marcin_u 24.08.2007 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Zamiast pilota chciałbym korzystać z telefonu komórkowego do uzbrajania/rozbrajania systemu. Ewentualnie może to być jedynie włączenie opóźnienia alarmu a rozbrojenie z klawiatury. Mój pomysł jest następujący: komórka z aplikacją Java łączy się po Bluetooth z modułem centrali alarmowej i załącza odpowiednie funkcje Domyślam się, że centrale nie obsługują Bluetooth. Dlatego należałoby wykorzystać jakiś PC do tego. Tylko jak sterować centralą z PC? Wadą rozwiązania jest to, że PC pobiera dużo prądu jeśli miałby być włączony non-stop. Może wy podpowiecie jak to zorganizować? polecam integre z modułem ethernetowym i na tym zestawie robisz wszystko przez komorke jak na klawiaturze w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 24.08.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Mam szybkie pytanko - jaki przewód doprowadzić do sygnaliztora zewnętrznego (satel sp-3001)? W instrukcji piszą, że pobór prądu przy sygnalizacji to około 1,2A... czy systarczy standardowy przewód o przekroju 0,5mm2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 24.08.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Mam szybkie pytanko - jaki przewód doprowadzić do sygnaliztora zewnętrznego (satel sp-3001)? W instrukcji piszą, że pobór prądu przy sygnalizacji to około 1,2A... czy systarczy standardowy przewód o przekroju 0,5mm2 ? wystarczy...chyba ze kilka set metrow... pociagnij YTKSY3x2x0,5 lyb YTDY 6x0,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 24.08.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Mam szybkie pytanko - jaki przewód doprowadzić do sygnaliztora zewnętrznego (satel sp-3001)? W instrukcji piszą, że pobór prądu przy sygnalizacji to około 1,2A... czy systarczy standardowy przewód o przekroju 0,5mm2 ? Taka mala uwaga: standardowe przewody "alarmowe" nie maja przekroju 0.5 mm2. Owo 0.5 jest wyrazone w mm (nie w mm2) i jest srednica przewodu. Przekroj takiego przewodu to okolo 0.2 mm2. Powyzsze dotyczy przewodow: YTDY i YTKSY (byc moze takze innych, mniej typowych). Natomiast przewody SCYY maja juz bardziej logiczne oznaczenie, np. 6x0.22mm2 - tutaj podany jest juz przekroj i widac wyraznie, ze to w okolicach 0.2 mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domelus 26.08.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Witam,buduje dom w Skórzewie pod Poznaniem. Czy nie macie do polecenia jakieś porządnej, przyzwoitej firmy, która zrobiłaby mi system alarmowy? Znajomi albo mieli instalowane przez agencję ochorny albo przez jakiś lewaków - wspólne jest to, że wszyscy narzekają. W domu będzie rozprowadzenie gorącego powietrza no i pewnie w przyszłości jakiś duży pies, to raczej powinienem bazować na kontraktonach. W jakich przedziale może kosztować instalacja - dom ok. 160m2. Jakieś 15 okien (z drzwiami balkonowymi) + garaż. Jestem w stanie zamknać się w przedziale do 4 tys z wykonaniem? Pozdr,Domelus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 26.08.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Jestem w stanie zamknać się w przedziale do 4 tys z wykonaniem? Pozdr, Domelus Parametry podobne. ok.800,- Robota własna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 27.08.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Jestem w stanie zamknać się w przedziale do 4 tys z wykonaniem? Pozdr, Domelus Parametry podobne. ok.800,- Robota własna. Sorry Tedii, ale czy Twoja wypowiedź jest odpowiedzią na zadane pytanie? To nie było pytanie, jak zrobić najtaniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 27.08.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Było pytanie odnośnie kosztów więc napisałem.Centrala z powiadamianiem,aku 12V,zasilacz,klawiatura LED,syrena,cztery czujki PIR,kontaktrony w drzwiach i oknach,kabelki.Wszystko Satel.Zasilacz własny (wielkie słowo zasilacz,poprostu trafo 18V)Do pilnowania domku nie trzeba helikoptera z kamerą krążącego wokoło.A druga uwaga: niema zabezpieczenia którego nie da się odbezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 27.08.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Było pytanie odnośnie kosztów więc napisałem. Centrala z powiadamianiem,aku 12V,zasilacz,klawiatura LED,syrena,cztery czujki PIR,kontaktrony w drzwiach i oknach,kabelki. Wszystko Satel.Zasilacz własny (wielkie słowo zasilacz,poprostu trafo 18V) Do pilnowania domku nie trzeba helikoptera z kamerą krążącego wokoło. A druga uwaga: niema zabezpieczenia którego nie da się odbezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domelus 27.08.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Wiem, że sporo ludzi samodzielnie instaluje systemy alarmowe. Mi się jakoś do tego nie pali. Nie jestem ostatnim technicznym tępakiem – pomajsterkować potrafię i pogrzebać w kabelkach lubię, ale instalacji alarmowej jakoś nie mam zamiaru się zabierać. Już prędziej wolałbym się zabrać za instalację elektryczną niż za alarm. Jak mi żarówka w pokoju się nie zapali to zauważę od razu, jak alarm nie będzie działać to szkoda nawet wydać 500 pln. I podobnie w drugą stronę – jak żarówka będzie mi się palić bo jej nie będę umiał wyłączyć to najwyżej wykręce ją w cholerę, jak alarm będzie się uruchamiać bez powodu to ja dostanę cholery!!! Tutaj akurat nie chodzi mi o jakoś tylko jakość… Dlatego wróciłbym do pierwszego pytania: W domu (z poddaszem użytkowym) będzie rozprowadzenie gorącego powietrza no i pewnie w przyszłości jakiś duży pies, to raczej powinienem bazować na kontraktonach. W jakich przedziale może kosztować instalacja - dom ok. 160m2. Jakieś 15 okien (z drzwiami balkonowymi) + garaż. Jestem w stanie zamknać się w przedziale do 4 tys z wykonaniem? Oczywiście myślę o sprzęcie i przyzwoitym montażu. I kolejne pytanie – czy znacie jakaś firmę z Poznania lub okolic, która przyzwoicie instaluje systemy alarmowe. Zbych - na pierwsze pytanie sądze będziesz mi w stanie odpowiedzieć (mogę podesłać rzuty kondygnacji, ale nie wiem czy mogę Cie tak obciążąc - wiedza kosztuje ) Pozdr, Domelus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 28.08.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Zbychu, pytanie do Ciebie (ale może ktoś z Was miał podobny problem). Instalowałem i konfigurowałem centralę sam, więc mogłem popełnić jakiś błąd (niedoczytać, nie zrozumieć) i mam w związku z tym ten problem. Mój budynek monitoruje firma na "S" Tematem problemu jest "brak sygnału zaniku zasilania podstawowego 230V", który wg umowy powinien dotrzec do stacji monitorującej po 4 godzinach od wystąpienia zdarzenia (brak prądu). Dzwoniłem do serwisu firmy "S", przyjechał do mnie miły Pan i wymienił jakiś przekaźnik. System przetestowałem wczoraj (znaczy symulownay brak zasilania przez ponad 4 godziny) i żaden sygnał do nich nie dotarł. Teraz pytanie: - czy może być coś w konfiguracji centrali źle ustawione, że takie sygnały nie docierają do nadajnika (i w konsekwencji do stacji monitorującej)? - czy jednak musze ich męczyć aż do skutku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 28.08.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 W domu (z poddaszem użytkowym) będzie rozprowadzenie gorącego powietrza no i pewnie w przyszłości jakiś duży pies, to raczej powinienem bazować na kontraktonach. W jakich przedziale może kosztować instalacja - dom ok. 160m2. Jakieś 15 okien (z drzwiami balkonowymi) + garaż. Jestem w stanie zamknać się w przedziale do 4 tys z wykonaniem? Oczywiście myślę o sprzęcie i przyzwoitym montażu. Ja mam ok. 160 użytkowej (całkowitej troche więcej), piwnica z dwoma oknami. Łacznie mam 18 okien (w tym tarasowe), oczywiście drzwi wejściowe i 2 bramy garażowe. Dostałem wycenę na sam sprzęt bez robocizny (centrala satel, kontakrtony, uderzeniowe, kilka pirów itd.) Z kilku elementów na pewno można by zrezygnować (wg mnie za dużo pirów ), ale wycenili to na ponad 8 tyś. bez montażu Poszukam jeszcze, ale 4 tyś. wydają mi się mało realne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 28.08.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Zbychu, pytanie do Ciebie (ale może ktoś z Was miał podobny problem). Instalowałem i konfigurowałem centralę sam, więc mogłem popełnić jakiś błąd (niedoczytać, nie zrozumieć) i mam w związku z tym ten problem. Mój budynek monitoruje firma na "S" Tematem problemu jest "brak sygnału zaniku zasilania podstawowego 230V", który wg umowy powinien dotrzec do stacji monitorującej po 4 godzinach od wystąpienia zdarzenia (brak prądu). Dzwoniłem do serwisu firmy "S", przyjechał do mnie miły Pan i wymienił jakiś przekaźnik. System przetestowałem wczoraj (znaczy symulownay brak zasilania przez ponad 4 godziny) i żaden sygnał do nich nie dotarł. Teraz pytanie: - czy może być coś w konfiguracji centrali źle ustawione, że takie sygnały nie docierają do nadajnika (i w konsekwencji do stacji monitorującej)? - czy jednak musze ich męczyć aż do skutku? Pytanie tylko czy to ich przekaznik czy twoj. Jednak najlepiej bedzie jesli wogole pozbedziesz sie tego przekaznika i z jednego z wyjsc programowalnych wyprowadzisz sygnal o usterce o ile takie masz wolne. Wtedy dopiero bedzie pewnosc ze nie ma zasilania bo ten przypadek nie jest odosobniomy, ale bywa i tak ze jest prad a ten przekaznik puszcza sygnal np. co godzina co jest kompletna herezja bo przeciez wysyla zanik po 4h;-). Pozbadz sie go czym predzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 28.08.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Aha i jeszcze jedno jesli Ty instalowales system, a nadajnik firma to duze prawdopodobienstwo ze przekaznik zasilanie AC ma podlaczone z nadajnika wiec nie monitoruje zasilania centali. Na wszelki wypadek nie zaszkodzi wezwac serwisu i sprawdzic czy prawidlowo zainstalowali przekaznik. Jesli decydujesz sie na programowanie wyjscia PGM to serwisant przyda Ci sie tez do przelaczenia kabelkow w nadajniku zeby pozniej nie bylo zgrzytowpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 28.08.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 ... Zbych - na pierwsze pytanie sądze będziesz mi w stanie odpowiedzieć (mogę podesłać rzuty kondygnacji, ale nie wiem czy mogę Cie tak obciążąc - wiedza kosztuje ) Pozdr, Domelus Prześlij rzuty i elewacje oraz dokładny opis okien w poszczególnych pomieszczeniach (jakie okna, ile skrzydeł, słupek stały, czy ruchomy, klasa okuć i szyb). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 28.08.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Zbychu, pytanie do Ciebie (ale może ktoś z Was miał podobny problem). Instalowałem i konfigurowałem centralę sam, więc mogłem popełnić jakiś błąd (niedoczytać, nie zrozumieć) i mam w związku z tym ten problem. Mój budynek monitoruje firma na "S" Tematem problemu jest "brak sygnału zaniku zasilania podstawowego 230V", który wg umowy powinien dotrzec do stacji monitorującej po 4 godzinach od wystąpienia zdarzenia (brak prądu). Dzwoniłem do serwisu firmy "S", przyjechał do mnie miły Pan i wymienił jakiś przekaźnik. System przetestowałem wczoraj (znaczy symulownay brak zasilania przez ponad 4 godziny) i żaden sygnał do nich nie dotarł. Teraz pytanie: - czy może być coś w konfiguracji centrali źle ustawione, że takie sygnały nie docierają do nadajnika (i w konsekwencji do stacji monitorującej)? - czy jednak musze ich męczyć aż do skutku? Jak to ??! To po instalacji nadajnika nie zostały przetestowane wszystkie sygnały??????? Rozumiem, że masz zaprogramowane jedno z wyjść programowalnych jako 81 - Długa awaria AC płyty głównej, a w parametrach "Czasy" masz ustawione Maksymalny czas braku zasilania AC na 255 minut? Przy takim zaprogramowaniu, po braku zasilania sieciowego dłużej, niż 4 godziny i 15 sekund wyjście powinno być wyzwolone, czyli nadajnik powinien wysłać sygnał braku zasilania sieciowego. Jeśli system masz zaprogramowany jw. a mimo to coś nie działa, to możesz to sprawdzić następująco: Zmień czas maksymalnego braku zasilania AC na np. 1 minutę. Otwórz obudowę centrali i wyłącz zasilanie sieciowe. Po czasie 1 minuty powinna włączyć się sygnalizacja aktywacji wyjścia (włączy się lub zgaśnie - w zależności od zaprogramowania - dioda led przyporządkowana do tego wyjścia) zaprogramowanego jako brak zasilania AC. Jeśli tak jest, to oprogramowanie jest ok. Następnie powtórz tą samą operację i nasłuchuj, czy po 1 minucie braku zasilania sieciowego będzie słychać w nadajniku monitoringu zadziałanie przekaźnika. Jeśli tak, to kolejny element układanki działa. Następnie postaw jakieś radyjko przy antenie nadajnika i ponów próbę. Po zadziałaniu wyjścia i pyknięciu przekaźnika w nadajniku powinieneś w radiu słyszeć charakterystyczne brzęczenie, świadczące o nadawaniu nadajnika monitoringu. Jeśli tak jest, to u Ciebie jest wszystko raczej ok. a przyczyna leży po stronie stacji monitorowania (może mają nie opisany ten sygnał i nie reagują na niego!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 28.08.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Aha i jeszcze jedno jesli Ty instalowales system, a nadajnik firma to duze prawdopodobienstwo ze przekaznik zasilanie AC ma podlaczone z nadajnika wiec nie monitoruje zasilania centali. Na wszelki wypadek nie zaszkodzi wezwac serwisu i sprawdzic czy prawidlowo zainstalowali przekaznik. Jesli decydujesz sie na programowanie wyjscia PGM to serwisant przyda Ci sie tez do przelaczenia kabelkow w nadajniku zeby pozniej nie bylo zgrzytow pozdrawiam No tak, trochę się zapędziłem, bo dla mnie oczywiste jest, że sygnalizacja braku zasilania sieciowego jest z wyjścia PGM, ale zapomniałem, że agencje stosują do tego celu badziewne przekaźniki czasowe, które nie zawsze działają... Jeśli faktycznie nie wyprowadziłeś sygnalizacji braku zasilania z wyjścia PGM centrali, tylko masz taki przekaźnik czasowy zamontowany przez agencję w nadajniku, to oczywiście zrób tak, jak radzi banko, czyli wyprowadź sygnalizację z wyjścia PGM i pozbądź się tego badziewnego przekaźnika czasowego montowanego przez agencję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 29.08.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 banko, _ZBYCH_ Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Jak to ??! To po instalacji nadajnika nie zostały przetestowane wszystkie sygnały??????? Sygnał włamania był testowany przez czlowieka z agencji zaraz po instalacji nadajnika. Natomiast sygnal braku zasilania był testowany pozniej (wyłączyłem zasilanie i potem skontaktowałem sie ze stacją) Rozumiem, że masz zaprogramowane jedno z wyjść programowalnych jako 81 - Długa awaria AC płyty głównej, a w parametrach "Czasy" masz ustawione Maksymalny czas braku zasilania AC na 255 minut? Nie, nie programowałem wyjścia Aha i jeszcze jedno jesli Ty instalowales system, a nadajnik firma to duze prawdopodobienstwo ze przekaznik zasilanie AC ma podlaczone z nadajnika wiec nie monitoruje zasilania centali. Na wszelki wypadek nie zaszkodzi wezwac serwisu i sprawdzic czy prawidlowo zainstalowali przekaznik. Jesli decydujesz sie na programowanie wyjscia PGM to serwisant przyda Ci sie tez do przelaczenia kabelkow w nadajniku zeby pozniej nie bylo zgrzytow pozdrawiam No tak, trochę się zapędziłem, bo dla mnie oczywiste jest, że sygnalizacja braku zasilania sieciowego jest z wyjścia PGM, ale zapomniałem, że agencje stosują do tego celu badziewne przekaźniki czasowe, które nie zawsze działają... No, no, Zbychu zapędziłeś się Pamiętaj, że masz do czynienia z amatorem i laikiem (cała moja wiedza na ten temat wzięła się z forum) Przekaznik jest zamontowany w obudowie centrali a nadajnik jest podłączony do zasilania centrali, więc jeśli nie ma zasilania centrali nie ma też zasilania na nadajniku. Choc teraz zastanowiłem sie, że moze "spec" z agencji podłączył przekaznik zeby monitorowal zasilanie DC ?? (czy to jest możliwe??!! - ja nie mam pojęcia ale cholera wie) Jeśli faktycznie nie wyprowadziłeś sygnalizacji braku zasilania z wyjścia PGM centrali, tylko masz taki przekaźnik czasowy zamontowany przez agencję w nadajniku, to oczywiście zrób tak, jak radzi banko, czyli wyprowadź sygnalizację z wyjścia PGM i pozbądź się tego badziewnego przekaźnika czasowego montowanego przez agencję. Tylko czy mogę to zrobić samodzielnie? Czy będę potrafił to zrobić i czy nie będzie problemu z agencją, jeśli sam będę ingerował w te sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
auf 02.09.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 witam, jestem przed zalozeniem alarmu w domu z poddaszem.Prosze o rade, czy wystarcza czujniki ruchu na parterze, tak mowi firma ochroniarska? Czy powinienem pomyslec o czujnikach inercyjnych i kontaktronach? Z gory dziekuje za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 02.09.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 witam, jestem przed zalozeniem alarmu w domu z poddaszem. Prosze o rade, czy wystarcza czujniki ruchu na parterze, tak mowi firma ochroniarska? Czy powinienem pomyslec o czujnikach inercyjnych i kontaktronach? Z gory dziekuje za odpowiedz. Witam Skoro wiesz, że poza czujkami ruchu istnieją jeszcze kontaktrony i czujki inercyjne, to jakiej odpowiedzi na swoje pytanie oczekujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts