_ZBYCH_ 28.02.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Zbych, Rozumiem, że Alarmtec może sprawiać kłopoty. Czy wobec tego możesz napisać z jakimi akumulatorami nie miałeś kłopotów ? Pozdrawiam makumba Europower, HZY,KOBE, DRYFIT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 28.02.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 1.czy dla klawiatur zarezerwowac osobne wejscia w centrali?Gdzies tu przeczytalam ze w centrali jest osobne wejscie do klawiatur ale moze cos mi sie pomylilo a nie moge tego watku znalezc. Klawiatury posiadają osobną magistralę w centrali. 2.Instalator mowi ze standardowo ciagna kable 10zylowe do wszystkiego.da sie to wszystko upiac do centrali? Tylko po co? 3.Do tego ma byc ok 400m kabla wiec instalator zazyczyl sobie 4tys za jego polozenie +oczywiscie cena kabla.Gdzies tu czytalam o wycenach za robocizne 800zl-1.5tys.Tu z racji ze tego duzo liczylam raczej na max 2tys.Czy mnie naciaga czy takie sa ceny?Tak sobie mysle ze on poprostu chce mnie zniechecic do tych kontaktronow,bo co spotkanie to wymysla zeby mnie zniechecic. Zmień instalatora. 4.Jesli mnie naciaga to poszukam innego ale ze zblizaja sie tynki to pytanie czy mozna pociagnac kable po tynkach np w takiej rurce plast.(peszel czy jakos tak)po podlodze ,tak ze bedzie to zalane wylewka.W sumie mniejsza szansa ze bedziemy wiercic w podlodze ale z drugiej strony gdyby bylo cos nie tak to trzeba by zrywac podloge.ale czy sa jakies inne zagrozenia,nie wiem wilgoc czy cos? Niby można, ale przecież z podłogi trzeba wejść na ściany (do okien, czujek ruchu, klawiatur, przycisków napadowych, itp.). Bedziesz robić bruzdy w świeżym tynku? 5.Z tego co mowi instalator to te expandery to jakies duze skrzynki i jak mam ich 5 to cala sciane potrzebuje,prawda to?nie znalazlam nigdzie jakie to ma wymiary.Moze wtedy dac np 2 na pietrze kolo klawiatury a 3 na dole blizej centrali i wtedy polaczyc je wszystkie do centralki? Duże skrzynki . Jeśli moduł rozszerzenia jest z zasilaczem, to automatycznie dochodzi do niego transformator i akumulator, więc obudowa jest tak samo duża, jak obudowa centrali (około sz 30 x w 40 x g 10). W tej obudowie można też zmieścić do trzech zwykłych modułów rozszerzenia. Wygląda to np. tak: Centrala: http://www.zbychdom.republika.pl/Satel/Centrala.JPG Podcentrala + dwa moduły rozszerzenia: http://www.zbychdom.republika.pl/Satel/Podcentrala.JPG Moduły (obudowa mniejsza - około sz 25 x w 15 x g 4): http://www.zbychdom.republika.pl/Satel/Moduly.JPG 6.Znasz moze kogos z trojmiasta kto sie tych kontaktronow nie boi?????ja juz trace nadzieje ze sie ktos taki znajdzie! Niestety nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 28.02.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Witam. Pytanie do ZBYCH'a i innych guru. Pytanko dotyczy czujki ec 301d. połaczyłem ją w taki sposób. TMP- com (centrala) Pomiędzy TMP i C rezystor 1,1 kohm Pomiędzy C i NC rezystor 1,1 kohm. NC - cntrala Z9 Oczywiście 12v podłączyłem d0 OUT 4 i GND do COM 4 Jak uruchamiam centrale i programuje typ lini jako 2eol/nc to przychodzi mi naruszenie. W instrukcji czujki napisali żeby podłączyć rezystory 10 ohm ale Integra ich nie wykryje bo do lokalizacji lini typu 2eol/nc potrzebuje rezystorów 2,2k ohm. Czy mogę prosić o jakieś poarady? Podłączenie prawidłowe. Jak zachowuje się centrala na naruszenie czujki? Cały czas masz naruszenie wejścia (czy może sabotaż)? Skoro czujka działa, to sprawdź połączenia linii oraz sprawność przekaźnika (miernikiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 28.02.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Proszę o opinę o poniższych produktach: centrala alarmowa PC-5020 - 8 (64) linii klawiatura PC-5500 (wersja POWER) LCD obudowa 15/17 (centrale, moduły) czujka RX 40 QZ czujka PIR/MIKROFALA MQ 40 QZ czujka AC 101 zbicia szyby/szok czujka OSD -23 (dymu) Czujka DK-1LAP (gazu ziemnego) moduł rozszerzenia PC-5108 (o 8 - 5010, 5020) moduł zasilania PC-5204 (5010, 5020) radiolinia napadowa UMB100H sygnalizator Satel zew. MOS-10 akumulator 17Ah/12V (EURO POWER) celiński 8*0,5 texim 3*1,5 Sprzęt OK. Czujka gazu brzydal (jak do kotłowni może być, ale do kuchni proponuję coś ładniejszego Satel DG1). Sygnalizator proponuję MOS 20 (z własnym zasilaniem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 28.02.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Witam. Pytanie do ZBYCH'a i innych guru. Pytanko dotyczy czujki ec 301d. połaczyłem ją w taki sposób. TMP- com (centrala) Pomiędzy TMP i C rezystor 1,1 kohm Pomiędzy C i NC rezystor 1,1 kohm. NC - cntrala Z9 Oczywiście 12v podłączyłem d0 OUT 4 i GND do COM 4 Jak uruchamiam centrale i programuje typ lini jako 2eol/nc to przychodzi mi naruszenie. W instrukcji czujki napisali żeby podłączyć rezystory 10 ohm ale Integra ich nie wykryje bo do lokalizacji lini typu 2eol/nc potrzebuje rezystorów 2,2k ohm. Czy mogę prosić o jakieś poarady? Podłączenie prawidłowe. Jak zachowuje się centrala na naruszenie czujki? Cały czas masz naruszenie wejścia (czy może sabotaż)? Skoro czujka działa, to sprawdź połączenia linii oraz sprawność przekaźnika (miernikiem). Po zaprogramowaniu centrali z manipulkatora typ: 2eol/nc reakcja: zwykła i po przepisaniu do flasha od razu przychodzi naruszenie wejścia.( nie sabotaż) a po zazbrojeniu alarmu pobudzam sygnalizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 28.02.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Podcentrala + dwa moduły rozszerzenia: http://www.zbychdom.republika.pl/Satel/Podcentrala.JPG Zbychu, to szare prostokątne ustrojstwo w środku które tak ładnie trzyma przewody to było oryginalnie w obudowie czy kupowane osobno? Jak to się fachowo nazywa? Jak widzę Twoje prowadzenie przewodów to po prostu szczęka opada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 28.02.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 zmierzyłem rezystancje pomiędzy zaciskami com i nc na samej płytce czujnika ( oczywiscie bez zasilania) i skoro jest to styk normal close to powinien być zwarty w stanie beznapieciowym, a tak nie jest. Jest przerwa. Czyli można uznać że przekaźnik w czujniku jest zepsuty. Czy moje spostrzezenia są trafne. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 28.02.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 zmierzyłem rezystancje pomiędzy zaciskami com i nc na samej płytce czujnika ( oczywiscie bez zasilania) i skoro jest to styk normal close to powinien być zwarty w stanie beznapieciowym, a tak nie jest. Jest przerwa. Czyli można uznać że przekaźnik w czujniku jest zepsuty. Czy moje spostrzezenia są trafne. Proszę o poradę. Bez zasilania styk w czujce będzie otwarty. Musisz zmierzyć na załączonym zasilaniu przy niepobudzonej czujce . Najrozsadniej będzie jak dokonasz pomiaru rezystancji pętli od strony centrali . Zamontuj w czujce rezystory , podłącz tak jak wcześniej przewody, i zamknij czujnik . Wypnij przewody ( zasilanie pozostaw )z centrali i podłącz omomierz . W stanie aktywnym czujnika powinieneś mieć rezystancję 2,2K W stanie nieaktywnym rezystancja 1,1 k . W ten sposób sprawdzisz dzialanie czujnika i przejście przewodów w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 28.02.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 po kolejnej wizycie u instalatora wyszlo tak: * centrala satel 64 *kontaktrony 24szt+1 drzwi garazowe+1 drzwi wejsciowe *.inercyjne 12+1drzwi garazowe+1 wejsciowe *zbicia szyby 4 *dymna 2 *gazu 1 *dualne 2 *sygnalizator zew 1 *klawiatury 2 *nadajnik+odbiornik *pstryczek do otwierania okna tarasowego 1 Nie rozumiem dlaczego instalator proponuje CA-64 a nie Integrę . Producent rozwija tą drugą traktując CA-64 jako model przejściowy . A okna masz z szybą anty czy zwykłą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 28.02.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Podcentrala + dwa moduły rozszerzenia: http://www.zbychdom.republika.pl/Satel/Podcentrala.JPG Zbychu, to szare prostokątne ustrojstwo w środku które tak ładnie trzyma przewody to było oryginalnie w obudowie czy kupowane osobno? Jak to się fachowo nazywa? Jak widzę Twoje prowadzenie przewodów to po prostu szczęka opada... Ciekawi mnie w której agencji ochrony monter może zademonstrować takie lub podobnie estetyczne wykonanie połączeń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 28.02.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Da się jakoś tak ustawić CA64 żeby po uaktywnieniu alarmu - powiedzmy czujniki dymu wykryły zadymienie i zaczynają piszczeć - sygnalizator zewnętrzny uaktywnił się dopiero po np. 3 min jeśli nikt nie wyłączy alarmu z manipulatora ?? Chciałbym jakoś zabezpieczyć sie - i sąsiadów - przed fałszywymi alarmami. Da się - tylko czy ma to sens ? Czasem ,trzy minuty w czasie pożaru to wieczność . Może lepiej rzucić palenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KALI04 01.03.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witam.Jak najlepiej zamontować kontaktrony ,czy zamówić okna z gotowymi otworami czy powierzyć wiercenie montażyście od alarmów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 01.03.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witam. Jak najlepiej zamontować kontaktrony ,czy zamówić okna z gotowymi otworami czy powierzyć wiercenie montażyście od alarmów ? Zrob to sam, dokladny opis byl tu w tym watku juz opisywany (chyba nawet nie raz). Sam zrobilem i jest ok, opis jest na tyle dokladny, ze kazdy da sobie z tym rade, no chyba ze profil jest nie taki jak trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KALI04 01.03.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witaj. denesDzięki za odpowiedż -myślę ze profil jest OK. 5-cio komorowy tylko myśle co będzie z gwarancją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 01.03.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witajcie. dzisiaj montaż instalacji alarmowej. Kierowałam się zdaniem Zbycha i rozmawiam z nimi o satelu 64 integra chociaż tak naprawdę nie rozróżniam czym jest lepszy od dsl. tak głupio trochę, ale nigdy się tym nie interesowałam Czy to daje jakieś dodatkowe korzyści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciaszek 01.03.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 jestem przed wyborem alarmu .zaproponowano SATEL INTEGRA 32 i czujki,dom z poddaszem lub Matrix 832-moje pytanie które lepsze ?oraz czujki NEXT-dobre?Drugie pytanie -czy w garażu wystarczy PIR czy musi być dualna-powiedziano mi że dualna nie będzie reagowała na zmianę temp spowodowanej gorącym silnikiem,czy w kotłowni też dualna i w pokoju z kominkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 01.03.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Zbychu, to szare prostokątne ustrojstwo w środku które tak ładnie trzyma przewody to było oryginalnie w obudowie czy kupowane osobno? Jak to się fachowo nazywa? Jak widzę Twoje prowadzenie przewodów to po prostu szczęka opada... To szare, prostokątne ustrojstwo, to listwa do drutowania zwana też kanałem zębatym. Oczywiście nie występuje w żadnej obudowie. Można je nabyć w dobrych hurtowniach elektrycznych. Występują w różnych rozmiarach. Ja wykorzystuję głównie 30 x 30 i 40 x 40. Nie są tanie (sprzedawane w odcinkach po 2m - kilkadziesiąt zł), ale jak widać na zdjęciach, warto je stosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 01.03.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 po kolejnej wizycie u instalatora wyszlo tak: * centrala satel 64 *kontaktrony 24szt+1 drzwi garazowe+1 drzwi wejsciowe *.inercyjne 12+1drzwi garazowe+1 wejsciowe *zbicia szyby 4 *dymna 2 *gazu 1 *dualne 2 *sygnalizator zew 1 *klawiatury 2 *nadajnik+odbiornik *pstryczek do otwierania okna tarasowego 1 Nie rozumiem dlaczego instalator proponuje CA-64 a nie Integrę . A gdzie tam jest napisane "CA" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 01.03.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Podcentrala + dwa moduły rozszerzenia: http://www.zbychdom.republika.pl/Satel/Podcentrala.JPG Zbychu, to szare prostokątne ustrojstwo w środku które tak ładnie trzyma przewody to było oryginalnie w obudowie czy kupowane osobno? Jak to się fachowo nazywa? Jak widzę Twoje prowadzenie przewodów to po prostu szczęka opada... Ciekawi mnie w której agencji ochrony monter może zademonstrować takie lub podobnie estetyczne wykonanie połączeń . Dziękuję Pytanie retoryczne Oczywiście odpowiedź brzmi, że w żadnej agencji ochrony monter nie może zademonstrować takiego lub podobnego wykonania połączeń, bo nawet nie wiedzą, że taka listwa do drutowania istnieje. Ponad to nie ma takiego urządzenia do skręcania przewodów, a ręcznie za wolno by im szło Systemy alarmowe montowane przez agencje ochrony, to przeważnie prowizorki montowane na akord (dosłownie, bo instalatorzy w agencjach ochrony dostają kasę za zamontowanie każdego urządzenia, więc śpieszą się, żeby zrobić jak najwięcej "systemów"). Dlatego wnętrza central montowanych przez agencje wyglądają tak: http://www.zbychdom.republika.pl/Alarmy/Centrale_agencji/Centrala_agencji1.JPG Totalny bałagan. Nie trudno o zwarcia. Poza pająkiem z kabli widoczne min. trzy błędy: - część rezystorów zamontowana w centrali (dla nie zorientowanych - wszystkie rezystory muszą być w czujkach lub przy czujkach) - odbiornik pilotów napadowych, wraz z antenką zamontowany jest w obudowie centrali (to białe pudełko na górze po lewej)! Metalowa obudowa centrali skutecznie tłumi zasięg fal radiowych, czyli kawałek od centrali pilot nie działa!!! - przekaźniki od wysterowania nadajnika monitoringu wiszą luźno na przewodach. Ciekawe kiedy się urwą Do tego centrala alarmowa i nadajnik monitoringu zamontowane są na widoku, tuż przy drzwiach wejściowych!!! Złodziej wchodzi, zdejmuje antenkę z nadajnika i już sygnał nie dochodzi do agencji ochrony! http://www.zbychdom.republika.pl/Alarmy/Centrale_agencji/Centrala_agencji2.JPG Tu widzimy malutką centralę sześcioliniową obsługującą czternaście czujek ruchu! Jak? Oczywiście połączone pętlami po kilka czujek na jednej linii! Centrala nie przymocowana do podłoża (stoi sobie luźno na belce więźby), nie podłączony włącznik antysabotażowy obudowy, malutki akumulator (7 Ah) na czternaście czujek! Przekaźniki genialnie przyklejone do akumulatora (przy wymianie akumulatora trzeba je zerwać). Centrala stoi sobie na strychu, na którym nie ma żadnej czujki, ale za to jest szklany wyłaz dachowy (dosyć płaski dach, więc łatwo wejść)... Dodam, że oba systemy były wymienione przez moją firmę ze względu na tragiczną konfigurację i fałszywe alarmy. Klienci zapłacili za system alarmowy dwa razy. Tanie mięso psy jedzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 01.03.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Da się jakoś tak ustawić CA64 żeby po uaktywnieniu alarmu - powiedzmy czujniki dymu wykryły zadymienie i zaczynają piszczeć - sygnalizator zewnętrzny uaktywnił się dopiero po np. 3 min jeśli nikt nie wyłączy alarmu z manipulatora ?? Chciałbym jakoś zabezpieczyć sie - i sąsiadów - przed fałszywymi alarmami. Da się - tylko czy ma to sens ? Czasem ,trzy minuty w czasie pożaru to wieczność . Może lepiej rzucić palenie? Popieram! Rzucić palenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts