brzuzens 15.03.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 A ja mam pytanie o czujki inercyjne: jak się je montuje, mogę prosić o jakieś przykładowe zdjęcia? Rozprowadzam w tym tygodniu okablowanie, możliwe że kiedyś będę chciał zamontować oprócz kontaktronów takie czujki i nie wiem gdzie się prowadzi kable itp. PozdrawiamBrzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 15.03.2007 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Jeszcze pytanko o czujniki inercyjne (impaq) - czy taki czujnik zareaguje na próby wyważenia okna? Bo wydaje mi się, że przy próbie wyważenia drgania będą solidne. Wiadomo, że czujnik ma reagowac na próbe wybicia szkła, ale czy zareaguje tez na próby wyważania (np. WK2)? Jest to czujka wykrywająca drgania, więc przy tak mocnym okuciu jak WK2, na 100 % zadziała przy próbie wbicia łomu A czy otwarcie/uchylenie okna (normalnie klamką) zostanie wykryte przez czujnik? Przeważnie nie, ale zależy to od delikatności otwierającego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 15.03.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 A ja mam pytanie o czujki inercyjne: jak się je montuje, mogę prosić o jakieś przykładowe zdjęcia? Rozprowadzam w tym tygodniu okablowanie, możliwe że kiedyś będę chciał zamontować oprócz kontaktronów takie czujki i nie wiem gdzie się prowadzi kable itp. Pozdrawiam Brzuzens Przykładowe zdjęcia znajdziesz na stronie 22 tego wątku, czyli TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faflusniak 15.03.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Mam pytanie: czy centrala DSC 5020 jest popularna i w związku z tym jest łatwo dostępny serwis? Dla porównania czy serwis Setela jest porównywalny/lepszy/gorszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 16.03.2007 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Przykładowe zdjęcia znajdziesz na stronie 22 tego wątku, czyli TU Dzięki Zbychu, jak zwykle jesteś niezawodny A może miałbyś czas i ochotę spotkać się ze mną na budowie i wycenić system alarmowy? Z Nadmy do Wołomina masz 5 minut Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackinto 19.03.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Witam.Mam pytanie do użytkowników i nie tylko,co sądzicie o alarmach Electronics Line. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 19.03.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Witam. Mam pytanie do użytkowników i nie tylko,co sądzicie o alarmach Electronics Line. A co tu sądzić . Nic specjalnego jeśli chodzi o mnie to nie zachwyca a wręcz odwrotnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
killbill455 19.03.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 mam problem z wyborem alarmu instalator zaproponował n-mi albo wewnętrzny ale na dole mam sypialnię i będę miała kłopot w nocy bo nie będzie można go załączyć w nocy albo zewnętrzny ale mam 3 psy i kota co wybrać jakie sa zalety i wady tych alarmów proszę o pomoc doświadczonych użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yacq 20.03.2007 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Nie przypominam sobie by temat był poruszany. Chodzi o szczegóły montażu czujki wibracyjnej IMPAQ+ na ościeżnicy drewnianego okna. Czy mógłbyś Zbychu przybliżyć jak należy to optymalnie wykonać? Szczególnie interesuje mnie sposób poprowadzenia kabli tak aby nie były narażone na uszkodzenie i pozwoliły na montaż drewnianego parapetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 20.03.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 mam problem z wyborem alarmu instalator zaproponował n-mi albo wewnętrzny ale na dole mam sypialnię i będę miała kłopot w nocy bo nie będzie można go załączyć w nocy albo zewnętrzny ale mam 3 psy i kota co wybrać jakie sa zalety i wady tych alarmów proszę o pomoc doświadczonych użytkowników Ten temat był tu już poruszany i to nie dawno . Jeżeli masz zwierzęta w domu to najrozsądniejszym ale dość kosztownym rozwiązaniem jest system z wydzieloną strefą przebywania zwierząt. W strefie tej jako zabezpieczenie można stosować kurtyny optoelektroniczne we wnękach okiennych od strony zewnętrznej i polaryzowane czujniki kontaktronowe w oknach . Całkowicie w przypadku psów i kotów odradzam czujniki stłuczeniowe i udarowe( PIR również ) . Zarówno jedne jak i drugie mogą być pobudzane przez szczekające psy i buszujące wszędzie koty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 20.03.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Odpowiedni dobór urządzeń dla konfigurowanego systemu to bardzo ważny ale często bagatelizowany problem . Aby prawidłowo skonfigurować system alarmowy należy przeanalizować wiele czynników z których najważniejsze to :zagrożenie i skutki ewentualnej kradzieży rodzaj zabezpieczeń mechanicznych otworów okiennych i drzwiowychmożliwość sprzężenia systemu z systemem ochrony fizycznej ( np. agencji ochrony )otoczenie budynku . Skoncentrujemy się na pkt.2 WERSJA I Założenia :- okna i drzwi tarasowe z szybami i okuciami zwykłymi- drzwi wejściowe antywłamaniowe- dach kryty dachówką- strop lekki (płyta KG) http://todaks.home.pl/zdjecia/System2.jpgZaproponowane rozwiązanie systemu oparte na czujnikach kontaktronowych i czujnikach stłuczenia szyby . Działanie proponowanego rozwiązania :1. Czujnik kontaktronowy umieszczony w ramach bądź na ramach każdego skrzydła okna wykrywa otwarcie skrzydła . W przypadku zastosowania poprzez instalatora zwykłych kontaktronów istnieje niebezpieczeństwo neutralizacji czujnika . Wówczas system nie zareaguje na otwarcie okna . 2. Zastosowane w systemie czujniki zbicia szyby mają za zadanie wykryć wybicie szyby . Jeżeli włamywacz wybierze metodę włamania poprzez wycięcie szyby czujniki te są bezużyteczne . W omawianym przypadku istnieje zbyt duże ryzyko że system nie spełni swojej funkcji tj. nie wykryje włamania . Włamanie poprzez wycięcie szyby lub przez dach jest dla tej konfiguracji systemu nie do wykrycia . Koszt proponowanego rozwiązania :- kontaktron wpuszczany 22 szt 374,00zł- kontaktron bramy 1 szt 45,00zł- czujnik zbicia szyby 6 szt 420,00zł- kpl.centrali wraz z obudową akum. i sygnalizatorem 1 kpl. 960,00- moduł rozszerzenia wejść 2 szt. 288,00- manipulatory 2 szt. 827,00- montaż około 1200,00 razem 4114,00 WERSJA II Założenia :- okna i drzwi tarasowe z szybami i okuciami zwykłymi - drzwi wejściowe antywłamaniowe- dach kryty dachówką- strop lekki (płyta KG) Zabezpieczenie jak w wersji pierwszej z tym że zamiast czujników stłuczeniowych zastosowano czujniki PIRDziałanie proponowanego rozwiązania : 1. Czujnik kontaktronowy umieszczony w ramach bądź na ramach każdego skrzydła okna wykrywa otwarcie skrzydła . W przypadku zastosowania poprzez instalatora zwykłych kontaktronów istnieje niebezpieczeństwo neutralizacji czujnika . Wówczas system nie zareaguje na otwarcie okna . 2. Zastosowane w systemie czujniki PIR wykrywają intruza gdy ten znajdzie się wewnątrz . W tym przypadku system zadziała bez względu na sposób pokonania otworów okiennych ale w przypadku wycięcia szyby bądź przejścia dachem zadziała dopiero gdy intruz znajdzie się wewnątrz . W tej konfiguracji systemu czujniki PIR w sypialniach w czuwaniu nocnym systemu są wyłączone Koszt tego rozwiązania jest porównywalny z rozwiązaniem pierwszym . WERSJA IIIZałożenia :- okna i drzwi tarasowe z szybami wzmocnionymi i okuciami antywłamaniowymi , klamka zabezpieczona przyciskiem- drzwi wejściowe antywłamaniowe - dach kryty dachówką- strop lekki (płyta KG) http://todaks.home.pl/zdjecia/System3.jpg Działanie proponowanego rozwiązania :1. Czujniki udarowe umieszczone na futrynach okiennych i drzwiowych zadziałają w momencie próby pokonania okna lub drzwi . Szyba z folią nie pozwoli na włamanie poprzez wycięcie szyby , zabezpieczenie klamki skutecznie eliminuje możliwość otwarcia okna bez zadziałania czujki udarowej więc nie ma potrzeby stosowania czujników kontaktronowych .2. Czujniki PIR wykluczają możliwość nie wykrytego przeniknięcia intruza do wnętrza domu np. przez dach . Zastosowanie PIR dodatkowo eliminuje skutek pojedynczego impulsu alarmowego ( system generuje alarmy przy każdym naruszeniu czujnika PIR ) W porównaniu z poprzednimi wersjami system jest znacznie skuteczniejszy . Następuje szybsza reakcja systemu na włamanie . Złodziej ma mniej czasu i potrzebuje większego nakładu "pracy" w trakcie włamania .W czuwaniu nocnym wzmocnione szyby i okucia nie pozwolą na ciche przeniknięcie intruza do wnętrza budynku .Przed włamaniem przez otwory drzwiowe i okienne chronią czujniki udarowe . Koszt proponowanego rozwiązania : - czujnik udarowy 13 szt 1240,00- czujnik PIR 5 szt 400,00- kpl.centrali wraz z obudową akum. i sygnalizatorem 1 kpl. 960,00- manipulatory 2 szt. 827,00- montaż około 1200,00 razem 4627,00 WERSJA IV Założenia :- okna i drzwi tarasowe z szybami wzmocnionymi i okuciami antywłamaniowymi , klamka zabezpieczona przyciskiem- drzwi wejściowe antywłamaniowe - dach kryty dachówką- strop lekki (płyta KG) Zamiast czujników udarowych w każdym oknie , zastosowano cztery bariery optoelektroniczne po jednej na każdej stronie budynku , zamontowane na elewacji . Działanie proponowanego rozwiązania : 1. Bariery optoelektroniczne zadziałają w momencie zbliżenia się do otworu okiennego bądź wejścia na taras lub dojścia do drzwi wejściowych . 2. Czujniki PIR wewnątrz wykluczają możliwość nie wykrytego przeniknięcia intruza do wnętrza domu np. przez dach . Niewątpliwą wadą tego rozwiązania jest większe ryzyko wystąpienia alarmu przypadkowego (fałszywy ) bądźcelowego , wywoływanego przez włamywacza celem zniechęcenia właściciela do załączenia strefy zewnętrznej .Zalety , to szybkość reakcji oraz możliwość swobodnego poruszania się wewnątrz przy jednoczesnym dozorzedojścia do otworów okiennych i drzwiowych z zewnątrz Koszt proponowanego rozwiązania :- bariera optoelektroniczna 3 szt. 1800,00- bariera optoelektroniczna 1 szt. 500,00- czujniki PIR 5 szt. 400,00- kpl.centrali wraz z obudową akum. i sygnalizatorem 1 kpl. 780,00- manipulatory 2 szt. 827,00- montaż około 1200,00 RAZEM 5507,00 UWAGA . Podane ceny są cenami przybliżonymi i nie mozna je traktowac jako ostateczne .Cena robocizny może się różnić w poszczególnych regionach kraju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackinto 20.03.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Witam. Właśnie tego typu postów powinno być jak najwięcej ,najlepiej z uwzględnieniem konkretnych projektów-brawo todaks .Mnie najbardzej podoba się wariant III i byłby chyba najbardzej odpowiedni.A czy mógłbyś napisać jak w przypadku opcji III-ej zabezpieczyć poddasze - lukarny i okna połaciowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 21.03.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Pytanie kolejne Przypuścmy, że kiedyś założymy sobie okiennice. Oprócz funkcji ozdobnych mogą one pełnić również funkcje "obronno-warowne" Jakie czujki można zastosować, aby intruz był wykrywany przy próbie sforsowania okiennicy, zanim dostanie się do okna i zacznie je niszczyć? Wiadomo, że okiennice mogą być atakowane np. przez porywisty wiatr a niekoniecznie przez intruza, więc trzeba się obronić przed fałszywymi alarmami. Może też piesek oprzeć się "łapkami" na takiej przeszkodzie... wydaje mi się że czujki inercyjne nie sprawdzą się w tym przypadku. Czy są kontaktrony, które można stosować na zewnątrz (i ile kosztują) i czy ich montaż ma sens - czy wiatr i inne czynniki nie będą wywoływać fałszywych alarmów? A może inne propozycje? Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 21.03.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam. Właśnie tego typu postów powinno być jak najwięcej ,najlepiej z uwzględnieniem konkretnych projektów-brawo todaks .Mnie najbardzej podoba się wariant III i byłby chyba najbardzej odpowiedni.A czy mógłbyś napisać jak w przypadku opcji III-ej zabezpieczyć poddasze - lukarny i okna połaciowe. Postawiłbym na czujniki stłuczeniowe i PIR lub same PIR. Trzeba tylko mieć na uwadze że w pomieszczeniach strychowych operowanie słońca jest bardziej intensywne więć jeżeli chcemy zastosować PIR to nie może to być czujnik z najniższej półki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 21.03.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Pytanie kolejne Przypuścmy, że kiedyś założymy sobie okiennice. Oprócz funkcji ozdobnych mogą one pełnić również funkcje "obronno-warowne" Jakie czujki można zastosować, aby intruz był wykrywany przy próbie sforsowania okiennicy, zanim dostanie się do okna i zacznie je niszczyć? Wiadomo, że okiennice mogą być atakowane np. przez porywisty wiatr a niekoniecznie przez intruza, więc trzeba się obronić przed fałszywymi alarmami. Może też piesek oprzeć się "łapkami" na takiej przeszkodzie... wydaje mi się że czujki inercyjne nie sprawdzą się w tym przypadku. Czy są kontaktrony, które można stosować na zewnątrz (i ile kosztują) i czy ich montaż ma sens - czy wiatr i inne czynniki nie będą wywoływać fałszywych alarmów? A może inne propozycje? Pozdrawiam Brzuzens Czujniki inercyjne odpadają . Są kontaktrony do zastosowań zewnetrznych ale ..... wszystko zależy od konstrukcji okiennicy . Wg mnie można rozpatrzeć również zastosowanie wyłączników krańcowych . Dobrze rozmieszczone są bardzo skuteczne a przy tym nie da się ich namierzyć tak jak kontaktrony . W okiennicach bardzo często nie da się zastosować kontaktronów spolaryzowanych bo ciężko jest utrzymać drugi parametr czyli odległość minimalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
todaks 21.03.2007 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam. Właśnie tego typu postów powinno być jak najwięcej ,najlepiej z uwzględnieniem konkretnych projektów-brawo todaks .Mnie najbardzej podoba się wariant III i byłby chyba najbardzej odpowiedni.A czy mógłbyś napisać jak w przypadku opcji III-ej zabezpieczyć poddasze - lukarny i okna połaciowe. wariant III jest bardzo dobry ale żeby go zastosowac trzeba myśleć o zabezpieczeniu już na etapie decyzji o zakupie okien . Na szczęście coraz więcej inwestorów kontaktuje się z instalatorami już na etapie wyboru projektu bądź stanu surowego otwartego by omówić kryteria przyszłego systemu alarmowego . Pamiętajcie na tym etapie kontakt z instalatorem z reguły nic nie kosztuje a może przynieść duże korzyści . Warto o tym pamiętać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 21.03.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Czujniki inercyjne odpadają . Są kontaktrony do zastosowań zewnetrznych ale ..... wszystko zależy od konstrukcji okiennicy . Wg mnie można rozpatrzeć również zastosowanie wyłączników krańcowych . Dobrze rozmieszczone są bardzo skuteczne a przy tym nie da się ich namierzyć tak jak kontaktrony . W okiennicach bardzo często nie da się zastosować kontaktronów spolaryzowanych bo ciężko jest utrzymać drugi parametr czyli odległość minimalną Dzięki todaks Nie wiem o co miałeś na myśli pytając o konstrukcję okiennicy? Przypuśćmy, że będzie to coś takiego: http://www.okiennice.pl/rodzaje/d_04.jpg mocowane do muru z cegły. Wyłącznik krańcowy to np. ten gość, co zapala światło w lodówce? Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar.c 22.03.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witajcie Moi Drodzy!No i alarm wisi (I64). Nawet działa. Pojawiły się jednak drobne pytanka. 1. Przeniosłem bazę DloadX z jednego kompa na drugi i skurczybyk pyta się o klucz kodowania. Wie ktoś może, jaki klucz ustawiany jest domyślnie? 2. Jaki typ wejścia należy ustawić dla odbiornika pilota włączającego opóźnienie w garażu? Potraktować go po prostu jako linię "wejściową" a czujkę w garażu jako "opóźnioną wewnętrzną"? Czy obie te linie powinny być w innej strefie niż główne wejście do domu (aby pilot włączał opóźnienie tylko w garażu a w domu nie)? 3. Montaż impaq na suwance (drzwi tarasowe przesuwne). Na framudze zero problemów. Ale środkowy słupek to masakra. Od dołu brak podejścia dla wiertarki, całość jest podparta właśnie w tym miejscu. Ma ktoś może na to jakiś wypróbowany patent? Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agathon 24.03.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Jakie jest Wasze zdanie o czujkach PIR i dualnych Boscha (zwłaszcza DS940T i Blue Line D1-P ), dobre to ? Todaks, Zbych a może inni, proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 25.03.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Mam pytanie: czy centrala DSC 5020 jest popularna i w związku z tym jest łatwo dostępny serwis? Dla porównania czy serwis Setela jest porównywalny/lepszy/gorszy? Tak, centrala DSC 5020 jest popularna wśród instalatorów, więc nie ma problemów z serwisowaniem. Serwisem sprzętu DSC zajmuje się główny dystrybutor DSC w Polsce - firma AAT Trading. Centrale Satela są również popularne, a do tego jest to polski produkt więc dostępna jest pomoc techniczna i serwis bezpośrednio u producenta Ze względu na nowszą konstrukcję i większe możliwości wybrałbym Satela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts