Contelek 10.03.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Idea zabezpieczenia okna za pomocą czujnika kontaktronowego i udarowego jako rozwiazania połączonego ma sens tylko wtedy gdy istnieje niebezpieczeństwo oszukania tych drugich . Czujniki inercyjne zastosowane na oknach można oszukać tylko wówczas gdy klamka okna która jest połączona z szyną zatrzaskową okna nie ma zabezpieczenia przed niekontrolowanym obrotem ( przycisk lub kluczyk ) Jeżeli okno jest wyposażone w szybę P4 i okucia z klamkami zabezpieczonymi nie da się "pokonać" okna z zewnątrz bez zadziałania czujki udarowej (inercyjnej) . Nieprawda! Cześć Do jakiej części wypowiedzi jet ta "Nieprawda". Bo jeśli do Jeżeli okno jest wyposażone w szybę P4 i okucia z klamkami zabezpieczonymi nie da się "pokonać" okna z zewnątrz bez zadziałania czujki udarowej (inercyjnej) . to nie ma sensu stosować inercyjnych skoro można wypchnąć okno bez jej wzbudzenia. pozdr filipek a można wypchnąć okno bez wzbudzenia ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 10.03.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Witam wszystkich serdecznie!!! .mam takie male pytanie . Musze zdecydowac sie na jakis alarm domowy nie koniecznie polskiej produkcji.Czy mogl by mi ktos podpowiedziec jaki i jakiej firmy ????? Dziekuje za odpowiedz. i pozdrawiam SATEL INTEGRA 64 ,polski b.dobry , to opinia naszych Specjalistów z forum http://www.cartoline.it/pics/scherzi_150404_01.swf /automat uszkodzony...../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 10.03.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 dodam do postu wyżej ( do oceny oferty alarmu) bo zapomniałem SZYBY P4 Z OKUCIAMI WK2 I KLAMKAMI Z KLUCZYKIEM Pomózcie please acha Zbychu a może Ty przejeżdzasz czasem przez Łódź i mógłbyś mi wykonać alarm ??? , ciebie to bym zostawił w domu pojechałbym na urlop i jak byś wychodził po wykonanej pracy nawet bym nic nie sprawdzał , takiego zaufania nabrałem czytając Twoje posty . jesli bylbyś zainteresowany to proszę o info na priv Cześć Czasem jestem w Łodzi, ale prywatnie. Moja firma działa tylko w W-wie i okolicach. Bardzo szkoda! Dla mnie wykonywanie systemu alarmowego przez firmę z innego, odległego miasta jest nieporozumieniem. Do systemu alarmowego musi być zapewniony stały serwis, a w przypadku dużej odległości instalatora od obiektu, szybki serwis to fikcja . Odnośnie Twojego systemu, to uważam, że kontaktrony powinny być zamontowane. Nie wierzę, że można stale pamiętać o zamknięciu wszystkich okien (i zamków w klamkach). Może przez pierwszy kwartał tak . Ponad to uważam, że kontaktrony chronią okno uchylone (np nocą). I niech nikt mi tu nie pisze, że w upalne lato śpi przy zamkniętych oknach (oczywiście zakładam, że w budynku nie ma wentylacji mechanicznej i/lub klimatyzacji). Dwa PIR-y to za mało. Uważam, że powinny być we wszystkich pokojach na parterze i w holu na poddaszu. W garażu czujka dualna. Brama nie jest specjalnie mocną konstrukcją i jest najsłabszym ogniwem w zabezpieczeniu mechanicznym budynku (poza Veluxami ). Do garażu wystarczy jeden kontaktron. W wycenie jest o jedną czujkę inercyjna za mało (czujki dajemy na wszystkie otwory na parterze, drzwi i bramę garażową również). Sygnalizator zewnętrzny proponuję z własnym zasilaniem. Zamiast Vibro proponuję Impaq+. Bardzo dziekuję za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 10.03.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 myślę że ten instalator chciał dać po jednej czujce w holu na dole i w holu na górze ,cytuje jego słowa " jak wejdzie do któregoś z pokoi na górze to i tak wejdzie na hol gdyz w górnych pokojach nie przewiduje Pan wyszukanych sprzetów , jesli zaś wejdzie na doł to czujka z holu złapie złodzieja przez całą długość domu " Tak ..... a co się stanie jeśli wytłucze okno dachowe wejdzie do pokoju odczeka , narzuci na siebie kocyk z łóżeczka i wyjdzie na korytarz , czy instalator mówił Ci że wtedy czujnik nie zadziała ? 2 szt czujnik magnetyczny drzwi wejściowe i kotłownia - 23 netto za szt w drzwiach kotłowni dał bym polaryzowany acha , a dlaczego ? W drzwiach wejściowych zwykły Dlatego że w nocy możesz czasami być zmuszony do zejścia do kotłowni więc tam PIR może nie chodzić . Cała ochrona drzwi będzie zawarta w kontaktronie i ewentualnie udarowej . Drzwi wejściowe chroni czujnik PIR w wiatrołapie , czujnik kontaktronowy służy tylko do załączenia zwłoki dla tego "PIRA" Jeśli go zneutralizują to gorzej dla nich Todaks również dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 10.03.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Todaks, już myślałem, że nigdy tego nie napiszesz Tak ..... a co się stanie jeśli wytłucze okno dachowe wejdzie do pokoju odczeka , narzuci na siebie kocyk z łóżeczka i wyjdzie na korytarz , czy instalator mówił Ci że wtedy czujnik nie zadziała ? Doszliśmy do sedna sprawy Zwykła czujka PIR jest prostsza do oszukania niż kontaktron, bo nawet nie wymaga specjalistycznych narzędzi. Wystarczy karton, czy kocyk!!! Do oszukania kontaktronu wymagane są specjalistyczne narzędzia, typu np. kompas, bardzo silny magnes. I jak to się ma Twoim zdaniem do klasy systemu alarmowego? Zbychu coś mi się zdaje że robisz drugą specjalizację " odkręcanie kota ogonem " Przeczytaj dokładnie po literze moje słowa które zacytowałeś . "JEŚLI WYTŁUCZE OKNO DACHOWE " CZY TY UWAŻASZ ŻE W TAKIM PRZYPADKU KONTAKTRON W TYM OKNIE ZADZIAŁA ?? Nie będę rozszerzał mojego wątku bo to forum zamieni się wówczas w "Poradnik dla włamywacza " Każdy kto chce zrozumieć o czym piszę niech przeanalizuje zaprezentowany nieco wczesniej wycinek z bufora zdarzeń pewnej centrali . Piszesz w swojej wypowiedzi : Odnośnie Twojego systemu, to uważam, że kontaktrony powinny być zamontowane. Nie wierzę, że można stale pamiętać o zamknięciu wszystkich okien (i zamków w klamkach). Może przez pierwszy kwartał tak . Ponad to uważam, że kontaktrony chronią okno uchylone (np nocą). I niech nikt mi tu nie pisze, że w upalne lato śpi przy zamkniętych oknach (oczywiście zakładam, że w budynku nie ma wentylacji mechanicznej i/lub klimatyzacji). Nikt nie każe spać przy zamkniętych oknach . Ale w przypadku okien sypialnianych należy również zabezpieczyć dojście do tych okien . Nie wyobrażam sobie sytuacji gdy ja śpię a pod moim oknem stoi "łaps "i kombinuje . Dalej piszesz Dwa PIR-y to za mało. Uważam, że powinny być we wszystkich pokojach na parterze i w holu na poddaszu. W garażu czujka dualna. Brama nie jest specjalnie mocną konstrukcją i jest najsłabszym ogniwem w zabezpieczeniu mechanicznym budynku (poza Veluxami ). To jest kompletny brak konsekwencji i ignorancja tematu . Parter który jest wyposażony w okna wzmocnione i czujki udarowe każesz doposażyć w PIR w każdym pomieszczeniu a piętro gdzie okna dachowe załatwiasz jednym uderzeniem każesz wyposażyc w kontaktrony w oknach dachowych i jeden PIR na holu . A co one tam mają robić ?- tylko informować że okno jest niezamknięte . A może ma ten system działać tak - niech na górze robią co chcą byle dołu nie ruszali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 10.03.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Idea zabezpieczenia okna za pomocą czujnika kontaktronowego i udarowego jako rozwiazania połączonego ma sens tylko wtedy gdy istnieje niebezpieczeństwo oszukania tych drugich . Czujniki inercyjne zastosowane na oknach można oszukać tylko wówczas gdy klamka okna która jest połączona z szyną zatrzaskową okna nie ma zabezpieczenia przed niekontrolowanym obrotem ( przycisk lub kluczyk ) Jeżeli okno jest wyposażone w szybę P4 i okucia z klamkami zabezpieczonymi nie da się "pokonać" okna z zewnątrz bez zadziałania czujki udarowej (inercyjnej) . Nieprawda! Cześć Do jakiej części wypowiedzi jet ta "Nieprawda". Bo jeśli do Jeżeli okno jest wyposażone w szybę P4 i okucia z klamkami zabezpieczonymi nie da się "pokonać" okna z zewnątrz bez zadziałania czujki udarowej (inercyjnej) . to nie ma sensu stosować inercyjnych skoro można wypchnąć okno bez jej wzbudzenia. pozdr filipek Też bym chciał wiedzieć gdzie tu fałsz , no.... może się dowiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 10.03.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Idea zabezpieczenia okna za pomocą czujnika kontaktronowego i udarowego jako rozwiazania połączonego ma sens tylko wtedy gdy istnieje niebezpieczeństwo oszukania tych drugich . Czujniki inercyjne zastosowane na oknach można oszukać tylko wówczas gdy klamka okna która jest połączona z szyną zatrzaskową okna nie ma zabezpieczenia przed niekontrolowanym obrotem ( przycisk lub kluczyk ) Jeżeli okno jest wyposażone w szybę P4 i okucia z klamkami zabezpieczonymi nie da się "pokonać" okna z zewnątrz bez zadziałania czujki udarowej (inercyjnej) . Nieprawda! Do jakiej części wypowiedzi jet ta "Nieprawda". 1. Jeżeli okno jest zabezpieczone klamką z zamkiem, to trzeba pamietać o zamykaniu zamka. Wystarczy zapomnieć zamknąć zamek i... 2. Złodzieje mają już sposób na pokonanie klamek z zamkiem lub przyciskiem i mogą to zrobić delikatnie - bez naruszenia czujki inercyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 10.03.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Zbychu coś mi się zdaje że robisz drugą specjalizację " odkręcanie kota ogonem " Nie nie robię takiej specjalizacji, ale widzę, że ty masz to w małym palcu. Nie odpowiadanie na pytania i wykręcanie kota ogonem, kręcenie i mącenie, to Twoja specjalność. Przeczytaj dokładnie po literze moje słowa które zacytowałeś . Przeczytałem dokładnie Twoje słowa. Zacytuję jeszcze raz fragment Twojej wypowiedzi: ... narzuci na siebie kocyk z łóżeczka i wyjdzie na korytarz , czy instalator mówił Ci że wtedy czujnik nie zadziała ? (dopowiem, że chodzi o czujkę ruchu). Podtrzymuję, co napisałem: Zwykła czujka PIR jest prostsza do oszukania niż kontaktron, bo nawet nie wymaga specjalistycznych narzędzi. Wystarczy karton, czy kocyk!!! Do oszukania kontaktronu wymagane są specjalistyczne narzędzia, typu np. kompas, bardzo silny magnes. Nie będę rozszerzał mojego wątku bo to forum zamieni się wówczas w "Poradnik dla włamywacza " Już to zrobiłeś... Co więcej, na swojej stronie też o tym piszesz, ale tylko część prawdy. Tylko to, co Tobie wygodne... Piszesz w swojej wypowiedzi : Odnośnie Twojego systemu, to uważam, że kontaktrony powinny być zamontowane. Nie wierzę, że można stale pamiętać o zamknięciu wszystkich okien (i zamków w klamkach). Może przez pierwszy kwartał tak . Ponad to uważam, że kontaktrony chronią okno uchylone (np nocą). I niech nikt mi tu nie pisze, że w upalne lato śpi przy zamkniętych oknach (oczywiście zakładam, że w budynku nie ma wentylacji mechanicznej i/lub klimatyzacji). Nikt nie każe spać przy zamkniętych oknach . Ale w przypadku okien sypialnianych należy również zabezpieczyć dojście do tych okien . Nie wyobrażam sobie sytuacji gdy ja śpię a pod moim oknem stoi "łaps "i kombinuje . Gdybym był złośliwy tak, jak Ty, to bym zacytował to, co napisałeś w swoich wcześniejszych wypowiedziach, ale nie chce mi się. O skuteczności zewnętrznych czujek ruchu już chyba wszystko zostało tu napisane. Ponad to nie każdego stać na takie rozbudowane zabezpieczenie. Dalej piszesz Dwa PIR-y to za mało. Uważam, że powinny być we wszystkich pokojach na parterze i w holu na poddaszu. W garażu czujka dualna. Brama nie jest specjalnie mocną konstrukcją i jest najsłabszym ogniwem w zabezpieczeniu mechanicznym budynku (poza Veluxami ). To jest kompletny brak konsekwencji i ignorancja tematu . Parter który jest wyposażony w okna wzmocnione i czujki udarowe każesz doposażyć w PIR w każdym pomieszczeniu a piętro gdzie okna dachowe załatwiasz jednym uderzeniem każesz wyposażyc w kontaktrony w oknach dachowych i jeden PIR na holu . A co one tam mają robić ?- tylko informować że okno jest niezamknięte. A może ma ten system działać tak - niech na górze robią co chcą byle dołu nie ruszali Koleś, sam się wykazujesz ignorancją tematu! Ja staram się podchodzić do tematu rzeczowo, a Ty toczysz akademickie dyskusje i tylko Cię stać na złośliwości! Naucz się czytać ze zrozumieniem. 1. Ja nic nikomu nie każę. 2. Nic nie pisałem o kontaktronach w oknach dachowych! 3. Z tego, co zrozumiałem, poddasze miało pozostać bez ochrony. CONTEL napisał o jednym czujniki ruchu w holu. Jak sądzę, ze względów finansowych system alarmowy został okrojony, więc nie widzę sensu pisać o kontaktronach, stłuczeniówkach, PIR-ach w każdym pomieszczeniu na poddaszu, a tym bardziej czujkach zewnętrznych. O wiele bardziej prawdopodobne jest, że złodziej będzie próbował dostać się do domu na poziomie parteru, niż przez dach. I nie chrzań mi tu zaraz, że "sam pisałeś", bo opisywałem jednostkowy przypadek. Ponad to jeśli ktoś ma ograniczony budżet, to nic nie wyczaruje. Zamontuje gorszy system i musi się liczyć z jego wadami. Jeśli kogoś nie stać na czujki zewnętrzne, to ich nie montuje i liczy się z tym, że złodziej może się dostać w pobliże domu bez wywołania alarmu. Jeśli kogoś nie stać na kontaktrony spolaryzowane, to montuje zwykłe i liczy się z tym, że jeśli przyjdzie specjalista, to je oszuka. Uważam, że system obwodowy ze zwykłymi kontaktronami, czujkami inercyjnymi czujkami zbicia szyby, uzupełniony kilkoma czujkami ruchu i tak się lepiej sprawdzi, niż zaproponowany przez każdą agencję ochrony system oparty wyłącznie na wewnętrznych czujkach ruchu. Prywatny dom, to nie bank czy zamek w Malborku. Prywatny dom nie podlega obowiązkowej ochronie. Tu inwestorzy w większości przypadków mają ograniczony budżet na zabezpieczenia i ten budżet trzeba tak wykorzystać, aby system zabezpieczeń jak najlepiej się sprawdził i był jak najbardziej funkcjonalny. Powtarzam, nie każdego stać na rozbudowany system zabezpieczeń, typu ochrona peryferyjna (na działce lub ogrodzeniu), ochrona zewnętrzna (wokół budynku), ochrona obwodowa (kontaktrony, cz. inercyjne, cz. zbicia szyby), ochrona wewnętrzna (wewnętrzne czujki ruchu). Nie każdego stać na czujki z górnej półki (typu kontaktrony spolaryzowane, czujki z antymaskingiem, itp.) Dla tych inwestorów ja mam propozycję, a Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 10.03.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Też bym chciał wiedzieć gdzie tu fałsz , no.... może się dowiemy Dowiedzieć, to się dowiesz, tylko czy zrozumiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 10.03.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Zwykła czujka PIR jest prostsza do oszukania niż kontaktron, bo nawet nie wymaga specjalistycznych narzędzi. Wystarczy karton, czy kocyk!!! Do oszukania kontaktronu wymagane są specjalistyczne narzędzia, typu np. kompas, bardzo silny magnes. Obiecałem że tego wątku nie rozszerzę , trochę żałuję ale skoro obiecałem ................... Nie będę rozszerzał mojego wątku bo to forum zamieni się wówczas w "Poradnik dla włamywacza " Już to zrobiłeś... Co więcej, na swojej stronie też o tym piszesz, ale tylko część prawdy. Tylko to, co Tobie wygodne... Napisz swoją część może też będzie warto ją umieścić . Gdybym był złośliwy tak, jak Ty, to bym zacytował to, co napisałeś w swoich wcześniejszych wypowiedziach, ale nie chce mi się. Ja jestem daleki od złośliwości no chyba że ktoś postępuje tak jak "Borowik" O skuteczności zewnętrznych czujek ruchu już chyba wszystko zostało tu napisane. Ponad to nie każdego stać na takie rozbudowane zabezpieczenie. Koleś, sam się wykazujesz ignorancją tematu! Ja staram się podchodzić do tematu rzeczowo, a Ty toczysz akademickie dyskusje i tylko Cię stać na złośliwości! Naucz się czytać ze zrozumieniem. 1. Ja nic nikomu nie każę. 2. Nic nie pisałem o kontaktronach w oknach dachowych! 3. Z tego, co zrozumiałem, poddasze miało pozostać bez ochrony. CONTEL napisał o jednym czujniki ruchu w holu. Jak sądzę, ze względów finansowych system alarmowy został okrojony, więc nie widzę sensu pisać o kontaktronach, stłuczeniówkach, PIR-ach w każdym pomieszczeniu na poddaszu, a tym bardziej czujkach zewnętrznych. Ja nie znalazłem w tekście nic o czym mówisz w pkt.3 Contel prosił o opinię do propozycji i dostał to o co prosił . O wiele bardziej prawdopodobne jest, że złodziej będzie próbował dostać się do domu na poziomie parteru, niż przez dach. I nie chrzań mi tu zaraz, że "sam pisałeś", bo opisywałem jednostkowy przypadek. Nie opisywałeś przypadku jednostkowego . Ja widziałem dwa włamania w których weszli do budynku przez dach i splądrowali całe piętro . Ponad to jeśli ktoś ma ograniczony budżet, to nic nie wyczaruje. Zamontuje gorszy system i musi się liczyć z jego wadami. Ale musi być tego w pełni świadomy . A przypadek "Darii "jest dowodem że nie wszyscy w pełni rozumieją konsekwencję niektórych rozwiązań . Jeśli kogoś nie stać na czujki zewnętrzne, to ich nie montuje i liczy się z tym, że złodziej może się dostać w pobliże domu bez wywołania alarmu. Jeśli kogoś nie stać na kontaktrony spolaryzowane, to montuje zwykłe i liczy się z tym, że jeśli przyjdzie specjalista, to je oszuka. Uważam, że system obwodowy ze zwykłymi kontaktronami, czujkami inercyjnymi czujkami zbicia szyby, uzupełniony kilkoma czujkami ruchu i tak się lepiej sprawdzi, niż zaproponowany przez każdą agencję ochrony system oparty wyłącznie na wewnętrznych czujkach ruchu. Masz rację ale w omawianym przypadku proponujesz kosztowny montaż kontaktronów który przy takich oknach jest zbędny . Te pieniądze lepiej wydać na zabezpieczenie poddasza.Wystarczy w każdym pomieszczeniu z oknem zastosować PIR a w korytarzu czujnik z funkcją osobnej pracy mikrofali . Koszty będą te same a skutek dużo lepszy. Prywatny dom, to nie bank czy zamek w Malborku. Prywatny dom nie podlega obowiązkowej ochronie. Tu inwestorzy w większości przypadków mają ograniczony budżet na zabezpieczenia i ten budżet trzeba tak wykorzystać, aby system zabezpieczeń jak najlepiej się sprawdził i był jak najbardziej funkcjonalny. No to jest oczywiste Powtarzam, nie każdego stać na rozbudowany system zabezpieczeń, typu ochrona peryferyjna (na działce lub ogrodzeniu), ochrona zewnętrzna (wokół budynku), ochrona obwodowa (kontaktrony, cz. inercyjne, cz. zbicia szyby), ochrona wewnętrzna (wewnętrzne czujki ruchu). Nie każdego stać na czujki z górnej półki (typu kontaktrony spolaryzowane, czujki z antymaskingiem, itp.) Dla tych inwestorów ja mam propozycję, a Ty? Ja też mam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 10.03.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Też bym chciał wiedzieć gdzie tu fałsz , no.... może się dowiemy Dowiedzieć, to się dowiesz, tylko czy zrozumiesz Obiecuję że zrobię wszystko by to zrozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 10.03.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Szanowni forumowicze wniosek jest prosty . Producenci systemów alarmowych to wariaci . Oni wydają grube miliony na badanie ,projektowanie i produkcję czujników PIR a tu okazuje się że bez sensu bo te ich wynalazki powala kocyk i karton .Wszystkim którzy tak sądzą życzenia dobrego samopoczucia podczas snu latem przy otwartym oknie zabezpieczonym kontaktronem życzy TODAKS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cookiez 10.03.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 witam wszystkich ponieważ jestem na etapie układania kabelków mam małe skromne pytanie: w przypadku podwójnego okna balkonowego (bez słupka) w którym miejscu wskazane jest zamontowanie kontaktronu wewn. a gdzie czujki inercyjnej (czyli czy kabelki doprowadzić pod środek otworu okiennego jak w przypadku typowych okien) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejHH 11.03.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Witam ponownie Ukladam kabelki,do instalacji alarmowej. Musze sie jednak zdecydowac na jej zakup.Nie koniecznie Satel Integra-64 .moze inna zachodnia marke/niemiecka/..chce w przyszlosci podlaczyc do panelu sterujacego../ na dotykpalca/. Czy moze ktos mi pomoc i opisac w kilku slowach o innych innych cenzralach alarmowych . Dziekuje za odpowiedz!!! http://www.cartoline.it/pics/scherzi_150404_01.swf /Chyba zle podlaczylem ten automat do kawy/ [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 11.03.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 witam wszystkich ponieważ jestem na etapie układania kabelków mam małe skromne pytanie: w przypadku podwójnego okna balkonowego (bez słupka) w którym miejscu wskazane jest zamontowanie kontaktronu wewn. a gdzie czujki inercyjnej (czyli czy kabelki doprowadzić pod środek otworu okiennego jak w przypadku typowych okien) ? W twoim przypadku umieszczenie czujnika udarowego powinno być po środku okna na ościeżnicy przy podłodze . Wystarczy jeden kontaktron na skrzydle które otwiera sie pierwsze . bardzo dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie czujnika CD 400R http://www.alarmtech.com.pl/pl/katalog.php?pid=63 jest to czujnik udarowy z regulacja potencjometrem (bardzo łatwą )ktory dodatkowo wyposażony jest w wbudowany kontaktron ( niestety kontaktron nie jest polaryzowany ). Jeśli chcesz zabezpieczyć się przed probą ominięcia go poprzez dołożenie magnesu obcego to daj znać powiem jak to zrobić .Koszt tego czujnika jest porównywalny z czujką impaq lub vibro . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 11.03.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Ukladam kabelki,do instalacji alarmowej. Musze sie jednak zdecydowac na jej zakup.Nie koniecznie Satel Integra-64 .moze inna zachodnia marke/niemiecka/..chce w przyszlosci podlaczyc do panelu sterujacego../ na dotykpalca/. Czy moze ktos mi pomoc i opisac w kilku slowach o innych innych cenzralach alarmowych . Dziekuje za odpowiedz!!! Powiedz konkretnie o co Ci chodzi bo na razie to wygląda to na dzikie podchody . Jeśli chcesz informacji podaj szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejHH 11.03.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 ..........otoz tak planuje w przuyszlosci zalozenie Panelu sterujacego (tauchpanel) w przedpokoju jako centralne sterowanie ..alarmem ,podlewaniem ...itd. Otoz panel ten firmy np Simensa 24 v nap rob. chcialbym podlaczyc z jakas centrala alarmowa ...czy to jest mozliwe , i z jaka centrala musze tez Simensa miec?... dziekuje za opinie Andrzej http://www.cartoline.it/pics/scherzi_150404_01.swf Automat jest nieczynny z defekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 11.03.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 ..........otoz tak planuje w przuyszlosci zalozenie Panelu sterujacego (tauchpanel) w przedpokoju jako centralne sterowanie ..alarmem ,podlewaniem ...itd. Otoz panel ten firmy np Simensa 24 v nap rob. chcialbym podlaczyc z jakas centrala alarmowa ...czy to jest mozliwe , i z jaka centrala musze tez Simensa miec?... dziekuje za opinie Andrzej skoro Simens produkuje taki panel to równiez dostarcza informacje techniczne na jego temat . czy nie uważasz że lepiej zacząc od tej strony . W Polsce jak wiesz , cudem techniki dla niektorych jest videodomofon , a Ty chcesz rozmawiac o panelach dotykowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 11.03.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Też bym chciał wiedzieć gdzie tu fałsz , no.... może się dowiemy Dowiedzieć, to się dowiesz, tylko czy zrozumiesz Obiecuję że zrobię wszystko by to zrozumieć Wszystkie Wasze ,uwagi i nawet ostra wymiana zdań ( choć pewnie dla Was mniej przyjemna) są bardzo cenne merytorycznie , dzięki temu kilka tysięcy inwestorów a może kilkadziesiąt tysięcy może poznać bezinteresowne opinie fachowców i odnieść wnioski do nie rzadko naciągających nas pseudofachowców Do tego wszystkiego nie rzadko wielu z nas dzięki Zbychowi czy Todaksowi decyduje się na montaż systemu samodzielnie , co jest nie bez znaczenia dla budżetu inwestora , który bardzo często spłacał będzie swój dom do późnej starości. Ja Wam w imieniu inwestorów bardzo dziękuję !!!!!! , dołączę chyba do Tych odważnych i wykonam instalację własnymi konczynami a tylko uruchomienie i regulacje zostawię ekspertowi. pozdrawiam serdedcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisb10 11.03.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 wy tworzycie twierdze, takich zabespieczeń nawet banki nie mają. Dla domu CA6 8 czyjek w tym jedna pożarowa koszt całkowity 1kzłota i własna robocizna. Ludzie nie przesadzajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts