Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niezłe masz wzory do naśladowania - pogratulować!

Tak, Zbychu, tak, Kaczyński jest moim największym autorytetem. Oczywiście.

No tak, to wiele wyjaśnia, ale nie będziemy tu o polityce dyskutować :lol:

Puknij się w łeb Zbychu...

Oooo, cóż za kultura! (w rękawiczkach :lol: ) Zupełnie to do pana ał ął ęł nie podobne :lol:

Idę, bo atmosfera na tym forum jest tak fatalna, że nie ma tu czego szukać. Po prostu niemiło się tu rozmawia.

Ogromna to strata :cry:

Idź sobie, idź, bo nie mam ochoty odpowiadać na Twoje głupie zaczepki.

Nie interesują mnie Twoje opinie na mój temat. Jestem, jaki jestem i nie zamierzam się zmieniać, a już na pewno Twoja krytyka i głupie docinki nie wpłyną na to. Nie pasuje Ci styl moich wypowiedzi, to nie czytaj.

Żegnam.

Zbychu temat jest taki:

przed pójściem spać włączyłem alarm przyciskiem Stay i wszystko niby było OK, ale rano okazało się że brama garażowa jest podniesiona. Na szczęście nkt nas nie "odwiedził". Nie zwróciłem uwagi podczas włączenia alarmu że klawiatura LCD sygnalizuje naruszenie tej linii (zdefiniowana jako opóźniona 2).

Nauczka na przyszłość. Ale czy można coś zrobić aby w takiej sytuacji była sygnalizacja inna lub ewent. włączenie alarmu po zakończeniu czasu na wyjście?

Wiadomo że linia ta jest z opcją 5 wymuszenia włączenia przy naruszeniu.

Centrala DSC 5020.

I drugie pytanie.

Jak zachowują się linie sypialniane (05) jeżeli opuszczając dom uzbroję system przyciskiem stay przy naruszonej linii opóźniona 2 - czujnik kontaktronowy na bramie garażowej i ewnent. linie wewnętrzna (04) - czujnik PIR w garażu?

Czy one pozostają zablokowane czy aktywne?

Zbychu temat jest taki:

przed pójściem spać włączyłem alarm przyciskiem Stay i wszystko niby było OK, ale rano okazało się że brama garażowa jest podniesiona. Na szczęście nkt nas nie "odwiedził". Nie zwróciłem uwagi podczas włączenia alarmu że klawiatura LCD sygnalizuje naruszenie tej linii (zdefiniowana jako opóźniona 2).

Nauczka na przyszłość. Ale czy można coś zrobić aby w takiej sytuacji była sygnalizacja inna lub ewent. włączenie alarmu po zakończeniu czasu na wyjście?

Wiadomo że linia ta jest z opcją 5 wymuszenia włączenia przy naruszeniu.

Centrala DSC 5020.

I drugie pytanie.

Jak zachowują się linie sypialniane (05) jeżeli opuszczając dom uzbroję system przyciskiem stay przy naruszonej linii opóźniona 2 - czujnik kontaktronowy na bramie garażowej i ewnent. linie wewnętrzna (04) - czujnik PIR w garażu?

Czy one pozostają zablokowane czy aktywne?

Aby po czasie na wyjście przy naruszeniu linii opóźnionej (01 lub 02) włączał się alarm, należy zaznaczyć opcję 6 w programie 013 (głośna sygnalizacja błędu wyjścia).

Po użyciu funkcji stay i naruszeniu linii opóźnionej, linie sypialniane pozostają nieaktywne. Ma to służyć możliwości wyjścia z domu i pozostawienia systemu bez uzbrojonych linii sypialnianych (np. jeśli ktoś w domu zostaje).

Dzięki, to nieświadomy tej funkcji często wychodząc z domu włączałem alarm właśnie poprzez stay. :cry:

Czy uaktywnienie właściwości 6 w programie 013 spowoduje aktywację sygnalizatora czy klawiatury?

I czy to zadziała w przypadku naruszenia rozumianego jak w opisywanym przypadku, czyli od początku rozpoczęcia czasu na wyjście do jego zakończenia linia cały czas otwarta (rozwarty kontaktron)?

Przesledziłem watek o alarmach i uznajac wiedze i doswiadczenie osób tu sie wypowiadajacych pozwole zadac wiedzacym wiecej niz ja pyatnko.

Oto jestem w trakcie zamawiania instalacji alarmowej.

Jako ze mój dom to budowla z przedwojennej ,twradej jak beton albo i twardszej cegły,która w dodatku bedzie w całosci odsłonieta z tynku.

Zdecydowałem sie na sysytem bezprzewodowy.

Pytanie 1wsze:

Czy system firmy Jablotron JA-63KRG-4 (nie mam w domu kabla telefonicznego i nie zamierzam miec,stad wybór systemu gsm)

to oferta "markowa" tzn nie psujaca sie a w dodatku oferujaca dobra jakosc w stosunku do ceny ,czy tez w tej kategori polecilibyscie co innego.

Pytanie 2gie:

Czy zakładaja orientacyjny koszt takiego systemu (centrala jak wyzej +6 czujek bezprzewodowych+2 piloty) na około 3tys złotych ,wycena robocizny

przez firme instalujaca na drugie tyle ,czyli tez 3tys złotych nie jest aby troche za wysoka. :-?

Pytanie 3cie:

Czy montaz tego typu systemu jest mozliwy dla laika ,z ewentualna pomoca znajomego elektryka?

Oczywiscie biorąc pod uwage że nie ma tu kucia i prowadzenia przewodów.

Pozdrawiam i licze na odpowiedzi. :D

Przesledziłem watek o alarmach i uznajac wiedze i doswiadczenie osób tu sie wypowiadajacych pozwole zadac wiedzacym wiecej niz ja pyatnko.

Oto jestem w trakcie zamawiania instalacji alarmowej.

Jako ze mój dom to budowla z przedwojennej ,twradej jak beton albo i twardszej cegły,która w dodatku bedzie w całosci odsłonieta z tynku.

Zdecydowałem sie na sysytem bezprzewodowy.

Pytanie 1wsze:

Czy system firmy Jablotron JA-63KRG-4 (nie mam w domu kabla telefonicznego i nie zamierzam miec,stad wybór systemu gsm)

to oferta "markowa" tzn nie psujaca sie a w dodatku oferujaca dobra jakosc w stosunku do ceny ,czy tez w tej kategori polecilibyscie co innego.

Pytanie 2gie:

Czy zakładaja orientacyjny koszt takiego systemu (centrala jak wyzej +6 czujek bezprzewodowych+2 piloty) na około 3tys złotych ,wycena robocizny

przez firme instalujaca na drugie tyle ,czyli tez 3tys złotych nie jest aby troche za wysoka. :-?

Pytanie 3cie:

Czy montaz tego typu systemu jest mozliwy dla laika ,z ewentualna pomoca znajomego elektryka?

Oczywiscie biorąc pod uwage że nie ma tu kucia i prowadzenia przewodów.

Pozdrawiam i licze na odpowiedzi. :D

Jesli dobrze zrozumiałem to masz do zapłacenia 3tys zł za sprzęt i 3 tys zł za robociznę to nieźle cie chcą oskubać.Z jablotronem spotkałem się raz jak taki system zdejmowałem. Jeśli masz możliwość powieszenia przynajmniej klawiatury przewodowej to proponuję system satel integra lub DSC z modułem bezprzewodowym , jeśli nie to raczej wybrałbym Visonic Powermax.

Cena przy tej konfiguracjii ok 2600zł z dodatkową klawiaturą ale myślę że poradzisz sobie sam z montażem. I poszukaj innego instalatora cena 3000 zł za montaż (robociznę) 6 czujek bezprzewodowych i centralki wygląda na zdzierstwo.

Dzięki, to nieświadomy tej funkcji często wychodząc z domu włączałem alarm właśnie poprzez stay. :cry:

A dlaczego nie używasz klawisza Away? On uruchamia system w trybie wyjścia (czyli z aktywacją linii sypialnianych).

Czy uaktywnienie właściwości 6 w programie 013 spowoduje aktywację sygnalizatora czy klawiatury?

I czy to zadziała w przypadku naruszenia rozumianego jak w opisywanym przypadku, czyli od początku rozpoczęcia czasu na wyjście do jego zakończenia linia cały czas otwarta (rozwarty kontaktron)?

Po czasie na wyjście, przy naruszonej linii opóźnionej (01 lub 02) włącza się alarm ogólny, czyli i sygnalizator i klawiatury, ale UWAGA! bez aktywacji wyjścia zaprogramowanego jako włamanie! Czyli jeśli masz monitoring radiowy lub GSM aktywowany z wyjść PGM, to w takim przypadku monitoring nie jest aktywowany, a jedynie zostaje wywołany alarm lokalny.

A dlaczego nie używasz klawisza Away? On uruchamia system w trybie wyjścia (czyli z aktywacją linii sypialnianych).

Po czasie na wyjście, przy naruszonej linii opóźnionej (01 lub 02) włącza się alarm ogólny, czyli i sygnalizator i klawiatury, ale UWAGA! bez aktywacji wyjścia zaprogramowanego jako włamanie! Czyli jeśli masz monitoring radiowy lub GSM aktywowany z wyjść PGM, to w takim przypadku monitoring nie jest aktywowany, a jedynie zostaje wywołany alarm lokalny.

Serdeczne dzięki Zbychu, już wszystko wiem (no tak powrót na ziemię - na pewno nie wszystko).

[Jesli dobrze zrozumiałem to masz do zapłacenia 3tys zł za sprzęt i 3 tys zł za robociznę to nieźle cie chcą oskubać.Z jablotronem spotkałem się raz jak taki system zdejmowałem. Jeśli masz możliwość powieszenia przynajmniej klawiatury przewodowej to proponuję system satel integra lub DSC z modułem bezprzewodowym , jeśli nie to raczej wybrałbym Visonic Powermax.

Cena przy tej konfiguracjii ok 2600zł z dodatkową klawiaturą ale myślę że poradzisz sobie sam z montażem. I poszukaj innego instalatora cena 3000 zł za montaż (robociznę) 6 czujek bezprzewodowych i centralki wygląda na zdzierstwo.

Tak mi sie własnie wydawało ze robocizna w tej cenie to jakies nieporozumienie :lol:

Rozumiem że sysytem jablotrona zdejmowałes bo działał zle ,psuł sie lub tym podobnie.

Poszukam informacji o centralkach które polecasz.

Pozdrawiam

[Jesli dobrze zrozumiałem to masz do zapłacenia 3tys zł za sprzęt i 3 tys zł za robociznę to nieźle cie chcą oskubać.Z jablotronem spotkałem się raz jak taki system zdejmowałem. Jeśli masz możliwość powieszenia przynajmniej klawiatury przewodowej to proponuję system satel integra lub DSC z modułem bezprzewodowym , jeśli nie to raczej wybrałbym Visonic Powermax.

Tak mi sie własnie wydawało ze robocizna w tej cenie to jakies nieporozumienie :lol:

Rozumiem że sysytem jablotrona zdejmowałes bo działał zle ,psuł sie lub tym podobnie.

Poszukam informacji o centralkach które polecasz.

Pozdrawiam

Za często centrala nie widziała czujek. Przy DSC czy visonicu takie usterki się nie pojawiały.

dzień dobry, co prawda nie jest to pytanie o alarm ale czy poradzicie jak zrobić

doprowadzenie sygnału TV drogą bezprzewodową od anteny do telewizora ok 20 m przejście sygnału przez strop.

Nie jest to możliwe.

jest to do zrobienia, ale nie spodziewajmy się cudów, jeżeli chodzi o jakość przekazu. I nie bezpośrednio od anteny, ale od jakiegokolwiek urządzenia z tunerem i wyjściami AV.

Przećwiczyłem - do celów jakiegoś podglądu czy monitoringu wystarcza, ale jeśli chodzi o napawanie się jakością HDTV i obejrzenie dobrego filmu polecam dobre, długie wiertło i parę metrów kabla...

dzień dobry, co prawda nie jest to pytanie o alarm ale czy poradzicie jak zrobić

doprowadzenie sygnału TV drogą bezprzewodową od anteny do telewizora ok 20 m przejście sygnału przez strop.

Nie jest to możliwe.

jest to do zrobienia, ale nie spodziewajmy się cudów, jeżeli chodzi o jakość przekazu. I nie bezpośrednio od anteny, ale od jakiegokolwiek urządzenia z tunerem i wyjściami AV.

Przećwiczyłem - do celów jakiegoś podglądu czy monitoringu wystarcza, ale jeśli chodzi o napawanie się jakością HDTV i obejrzenie dobrego filmu polecam dobre, długie wiertło i parę metrów kabla...

Nie, nie da się tego zrobić w takiej formie o jaką pyta mack :(

Nie da się bezprzewodowo połączyć anteny z telewizorem.

Rozwiązanie, o którym pisze Cpt_Q polega na bezprzewodowym połączeniu źródła sygnału audio-video (np. magnetowid) z odległym telewizorem. Do tego trzeba jeszcze zastosować tzw. przedłużacz pilota, który umożliwi zdalne przełączanie kanałów w magnetowidzie podłączonym na górze do anteny.

Odnośnie jakości sygnału, to uważam, że do oglądania programów ze zwykłej anteny rozwiązanie się nadaje, ale dobry zestaw do przekazywania sygnału audio-video + przedłużacz pilota, to wydatek kilkuset złotych :(

Do tego trzeba jeszcze jakiś magnetowid.

Odnośnie HDTV to dla uzyskania właściwej jakości obrazu i tak należy zastosować inne źródło sygnału, typu tuner sat z wyjściem wysokiej rozdzielczości (HDMI).

No i bardzo dobrze, że napisałeś do producenta, chciałem Ci to zasugerować, ale sądziłem, że może jeszcze Zbych i Todaks coś wymyślą, ale nie zdążyli, bo my tutaj prawie jak na czacie :D

Co sądzę o takim rozwiązaniu? Jeżeli jest ono skuteczne, to ja sądzę, że Satel ośmiesza się stosując w swoich produktach rozwiązania, które ciągną za sobą tego typu dziwaczne zachowania centrali, a nie wspominając o tym w dokumentacji.

Nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim problemem i na odległość pewnie nie wpadłbym na jego rozwiązanie w takiej postaci.

Pozdrawiam także

Satel ma więcej "ciekawostek" nie opisanych w dokumentacji i wymagających dochodzenia przez instalatora drogą prób i błędów.

To właśnie powoduje, że wielu instalatorów zniechęca się do Satela, bo nie chcą go poznać :roll:

Nie uważam jednak, ze Satel się ośmiesza, bo przy tak rozbudowanym oprogramowaniu trudno jest zebrać wszystkie uwagi i wypuścić w formie pisemnej. Zresztą kto by to czytał :lol:

Instalatorzy nawet nie czytają dokładnie instrukcji montażu i programowania.

Z oprogramowaniem Satela jest jak z systemem Windows :wink:

Nikt do końca go nie zna :lol:

Czasem wystarczy zrestartować zasilanie i wszystko wraca do normy (całkiem jak w Windows :wink: )

Co do SATEL-a i jego integry to tego typu wpadki są efektem odpowiedzi programistów na propozycje instalatorów . Całe szczęście że firma SATEL

zmieniła tryb postępowania w takich sytuacjach i obecnie jej pion serwisowy ,

podchodzi do sygnalizowanych przez instalatorów problemów , w sposób zdecydowanie lepszy niż kilka lat wstecz .Jednak trudno nie zgodzić się z KLOPsonem że są pewne kryteria których nie wolno lekceważyć i pewne zakresy działania centrali należy przed wprowadzeniem w życie dokładnie

sprawdzić .

Nic tak nie drażni jak działanie sprzętu niezgodne z opisem w dokumentacji .

W takim przypadku restart zasilania to akt desperacji a nie profesjonalne usunięcie usterki ( Zbych - nie poczytuj tego jako zarzut wobec Twojej osoby :p )

Nic tak nie drażni jak działanie sprzętu niezgodne z opisem w dokumentacji.

Zgadza się, ale czy w systemach innych producentów masz w instrukcji opisane wszystkie procedury? Nie, więc nie ma co się czepiać (nie poczytuj tego jako zarzut wobec Twojej osoby :wink:), bo Satel nie jest tu żadnym wyjątkiem. Satel ma odgomnie dużo opcji (w porównaniu z innymi systemami), więc więcej widać tych braków opisów procedur działania.

Do instalatora należy "rozgryzienie" tych procedur i sprawdzenie, co i jak działa.

To jest właśnie wiedza i praktyka :).

Nie powiem, że nie byłbym zadowolony, jeśli każdy producent central opisał by dokładnie wszystkie procedury, ale wiem, że to nierealne :(

W takim przypadku restart zasilania to akt desperacji a nie profesjonalne usunięcie usterki ( Zbych - nie poczytuj tego jako zarzut wobec Twojej osoby :p )

Firma DSC zaleca reset zasilania po zmianie oprogramowania centrali...

Mało tego, centrale Satela same robią reset zasilania po programowaniu :)

KLOPson napisał

Puknij się w łeb Zbychu, nie ma żadnej akcji, przeciwko Twojej osobie. Nie miałem nic wcześniej przeciwko Tobie (ewentualnie przeciwko Twoim głupim odpowiedziom na zaczepki Todaksa).

Moje wypowiedzi to nie słowne zaczepki tylko własne zdanie na poruszane tematy .To że były odczytywane przez niektórych opacznie ....... :lol: