Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

wszystko gotowe instalacja rozprowadzona i zaczelo sie montowanie czujek. okazalo sie ze w trakcie "innych prac" kilka przewodow do alarmu zostalo uszkodzonych i nie ma szans ich naprawic (dom z bala)

pojawila sie zatem koncepcja zeby zastosowac czujki bezprzewodowe.

mam centrale integra 64 i teraz co zastosowac ?

patrzylem na oferte satela to jest system bezprzewodowy ale musialbym jeszcze chyba kupic dodatkowy modul zeby miec piloty z przyciskami antynapadowymi. wiec znalazlem jeszcze aritech model RX8I4CA - PCB. tam chyba mozna podlaczyc i czujki i piloty. ale czy mozna to podlaczyc pod integre ? a moze cos jeszcze jest oprocz satela i aritecha ?

potrzebuje bezprzewodowe:

3 piloty

3 wstrzasowki

2 kontraktony

Niestety, ale muszę Ciebie zmartwić :(

Nie ma na rynku bezprzewodowych czujek inercyjnych, które można podłączyć do dowolnego systemu. Są dwie firmy, które produkują takie czujki (GE Security - dawny Aritech i Ademco) i obie robią odbiorniki radiowe przystosowane wyłącznie do współpracy ze swoją centralą alarmową.

Bezprzewodowy moduł do Integry obsłuży jedynie kontaktrony.

Do pilotów musisz mieć osobny odbiornik.

Jeśli masz możliwość dociągnąć zasilanie 12V do czujek inercyjnych, to możesz zamontować kontaktrony bezprzewodowe jako nadajniki sygnału z czujek inercyjnych do centrali alarmowej.

Witam wszystkich serdecznie. Poczytałem trochę forum i ostatecznie zdecydowałem się na rozwiązanie kontaktrony+czujki zbicia dół, PIRy na górze i gdzieniegdzie dualna (garaż, przy kominku na wszwzelki wypadek - załączona jak wyjeżdżamy). Z tym wszystkim Integra 32. Dostałem 2 oferty, które różnią się czujkami.

W jednej mam

PIR: Aqua Plus

dualna Cobalt

(o cz. zbicia i kontraktronach ani słowa jakie to są) - chyba zwykłe - cokolwiek to znaczy.

a w drugiej

PIR KX 15 DD

dualna SRDT-15

czujnki wstrząsowy IMPAQ

kontaktron chyba zwykły.

Co sądzicie o tych czujkach? A może w ogóle poprosić o jakieś inne?

pozdrawiam,

Grzegorz

Witam!

No właśnie, "zwykłe", znaczy nijakie. Proponuję domagać się podania szczegółowych informacji odnośnie producenta i typu czujników i czujek.

Odnośnie moich typów, to kontaktrony firm Alarmtech, Bosch lub Tane (typ dopasowany do konkretnych potrzeb), inercyjne Impaq+, PIR Siemens IR 120C, dualna Siemens IRM 120C. Markowe, dobre i sprawdzone w wielu zastosowaniach :)

Dzisiaj otwarłem swoją centralę i postanowiłem uporządkowac kabelki. Do tej pory miałem to połączone tak że była jedna wielka pajęczyna. Chciałbym teraz jednak to uporządkować, tylko nie wiem jak się za to zabrać. Zastanawiam się czy sa jakieś pomocne listwy czy coś takiego co pomoże ładnie i przejrzyście ułożyć te kabelki w centrali. Jak wy to macie rozwiązane ?

Dzisiaj otwarłem swoją centralę i postanowiłem uporządkowac kabelki. Do tej pory miałem to połączone tak że była jedna wielka pajęczyna. Chciałbym teraz jednak to uporządkować, tylko nie wiem jak się za to zabrać. Zastanawiam się czy sa jakieś pomocne listwy czy coś takiego co pomoże ładnie i przejrzyście ułożyć te kabelki w centrali. Jak wy to macie rozwiązane ?

http://www.zbychdom.republika.pl/Satel/Centrala.JPG

http://www.zbychdom.republika.pl/Satel/Podcentrala.JPG

Potrzebujesz kanał do drutowania 40 x 40 - do nabycia w dobrych hurtowniach elektrycznych

Zbychu, jak zobaczyłem twoje zdjęcie - to pomyślałem sobie "przecież nie wklejałem swojego zdjęcia". Zrobiłem własnie identycznie jak masz Ty. No może w tym kanale kablowym mam większy bałagan, ale po zamknięciu wygląda jak twoje dzieło.

Tak przy okazji mam pytanie.

Otóż mam pare czujek PIR na parterze, trochę na poddaszu i w każdym oknie kontaktrony (na kazde skrzydło). Chciałbym sobie zrobić tak, aby móc uzbrajać różne strefy, np.

1. Całość - czyli wszystko co mam podłączone do centrali i ekspandera

2. Tylko parter - całość (czujki PIR i kontaktrony)

3. Tylko parter - tylko czujki PIR

4. Tylko parter - tylko kontaktrony

5. Tylko poddasze - kontaktrony

6. itd...

Do tego celu mam 3 manipulatory, jeden w wejściu głównym, jeden w garażu i jeden obok sypialni.

Tak sie zastanawiam, czy można będzie rozbrajać alarm z innego manipulatora niż uzbrojenie. Np. żonka idzie sobie spać i uzbraja cały dół (strefa 2 PIR + kontaktrony), ja przychodzę z nocnej zmiany i chcę ten dół rozbroić. Czy jest taka szansa ?

Mam CA64

Dzięki...

Zbychu, jak zobaczyłem twoje zdjęcie - to pomyślałem sobie "przecież nie wklejałem swojego zdjęcia". Zrobiłem własnie identycznie jak masz Ty. No może w tym kanale kablowym mam większy bałagan, ale po zamknięciu wygląda jak twoje dzieło.

Tak przy okazji mam pytanie.

Otóż mam pare czujek PIR na parterze, trochę na poddaszu i w każdym oknie kontaktrony (na kazde skrzydło). Chciałbym sobie zrobić tak, aby móc uzbrajać różne strefy, np.

1. Całość - czyli wszystko co mam podłączone do centrali i ekspandera

2. Tylko parter - całość (czujki PIR i kontaktrony)

3. Tylko parter - tylko czujki PIR

4. Tylko parter - tylko kontaktrony

5. Tylko poddasze - kontaktrony

6. itd...

Do tego celu mam 3 manipulatory, jeden w wejściu głównym, jeden w garażu i jeden obok sypialni.

Tak sie zastanawiam, czy można będzie rozbrajać alarm z innego manipulatora niż uzbrojenie. Np. żonka idzie sobie spać i uzbraja cały dół (strefa 2 PIR + kontaktrony), ja przychodzę z nocnej zmiany i chcę ten dół rozbroić. Czy jest taka szansa ?

Mam CA64

Dzięki...

tak! mozna tak zrobic,chyba ze masz klawiatry strefowe to nie obsłuzysz innej strefy od tej do ktorej nalezy

mam pytanie do Zbycha

nasz instalator zaproponował nam zabezpieczenie parteru zewętrznymi barierami podczerwieni. Mają być firmy vidacon.

Słyszał Pan coś o nich?

Czy jest to dobre zabezpieczenie? Na ile jest ten system awaryjny?

Wiem że Pan raczej preferuje kontaktrony i czujki inercyjne. Mamy szyby P4 i okucia WK2 a nasz instalator twierdzi, że kontaktrony wychodzą już z użycia. Bariery maja być podobno lepsze bo wyłapują złodzieja zanim uderzy w szybę.

Ja widzę wadę taką, że listwy od podczerwieni są widoczne i to może zachęcić złodzieja do włamania - daje sygnał że jest w domu coś co warto ukraść. A tymczasem ja nic takiego nie mam.

Waham się i nie wiem czy zostać przy kontaktronach i czujkach inercyjnych czy te bariery.

Jeśli znajdzie Pan chwilę na odpowiedź to będę bardzo wdzięczna.

Pytam, bo chciałbym założyć taki moduł do wyłączania alarmu, jak np. bede autkiem wjeżdżal do garażu, to nie muszę szybko wysiadać by go rozbroić. Poza tym wykorzystałbym ten moduł do otwierania bramy ogrodzeniowej i bramy garazowej - jeden pilot do wszystkiego. Ale jak zamontuje taki moduł np. w garażu do sygnał ma do pokonania bramę garażową lub ścianę. Satel twierdzi że około 50 metrów powinno wtedy działać, ale gwarancji nie daje.