Gość SS 10.11.2004 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 >to wystarczy jak dam jeden kontaktron w górnej części okna? jak nie widać jakie masz okno to jak ci doradzić?Po prostu - ma być sygnalizowane wyłamanie okna lub drzwi - będzie sygnalizowane? jeśłitak to nie ma znaczenia czy dasz jeden, dwa czy trzy kontaktrony >Chciałem też zamontować czujki inercyjne IMPAQ PLUS. Rozumiem że przy ruchomym słupku muszę je zamontować gdzieś na ramie na obwodzie okna. Czy ma znaczenie gdzie będą zamocowane te czujki, u góry czy na dole? a co podaje instrukcja? a po co ci inercyjne? masz okna z szybami klasy P6? >Pytam, bo zastanawiam się jak mam mieć doprowadzone przewody.a chcesz otrzymać system klasy C czy B? Kiedy montować kontaktrony (otwory, prowadzenie kabelków itd). w trakcie montażu okien, czy potem? To przecież zależy od samych okienSJS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 10.11.2004 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 W parterowym domu jedynym słusznym rozwiązaniem jest montaż kontaktronów w dolnej części okna. Umożliwia to spanie przy uchylonym oknie (nie wyobrażam sobie spania przy zamkniętym oknie w taki upał jak teraz). Czyli zakładając że: -nie będę chciał spać przy uchylonych oknach (mam mieć wentylację mech.) -chcę żeby centralka sygnalizowała zostawienie uchylonego okna -mam mieć okna z ruchomym słupkiem, to wystarczy jak dam jeden kontaktron w górnej części okna? Generalnie tak. Chciałem też zamontować czujki inercyjne IMPAQ PLUS. Rozumiem że przy ruchomym słupku muszę je zamontować gdzieś na ramie na obwodzie okna. Czy ma znaczenie gdzie będą zamocowane te czujki, u góry czy na dole? Lokalizacja u góry wydaje mi się bezpieczniejsza np. przy myciu okien. Poza tym u góry miałbym kabelki, te doprowadzone do kontaktronów. Pytam, bo zastanawiam się jak mam mieć doprowadzone przewody. Dokładnie tak. Skoro planujesz czujnik kontaktronowy montować na górze, to tam też zamontuj czujkę inercyjną. Kiedy montować kontaktrony (otwory, prowadzenie kabelków itd). w trakcie montażu okien, czy potem? Kabelki oczywiście przygotuj sobie wcześniej. Kontaktrony można zamontować po montażu okna (jakoś nie wyobrażam sobie montażu kontaktronów w trakcie montażu okna ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 10.11.2004 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 ... a po co ci inercyjne? masz okna z szybami klasy P6? Przecież czujki inercyjne świetnie się spisują nie tylko na oknie z szybą klasy P6. Pytam, bo zastanawiam się jak mam mieć doprowadzone przewody. a chcesz otrzymać system klasy C czy B? A możesz rozwinąć temat, bo nie bardzo rozumiem, co ma wspólnego sposób prowadzenia przewodów do klasy systemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 10.11.2004 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 ... a po co ci inercyjne? masz okna z szybami klasy P6? Przecież czujki inercyjne świetnie się spisują nie tylko na oknie z szybą klasy P6. Jeśli ma normalne okna, z normalnymi szybami to mikrofonowe przestrzenne zdecydowanie będą lepsze Pytam, bo zastanawiam się jak mam mieć doprowadzone przewody. a chcesz otrzymać system klasy C czy B? A możesz rozwinąć temat, bo nie bardzo rozumiem, co ma wspólnego sposób prowadzenia przewodów do klasy systemu . Jeśli chce mieć i antysabotaż /C/ i linie parametryzowaną to do kazego z kontaktronów w oknie komplet przewodów Jeśli nikt mu w domu nie bedzie mógł wcześniej przygotować systemu do włamania to równie dobrze może traktować kolejne kontaktrony w oknie jako jeden i połączyć je szeregowo SJS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emes79 10.11.2004 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Witam Szukam firmy zajmującej się systemami alarmowymi z Poznania. Kogo możecie polecić? Chodzi mi o firmę niezależną, nie agencję ochrony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 11.11.2004 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 A możesz rozwinąć temat, bo nie bardzo rozumiem, co ma wspólnego sposób prowadzenia przewodów do klasy systemu . Jeśli chce mieć i antysabotaż /C/ i linie parametryzowaną to do kazego z kontaktronów w oknie komplet przewodów Jeśli nikt mu w domu nie bedzie mógł wcześniej przygotować systemu do włamania to równie dobrze może traktować kolejne kontaktrony w oknie jako jeden i połączyć je szeregowo SJS Aha, o to Ci chodziło . Nie zrozumiałem, bo damiang pytał jak ma doprowadzić przewody w sensie czy na górze okna, czy na dole, a nie jakie przewody i ile. SS proszę Cię, nie pisz tu o szeregowym łączeniu kontaktronów, bo to jest syfiasty rodzaj instalacji, więc nie warto o nim rozmawiać. Przyjmijmy, że obecny standard, to jedna linia = jeden czujnik oraz jedyny słuszny rodzaj linii, to 2EOL (dla nie wtajemniczonych, to podwójny rezystor umożliwiający stałą kontrolę obwodu antysabotażowego dla każdej linii osobno). My możemy sobie podyskutować, ale laik jak przeczyta, że można cos zrobić prościej i taniej (ale nie koniecznie dobrze), to tak zrobi. Dbajmy więc o wyższy poziom zakładanych systemów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 11.11.2004 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 . SS proszę Cię, nie pisz tu o szeregowym łączeniu kontaktronów, bo to jest syfiasty rodzaj instalacji, więc nie warto o nim rozmawiać. Przyjmijmy, że obecny standard, to jedna linia = jeden czujnik oraz jedyny słuszny rodzaj linii, to 2EOL (dla nie wtajemniczonych, to podwójny rezystor umożliwiający stałą kontrolę obwodu antysabotażowego dla każdej linii osobno). My możemy sobie podyskutować, ale laik jak przeczyta, że można cos zrobić prościej i taniej (ale nie koniecznie dobrze), to tak zrobi. Dbajmy więc o wyższy poziom zakładanych systemów . Mając do wyboru jeden kontaktron jedna linia czy jedna linia i dwa, trzy kontaktrony w jednym pomieszczeniu /myślę o domach a nie bankach/ to w wielu przypadkach zaproponuję jednak kontaktrony na jednej linii. Przeczytaj zalecenia VdS arkusz 3211 - tam wymagania dotyczą miejsca wykrywania i nie znalazłem wzmianki o jednym kontaktronie na jednej linii. Nie pamietam ale chyba dla niektórych czujników - moze własnie kontaktronów była określona maksymalna liczba 10 ale musiałbym sprawdzić. Jeśli da dobre kontaktrony i dobrze je umieści je prawidłowo i nie na metalu to niby dlaczego ma to przeszkadzać? Ciekawe są w VDS zastrzeżenia gdzie nie można montować PIRów. Wymienię kilka pozycji zgadnij które: - ogrzewanie podłogowe, - pomieszczenie z faxem, - pomieszczenie z kominkiem, - garaż, - wiatrołap, - Wc W arkuszu 14 PN SA wymagania są zapisane dla czujek w systemie a obecna intepretacja / uważam, że błędna/ to że te wymagania dotyczą na poziomie pojedynczej czujki. Tymczasem wymagania normy moga byc spełnione przy zapewnieniu wzajemnej ochrony czujek siebie nawzajem. Przestępca ma w nosie normy - i dlatego system na pierwszym miejscu powinien spełniac wymagania ochrony. Można więc tworzyć skuteczną ochronę stosując czujki klasy np B jeśli po zamontowaniu będą się wzajemnie chroniły a nie ma możliwości wcześniejszego przygotowania włamania od wewnątrz. SJS Przypominam, że PN SA nie stanowi prawa. Niemcy uważają, że dwa PIRy po katem 90 % to wystarczająca ochrona. SJSjavascript:emoticon('') Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 11.11.2004 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Mając do wyboru jeden kontaktron jedna linia czy jedna linia i dwa, trzy kontaktrony w jednym pomieszczeniu /myślę o domach a nie bankach/ to w wielu przypadkach zaproponuję jednak kontaktrony na jednej linii. Przeczytaj zalecenia VdS arkusz 3211 - tam wymagania dotyczą miejsca wykrywania i nie znalazłem wzmianki o jednym kontaktronie na jednej linii. Nie pamietam ale chyba dla niektórych czujników - moze własnie kontaktronów była określona maksymalna liczba 10 ale musiałbym sprawdzić. Jeśli da dobre kontaktrony i dobrze je umieści je prawidłowo i nie na metalu to niby dlaczego ma to przeszkadzać? Nie zgadzam się. Teoria teorią, a praktyka mówi co innego. Kiedyś dałem się namówić na zamontowanie "oszczędnej" wersji systemu opartej na czujnikach kontaktronowych i w tym systemie czujniki kontaktronowe były pogrupowane wg pomieszczeń. W salonie były trzy osobne okna i we wszystkich kontaktrony połączone szeregowo do jednej linii. Wszystko działało, tylko że przy kolejnym przeglądzie konserwacyjnym okazało się, że system nie reaguje na otwieranie dwóch okien. Po żmudnych poszukiwaniach przyczyny wyszło, że przewód biegnący od pierwszego okna do drugiego jest zwarty. Nagle właściciele doznali olśnienia i przypomnieli sobie o pięknym kasetonie niedawno wykonanym w salonie. Oczywiście przy okazji wykonywania tego kasetonu panowie przewiercili przewód od instalacji alarmowej w taki sposób, że wszystkie żyły były zwarte, a tym samym system nic nie wykrywał. Gdyby czujniki były podłączone do osobnych linii w konfiguracji 2 EOL, to centrala wykryłaby sabotaż przy przewierceniu przewodu. Dobrze, że system jest okresowo sprawdzany, bo jeśli nie byłoby okresowych przeglądów, to jeszcze długo system by był niesprawny i nikt by nic o tym nie wiedział . Od czasu tego zdarzenia postanowiłem nie montować takich "oszczędnych" wersji systemów alarmowych. Nie chcę już dalej dyskutować na ten temat, bo nikt mnie już nie przekona, żeby kontaktrony w dwóch oddalonych od siebie oknach łączyć szeregowo... Sam napisałeś, że "przecież podstawowym zadaniem systemu jest ochrona a nie zgodność z czymś tam", więc przychylam się do tego stwierdzenia. Normy normami, a życie życiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 12.11.2004 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Niemcy uważają, że dwa PIRy po katem 90 % to wystarczająca ochrona do SS bardzo wolno mi chodzi dzisiaj internet ale ci nie popuszczę Czy niemcy to nadal naród wybrany czy przypadkiem nie wziąłeś się z okresu II wojny światowej bo mi twój nick tak sugeruje. wymieniasz jakieś normy, napisz od razu o konstytucji, co ona gwarantuje Marnie wypadasz na forum po tych jedenastu postach nie pisz bzdur! jak cię proszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 12.11.2004 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Popieram Zbycha i jego koncepcję. Po jego postach postanowiłem sam zaprojektować i wykonać instalację alarmową i schemat "jedna czujka-jedna linia" jest w mojej opinii jedynym słusznym rozwiązaniem i miałem tego niedawno dowód. Po miesiącu użytkowania systemu okazało się, że jedna czujka ciągle wzbudza mi alarm. W takiej konfiguracji bez problemu znalazłem która mi tak bruździ i co jest tego przyczyną. W takiej "szeregowej" konfiguracji szukałbym tego o wiele dłużej. Dodam, że zjawił się kiedyś u mnie "instalator", który proponował wręcz skupienie wszystkich czujek w danym pomieszczeniu na jednej linii . Cena za takie rozwiązanie była rzeczywiście wyjątkowo niska, ale czy o to chodzi ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 12.11.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Nie zgadzam się. Teoria teorią, a praktyka mówi co innego. Kiedyś dałem się namówić na zamontowanie "oszczędnej" wersji systemu opartej na czujnikach kontaktronowych i w tym systemie czujniki kontaktronowe były pogrupowane wg pomieszczeń. W salonie były trzy osobne okna i we wszystkich kontaktrony połączone szeregowo do jednej linii. Wszystko działało, tylko że przy kolejnym przeglądzie konserwacyjnym okazało się, że system nie reaguje na otwieranie dwóch okien. Po żmudnych poszukiwaniach przyczyny wyszło, że przewód biegnący od pierwszego okna do drugiego jest zwarty. Nagle właściciele doznali olśnienia i przypomnieli sobie o pięknym kasetonie niedawno wykonanym w salonie. Oczywiście przy okazji wykonywania tego kasetonu panowie przewiercili przewód od instalacji alarmowej w taki sposób, że wszystkie żyły były zwarte, a tym samym system nic nie wykrywał. Gdyby czujniki były podłączone do osobnych linii w konfiguracji 2 EOL, to centrala wykryłaby sabotaż przy przewierceniu przewodu. Dobrze, że system jest okresowo sprawdzany, bo jeśli nie byłoby okresowych przeglądów, to jeszcze długo system by był niesprawny i nikt by nic o tym nie wiedział . a gdzie zasada, że po każdej zmianie wystroju, remoncie, awarii - cały system sprawdza sie od nowa? Od czasu tego zdarzenia postanowiłem nie montować takich "oszczędnych" wersji systemów alarmowych. Nie chcę już dalej dyskutować na ten temat, bo nikt mnie już nie przekona, żeby kontaktrony w dwóch oddalonych od siebie oknach łączyć szeregowo... Sam napisałeś, że "przecież podstawowym zadaniem systemu jest ochrona a nie zgodność z czymś tam", więc przychylam się do tego stwierdzenia. Normy normami, a życie życiem... TAk - zapomiasz, że pytałem czy chce otrzymac system w klasie SA3 czy Sa2 czyli elementy C lub B. Antysabotaż to dopiero w klasie C czyli SA3. Opisujesz jeden przypadek - dobrze To powiedz - montujesz kontaktrony polaryzowane czy zwykłe. Bo zwykłe nie spełniają nawet warunku ochrony przed pokonaniem ich za pomoca ogólnie dostępnych narzędzi - czyli masz linie dozorowe dla klasy SA3 a elementy /kontaktrony/ dla klasy - no własnie dla jakiej klasy? SJS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 12.11.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Niemcy uważają, że dwa PIRy po katem 90 % to wystarczająca ochrona Czy niemcy to nadal naród wybrany czy przypadkiem nie wziąłeś się z okresu II wojny światowej bo mi twój nick tak sugeruje. wymieniasz jakieś normy, napisz od razu o konstytucji, co ona gwarantuje Marnie wypadasz na forum po tych jedenastu postach nie pisz bzdur! jak cię proszę! Widze że występujesz na różnych forach pod różnymi nickami - ten sam zasób słów - dość ubogi i skojarzenia dość prymitywne Rozmumiem, że nie warto brć przykładów z Niemców i dlatego jeździsz Syrenką a nie Mercedesem? Wolisz nick NKWD. PZPR?Możesz je używać a od mojego wara ci Niemerytoryczna wypowiedź - tak wogule to znasz się na czymś? SJS , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 12.11.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 SS od razu widac ze to ty dopisujesz komentarze na onecie czy wp ale tu daj se spokuj bo psujesz dobry watek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 12.11.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Popieram Zbycha i jego koncepcję. Po jego postach postanowiłem sam zaprojektować i wykonać instalację alarmową i schemat "jedna czujka-jedna linia" jest w mojej opinii jedynym słusznym rozwiązaniem i miałem tego niedawno dowód. Po miesiącu użytkowania systemu okazało się, że jedna czujka ciągle wzbudza mi alarm. W takiej konfiguracji bez problemu znalazłem która mi tak bruździ i co jest tego przyczyną. W takiej "szeregowej" konfiguracji szukałbym tego o wiele dłużej. Dodam, że zjawił się kiedyś u mnie "instalator", który proponował wręcz skupienie wszystkich czujek w danym pomieszczeniu na jednej linii . Cena za takie rozwiązanie była rzeczywiście wyjątkowo niska, ale czy o to chodzi ??? Twój wybór , twoja sprawa Tylko, ze kontaktrony to najprostsze czujki, ich stopień skomplikowania w stosunku do PIRów to tak mniej wiecej jak kiji do kalkulatora więc i inna ich awaryjność. Przestrzenne n ajednej linii? moze być kłopot. Kontaktrony jeśli montaż niewidoczny, dostępu do przewodów nie ma to spokojnie trzy, cztery, z jednego pomieszczenia na jednej linii SJS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 12.11.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 SS od razu widac ze to ty dopisujesz komentarze na onecie czy wp ale tu daj se spokuj bo psujesz dobry watek nie twój problem, możesz nie czytać śmiesznie tylko wyglądacie na salach sadowych i to zarówno instalatorzy jak i inwestorzy gdy coś nie zagra i byle dzieciak jest wstanie wasze systemy pokonać. Tak na marginesie to około 60% systemów w waszych domach można pokonac bez użycia narzędzi! Jak są montowane zgodnie z Normami tylko niezgodnie ze sztuką to tak jak z samolotem. Samolot wykonany zgodnie z normami będzie wykonany zgodznie z normami ale wcale nie musi latać. Do 80% czujek PIR w systemach które sprawdzałem było montowanych niezgodnie z zaleceniami producenta. Chcecie zyc w błogiej niewiedzy? nie ma problemu - nie czytajcie tego co piszę SJS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 12.11.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 SS od razu widac ze to ty dopisujesz komentarze na onecie czy wp ale tu daj se spokuj bo psujesz dobry watek nie twój problem, możesz nie czytać śmiesznie tylko wyglądacie na salach sadowych i to zarówno instalatorzy jak i inwestorzy gdy coś nie zagra i byle dzieciak jest wstanie wasze systemy pokonać. Tak na marginesie to około 60% systemów w waszych domach można pokonac bez użycia narzędzi! Jak są montowane zgodnie z Normami tylko niezgodnie ze sztuką to tak jak z samolotem. Samolot wykonany zgodnie z normami będzie wykonany zgodznie z normami ale wcale nie musi latać. Do 80% czujek PIR w systemach które sprawdzałem było montowanych niezgodnie z zaleceniami producenta. Chcecie zyc w błogiej niewiedzy? nie ma problemu - nie czytajcie tego co piszę SJS Sory ale nie wiem kto smiesznie wyglda w sadzie i co ma to wspólnego z moj zacytowan wypowiedzia. Moze wytlumacze nie jeste instlatorem tylko traktuje ten watek jako uzytkownik systemu i chce o nim wiedziec +/- tak chyba mam male szanse aby smiesznie wygladac w sadzie w tym charakterze A moja wypowiedz ta która zacytowales to tylko taka reakcja na hamski sposób udzielania przez ciebie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 12.11.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Sory ale nie wiem kto smiesznie wyglda w sadzie i co ma to wspólnego z moj zacytowan wypowiedzia. Moze wytlumacze nie jeste instlatorem tylko traktuje ten watek jako uzytkownik systemu i chce o nim wiedziec +/- tak chyba mam male szanse aby smiesznie wygladac w sadzie w tym charakterze A moja wypowiedz ta która zacytowales to tylko taka reakcja na hamski sposób udzielania przez ciebie odpowiedzi. nieuważnie czytasz /ile to procent Polaków nie rozumie tego co czyta?/ Te problemy - dotyczące instalcji - dotycza w równym stopniu instalatorów jak i ich użytkowników - to uzytkownik systemu jest okradany nie instalator a później użytkownik próbuje w sądzie dochodzić swojego od instalatora bo mu ubezpieczyciel odmówił wypłaty. Na forum obowiązuja pewne zasady - jeśli nie masz zapytań ani uwag merytorycznych to daj sobie spokuj zajmujesz tylko miejsce i czas ludziom SJS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 12.11.2004 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Niemcy uważają, że dwa PIRy po katem 90 % to wystarczająca ochrona Czy niemcy to nadal naród wybrany czy przypadkiem nie wziąłeś się z okresu II wojny światowej bo mi twój nick tak sugeruje. wymieniasz jakieś normy, napisz od razu o konstytucji, co ona gwarantuje Marnie wypadasz na forum po tych jedenastu postach nie pisz bzdur! jak cię proszę! Widze że występujesz na różnych forach pod różnymi nickami - ten sam zasób słów - dość ubogi i skojarzenia dość prymitywne Rozmumiem, że nie warto brć przykładów z Niemców i dlatego jeździsz Syrenką a nie Mercedesem? Wolisz nick NKWD. PZPR?Możesz je używać a od mojego wara ci Niemerytoryczna wypowiedź - tak wogule to znasz się na czymś? SJS , do SS występuje na forum; -elektrody ok 150 postów ale ostatnio tam nie bywam -jedno związane z ochroną zdrowia ok 5 postów -i forum muratora i nicka mam thalex na wszystkich -nie muszę się specjalnie znać ale na tobie od pierwszego razu się poznałem. (zasób słów?) - słowa staram się dopasować do odbiorcy. Na forum obowiązuja pewne zasady - jeśli nie masz zapytań ani uwag merytorycznych to daj sobie spokuj zajmujesz tylko miejsce i czas ludziom no widzisz, daj se siana! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 12.11.2004 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Na forum obowiązuja pewne zasady - jeśli nie masz zapytań ani uwag merytorycznych to daj sobie spokuj zajmujesz tylko miejsce i czas ludziom no widzisz, daj se siana! Porady psychologa to pietro wyżej. Daj se siana? Możesz przetłumaczyć na zrozumiały jezyk? SJS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 12.11.2004 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Panowie, może już dość już tej pyskówki! Nie zgadzam się. Teoria teorią, a praktyka mówi co innego... a gdzie zasada, że po każdej zmianie wystroju, remoncie, awarii - cały system sprawdza sie od nowa? Pamiętaj, że dyskutujemy o systemach montowanych w domach, a nie w bankach, czy innych obiektach szczególnego zagrożenia. W domu nie ma specjalisty na etacie, który dba o prawidłowe zabezpieczenie obiektu i takie rzeczy, jak sprawdzanie systemu po każdej zmianie wystroju, itd. Ponad to nawet jeśli klient by pamiętał o tej zasadzie, to zapewne by nie wpadł na to, że montaż takiego kasetonu na suficie może mieć wpływ na... czujniki kontaktronowe w oknach. Równie dobrze przewiercenie (przebicie) przewodu może się zdarzyć przy wieszaniu obrazka na ścianie, co trudno uznać za zmianie wystroju. Z powyższego wynika, że jednak lepiej zastosować zasadę jeden czujnik - jedna linia (2 EOL). Po prostu czyni to system bardziej odporny na... niewiedzę użytkownika. Od czasu tego zdarzenia postanowiłem nie montować takich "oszczędnych" wersji systemów alarmowych. Nie chcę już dalej dyskutować na ten temat, bo nikt mnie już nie przekona, żeby kontaktrony w dwóch oddalonych od siebie oknach łączyć szeregowo... Sam napisałeś, że "przecież podstawowym zadaniem systemu jest ochrona a nie zgodność z czymś tam", więc przychylam się do tego stwierdzenia. Normy normami, a życie życiem... TAk - zapomiasz, że pytałem czy chce otrzymac system w klasie SA3 czy Sa2 czyli elementy C lub B. Antysabotaż to dopiero w klasie C czyli SA3. Opisujesz jeden przypadek - dobrze To powiedz - montujesz kontaktrony polaryzowane czy zwykłe. Bo zwykłe nie spełniają nawet warunku ochrony przed pokonaniem ich za pomoca ogólnie dostępnych narzędzi - czyli masz linie dozorowe dla klasy SA3 a elementy /kontaktrony/ dla klasy - no własnie dla jakiej klasy? SJS Znowu teoretyzujesz . Czy uważasz, że inwestor prywatny jest w stanie rozróżnić klasy systemu i wybrać dla siebie odpowiednią? Nawet jeśli przygotuję kilka ofert i w każdej napiszę jakiej klasy system proponuję, to nikt nie zwraca na to uwagi. Dla inwestora prywatnego najważniejsza będzie cena. Ja stosuję i zwykłe kontaktrony i spolaryzowane. Oczywiście wyboru dokonuje klient. Przecież ja nie mogę niczego narzucić. Czy Twoim zdaniem zastosowanie zwykłego kontaktronu wyklucza zastosowanie linii 2 EOL (bo klasy się nie zgadzają ). Powtórzę - sam napisałeś, że "przecież podstawowym zadaniem systemu jest ochrona a nie zgodność z czymś tam", więc przychylam się do tego stwierdzenia. Normy normami, a życie życiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts