Witalis 18.10.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Witam, mam pytanie do satelowców: Integra i generator komunikatów głosowych VMG-16.Czy możliwe jest uzyskanie komunikatu głosowego np. "furtka otwarta" pojawiającego się co dwie minuty do momentu zamknięcia furtki ? Ciekawi mnie rozwiązanie oparte tylko na integrze, bez użycia jakiegoś zewnętrznego generatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Marcin. 18.10.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Witam, mam pytanie do satelowców: Integra i generator komunikatów głosowych VMG-16. Czy możliwe jest uzyskanie komunikatu głosowego np. "furtka otwarta" pojawiającego się co dwie minuty do momentu zamknięcia furtki ? Ciekawi mnie rozwiązanie oparte tylko na integrze, bez użycia jakiegoś zewnętrznego generatora. Tak na szybko to 1 naruszenie wejscia (typ 14) czas 2 minuty 2 koniec działania wyjścia (typ83) tego powyższego - 4 suma tych dwóch - 3 wskaźnik gotowy odwrotna polaryzacja ---5 iloczyn 3 i 4 i generator programujemy ze wyzwalany tym wyściem Może się nie pomyliłem, jak pomyśle jeszcze i będize łątwiej to napiszę. Nie sprwdzałem tego więc proszę napisać czy działa czy nie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Marcin. 18.10.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Witam. Chciałbym podzielić cały dom na kilka stref, tzn. 1 strefa - wszystko 2 strefa - czuwa tylko parter czujki 3 strefa - czuwają tylko kontaktrony w oknach bez PIR 4 strefa - czuwa cały parter (kontaktrony i PIR) 5 strefa - czuwa poddasze - tylko PIR 6 strefa - czuwa poddasze - tylko kontaktrony 7 strefa - czuwa całe poddasze Mam tak zrobione, tylko mam problem ze sprawdzaniem czujkek przed załaczaniem, tzn. przy załączaniu którejkolwiek ze stref nie mam komunikatu że np. okno mam otwarte, czy któraś czujka wykrywa w tym momencie ruch. Mam zaznaczoną opcję w CA-64 "sprawdzanie przy załączaniu czuwania", ale to nie pomaga. Dzięki. A jak to zrobiłeś w CA 64? Jak zrobiłeś strefę wszystko? Jak zrobiłeś strefę okna i PIRy gdy są one już w oddzielnych strefach?? Wiem, że można te strefy załączać wspólnie ale wejście może należeć tylko do jednej strefy. Więc zakładam, że masz następujące strefy: 1 strefa - tylko parter czujki 2 strefa - tylko kontaktrony w oknach bez PIR 3 strefa - poddasze - tylko PIR 4 strefa - poddasze - tylko kontaktrony W jaki sposób załączasz czuwanie?? Bo np załączenie przez naruszenie wejścia nie wskazuje naruszonych wejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witalis 18.10.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Dzięki, jutro sprawdzę Choć jak próbuję analizować to wydaje się, że komunikat wyjdzie tylko raz po naruszeniu wejscia. Zakładam, że WSKAŹNIK GOTOWY przypisany jest do tego samego wejścia co NARUSZENIE WEJŚCIA, a czas końca działania wyjścia jest różny od zera. Ale jutro sprawdzę empirycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Marcin. 18.10.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Dzięki, jutro sprawdzę Choć jak próbuję analizować to wydaje się, że komunikat wyjdzie tylko raz po naruszeniu wejscia. Zakładam, że WSKAŹNIK GOTOWY przypisany jest do tego samego wejścia co NARUSZENIE WEJŚCIA, a czas końca działania wyjścia jest różny od zera. Ale jutro sprawdzę empirycznie dwa razy , raz na naruszenie (tu czas co ile ma gadać), drugi raz jak zadziała wyjście koniec działania wyjścia (tego od naruszenia) iloczyn sumy i gotowości z odwrotną polaryzacją jest po to aby działało tylko przez czas gdy furtka jest otwarta oczywiscie operacje logiczne możemy robić na wejściach "wirtualnych" czyli tych, których nie mamy fizycznie w centrali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 18.10.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Ok, na pierwsze pytanie nikt się nie skusił, to może inny problem Chcę zmontować nadajnik GSM. Wybrałem sobie model SpecGSM z Abratronika. Pytanie czy lepiej dać mu zasilanie własne (jakaś obudowa + akumulator 7Ah) czy można zasilać z płyty Integry 64 z aku 17Ah ? Co do pierwszego pytania, to technicy z satela coś się odgrażali, że w wersji 1.05 będzie można robić operacje logiczne na wejściach ale ja jakoś tego nie widzę. Jedno wejście może mieć jeden typ reakcji. Wykorzystując to co pisałem pare postów wyżej możesz zrobić tak, że wejście steruje wyjściem a wyjście kolejnym wejściem i wówczs możesz jednym sterowac a dugie jest włamaniowe. aha, brzmi całkiem prosto zobaczymy co da się zrobić ... Co do drugiego pytania, to jednak wybrał bym wersje z osobną obudową i własnym akumulatorem. Dodatkowo zasilacz, który zasiala nadajnik powinien mieć wyjścia sygnalizujące usterki zasilania. Np zasilacz Satela ma takie wyjścia, osobno usterka akumulatora a osobno usterka 230V. Te stany wprowadzone do centali. Czyli centralka jeden zasilacz, ekspandery drugi, GSM trzeci ... z samego alarmu zrobi mi się serwerownia Hmmm, to może jeden zasilacz do ekspanderów i gsm-u ? I wszystko w jedną skrzynkę upchnąć ? Dzięki za zainteresowanie tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 19.10.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Marcin... Te cztery strefy o których piszesz to strefy rzeczywsite, czyli strefy do których faktycznie są przypisane czujki. Oprócz tego mam 7 stref wirtualnych które mogę załączać. A te cztery strefy to strefy zależne typu "OR", czyli czuwają gdy czuwa conajmniej jedna z wybranych stref. Przykład. A strefa - całość (strefa wirtualna)B strefa - parter PIR (strefa wirtualna)C strefa - parter okna (strefa wirtualna)D strefa - poddasze PIR (strefa wirualna)E strefa - poddasze okna (strefa wirtualna)F strefa - tylko okna (strefa wiryalna)------------------------------------------------------------------------------1 strefa - parter okna (strefa z kontraktonami)2 strefa - parter PIR (strefa z czujkami)3 strefa - poddasze PIR (strefa z czujkami)4 strefa - poddasze okna (strefa z kontraktonami) i tak. strefa 1 - strefa typu OR - A,C,F (czuwa gdy czuwa conajmniej jedna ze stref, czyli A lub C2 lub F).strefa 2 - typu OR - A, Bstrefa 3 - typu OR - A, D, Fstrefa 4 - typu OR - A,F Oczywiście to jest tylko przykład. Oprócz tego najlepiej zaznaczyć które strefy można uzbrajac przez dany manipulator (najprościej będzie jak będą tylko te wirtualne).Ale nadal nie wiem jak zrobić aby były sprawdzane czujki podczas włączania czuwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witalis 19.10.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Witam, mam pytanie do satelowców: Integra i generator komunikatów głosowych VMG-16. Czy możliwe jest uzyskanie komunikatu głosowego np. "furtka otwarta" pojawiającego się co dwie minuty do momentu zamknięcia furtki ? Ciekawi mnie rozwiązanie oparte tylko na integrze, bez użycia jakiegoś zewnętrznego generatora. Tak na szybko to 1 naruszenie wejscia (typ 14) czas 2 minuty 2 koniec działania wyjścia (typ83) tego powyższego - 4 suma tych dwóch - 3 wskaźnik gotowy odwrotna polaryzacja ---5 iloczyn 3 i 4 i generator programujemy ze wyzwalany tym wyściem Może się nie pomyliłem, jak pomyśle jeszcze i będize łątwiej to napiszę. Nie sprwdzałem tego więc proszę napisać czy działa czy nie. Pozdrawiam Sprawdziłem, niestety komunikat wychodzi tylko raz po otwarciu furtki, potem mimo, że furtka pozostaje otwarta już nic się nie dzieje. Jednak idąc za Twoją sugestią zaprogramowałem tak: Wyjście 1 - Naruszenie wejścia (1 sek.) - wyzwalanie z wejścia "furtka" wyjście 2 - Wskaźnik gotowy (odwrócona pol.) - wyzwalanie z wejścia "furtka" Wyjście 3 - iloczyn log. wyjść - wyzwalanie z wyjść 2 i 5 Wyjście 4 - suma log. wyjść - wyzwalanie z wyjść 1 i 3 Wyjście 5 - koniec syg. wyjść (1 sek.) - wyzwalanie z wyjść 1 i 6 Wyjście 6 - koniec syg. wyjsć (2 min.) - wyzwalanie z wyjść 5 Komunikat "otwarta furtka" jest na wyjściu 4. Na wyjściach 5 i 6 powstał generator, który co dwie minuty podaje impuls jednosekundowy. Jak stwierdziłem, układ ten ma pewną wadę: po zapisaniu konfiguracji do flash'u, generator ten nie pracuje (co jest logiczne), musi dostać kopniaka , czyli wyjście 5 lub 6 należy aktywować "z zewnątrz". W tym przypadku robi to wyjście 1. Potem wyjścia 5 i 6 pracują naprzemiennie, do następnego zapisu flasha. Suma logiczna jest ptrzebna, żeby pierwszy komunikat wyszedł zaraz po otwarciu furtki. Zająłem aż 6 wyjść (5 wirtualnych), może ktoś z satelowców ma jakiś mniej skomplikowany patent na ten pomysł? Pozdrawiam Witalis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Marcin. 19.10.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Witam, mam pytanie do satelowców: Integra i generator komunikatów głosowych VMG-16. Czy możliwe jest uzyskanie komunikatu głosowego np. "furtka otwarta" pojawiającego się co dwie minuty do momentu zamknięcia furtki ? Ciekawi mnie rozwiązanie oparte tylko na integrze, bez użycia jakiegoś zewnętrznego generatora. Tak na szybko to 1 naruszenie wejscia (typ 14) czas 2 minuty CIACH Pozdrawiam Sprawdziłem, niestety komunikat wychodzi tylko raz po otwarciu furtki, potem mimo, że furtka pozostaje otwarta już nic się nie dzieje. Jednak idąc za Twoją sugestią zaprogramowałem tak: Wyjście 1 - Naruszenie wejścia (1 sek.) - wyzwalanie z wejścia "furtka" wyjście 2 - Wskaźnik gotowy (odwrócona pol.) - wyzwalanie z wejścia "furtka" CIACH Pozdrawiam Witalis Przepraszam, wczoraj dostłem od lekarza antybiotyk i chyba to chorybsko przyćmiło mój umysł (nie to nie były takie małe różowe tabletki ) dziś jakoś sobie o tym co pisałem przypomniałem i faktycznie komunikat powinien być wysłany dwa razy, raz na naruszenie i raz na koniec działania wyjścia i na tym koniec... niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Marcin. 19.10.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Marcin... Te cztery strefy o których piszesz to strefy rzeczywsite, czyli strefy do których faktycznie są przypisane czujki. Oprócz tego mam 7 stref wirtualnych które mogę załączać. A te cztery strefy to strefy zależne typu "OR", czyli czuwają gdy czuwa conajmniej jedna z wybranych stref. Przykład. CIACH CIACH Oczywiście to jest tylko przykład. Oprócz tego najlepiej zaznaczyć które strefy można uzbrajac przez dany manipulator (najprościej będzie jak będą tylko te wirtualne). Ale nadal nie wiem jak zrobić aby były sprawdzane czujki podczas włączania czuwania. Czyli nie załączasz bezpośrednio tych rzeczywistych straf tylko zawsze za pomocą wirtualnych. Widocznie dzieje się tak jak w przypadku załączania strefy za pomocą wejścia sterującego, (to akurat jest napisane w instrukcji) że nie sa wskazywane naruszone wejścia. Jak dla mnie to strasznie to jakoś przekąbinowałeś. Jak będę mieć chwile to pomyślę po co to tworzyłeś i może się uda od drugiej stony tzn inaczej strefy stworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Marcin. 19.10.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Marcin... Te cztery strefy o których piszesz to strefy rzeczywsite, czyli strefy do których faktycznie są przypisane czujki. Oprócz tego mam 7 stref wirtualnych które mogę załączać. A te cztery strefy to strefy zależne typu "OR", czyli czuwają gdy czuwa conajmniej jedna z wybranych stref. Przykład. A strefa - całość (strefa wirtualna) B strefa - parter PIR (strefa wirtualna) C strefa - parter okna (strefa wirtualna) D strefa - poddasze PIR (strefa wirualna) E strefa - poddasze okna (strefa wirtualna) F strefa - tylko okna (strefa wiryalna) ------------------------------------------------------------------------------ 1 strefa - parter okna (strefa z kontraktonami) 2 strefa - parter PIR (strefa z czujkami) 3 strefa - poddasze PIR (strefa z czujkami) 4 strefa - poddasze okna (strefa z kontraktonami) i tak. strefa 1 - strefa typu OR - A,C,F (czuwa gdy czuwa conajmniej jedna ze stref, czyli A lub C2 lub F). strefa 2 - typu OR - A, B strefa 3 - typu OR - A, D, F strefa 4 - typu OR - A,F Oczywiście to jest tylko przykład. Oprócz tego najlepiej zaznaczyć które strefy można uzbrajac przez dany manipulator (najprościej będzie jak będą tylko te wirtualne). Ale nadal nie wiem jak zrobić aby były sprawdzane czujki podczas włączania czuwania. Rozumiem, że nie chcesz się bawić w wybieranie ręczne stref z poziomu menu (też za tym nie przepadam). A nie możesz wykorzystać do załączania czterech stref strzałek na klawiaturze? Np strzałka lewo - okna piętro strzałka góra - pir góra strzałka prawo - okna parter strzałka dół - pir parter W prosty sposób załączasz wybraną strefę hasło + strzałka (możesz zaprogramować, że dana kombinacja ma załączać więcej niż jedną strefę) załączanie całości hasło # # Do tego podgląd stref na LCD aby było wiadomo co czuwa Na każdym manipulatorze możesz te skróty zaprogramować inaczej (będąc na górze nie załączasz PIR więc możesz w to miejsce wstawić kombinację większej ilości stref np odrazu cały dół i okna góra) Z tego co ostatnio ćwiczyłem u klienta to widać podczas takiego załączania, że są naruszone czujniki. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 19.10.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 oto przyklad jak z nawet przyjaznego dla uzytkownika systemu zrobic piekielne monstrum komplikujace zycie, kiedys wszystko trzeba bylo robic na piechote ( np. centalki dsc chociazby 5020) teraz mamy chyba za duzy wybor opcji " ulatwiajacych zycie", ale zycze powodzenia, wytrwalosci i dozgonnie niezawodnej pamieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Marcin. 19.10.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 CIACH CIACH Na wyjściach 5 i 6 powstał generator, który co dwie minuty podaje impuls jednosekundowy. Jak stwierdziłem, układ ten ma pewną wadę: po zapisaniu konfiguracji do flash'u, generator ten nie pracuje (co jest logiczne), musi dostać kopniaka , czyli wyjście 5 lub 6 należy aktywować "z zewnątrz". W tym przypadku robi to wyjście 1. Potem wyjścia 5 i 6 pracują naprzemiennie, do następnego zapisu flasha. Suma logiczna jest ptrzebna, żeby pierwszy komunikat wyszedł zaraz po otwarciu furtki. Zająłem aż 6 wyjść (5 wirtualnych), może ktoś z satelowców ma jakiś mniej skomplikowany patent na ten pomysł? Pozdrawiam Witalis Wada tego systemu jest nie tak duża chyba jednak. Problem jest tylko wówczas gdy masz furtkę otwartą podczas zapisywania do flash'a. W normalnej pracy to właśnie furtka miała wyzwalać generator więc jest ok. A jeśli zamiast naruszenia dasz kolejny wskaźnik gotowy tylko z normalną polaryzacją?? Stan tego wyjścia chyba jest po flash'u sprawdzany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witalis 20.10.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Wada tego systemu jest nie tak duża chyba jednak. Problem jest tylko wówczas gdy masz furtkę otwartą podczas zapisywania do flash'a. W normalnej pracy to właśnie furtka miała wyzwalać generator więc jest ok. A jeśli zamiast naruszenia dasz kolejny wskaźnik gotowy tylko z normalną polaryzacją?? Stan tego wyjścia chyba jest po flash'u sprawdzany. Jeśli dobrze zrozumiałem to faktycznie, generator pracowałby tylko przy otwartej furtce i pierwszy komunikat wyszedłby zaraz po jej otwarciu. Czyli niepotrzebna byłaby suma, a więc jedno wyjście mniej Dzięki, muszę to sprawdzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gasol 20.10.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Czesc, Czy czujka inercyjna zamontowana na bocznej ramie okna to duzy blad? Niestety na dolnej i gornej ramie nie ma miejsca:-( Znalazlem, ze czujk IMPAQ+ ma szerokosc 25mm. Czy sa inne dobre czujki inercyjne, ktore maja mniejsza szerokosc? Czy jesli juz montowac na ramie, to w przypadku okna jednoskrzydlowego dac czujke po stronie klamki, czy odwrotnie? A co z oknem dwuskrzydlowym? Dwie czujki? Sprawa dosc pilna, bo musze szybko przekazac info instalatorowi. Dziekuje i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 22.10.2007 02:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Banko - a kto powiedział że jest to system nieprzyjazny, jak dla mnie bardzo przyjazny, nawet moja żonka jest z niego zadowolona, no cóż, dla niektórych wykorzystanie możłiwości centralki troszke w większym stopniu może okazac się nieprzyjazne. Marcin - wiem że można tak zrobić na manipulatorach, ale chyba ławiej jest jak się wybierze co dokładnie chcemy uzbroić. Oczywiście mam namiastkę tego w postacji uzbrajania w formie 0 #, na każdym manipulatorze w ten sam sposób uzbrajam domyślnie co innego. Tylko nadal nie wiem dlaczego nie ma sprawdzania czujek przy załączaniu czuwania. Może własnie dlatego, że strefy wirtualne sterują zeczywistymi... Jak to rozwiązać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alski 25.10.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 pytanko: czy do czujki Paradox DG85W trzeba instalować rezystor w obwód antysabotażowy, jesli tak to jakiej wartości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 25.10.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Mam pytanie - mąż robi przymiarkę do samodzielnego zainstalowania kontaktronów w oknach. Pooglądał sobie wszystko w internecie i kompletnie nie wie co wybrać. Czy możecie mi polecić jakieś konkretne typy kontraktronów, które po zamontowaniu w oknach nie rzucałyby się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Marcin. 25.10.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 pytanko: czy do czujki Paradox DG85W trzeba instalować rezystor w obwód antysabotażowy, jesli tak to jakiej wartości ? Każdy czujnik powinien być w konfiguracji 2EOL tzn dwa rezystory w czujniku. Jeden równolegle do styków przekaźnika alarmowego (reley, alarm itp) a drugi z jednego zacisku przekaźnika alarmowego na jeden zacisk tampera (obwodu sabotażu czujnika). Co do wartości tych rezystorów to o tym decyduje typ centrali, w zależności od producenta są to różne wartości. I tak np dla Satela bądą to dwa rezystory 1,1 kOhm'a dla DSC z tego co pamiętam 5,6 kOhm'a. Jeśli ten czujnik jest podłączony do centrali Digiplex i pracuje w trybie adresowalnym to chyba nie potrzeba rezystorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ani1719500334 26.10.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Witam , prosze o informacje - czy prawdą jest, ze w wypadku wentylacji mechanicznej konieczne jest zastosowanie we wszystkich pomieszczeniach czujek dualnych? Firma, ktora ma mi montowac alarm zaleca takie rozwiazanie (aby wykluczyc falszywe wzbuszanie alarmu), jednak roznica w cenie jest znaczna...zaznaczam, ze nie przewiduje w przyszlosci sytuacji, kiedy w jednym czasie alarm jest zalaczony i jednoczesnie rekuperacja jedzie na najwyzszym biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts