Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a co to za problem przeciez mozesz miec podlaczone zasilanie od sygnalizatora i czujek z jednego wyjscia - u mnie tak jest i wszystko dziala poprawnie. Poza tym z tego co pamietam na sygnalizator po czesci sa jakies osobne wyjscia nie kolidujace z zasilaniem czujek. Poza tym z tego co pamietam jeden z kabli od sygnalizatora wychodzi przez out5 czyli juz wyjscie niskopradowe. moge psrawdzic dokladnie i pozniej napisze

Powoli powoli - nie jest tak jak piszesz .

Ja napisałem o podłączonym sygnalizatorze wewnetrznym SPW 220 Satel.

Ten sygnalizator nie ma podłączonego zasilania - posiada dwa obwody sygnałowe / akustyczny i optyczny / wyzwalane z oddzielnych oprogramowanych wyjść wysokoprądowych / podaniem 12V / - czyli dwa wyjścia wysokoprądowe są zajęte do sterowania tymi dwoma obwodami sygnalizatora.

To co piszesz jest prawdą jeżeli podłączam sygnalizator zewnętrzny np SP 4002 Satela - ten ma osobne zasilanie 12V i do tego sterowanie obwodem akustycznym za pomocą wyjścia wysokoprądowego , a obwodem optycznym za pomocą wyjścia niskoprądowego .

zgadza sie - nie wiem czemu ale nie zauwazylem słowa "wewnętrzny" :oops: a opisane u mnie dotyczy wlasnie takiego sygnalizatora jak piszesz. Niemniej po co sobie dyskoteke w domu robic? Nie wystarczy jakis akustyczny najzwyklejszy sygnalizator zasilany jak czujka z wyzwalaniem z wyjscia niskopradowego?

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2203305

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zgadza sie - nie wiem czemu ale nie zauwazylem słowa "wewnętrzny" :oops: a opisane u mnie dotyczy wlasnie takiego sygnalizatora jak piszesz. Niemniej po co sobie dyskoteke w domu robic? Nie wystarczy jakis akustyczny najzwyklejszy sygnalizator zasilany jak czujka z wyzwalaniem z wyjscia niskopradowego?

Kwestia gustu lub potrzeb :lol: - mnie potrzeba było oddzielnego obwodu optycznego w sygnalizatorze celem sygnalizacji świetlnej kilku stanów mojego systemu.

Bezsensem dla mnie było instalować samą syrenę ... - dlatego sygnalizator optoakustyczny z możliwością osobnego programowania obydwu tych wejść sygnalizatora.

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2203329

Kwestia gustu lub potrzeb :lol: - mnie potrzeba było oddzielnego obwodu optycznego w sygnalizatorze celem sygnalizacji świetlnej kilku stanów mojego systemu.

Bezsensem dla mnie było instalować samą syrenę ... - dlatego sygnalizator optoakustyczny z możliwością osobnego programowania obydwu tych wejść sygnalizatora.

az strach pomyslec co planujesz w swoim systemie :) Niemniej masz 100% racji - alarm powinien byc taki jakie mamy potrzeby

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2203473

Powtarzam się, bo mój post pewnie umknął uwadze większości w okresie świątecznym :-). Może ktoś mnie poratuje i rozwiąże moje wątpliwości - będę bardzo wdzięczny. Ostatnio zaglądałem do mojej centrali (Integra 64) tak żeby zobaczyć jak wygląda w środku :-)). Mam tam dodatkowe 2 płytki, a na f-rze mam 3 moduły rozszerzeń. Czy jest możliwe, że instalator gdziś indziej niż w obudowie centrali wstawił taki moduł? W grę właściwie wchodzi tylko obudowa którejś kawiatury lcd, bo innego miejsca nie widzę. Firma mnie nacięła, czy nie - oto jest pytanie?
https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2204582

Powtarzam się, bo mój post pewnie umknął uwadze większości w okresie świątecznym :-). Może ktoś mnie poratuje i rozwiąże moje wątpliwości - będę bardzo wdzięczny. Ostatnio zaglądałem do mojej centrali (Integra 64) tak żeby zobaczyć jak wygląda w środku :-)). Mam tam dodatkowe 2 płytki, a na f-rze mam 3 moduły rozszerzeń. Czy jest możliwe, że instalator gdziś indziej niż w obudowie centrali wstawił taki moduł? W grę właściwie wchodzi tylko obudowa którejś kawiatury lcd, bo innego miejsca nie widzę. Firma mnie nacięła, czy nie - oto jest pytanie?

Instalator mógł zainstalować tzw moduł wyniesiony, raczej pod klawiaturą go nie umieścił(chyba że bardzo chciał to zrobić).Może ten moduł zainstalowali w jakimś ukryrtym miejscu, napisz jakie to są moduły( co jest na FV?)i ile masz czujek . Najlepjej byłoby się dostać do programu(kod instalatora potrzebny) -Integra wyświetli jakie ma podłaczone expandery.

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2204684

witam

mam mały problem z czujkami dsc podłączonymi do integry 32.

w obecnym stanie budowy czujki pilnują okien i drzwi, jednak już trzecia czujka pir wysiadła z niewiadomych przyczyn - instalacja była założona około 2 tygodnie temu.

dom jest nieogrzewany, temperatura taka sama jak za oknem,

czy w takich temperaturach czujki mogą pracować poprawnie i nie ulegać awariom czy to raczej uszkodzenie fabryczne z opóźnionym zapłonem?

na www znalazłem temperaturę pracy czujek określoną od 0 do 50st C

Jaki model tych czujek?

Czujka DSC LC-100

instalator mówi ze skrecil je na min czulosc i dlatego sa takie otepiale (macham i obserwuje diodę :) )

jedna padla - wymienił; dwie kolejne (które podejrzewałem) ozyły

niestety ja ciebie nie pocieszę, próbowałem instalować te czujnki jako fan czujek dsc encore , ale niestety okazało się że to nie to samo (ciągłę samozałaczenia, awarie itp , po zainstalowaniu 30 czujek 7 było do wymiany).Wogóle to dsc lc-100 nie wyglada na produkt Firmy DSC tylko jest sprzedawane pod ta marką, to samo czujnik inercyjny dsc-102 nic innego jak rokonet .

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2204690

Instalator mógł zainstalować tzw moduł wyniesiony, raczej pod klawiaturą go nie umieścił(chyba że bardzo chciał to zrobić).Może ten moduł zainstalowali w jakimś ukryrtym miejscu, napisz jakie to są moduły( co jest na FV?)i ile masz czujek . Najlepjej byłoby się dostać do programu(kod instalatora potrzebny) -Integra wyświetli jakie ma podłaczone expandery.

Dzięki za info, a czy z klawiatury (bez kompa i programu) można to jakoś sprawdzić, kod instalatora mam :-). Mam w sumie 35 czujek. Na tych modułach jest napisane m.in. coś takiego: CA64E V2.1.

Pozdr

Łukasz

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2204748

(...)

Dzięki za info, a czy z klawiatury (bez kompa i programu) można to jakoś sprawdzić, kod instalatora mam :-). Mam w sumie 35 czujek. Na tych modułach jest napisane m.in. coś takiego: CA64E V2.1.

Pozdr

Łukasz

Są to ekspandery wejść zainstalowane w centrali - skoro masz 35 czujek włączonych w system to na płycie głównej było za mało wejść / max 16 / - dlatego instalator użył ekspanderów wejść. Na jednym module CA64E jest 8 wejść - musiał ich użyć dodatkowo 3 szt aby podłączyć w sumie 35 czujek / chyba że użył wejść z klawiatur - jreżeli je posiadasz w ilości 2 szt - wówczas wystarczą dwa dodatkowe ekspandery wejść / .

Można sprawdzić z klawiatury wchodząc w tryb serwisowy/struktura/sprzęt ...

Nie ma możliwości zainstalowania żadnego modułu rozszerzeń do klawiatury - nie ma tam miejsca i odpowiednich złącz - do klawiatury można podłączyć tylko dwa dodatkowe czujniki.

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2204784

Pozdr

Łukasz

jeśli masz kod instalatora to wejdź w programowanie serwisowe (kod i gwiazdka,musisz sobie na to zezwolić kodem administratora), wybierasz tryb serwisowy, potem menu struktura,sprzęt, expandery -centrala wyświetli kazdy ekspander w systemie.

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2204855

Mam jeszcze jedno pytanie do speców instalatorów alarmów - panowie - jak łączycie zasilania czujek na płycie centrali ?? Ja mam wszystkich różnych czujek około 16-stu , czyli 16 kabelków które muszę podłączyć do wyjścia zaprogramowanego jako zasilanie / bodajże typ 40 / i tyleż samo mas tych czujek.

Jak wpinacie te kabelki do jednego złącza na płycie centrali ?? - stosujecie jakieś dodatkowe listwy łączone z wyjściem zasilania z centrali ?? Mnie już zaczyna denerwować jak podłączam kilkunasty kabelek z kolei do zasilania i do masy - wszystko jest tak poplątane i napięte ze nie wiem czy wogóle jest przejście pomiedzy tymi kablami a złączem na płycie centrali ... A poza tym fizycznie ponad kilka kabelków / jedna żyła YDYT 6x0,5 / nie da sie podłączyć do maleńkiego styku zasilania na płycie centrali ...

:evil:

Często jeśli mam więcej obwodów zasilanych i chcę zachowac troche porządku stosuję moduł rozdzielania napięcia zailania z bezpiecznikami polimerowymi masz jedno wejście zasilania i 8 wyjść np po 500mA, 300mA.

Zaletą jest tez to że jeśli podłączysz wiecej czujek pod wyjscie wysokoprądowe i z jakiegoś powodu nastąpi uszkodzenie (zwarcie) kabla,to nie działa nic a tak nie bedzie działało tylko to co podłaczone jest za wyjściem modułu.Produkuje to np.Pulsar i kosztuje chyba ok 20zł.

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2204865

Chciałbym zapytać,

czy czujka np. PIR może być podłączona do dwóch urządzeń jednocześnie np.:

a. centrala alarmowa,

b. swobodnie programowany sterownik ?

a jeśli tak, to w jaki sposób podłączyć sygnał ; szeregowo, równolegle, na co zwrócić uwagę ?

Zasilanie czujki z centralki, wejście w sterowniku programowane analogowe prąd 0-10V, bądź dwustanowe, prąd <5V( 1 mA ) i >10V ( 2 mA ).

Niestety mam tylko alarm i nie mogę fizycznie sprawdzić czy taka możliwość, o którą pytam istnieje.

dzięki.

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2205415

Chciałbym zapytać,

czy czujka np. PIR może być podłączona do dwóch urządzeń jednocześnie np.:

a. centrala alarmowa,

b. swobodnie programowany sterownik ?

a jeśli tak, to w jaki sposób podłączyć sygnał ; szeregowo, równolegle, na co zwrócić uwagę ?

Zasilanie czujki z centralki, wejście w sterowniku programowane analogowe prąd 0-10V, bądź dwustanowe, prąd <5V( 1 mA ) i >10V ( 2 mA ).

Niestety mam tylko alarm i nie mogę fizycznie sprawdzić czy taka możliwość, o którą pytam istnieje.

dzięki.

jezeli juz zamierzasz podłaczyc kilka urzadzen pod czujnik ruchu to zrob to poprzez przekaznik z kilkoma wyjsciami,albo niech centrala alarmowa steruje tym dodtakowym urzadzeniem(jezeli ma taka mozliwosc programowa)

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2205450

Witam :wink: Proszę o informację czy istnieją na rynku czujki temperatury, dające się podłączyć do integry 64 satela, które przekazywałyby do centralki alarm w momencie przekroczenia ustalonej temperatury? Myślę o pomiarze temperatury na płaszczu wodnym kominka (więc dobrze, by była to czyjka z "sondą") i zaprogramowaniu sobie powiadamiania na GSM w przypadku groźby zagotowania wody w układzie.

Szukałem czegoś takiego w necie ale nic nie znalazłem. Z góry dzięki za pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2205605

Witam :wink: Proszę o informację czy istnieją na rynku czujki temperatury, dające się podłączyć do integry 64 satela, które przekazywałyby do centralki alarm w momencie przekroczenia ustalonej temperatury? Myślę o pomiarze temperatury na płaszczu wodnym kominka (więc dobrze, by była to czyjka z "sondą") i zaprogramowaniu sobie powiadamiania na GSM w przypadku groźby zagotowania wody w układzie.

może spytaj hydraulika o taki czujnik albo zastosuj jakiś termostat od ogrzewania (musi mieć tylko wyjście przekaźnikowe które podłaczysz do integry) .Używałem takiego czujnika ale ta wersja była tylko od 50-60 stopni celcjusza.

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2205819

Przy monitoringu i przy odczytaniu logów / zdarzeń systemu / wówczas będzie widniał wpis o czujce dymu / jak zaprogramuję ją jako typ 33 / . Dlatego wolałbym aby była ona / czujka gazu / zaprogramowanan jako typ 49. No ale nie jest to niezbędne :lol:

Przecież przy odczycie zdarzeń masz również opis wejścia, więc nie ma to specjalnie znaczenia.

Ja mam monitoring zewnętrzny przez nadajnik radiowy , mam dwa wyjscia zaprogramowane do sterowania nadajnikiem - i tylko muszę je zaprogramować aby nie sygnalizowały ochronie np zadziałanie czujki dymu :lol: - ale to juz zrobiłem - nie ma z tym problemu.

Dlaczego tylko dwa wyjścia masz do strowania nadajnikiem? :roll:

To jakie sygnały masz wyprowadzone na nadajnik?

Będę podłączał sygnalizator zewnętrzny SP4002 SATEL z wewnetrznym akumulatorem - czyli mogę go wysterować z wyjść niskoprądowych ?

Tak.

Odnośnie dodatkowego modułu zasilacza, to musisz zrobić bilans prądów i z niego wyjdzie, czy potrzebujesz dodatkowy zasilacz. Przypominam, że należy brać pod uwagę nie tylko całkowity pobór prądu w systemie, ale również czas pracy systemu przy zasilaniu awaryjnym z akumulatora!

Przekaźniki w dodatkowym ekspanderze wyjść mają styki odseparowane od zasilania modułu - więc na styk przekaźnika musze podać napięcie które wysteruje mi urządzenie dołączone do tego wyjścia - tak ?? - skąd mam wziąć to napięcie ??

Możesz wząć napięcie z centrali, ale bilans prądów i tak polecam wykonać :wink:

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2205954

Mam jeszcze jedno pytanie do speców instalatorów alarmów - panowie - jak łączycie zasilania czujek na płycie centrali ?? Ja mam wszystkich różnych czujek około 16-stu , czyli 16 kabelków które muszę podłączyć do wyjścia zaprogramowanego jako zasilanie / bodajże typ 40 / i tyleż samo mas tych czujek.

Jak wpinacie te kabelki do jednego złącza na płycie centrali ?? - stosujecie jakieś dodatkowe listwy łączone z wyjściem zasilania z centrali ?? Mnie już zaczyna denerwować jak podłączam kilkunasty kabelek z kolei do zasilania i do masy - wszystko jest tak poplątane i napięte ze nie wiem czy wogóle jest przejście pomiedzy tymi kablami a złączem na płycie centrali ... A poza tym fizycznie ponad kilka kabelków / jedna żyła YDYT 6x0,5 / nie da sie podłączyć do maleńkiego styku zasilania na płycie centrali ...

:evil:

Skręcasz elegancko wszystkie przewody i dołączasz (pzez lutowanie) kawałek przewodu typu linka (1 - 1,5 mm2) i ten przewód podłączasz do wyjścia zasilającego centrali.

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2205959

Wejdź w blokowanie wejść i przeglądając wejścia policz, ile ich masz i będziesz wiedział, ile jest modułów w systemie (centrala 16 wejść, manipulator 2 wejścia, moduł 8 wejść).

Czy nie prościej zadzwonić do instatora i zapytać :wink:

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2205967

Zwykły, prosty mechaniczny (bimetaliczny) termostat.

Ponad to chyba lepiej zabezpieczyć kominek z płaszczem przed przegrzaniem, niż wykrywać przekroczenie temperatury i wysyłać taki sygnał przez GSM, bo nic raczej nie zdążysz zrobić...

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2205979

Przecież przy odczycie zdarzeń masz również opis wejścia, więc nie ma to specjalnie znaczenia.

Masz rację .

Dlaczego tylko dwa wyjścia masz do strowania nadajnikiem? :roll:

To jakie sygnały masz wyprowadzone na nadajnik?

Dlaczego - nie wiem - po podpisaniu umowy spece montażyści przyjechali zamontować nadajnik - do jego sterowania użyli dwóch wyjść / niskoprądowych mojej centrali / - jedno zaprogramowane jako alarmowe z wszystkich wejść w systemie , drugie jako czuwanie - kontrola uzbrojonych stref alarmu . I to wszystko - każdy sygnał alarmu / włamaniowego i napadowego / jest przekazywany do stacji ochrony , i dodatkowo sygnał o uzbrojeniu systemu / którejkolwiek ze sterf /.

Będę podłączał sygnalizator zewnętrzny SP4002 SATEL z wewnetrznym akumulatorem - czyli mogę go wysterować z wyjść niskoprądowych ?

Tak.

Dziękuję - to już wiem - dokształciłem się w międzyczasie :lol:

Przekaźniki w dodatkowym ekspanderze wyjść mają styki odseparowane od zasilania modułu - więc na styk przekaźnika musze podać napięcie które wysteruje mi urządzenie dołączone do tego wyjścia - tak ?? - skąd mam wziąć to napięcie ??

Możesz wząć napięcie z centrali, ale bilans prądów i tak polecam wykonać :wink:

Wykonałem - jeszcze mam zapas - liczone dla akumulatora 17Ah .

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2206164

(...)

Skręcasz elegancko wszystkie przewody i dołączasz (pzez lutowanie) kawałek przewodu typu linka (1 - 1,5 mm2) i ten przewód podłączasz do wyjścia zasilającego centrali.

Znalazłem coś takiego - zgrabna łączówka zasilania z ośmioma wyjściami napięciowymi - dla mnie - jak znalazł :lol: - teraz zapanuje porządek w mojej centrali .

https://forum.murator.pl/topic/8580-instalacja-alarmowa-raz-jeszcze/page/157/#findComment-2206183