tematu - dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 19.02.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Właśnie dostałem wycene od faceta od alarmów - teraz ZBYCHU możesz dać wyczerpującą odpowiedź co poprawić lub ewentualnie dodać. Treść meila: czujki moga tez byc satela / tez dobrze chodza, chyba,ze chcesz miec w chacie kota albo malego psa-to musisz zastosowac paradoxa 75 / 9* satel aqua - 621,- / paradox 9*''75'' = 1251,- / sygnalizator satel 2030 - 109,- centrala satel ca-10 + 2 panele lcd - 1159,- bateria 7AH kobe - 89,- syrena wewnetrzna satel spw-100 2 szt - 98,- kontaktron drzwiowy - 13,- moduł gsm + nokia 5110 - 319,- robota - 600,- razem 3008 - 10% = 2700,- Jeśli nie będziesz miał zwierzaka w domu, to po co przepłacać? Sygnalizator SPL-2030, to najprostszy sygnalizator pozbawiony nawet wewnętrznej, stalowej blachy osłaniającej oraz czujnika przeciwpiankowego. Proponuję zastosować SPLZ-1011 lub SD3001 + aku 1,2 Ah. Nie napisano, czy klawiatury będą w wersji L - z dużym wyświetlaczem, czy S - z małym wyświetlaczem. Akumulator koniecznie 17Ah! Odnośnie sygnalizatorów wewnętrznych, to ja jestem sceptycznie nastawiony do montowania takowych w domu (a już w szczególności dwóch i to takich głośnych, jak SPW100!). Gwarantuję, że przysporzą one tylko stresu domownikom, a złodzieja nie odstraszą. To napisz mi jakie czujki konkretnie polecasz ( mogą być nawet z tych satela ) Czy centrala może być taka jak napisał mi ten gościu w meilu ? Jakie polecasz najlepiej klawiatuty ? Z góry dzięki za odpowiedź Pozdrawiam Widzę teraz Zbychu że siedzisz na forum ostatnio więc proszę jeszcze raz o uzupełnienie tematu - dzięki Konkretnie polecam czujki np. DSC 301DP, albo trochę droższe ale i lepsze Siemens IR120C. Jeśli to ma być prosty systemik, to centrala Satel CA-10 może być (ale pamietaj o akumulatorze 17Ah!). Klawiatury polecam z wyświetlaczem LCD, wg uznania, mała klawiatura z małym wyświetlaczem tekstowym (wersja KLCD-S) lub większa klawiatura z dużym wyświetlaczem tekstowym (wersja KLCD-L). Na końcu strony 34 tego wątku pokazałem, jak wyglądają te klawiatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekdaria 20.02.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Do Zbycha Jak zwykle bardzo dziekuje za odpowiedzi.Oczywiscie uparlam sie na kontaktrony montowane w oknach a instalator zaczal teraz wymyslac ze jak za daleko sie przewierci to moze sie do sztby dowiercic i sie rozszczelnia.Jak na moje oko swiadczy to o instalatorze.No ale zlecimy mu istalacje a potem moze poszukamy innego.Mam jeszcze jedno pytanko:-Czy drzwi rozsuwane balkonowe tez mozna zdjac?I rozumiem tam tez montowac kontaktrony od dolu?_Nie rozumiem o co chodzi z tymi modulami(expanderami).Intalator powiedzial ze jedna czujka jedno wejscie.Jak w centrali jest 16 wejsc a mozna ja rozbudowac do 64 wejsc i wyjsc a my np mamy 50 czujek to potrzebujemy dodatkowo 34 wejscia wiec 4 ekspandery a Ty piszesz ze potzrebujemy jeden dodatkowy modul.Pewnie cos zle zrozumialam.Dziekuje za pomoc.Pozdrawiam!Daria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts