Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Witam

Ponieważ wiem, że firma "S" przedstawia oferty z 7% VATem mam pytanie.

Na jakiej dokładnie oni robią to podstawie??

Wszyscy, których ja znam stosują stawkę 22% co powoduje, że na wstępie jesteśmy o 15% do tyłu, a jeśli klient kieruje się gównie ceną (mam dość tłumaczenia czemu jestem lepszy, i że to co dobre droższe jest ;) ) a nie koniecznie jakością usługi i urządzeń to stawia to nas daleko w tyle. Potem próbuje wymóc na nas niższe ceny.

Wiem, że czasem warto odpuścić ale jeśli jest ku temu podstawa prawna to proszę o podpowiedź.

Chętnie wspólnie z klientem stworzę system alarmowy tańszy nie koniecznie kosztem urządzeń (nie mówiąc o jakości usługi bo tej nie zamierzam zaniżać ;) )

Pozdrawiam

Za to, co robi firma S, Ciebie utopią...

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja z reguły programuję na czas 5 sek tak aby nadajnik na pewno zadziałał.

Oczywiści w polu polaryzacja wyłączam aktywny krzyżyk, tak aby wyjście było aktywne przed alarmem (stan NC) wyjątkiem jest sygnał uzbrojenia (stan NO) (rzadko przekazywany do monitoringu (chyba, że jest to SMA lub CMA czasem sie przydaje informacja ze stacji czy system jest włączony). I na pewno bez zatrzasku ;)

W przypadku gdy mam rozdzieloną akustykę od optyki w sygnalizatorze, wydłużam czas działania optyki (dodatkowo wykożystuje ją do potwierdzania np. pilota lub zbliżającego się końca czasu zablokowanych czujników).

Cześć!

A jak programujesz sygnalizację końca zablokowanych czujników?

prośba o przykładowy plik konfiguracji

O to właśnie mi chodziło. Gdybym mógł ponowić prośbę do ZBYCHA

Byłym wdzięczny

Nie oczekuję, że ktoś mi przygotuje plik konfiguracyjny dopasowany do moich potrzeb, ale potrzebuję elementu zaczepienia - wzorca, przykładu, który będę mógł testować i metodą prób i błędów rozwijać.

Dziwię się, że SATEL nie publikuje takich przykładów. Coś niecoś widać na zrzutach ekranu w dokumentacji, ale to bardzo niewiele. Na ich szkolenie może się niestety dostać tylko pracownik firmy instalatorskiej. Chyba się zatrudnię ... na miesiąc ;)

Skoro zam wziąłeś się za instalację systemu, to i sam spróbuj go zaprogramować. Jak pojawią się problemy, to pisz :)

No toć pisałem wyżej i nikt nie odpowiedział :(

Poczytałem wątek,sprzęt kupiłem i testuję. Alarm montował i programował będę sam. Centralka Integra64.

Pytanie następujące : czy da się zaprogramować centralę tak aby naruszenie np. czujki jednej strefy załączyło inną strefę (to już zrobiłem typ reakcji 80 - zał. czuwanie + wskazanie grupy i dopisanie do tej grupy danej strefy) oraz jednocześnie włączyło alarm spowodowany naruszeniem tej pierwszej czujki? Czytam, szukam, nie widzę

Czujkę inercyjną na drzwiach wejściowych umieść z boku na dole lub na górze, po stronie zamka.

Czy czujka inercyjna nie będzie szpeciła np. drzwi balkonowych. Do tej pory myślałem, że taką czujkę montuje się w ramie (w środku). Ze zdjęć wnioskuję, że się je po prostu przykręca do ramy z zewnątrz.

A czy można zrobić tak, aby jedna czujka należała np. do dwóch stref ??

mozna...

A to ciekawostka :roll:

A jak to zrobić? :)

Też się nad tym zastanawiałem 8) bo chyba nie w satelu, są strefy zalezne ale czujnik może być tylko w jednej strefie (no chyba zę jakieś operacje typu wejśce narusza wyjście a wyjście inne wejście ale to nie o to chodzi)

Ja z reguły programuję na czas 5 sek tak aby nadajnik na pewno zadziałał.

Oczywiści w polu polaryzacja wyłączam aktywny krzyżyk, tak aby wyjście było aktywne przed alarmem (stan NC) wyjątkiem jest sygnał uzbrojenia (stan NO) (rzadko przekazywany do monitoringu (chyba, że jest to SMA lub CMA czasem sie przydaje informacja ze stacji czy system jest włączony). I na pewno bez zatrzasku ;)

W przypadku gdy mam rozdzieloną akustykę od optyki w sygnalizatorze, wydłużam czas działania optyki (dodatkowo wykożystuje ją do potwierdzania np. pilota lub zbliżającego się końca czasu zablokowanych czujników).

Cześć!

A jak programujesz sygnalizację końca zablokowanych czujników?

Udało mi sie tak zaprogramować wyjście optyki, że sygnalizuje ostatnie np 15 sekund blokady czujników 8)

Podpowiem

Wejście 61 - typ 64 blokująca gr 1 (i tu jest podłaczony pilot i zaprogramowany czas blokady oraz wskazane czujniki do zablokowania a i blokada jest na czas aby po przypadkowym naciśnięciu czujniki wróciły do normalnej pracy)

Wyjście 2 (u mnie optyka) jako 47 suma wyjść 1, 23, 20(każde z wyjść wskazanych uruchamia wyjście):

-Wyjście 1 - 1włamanie

-Wyjście 23 - typ 17 wskaźnik gotowy wejścia 61 odwrócona polaryzacja czyli bez X (pozwala to na potwierdzenie naciśnięcia pilota)

-Wyjscie 20 - typ 46 iloczyn wyjść 21 i 23 (muszą być oba aktywne aby zadziałało to wyjście)

--- Wyjście 21 - typ 18 wskaźnik blokowań

--- wyjście 22 - typ 14 nauszenie wejścia 61 odwrócona polaryzacja czyli bez X (czas krótszy od czasu blokady i przez ten czas będzie działać optyka)

Prawda, że proste?

Zgadzam się również, że układanie programu centrali komuś bez wszystkich danych jest niebezpieczne , ale można czasem coś podpowiedzieć ;)

Ps. Prosze mi podpowiedzieć jak to zrobić na centrali DSC, Paradox,Gemini, Matrix ;)

Na to pytanie znajdziesz odpowiedź w ustawie VAT , a konkretnie w załącznikunr 3 do ustawy w pozycji 161

Ale żeby się upewnić musisz jezcze skorzystać z Prawa Budowlanego i jego definicji budynku mieszkalnego . Jak wiesz polscy urzednicy to mistrzowie interpretacji w związku z tym proponuję Ci byś dodatkowo upewnił się składając zapytanie w swoim US . Ich odpowiedź nawet jak będzie mylna jest

dla nich wiążąca ( kiedyś tak nie było )

Niestety interpretacja Bielan to 22 procent

Na to pytanie znajdziesz odpowiedź w ustawie VAT , a konkretnie w załącznikunr 3 do ustawy w pozycji 161

Ale żeby się upewnić musisz jezcze skorzystać z Prawa Budowlanego i jego definicji budynku mieszkalnego . Jak wiesz polscy urzednicy to mistrzowie interpretacji w związku z tym proponuję Ci byś dodatkowo upewnił się składając zapytanie w swoim US . Ich odpowiedź nawet jak będzie mylna jest

Pytałeś na "gębe" czu poszłeś droga oficjalną czyli zapytaniem i własnym poglądem na piśmie ?

mozna...

Też się nad tym zastanawiałem 8) bo chyba nie w satelu, są strefy zalezne ale czujnik może być tylko w jednej strefie (no chyba zę jakieś operacje typu wejśce narusza wyjście a wyjście inne wejście ale to nie o to chodzi)

a czy w satelu można jedną czujkę podłączyć do dwóch wejść i przypisać wejścia do dwóch różnych stref ?

mozna...

a czy w satelu można jedną czujkę podłączyć do dwóch wejść i przypisać wejścia do dwóch różnych stref ?

Jak zapewne wiesz ;) nie da się tego zrobić tak jak np. w DSC ale wykorzystując kombinację wejście --> wyjście --> wejście na upartego chyba się da :)

mam pytanie:

czym zasadniczo różnią się centralki Satela: Integra i C-10 ?

Nie mam elektrycznych rolet zewnętrznych. Nie bardzo widzę czym mógłbym sterować w domu (choć bardzo bym chciał :) )

Prawdopodobnie centralka C-10 będzie dla mnie ok ale widzę że dyskutujecie nieraz o Integrze...

czy dostęp do stanu centralki przez sieć jest możliwa w obu tych centralach?

Czy można badać stan poszczególnych wejść i ustawiać stan wyjść przez sieć ?

mam pytanie:

czym zasadniczo różnią się centralki Satela: Integra i C-10 ?

Nie mam elektrycznych rolet zewnętrznych. Nie bardzo widzę czym mógłbym sterować w domu (choć bardzo bym chciał :) )

Prawdopodobnie centralka C-10 będzie dla mnie ok ale widzę że dyskutujecie nieraz o Integrze...

czy dostęp do stanu centralki przez sieć jest możliwa w obu tych centralach?

Czy można badać stan poszczególnych wejść i ustawiać stan wyjść przez sieć ?

jezeli zamierzasz obsługiwac wiecej niz 1 strefe z 1 klawiatury w CA10 to nie pakuj sie w CA10 tylko bierz integre.

ta rzecz moim zdaniem to najwiekszy minus w CA10,poprostu jest fatalna obsługa stref do przecietnego urzytkownika.

a jezeli chodzi o inne funkcje to integra znacznie przewyzsza ca10

Witam.

Chciałbym podzielić cały dom na kilka stref, tzn.

1 strefa - wszystko

2 strefa - czuwa tylko parter czujki

3 strefa - czuwają tylko kontaktrony w oknach bez PIR

4 strefa - czuwa cały parter (kontaktrony i PIR)

5 strefa - czuwa poddasze - tylko PIR

6 strefa - czuwa poddasze - tylko kontaktrony

7 strefa - czuwa całe poddasze

Mam tak zrobione, tylko mam problem ze sprawdzaniem czujkek przed załaczaniem, tzn. przy załączaniu którejkolwiek ze stref nie mam komunikatu że np. okno mam otwarte, czy któraś czujka wykrywa w tym momencie ruch. Mam zaznaczoną opcję w CA-64 "sprawdzanie przy załączaniu czuwania", ale to nie pomaga.

Dzięki.

Pytałeś na "gębe" czu poszłeś droga oficjalną czyli zapytaniem i własnym poglądem na piśmie ?

Księgowo występowała z pismem o interpretację i to wiem od niej. Ja tam jej wierzę i nie dyskutuję.

Pozdr

Ok, na pierwsze pytanie nikt się nie skusił, to może inny problem :wink:

Chcę zmontować nadajnik GSM. Wybrałem sobie model SpecGSM z Abratronika. Pytanie czy lepiej dać mu zasilanie własne (jakaś obudowa + akumulator 7Ah) czy można zasilać z płyty Integry 64 z aku 17Ah ?

Co do pierwszego pytania, to technicy z satela coś się odgrażali, że w wersji 1.05 będzie można robić operacje logiczne na wejściach ale ja jakoś tego nie widzę.

Jedno wejście może mieć jeden typ reakcji.

Wykorzystując to co pisałem pare postów wyżej możesz zrobić tak, że wejście steruje wyjściem a wyjście kolejnym wejściem i wówczs możesz jednym sterowac a dugie jest włamaniowe.

Co do drugiego pytania, to jednak wybrał bym wersje z osobną obudową i własnym akumulatorem. Dodatkowo zasilacz, który zasiala nadajnik powinien mieć wyjścia sygnalizujące usterki zasilania. Np zasilacz Satela ma takie wyjścia, osobno usterka akumulatora a osobno usterka 230V. Te stany wprowadzone do centali.