arpl 02.01.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 (...) Skręcasz elegancko wszystkie przewody i dołączasz (pzez lutowanie) kawałek przewodu typu linka (1 - 1,5 mm2) i ten przewód podłączasz do wyjścia zasilającego centrali. Znalazłem coś takiego - zgrabna łączówka zasilania z ośmioma wyjściami napięciowymi - dla mnie - jak znalazł - teraz zapanuje porządek w mojej centrali . albo cos takiego: http://www.pulsarsc.com.pl/pl/test1.php?l=pl&m=7&n=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 02.01.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Dlaczego tylko dwa wyjścia masz do strowania nadajnikiem? To jakie sygnały masz wyprowadzone na nadajnik? Dlaczego - nie wiem - po podpisaniu umowy spece montażyści przyjechali zamontować nadajnik - do jego sterowania użyli dwóch wyjść / niskoprądowych mojej centrali / - jedno zaprogramowane jako alarmowe z wszystkich wejść w systemie , drugie jako czuwanie - kontrola uzbrojonych stref alarmu . I to wszystko - każdy sygnał alarmu / włamaniowego i napadowego / jest przekazywany do stacji ochrony , i dodatkowo sygnał o uzbrojeniu systemu / którejkolwiek ze sterf /. No to pięknie W profesjonalnym wykonaniu monitoringu powinny być wyprowadzone następujące sygnały: 1. Włamanie - alarmy włamaniowe 2. Napad - ciche alarmy napadowe z wejść (piloty i przyciski), z manipulatorów i kodów przymusu 3. Pożar - alarmy z czujek dymu i gazu oraz z manipulatorów 4. Brak zasilania sieciowego 5. Słaby akumulator 6. Brak zasilania AUX (brak zasilania czujek - czyli system padł) 7. Sabotaż systemu Proponuję przemyśleć temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 02.01.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 (...) Skręcasz elegancko wszystkie przewody i dołączasz (pzez lutowanie) kawałek przewodu typu linka (1 - 1,5 mm2) i ten przewód podłączasz do wyjścia zasilającego centrali. Znalazłem coś takiego - zgrabna łączówka zasilania z ośmioma wyjściami napięciowymi - dla mnie - jak znalazł - teraz zapanuje porządek w mojej centrali . albo cos takiego: http://www.pulsarsc.com.pl/pl/test1.php?l=pl&m=7&n=1 Osobiście nie uważam, aby w takim systemie konieczne było stosowanie modułów rozdzielaczy zasilania, ale oczywiście wolna wola Pana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 02.01.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Zbychu, a czy jest tak, że w konfiguracji czujek 2EOL sabotaż jest "głośny" i traktowany przez centralę jako alarm włamaniowy, przez co nie musi być osobno podawany na wejście nadajnika ? Takie info udzielił mi serwisant jednej firmy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 02.01.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Zbychu, a czy jest tak, że w konfiguracji czujek 2EOL sabotaż jest "głośny" i traktowany przez centralę jako alarm włamaniowy, przez co nie musi być osobno podawany na wejście nadajnika ? Takie info udzielił mi serwisant jednej firmy ... Sabotaż może być głośny, ale uważam, że powinien być odróżniany sabotaż od alarmu włamaniowego. Wówczas użytkownik obiektu wie, z czym ma do czynienia (szczególnie ważne na etapie budowy i wykańczania domu). Na podstawie takiej informacji od razu wie, że nastąpiło uszkodzenie systemu (np. przez pracującą w domu ekipę). Ponad to w budynku oddanym do eksploatacji też jest to ważny sygnał, bo złodziej może uszkodzić system, a patrol przyjedzie na jednokrotny alarm, nic nie stwierdzi, a budynek jest bez ochrony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 02.01.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Czy z centrali Satela informacje o stanie wejść/wyjść można odczytać z zewnątrz np. po rs232? A może z modułem ethernetowym (choć ze względu na koszt wolałbym po tym co jest standardowo w integrze)? Przy czym chodzi mi o odczytanie własnym oprogramowaniem. Pewnie cały protokół jest tajny, ale może ten fragment (tylko odczyt) przynajmniej gdzieś chodzi, albo łatwo to wyczaić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 02.01.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Czy z centrali Satela informacje o stanie wejść/wyjść można odczytać z zewnątrz np. po rs232? A może z modułem ethernetowym (choć ze względu na koszt wolałbym po tym co jest standardowo w integrze)? Przy czym chodzi mi o odczytanie własnym oprogramowaniem. Pewnie cały protokół jest tajny, ale może ten fragment (tylko odczyt) przynajmniej gdzieś chodzi, albo łatwo to wyczaić? O odczycie własnym oprogramowaniem możesz zapomnieć. Do czego to potrzebujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 02.01.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 O odczycie własnym oprogramowaniem możesz zapomnieć. Do czego to potrzebujesz? A bo będę miał sterowane sterownikiem PLC dużo rzeczy w domu. I tak sobie na razie tylko kombinuję, że PLC też mógłby wykorzystać pewne informacje z centrali alarmowej. Ot, choćby otworzyć wszystkie rolety i włączyć wszystkie światła w domu w przypadku alarmu. Wiem, że mogę po prostu wyjściem z integry przekazać to na wejście PLC, ale taki odczyt dałby więcej możliwości - pełna szczegółowa informacja, tutaj wszystkiego nie przekażę bo mogę na to poświęcić max kilka wejść. A choćby powyżej wylistowałeś już 7 różnych rodzajów alarmów i to mnie zainspirowało do zadania tego pytania. Pewnie przesadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 02.01.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 O odczycie własnym oprogramowaniem możesz zapomnieć. Do czego to potrzebujesz? A bo będę miał sterowane sterownikiem PLC dużo rzeczy w domu. I tak sobie na razie tylko kombinuję, że PLC też mógłby wykorzystać pewne informacje z centrali alarmowej. Ot, choćby otworzyć wszystkie rolety i włączyć wszystkie światła w domu w przypadku alarmu. Wiem, że mogę po prostu wyjściem z integry przekazać to na wejście PLC, ale taki odczyt dałby więcej możliwości - pełna szczegółowa informacja, tutaj wszystkiego nie przekażę bo mogę na to poświęcić max kilka wejść. A choćby powyżej wylistowałeś już 7 różnych rodzajów alarmów i to mnie zainspirowało do zadania tego pytania. Pewnie przesadzam Niestety, ale o takim poziomie integracji można pomarzyć. Pozostają tylko dodatkowe moduły, np. z wyjściami OC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 02.01.2008 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Niestety, ale o takim poziomie integracji można pomarzyć. Pozostają tylko dodatkowe moduły, np. z wyjściami OC Pokombinuję jak sobie w końcu zakupię tą Integrę. W sumie nie takie rzeczy ludzie rozgryzali Chyba, że szyfrują tą transmisję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 02.01.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Wejdź w blokowanie wejść i przeglądając wejścia policz, ile ich masz i będziesz wiedział, ile jest modułów w systemie (centrala 16 wejść, manipulator 2 wejścia, moduł 8 wejść). Czy nie prościej zadzwonić do instatora i zapytać Łatwiej, ale teraz to ja jestem mądrala ) i mogę z nim pogadać, a nie tylko posłuchać ... . Wielkie dzięki również dla arm.pl i pablitoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.01.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 (...) No to pięknie W profesjonalnym wykonaniu monitoringu powinny być wyprowadzone następujące sygnały: 1. Włamanie - alarmy włamaniowe 2. Napad - ciche alarmy napadowe z wejść (piloty i przyciski), z manipulatorów i kodów przymusu 3. Pożar - alarmy z czujek dymu i gazu oraz z manipulatorów 4. Brak zasilania sieciowego 5. Słaby akumulator 6. Brak zasilania AUX (brak zasilania czujek - czyli system padł) 7. Sabotaż systemu Proponuję przemyśleć temat... No to pięknie - nie muszę chyba nadmieniać że oczywiście jeszcze dzisiaj poruszę ten temat z moją firma ochroniarską ... Od1 i 2 i 7 - oprogramowanie wyjścia jako włamaniowe załatwia te trzy sygnały jednym - ja mam czujki połaczone w konfiguracji 2EOL - wówczas sabotaż jest jednym ze stanów wyjścia czujki. Pewnie ze lepiej by było rozróżniać te stany - ale w ostateczności - może być ... Natomiast brak alarmu pożarowego - to rzeczywiscie niedopatrzenie . No i brak reakcji na brak zasilania - to tylko muszę jeszcze sprawdzić gdyż instalatorzy coś mi mówili o informowaniu mnie w wypadku zaniku zasilania centrali ponad 3 godziny i rozładowaniu akumulatora . Tylko że mam dwa wyjścia sterujące centarlą - i obydwa sam programowałem - nie dopuszczałem instalatorów nadajnika do komputera ... - skąd więc sygnał o braku prądu i rozładowaniu akumulatora ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.01.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 (...) No to pięknie W profesjonalnym wykonaniu monitoringu powinny być wyprowadzone następujące sygnały: 1. Włamanie - alarmy włamaniowe 2. Napad - ciche alarmy napadowe z wejść (piloty i przyciski), z manipulatorów i kodów przymusu 3. Pożar - alarmy z czujek dymu i gazu oraz z manipulatorów 4. Brak zasilania sieciowego 5. Słaby akumulator 6. Brak zasilania AUX (brak zasilania czujek - czyli system padł) 7. Sabotaż systemu Proponuję przemyśleć temat... No to pięknie - nie muszę chyba nadmieniać że oczywiście jeszcze dzisiaj poruszę ten temat z moją firma ochroniarską ... Od1 i 2 i 7 - oprogramowanie wyjścia jako włamaniowe załatwia te trzy sygnały jednym - ja mam czujki połaczone w konfiguracji 2EOL - wówczas sabotaż jest jednym ze stanów wyjścia czujki. Pewnie ze lepiej by było rozróżniać te stany - ale w ostateczności - może być ... Natomiast brak alarmu pożarowego - to rzeczywiscie niedopatrzenie . No i brak reakcji na brak zasilania - to tylko muszę jeszcze sprawdzić gdyż instalatorzy coś mi mówili o informowaniu mnie w wypadku zaniku zasilania centrali ponad 3 godziny i rozładowaniu akumulatora . Tylko że mam dwa wyjścia sterujące centarlą - i obydwa sam programowałem - nie dopuszczałem instalatorów nadajnika do komputera ... - skąd więc sygnał o braku prądu i rozładowaniu akumulatora ?? O ile połączenie sygnału włamania i sabotażu ostatecznie może być, to absolutnie osobno musi być sygnalizowany napad i pożar! Odnośnie sygnalizacji braku zasilania i rozładowaniu akumulatora, to instalatorzy mówili o sygnalizacji stanu nadajnika, a nie centrali alarmowej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.01.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 (...) O ile połączenie sygnału włamania i sabotażu ostatecznie może być, to absolutnie osobno musi być sygnalizowany napad i pożar! Dokładnie - poruszę to dzisiaj w rozmowie ... Odnośnie sygnalizacji braku zasilania i rozładowaniu akumulatora, to instalatorzy mówili o sygnalizacji stanu nadajnika, a nie centrali alarmowej! Masz rację - rzeczywiście - tak było - dotyczy to stanu nadajnika a nie centrali ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 03.01.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 No i brak reakcji na brak zasilania - to tylko muszę jeszcze sprawdzić gdyż instalatorzy coś mi mówili o informowaniu mnie w wypadku zaniku zasilania centrali ponad 3 godziny i rozładowaniu akumulatora . Tylko że mam dwa wyjścia sterujące centarlą - i obydwa sam programowałem - nie dopuszczałem instalatorów nadajnika do komputera ... - skąd więc sygnał o braku prądu i rozładowaniu akumulatora ?? Odnośnie sygnalizacji braku zasilania i rozładowaniu akumulatora, to instalatorzy mówili o sygnalizacji stanu nadajnika, a nie centrali alarmowej! Ten sam serwisant z którym rozmawiałem, powiedział dokładnie to samo co u pablitooo ale ponoć bierze się to z tego, że zasilanie nadajnika jest wpięte na zaciskach już w samej centrali przed trafo i dlatego brak zasilania dotyczy całości (pewnie z pominięciem sytuacji uszkodzenia odcinka kabla pomiędzy centralą a nadajnikiem) Dzięki Zbychu za info o sabotażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.01.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Mice ->Ale nadajnik ma własny akumulator /u mnie jest to osobna "skrzynka" połączona z centralą kablami w której jest akumulator/ . W wypadku awarii zasilania aku centrali może sie rozładować i wyłaczy się system a nadajnik nadal bedzie podtrzymywany napięciem z własnego aku ...I teraz czy informacja o rozładowniu aku centrali jest przekazywana do monitoringu , czy tylko info o rozładowaniu aku nadajnika ... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 03.01.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Mice -> Ale nadajnik ma własny akumulator /u mnie jest to osobna "skrzynka" połączona z centralą kablami w której jest akumulator/ . wiem, ale pisałem o 230V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.01.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Mice -> u mnie jest tak samo - napięcie zasilania na nadajnik jest wpięte przed centralą , ale i u mnie jest jedno napięcie podane z wyjścia "zasilanie" z centrali do nadajnika - także informacja jest o braku 230V jak i o rozładowaniu aku centrali ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 03.01.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 witam szukam instalatora, który w domku w okolicach nowego dworu mazowieckiego zainstaluje alarm. (instalacja kablowa pod alarm już jest, kwestia podłączenia i skonfigurowania) jeśli ktoś posiada namiary na sprawdzoną osobę to proszę o przesłanie na p.w. z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.01.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Ten sam serwisant z którym rozmawiałem, powiedział dokładnie to samo co u pablitooo ale ponoć bierze się to z tego, że zasilanie nadajnika jest wpięte na zaciskach już w samej centrali przed trafo i dlatego brak zasilania dotyczy całości (pewnie z pominięciem sytuacji uszkodzenia odcinka kabla pomiędzy centralą a nadajnikiem) Też się nasłuchałem takich ściemniaczy, ale nie ze mną takie numery W każdym transformatorze jest bezpiecznik topikowy. Wystarczy przepięcie w instalacji elektrycznej i bezpiecznik może się przepalić. Przy tym niekoniecznie spalą się bezpieczniki w obu urządzeniach!!! Zleży to od wielu czynników. W centrali z reguły jest większej mocy trafo, przez co i bardziej narażone na uszkodzenie bezpiecznika. Dla tego ważne jest, aby była osoba sygnalizacja braku zasilania sieciowego zarówno z centrali, jak i z nadajnika. Dopuszczalne jest przy tym łączenie tych sygnałów w jeden, podawany do nadajnika. I jeszcze jedno, w większości nowych nadajników nie jest nijak sygnalizowany stan akumulatora nadajnika. Dlatego bardzo ważne jest okresowe sprawdzanie tego akumulatora i wymiana na nowy, bez czekania, aż nadajnik przestanie działać (bo trzeba wiedzieć, że nadajnik podczas nadawania sygnału główny prąd pobiera właśnie z akumulatora i w przypadku niesprawności akumulatora, nadajnik nie jest w stanie wysłać sygnału!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts