Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

(...)

Skręcasz elegancko wszystkie przewody i dołączasz (pzez lutowanie) kawałek przewodu typu linka (1 - 1,5 mm2) i ten przewód podłączasz do wyjścia zasilającego centrali.

Znalazłem coś takiego - zgrabna łączówka zasilania z ośmioma wyjściami napięciowymi - dla mnie - jak znalazł :lol: - teraz zapanuje porządek w mojej centrali .

albo cos takiego: http://www.pulsarsc.com.pl/pl/test1.php?l=pl&m=7&n=1

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlaczego tylko dwa wyjścia masz do strowania nadajnikiem? :roll:

To jakie sygnały masz wyprowadzone na nadajnik?

Dlaczego - nie wiem - po podpisaniu umowy spece montażyści przyjechali zamontować nadajnik - do jego sterowania użyli dwóch wyjść / niskoprądowych mojej centrali / - jedno zaprogramowane jako alarmowe z wszystkich wejść w systemie , drugie jako czuwanie - kontrola uzbrojonych stref alarmu . I to wszystko - każdy sygnał alarmu / włamaniowego i napadowego / jest przekazywany do stacji ochrony , i dodatkowo sygnał o uzbrojeniu systemu / którejkolwiek ze sterf /.

No to pięknie :roll: :-?

W profesjonalnym wykonaniu monitoringu powinny być wyprowadzone następujące sygnały:

1. Włamanie - alarmy włamaniowe

2. Napad - ciche alarmy napadowe z wejść (piloty i przyciski), z manipulatorów i kodów przymusu

3. Pożar - alarmy z czujek dymu i gazu oraz z manipulatorów

4. Brak zasilania sieciowego

5. Słaby akumulator

6. Brak zasilania AUX (brak zasilania czujek - czyli system padł)

7. Sabotaż systemu

Proponuję przemyśleć temat...

(...)

Skręcasz elegancko wszystkie przewody i dołączasz (pzez lutowanie) kawałek przewodu typu linka (1 - 1,5 mm2) i ten przewód podłączasz do wyjścia zasilającego centrali.

Znalazłem coś takiego - zgrabna łączówka zasilania z ośmioma wyjściami napięciowymi - dla mnie - jak znalazł :lol: - teraz zapanuje porządek w mojej centrali .

albo cos takiego: http://www.pulsarsc.com.pl/pl/test1.php?l=pl&m=7&n=1

Osobiście nie uważam, aby w takim systemie konieczne było stosowanie modułów rozdzielaczy zasilania, ale oczywiście wolna wola Pana :wink: :lol:

Zbychu, a czy jest tak, że w konfiguracji czujek 2EOL sabotaż jest "głośny" i traktowany przez centralę jako alarm włamaniowy, przez co nie musi być osobno podawany na wejście nadajnika ? Takie info udzielił mi serwisant jednej firmy ...

Sabotaż może być głośny, ale uważam, że powinien być odróżniany sabotaż od alarmu włamaniowego. Wówczas użytkownik obiektu wie, z czym ma do czynienia (szczególnie ważne na etapie budowy i wykańczania domu). Na podstawie takiej informacji od razu wie, że nastąpiło uszkodzenie systemu (np. przez pracującą w domu ekipę).

Ponad to w budynku oddanym do eksploatacji też jest to ważny sygnał, bo złodziej może uszkodzić system, a patrol przyjedzie na jednokrotny alarm, nic nie stwierdzi, a budynek jest bez ochrony!

Czy z centrali Satela informacje o stanie wejść/wyjść można odczytać z zewnątrz np. po rs232? A może z modułem ethernetowym (choć ze względu na koszt wolałbym po tym co jest standardowo w integrze)?

Przy czym chodzi mi o odczytanie własnym oprogramowaniem. Pewnie cały protokół jest tajny, ale może ten fragment (tylko odczyt) przynajmniej gdzieś chodzi, albo łatwo to wyczaić? :)

Czy z centrali Satela informacje o stanie wejść/wyjść można odczytać z zewnątrz np. po rs232? A może z modułem ethernetowym (choć ze względu na koszt wolałbym po tym co jest standardowo w integrze)?

Przy czym chodzi mi o odczytanie własnym oprogramowaniem. Pewnie cały protokół jest tajny, ale może ten fragment (tylko odczyt) przynajmniej gdzieś chodzi, albo łatwo to wyczaić? :)

O odczycie własnym oprogramowaniem możesz zapomnieć.

Do czego to potrzebujesz?

A bo będę miał sterowane sterownikiem PLC dużo rzeczy w domu. I tak sobie na razie tylko kombinuję, że PLC też mógłby wykorzystać pewne informacje z centrali alarmowej. Ot, choćby otworzyć wszystkie rolety i włączyć wszystkie światła w domu w przypadku alarmu.

Wiem, że mogę po prostu wyjściem z integry przekazać to na wejście PLC, ale taki odczyt dałby więcej możliwości - pełna szczegółowa informacja, tutaj wszystkiego nie przekażę bo mogę na to poświęcić max kilka wejść. A choćby powyżej wylistowałeś już 7 różnych rodzajów alarmów i to mnie zainspirowało do zadania tego pytania. Pewnie przesadzam :)

A bo będę miał sterowane sterownikiem PLC dużo rzeczy w domu. I tak sobie na razie tylko kombinuję, że PLC też mógłby wykorzystać pewne informacje z centrali alarmowej. Ot, choćby otworzyć wszystkie rolety i włączyć wszystkie światła w domu w przypadku alarmu.

Wiem, że mogę po prostu wyjściem z integry przekazać to na wejście PLC, ale taki odczyt dałby więcej możliwości - pełna szczegółowa informacja, tutaj wszystkiego nie przekażę bo mogę na to poświęcić max kilka wejść. A choćby powyżej wylistowałeś już 7 różnych rodzajów alarmów i to mnie zainspirowało do zadania tego pytania. Pewnie przesadzam :)

Niestety, ale o takim poziomie integracji można pomarzyć. Pozostają tylko dodatkowe moduły, np. z wyjściami OC :)

Wejdź w blokowanie wejść i przeglądając wejścia policz, ile ich masz i będziesz wiedział, ile jest modułów w systemie (centrala 16 wejść, manipulator 2 wejścia, moduł 8 wejść).

Czy nie prościej zadzwonić do instatora i zapytać :wink:

Łatwiej, ale teraz to ja jestem mądrala :-)) i mogę z nim pogadać, a nie tylko posłuchać :-)... .

Wielkie dzięki również dla arm.pl i pablitoo

(...)

W profesjonalnym wykonaniu monitoringu powinny być wyprowadzone następujące sygnały:

2. Napad - ciche alarmy napadowe z wejść (piloty i przyciski), z manipulatorów i kodów przymusu

5. Słaby akumulator

7. Sabotaż systemu

No to pięknie :evil: - nie muszę chyba nadmieniać że oczywiście jeszcze dzisiaj poruszę ten temat z moją firma ochroniarską ...

Od1 i 2 i 7 - oprogramowanie wyjścia jako włamaniowe załatwia te trzy sygnały jednym - ja mam czujki połaczone w konfiguracji 2EOL - wówczas sabotaż jest jednym ze stanów wyjścia czujki. Pewnie ze lepiej by było rozróżniać te stany - ale w ostateczności - może być ...

Natomiast brak alarmu pożarowego - to rzeczywiscie niedopatrzenie .

No i brak reakcji na brak zasilania - to tylko muszę jeszcze sprawdzić gdyż instalatorzy coś mi mówili o informowaniu mnie w wypadku zaniku zasilania centrali ponad 3 godziny i rozładowaniu akumulatora .

Tylko że mam dwa wyjścia sterujące centarlą - i obydwa sam programowałem - nie dopuszczałem instalatorów nadajnika do komputera ... - skąd więc sygnał o braku prądu i rozładowaniu akumulatora ??

(...)

5. Słaby akumulator

7. Sabotaż systemu

No to pięknie :evil: - nie muszę chyba nadmieniać że oczywiście jeszcze dzisiaj poruszę ten temat z moją firma ochroniarską ...

Od1 i 2 i 7 - oprogramowanie wyjścia jako włamaniowe załatwia te trzy sygnały jednym - ja mam czujki połaczone w konfiguracji 2EOL - wówczas sabotaż jest jednym ze stanów wyjścia czujki. Pewnie ze lepiej by było rozróżniać te stany - ale w ostateczności - może być ...

Natomiast brak alarmu pożarowego - to rzeczywiscie niedopatrzenie .

No i brak reakcji na brak zasilania - to tylko muszę jeszcze sprawdzić gdyż instalatorzy coś mi mówili o informowaniu mnie w wypadku zaniku zasilania centrali ponad 3 godziny i rozładowaniu akumulatora .

Tylko że mam dwa wyjścia sterujące centarlą - i obydwa sam programowałem - nie dopuszczałem instalatorów nadajnika do komputera ... - skąd więc sygnał o braku prądu i rozładowaniu akumulatora ??

O ile połączenie sygnału włamania i sabotażu ostatecznie może być, to absolutnie osobno musi być sygnalizowany napad i pożar!

Odnośnie sygnalizacji braku zasilania i rozładowaniu akumulatora, to instalatorzy mówili o sygnalizacji stanu nadajnika, a nie centrali alarmowej!

(...)

O ile połączenie sygnału włamania i sabotażu ostatecznie może być, to absolutnie osobno musi być sygnalizowany napad i pożar!

Dokładnie - poruszę to dzisiaj w rozmowie ...

Odnośnie sygnalizacji braku zasilania i rozładowaniu akumulatora, to instalatorzy mówili o sygnalizacji stanu nadajnika, a nie centrali alarmowej!

Masz rację - rzeczywiście - tak było - dotyczy to stanu nadajnika a nie centrali ...

Ten sam serwisant z którym rozmawiałem, powiedział dokładnie to samo co u pablitooo ale ponoć bierze się to z tego, że zasilanie nadajnika jest wpięte na zaciskach już w samej centrali przed trafo i dlatego brak zasilania dotyczy całości (pewnie z pominięciem sytuacji uszkodzenia odcinka kabla pomiędzy centralą a nadajnikiem)

Dzięki Zbychu za info o sabotażu.

Mice ->

Ale nadajnik ma własny akumulator /u mnie jest to osobna "skrzynka" połączona z centralą kablami w której jest akumulator/ .

W wypadku awarii zasilania aku centrali może sie rozładować i wyłaczy się system a nadajnik nadal bedzie podtrzymywany napięciem z własnego aku ...

I teraz czy informacja o rozładowniu aku centrali jest przekazywana do monitoringu , czy tylko info o rozładowaniu aku nadajnika ... ??

Ten sam serwisant z którym rozmawiałem, powiedział dokładnie to samo co u pablitooo ale ponoć bierze się to z tego, że zasilanie nadajnika jest wpięte na zaciskach już w samej centrali przed trafo i dlatego brak zasilania dotyczy całości (pewnie z pominięciem sytuacji uszkodzenia odcinka kabla pomiędzy centralą a nadajnikiem)

Też się nasłuchałem takich ściemniaczy, ale nie ze mną takie numery :lol:

W każdym transformatorze jest bezpiecznik topikowy. Wystarczy przepięcie w instalacji elektrycznej i bezpiecznik może się przepalić. Przy tym niekoniecznie spalą się bezpieczniki w obu urządzeniach!!! Zleży to od wielu czynników. W centrali z reguły jest większej mocy trafo, przez co i bardziej narażone na uszkodzenie bezpiecznika. Dla tego ważne jest, aby była osoba sygnalizacja braku zasilania sieciowego zarówno z centrali, jak i z nadajnika. Dopuszczalne jest przy tym łączenie tych sygnałów w jeden, podawany do nadajnika.

I jeszcze jedno, w większości nowych nadajników nie jest nijak sygnalizowany stan akumulatora nadajnika. Dlatego bardzo ważne jest okresowe sprawdzanie tego akumulatora i wymiana na nowy, bez czekania, aż nadajnik przestanie działać (bo trzeba wiedzieć, że nadajnik podczas nadawania sygnału główny prąd pobiera właśnie z akumulatora i w przypadku niesprawności akumulatora, nadajnik nie jest w stanie wysłać sygnału!)