Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alarmowa raz jeszcze

Recommended Posts

Witam wszystkich Formułowiczów i proszę o radę.

Mam postawiony dom w stanie surowym zamknietym, nieogrodzony. Zwróciłem się do firmy ochrony mienia o ofertę na system alarmowy. Rozwiązanie przyjete przez firmę opiera się na czujkach PRO a ja po bacznej lekturze tego forum dochodzę do wniosku że "chyba" lepszym rozwiązaniem będzie użycie kontaktronów. A oto szczegóły zaproponowanych urządzeń:

Centrala CA 64 ; Manipulator LCD 64K; Sygnalizator zew. Odyssey; Sygnalizator wew. SPW 100; Akumulator 18h; Czujki PRO-15szt.; Radiolinia 2-kanałowa DWB 50 H2 .

Dodam, że dom ma 240m2, duże przeszklenia-okna na dole, kominek, łazienka a reszta całość otwarta wraz z antresolą. Poddasze użytkowe z 3 sypialniami i łazienką.

Czy ktoś z Formułowiczów ma lub montował tego typu centralę, chodzi mi o niezawodność i możliwość rozbudowy o czujki gazu, dymu itd, jak również o podłączenie systemu ochrony zewnętrznej?

Czy przy rozwiązaniu użycia kontaktronów i czujek zbicia szyb, nie potrzeba dla "świętego spokoju' zamontowanie czujki ruchu. Można by włączać alarm z użyciem kontaktronów gdy jesteśmy w domu w ciągu dnia i wieczorem, a w nocy dodatkowo czujki ruchu - czy jest to możliwe przy użyciu centrali CA 64?

A może tylko dodatkowo użyć kurtyny przu oknach jako dodatkowe zabezpieczenie, chodzi mi tu o wypowiedzi związane z obejściem kontaktronów.

Co jest tańsze : montaż czujek PRO czy kontaktronów ?

Jak duże zwierzę-pies może poruszać się po posesji bez uruchomienia alarmu jak jest on załączony?

Proszę o radę i z góry dziękuję.

Janusz

Ps.

Zbych sory, poprawię się na przyszłość.

Liczę na pomoc!

• Odpowiedzi 11,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

akurat jestem po przejsciach, w skrócie dom stoi na polance, z tyłu buduje się sasiad na razie ogrodzenie stawia, ekipa wyjechała na weekend, w środę zniknął licznik z prowizorki i róznicówka, ok zgłosiłam kolega pracuje w zewcie w poniedziałek założy ok, ekipa wraca w srodę, po 18stej dzwoni sasiad tez:nowy : na tej ulisy rok mieszkaja jego siostra obok od lipca, że ktoś chyba u mnie po budowie łazi. wiec ja w samochód 5 minut jestem, Sąsiad czeka. sprawdzamy nikogo nie ma nic nie zginęło. |ok. załatwiłam sobie kogoś do pilnowania było trochę zamieszania po poradu brak. w sobotę załatwiłam prąd od sasiada( co stawia ogrodzenie) wsztscy bardzo fajni mili i czujni.: Nowi mieszkaja działkę dalej. Jaki wniosek najlepszy alarm to CZUJNY SąSIAD. Jeszcze wyszli z inicjatywą, poniewaz wszyscy mamy alarmy,zeby zamontować sobie systemy powiadomienia.tzn alarm u Marci dzwoni telefon do nich i sasiada za mną. Chcemy do takiego powiadomienia podłaczyć oświetlenie ( obmyślamy technicznie bo wszyscy zgodni , że to dobry pomysł)tak aby się właczały lampy dodatkowe albo oświetlenie na parterze. według nas to powinno odstraszać potencjalnego złodzieja.

A sasiadów mam super bo naprawdę mają oko na budowę. Niewiem jak u Was ale ja się strasznie nakręciłam na ten patent.

Pozdrawiam :D

...

Generalnie tak.

...

Dokładnie tak. Skoro planujesz czujnik kontaktronowy montować na górze, to tam też zamontuj czujkę inercyjną.

...

Kabelki oczywiście przygotuj sobie wcześniej. Kontaktrony można zamontować po montażu okna (jakoś nie wyobrażam sobie montażu kontaktronów w trakcie montażu okna :wink:)

Dzięki wielkie ZBYCHU! :D

Krótko i na temat. W odróżnieniu od innych...

Jeśli chodzi o sterowanie systemu z czujkami zewnętrznymi, to proponuję wydzielić osobny podsystem dla czujek zewnętrznych. Wszystkie czujki powinny natychmiastowo wywoływać alarm, a opóźnienie na czujkę pilnującą wejścia należy włączać pilotem (np. pilot dwukanałowy obsługujący blokowanie czujki zewnętrznej jednym przyciskiem i wezwanie ochrony drugim przyciskiem, albo pilot czterokanałowy obsługujący dodatkowo otwieranie bramy wjazdowej i garażowej).

Opóźnienie może wynosić nawet kilka minut.

Czy połączenie w jednym pilocie sterowania bramą wjazdową, bramą garażową i sterowaniem alarmem jest bezpieczne?

Czy pilot może rozbrajać alarm, czy powinien tylko włączać opóźnienie na np. czujki w garażu, tak aby zdążyć wjechać, wysiąść i wklepać kod na klawiaturze. Zastanawiam się nad celowością montażu klawiatury w garażu. Może wystarczy rozbrajanie pilotem?

Mam namyśli alarm bez czujek wewnętrznych, tylko standard: kontaktrony, inercyjne + dualny PIR w garażu.

Przy okazji: jakie są dobre piloty wielokanałowe do takich zastosowań? Czy np. można wykorzystać pilota od napędu bramy ?

martta - wydaje mi się że damiang nie miał Ciebie na myśli.

tergus - nie jestem specjalistą w temacie, ale czytując ten i podobne wątki, mogę stwierdzić że _ZBYCH_ jest zdecydowanym zwolennikiem firmy Satel (centrala o której mówisz jeszcze kilka miesięcy temu była ich największą centralą - obecnie jest już większa centrala).

Sam mam, m.in. opierając się na zdaniu _ZBYCH_'a tą centralę. Jeśli chodzi Ci o możliwość rozbudowy i podłączenia do innych rzeczy oraz niezawodność - rzeczywiście jest bardzo dobra. Czyjki dymu czy gazu nie stanowią żadnego problemu. Da się rozbudować do 64 wejść. W konfiguracji którą podałeś masz obecnie 18 wejść (16 w centrali + 2 w manipulatorze) i 16 wyjść. Nie wiem ile wejść zajmą Ci podane czujniki ale wydaje mi się że nie mniej niż 16 (zakładając że sabotaż PIR-ów bedziesz miał poprzez 2EOL to na PIR-y 15 linii + sabotaż do sygnalizatora zewnętrznego). Czyli w najlepszym przypadku zostaną Ci, bez dokupywania modułu (są po 8 linni), 2 wejścia.

Ogólnie wydaje mi się że właściwie wszystko co da się zrobić z alarmami, da się zrobić uzywająć CA64 (np. to co chciałeś by oddzielnie włączać pewne grupy czujek - to jest elementarz) - oczywiście pamiętając o ograniczeniu do 64 wejść. Inna sprawa że nie jest to centrala najtańsza ;)

Z własnych doświadczeń gorąco polecam zainstalowanie kontaktronów przynajmniej przy drzwiach (oczywiście wiem że można tak ustawić PIR-y by mieć podobną funkcjonalność) - naprawdę dobrze jest wiedzieć że ktoś otworzył drzwi (sam manipulator LCD ma funkcję gongu, może z niezbyt ładnym dźwiękiem, ale zawsze ;))

Odnośnie innych elementów systemu to nie będę się wypowiadał bo ich nie znam.

Pozdrawiam

Jeżeli chodzi Ci o moje wywody, to po prostu zwracam uwagę na fakt, ŻE SAM ALARM NIE WYSTARCZY,jeżeli sasiedzi nie zareagujš . Często jest tak ,że alarm wyje a firanki ani drgnš.Powiadomienie wzajemne między sasiadami to wg mnie dobry pomysł

Zdecydowanie nie chodziło mi o Twoje wywody. Miałem na myśli inne odpowiedzi na moje pytania.

Witam wszystkich Formułowiczów i proszę o radę.

Mam postawiony dom w stanie surowym zamknietym, nieogrodzony. Zwróciłem się do firmy ochrony mienia o ofertę na system alarmowy. Rozwiązanie przyjete przez firmę opiera się na czujkach PRO a ja po bacznej lekturze tego forum dochodzę do wniosku że "chyba" lepszym rozwiązaniem będzie użycie kontaktronów. A oto szczegóły zaproponowanych urządzeń:

Centrala CA 64 ; Manipulator LCD 64K; Sygnalizator zew. Odyssey; Sygnalizator wew. SPW 100; Akumulator 18h; Czujki PRO-15szt.; Radiolinia 2-kanałowa DWB 50 H2 .

Dodam, że dom ma 240m2, duże przeszklenia-okna na dole, kominek, łazienka a reszta całość otwarta wraz z antresolą. Poddasze użytkowe z 3 sypialniami i łazienką.

Dobra centrala, a reszta to standard (niezależnie o których czujkach PRO mowa, Paradox czy Texecom). Uważam, że nie potrzebny jest sygnalizator wewnętrzny (szczególnie tak głośny jak SPW 100). Uwierz mi, że to nic przyjemnego usłyszeć ten sygnalizator nad głową. Ten dźwięk paraliżuje i to przeważnie użytkownika systemu, a nie złodzieja :-? . Wystarczy, że raz żonie się włączy alarm i taki sygnalizator skutecznie ją zniechęci do używania alarmu :(. Do sygnalizacji wewnętrznej wystarcza brzęczyk klawiatury. Warto natomiast zastosować sygnalizator zewnetrzny z własnym zasilaniem. Do czego ma służyć radiolinia dwukanałowa (poza pilotem napadowym)?

Czy ktoś z Formułowiczów ma lub montował tego typu centralę, chodzi mi o niezawodność i możliwość rozbudowy o czujki gazu, dymu itd, jak również o podłączenie systemu ochrony zewnętrznej?

Czy przy rozwiązaniu użycia kontaktronów i czujek zbicia szyb, nie potrzeba dla "świętego spokoju' zamontowanie czujki ruchu. Można by włączać alarm z użyciem kontaktronów gdy jesteśmy w domu w ciągu dnia i wieczorem, a w nocy dodatkowo czujki ruchu - czy jest to możliwe przy użyciu centrali CA 64?

Bardzo dobra i niezawodna centrala o niespotykanych możliwościach. Można do niej dołączyć każdego rodzaju czujkę z wyjściem przekaźnikowym (bez potencjałowym). Możliwość podziału na trzydzieści dwie strefy stwarza b. duże możliwości sterowania systemem. Żadna inna centrala nie ma takich możliwości (na razie :wink: ). Przy zastosowaniu czujek zewnętrznych, możliwości programowe centrali umożliwiają znaczne ograniczenie fałszywych alarmów (oczywiście w połączeniu z myślącym instalatorem, który będzie potrafił te możliwości wykorzystać :wink:).

Odnośnie czujek ruchu przy systemie opartym na kontaktronach, to oczywiście polecam. Sam stosuje takie rozwiązania mieszane. Przy CA 64 można zaprogramować niezależne załączanie określonych grup czujek, więc jest pełna dowolność konfiguracji systemu.

A może tylko dodatkowo użyć kurtyny przu oknach jako dodatkowe zabezpieczenie, chodzi mi tu o wypowiedzi związane z obejściem kontaktronów.

Daj spokój. Jak ktoś będzie potrafił ominąć kontaktron, to tak samo ominie kurtynową czuję ruchu, chyba, że zastosujesz bariery aktywne, czyli tzw. fotokomórki :D. Jest to zestaw nadajników i odbiorników podczerwieni umieszczonych po obu stronach okna. Pomiędzy nimi przebiega kilka wiązek podczerwieni, a przerwanie jednej z nich powoduje wywołanie alarmu. Takiej bariery nie sposób oszukać, ale jest b. droga, wiec rzadko stosowana (bariera o wysokości 1 m i czterech wiązkach kosztuje 650 zł, a bariera 2 m o ośmiu wiązkach kosztuje 1250 zł).

Co jest tańsze : montaż czujek PRO czy kontaktronów ?

Rozwiązanie z czujkami ruchu jest niewątpliwie najtańsze, ale i najmniej funkcjonalne i najbardziej narażone na fałszywe alarmy. System oparty na czujnikach kontaktronowych i np. przestrzennych, akustycznych czujkach zbicia szyby będzie droższy, bo jest bardziej rozbudowany, a ponad to b. pracochłonne jest wykonanie takiego systemu (estetyczny i prawidłowy montaż czujników kontaktronowych). Na pewno warto rozważyć montaż takiego systemu. Ma on wiele zalet, m. in. można się swobodnie przemieszczać po domu przy włączonym systemie (szczególnie ważne dla żon pozostawionych na noc przez pracujących mężów :wink: ). System chroni w nocy również sypialnie - także przy uchylonych oknach (w przypadku zastosowania systemu z czujkami ruchu takiej ochrony nie ma). System umożliwia pozostawienie w domu dowolnie dużych i ruchliwych zwierząt. Szczególnie w połączeniu z oknami "antywłamaniowymi" i czujkami inercyjnymi stanowi doskonałe zabezpieczenie domu. W większości przypadków alarm zadziała zanim złodziej uszkodzi okno.

Jak duże zwierzę-pies może poruszać się po posesji bez uruchomienia alarmu jak jest on załączony?

Wszystko zależy od zachowania zwierzaka. Jak będzie ruchliwe, to nie musi być duże, żeby wywoływać fałszywe alarmy. Znam przypadki 80 kg rotweilera skaczącego za owadami i wywołującego alarmy przez pobudzanie kurtynowej czujki ruchu umieszczonej na wysokości 1,2 m :o. Piszesz o posesji. czy masz na myśli na zewnątrz domu?

Jeśli chodzi o sterowanie systemu z czujkami zewnętrznymi, to proponuję wydzielić osobny podsystem dla czujek zewnętrznych. Wszystkie czujki powinny natychmiastowo wywoływać alarm, a opóźnienie na czujkę pilnującą wejścia należy włączać pilotem (np. pilot dwukanałowy obsługujący blokowanie czujki zewnętrznej jednym przyciskiem i wezwanie ochrony drugim przyciskiem, albo pilot czterokanałowy obsługujący dodatkowo otwieranie bramy wjazdowej i garażowej).

Opóźnienie może wynosić nawet kilka minut.

Czy połączenie w jednym pilocie sterowania bramą wjazdową, bramą garażową i sterowaniem alarmem jest bezpieczne?

Czy pilot może rozbrajać alarm, czy powinien tylko włączać opóźnienie na np. czujki w garażu, tak aby zdążyć wjechać, wysiąść i wklepać kod na klawiaturze. Zastanawiam się nad celowością montażu klawiatury w garażu. Może wystarczy rozbrajanie pilotem?

Sterowanie całym systemem alarmowym przy pomocy pilota nie jest bezpieczne, ponieważ złodziej pozyskując pilota razem z kluczami do domu (np. kradnąc nam z kieszeni) może rozbroić alarm i wejść do domu. Przy sterowaniu kodem, trzeba ten kod znać.

Przy okazji: jakie są dobre piloty wielokanałowe do takich zastosowań? Czy np. można wykorzystać pilota od napędu bramy ?

Polecam zdalne sterowanie firmy NICE model SMILO. Rewelacyjny układ radiowy o doskonałym zasięgu. Nie jest tani, ale współpracuje zarówno z oryginalnymi napędami firmy NICE jak i z dodatkowymi odbiornikami dwukanałowymi. Posiada fajne, okrągłe piloty czterokanałowe (idealne do sterowania dwóch bram, alarmu zewnętrznego lub garażowego oraz do wyzwalania sygnału napadu).

tergus - nie jestem specjalistą w temacie, ale czytując ten i podobne wątki, mogę stwierdzić że _ZBYCH_ jest zdecydowanym zwolennikiem firmy Satel (centrala o której mówisz jeszcze kilka miesięcy temu była ich największą centralą - obecnie jest już większa centrala).

Niestety nowa centrala Satela - INTEGRA jeszcze nie jest dostępna i pewnie w tym roku nie będzie :-?.

Tak więc CA 64 górą :lol:

Mam pytanie natury ogólnej. Czy są jakieś polskojęzyczne periodyki lub portale o tematyce zabezpieczeń. Chciałbym sobie trochę poczytać, choć w sumie z porad Zbycha i innych fachowców w tym wątku można by już pewnie nie jeden artykuł złożyć :D.

Czasopisma: Systemy Alarmowe, Zabezpieczenia, Twierdza, Ochrona. Czasem dostępne w EMPIK-ach.

Portale: ZABEZPIECZENIA, OCHRONA, 4 SAFE

Dużo ciekawych informacji znajdziesz również tu: AVAL i DIPOL

Zbych - dzięki za informację i jak można jeszcze coś podpytać:

Dobra centrala, a reszta to standard (niezależnie o których czujkach PRO mowa, Paradox czy Texecom).

Czy możesz podać urządzenia innych firm, twoim zdaniem lepsze, oczywiście zachowując przyzwoity umiar cenowy?

Uważam, że nie potrzebny jest sygnalizator wewnętrzny (szczególnie tak głośny jak SPW 100). Uwierz mi, że to nic przyjemnego usłyszeć ten sygnalizator nad głową. Ten dźwięk paraliżuje i to przeważnie użytkownika systemu, a nie złodzieja . Wystarczy, że raz żonie się włączy alarm i taki sygnalizator skutecznie ją zniechęci do używania alarmu . Do sygnalizacji wewnętrznej wystarcza brzęczyk klawiatury.

Zgadzam się w 100%.

Warto natomiast zastosować sygnalizator zewnetrzny z własnym zasilaniem. Do czego ma służyć radiolinia dwukanałowa (poza pilotem napadowym)?

Jaki zygnalizator zewnętrzny warty jest polecenia?

Co do radiolinii dwukanałowej to nie wiem. A do czego może służyć oprócz pilotów antynapadowych które były zamawiane ? Czy piloty antynapadowe mogą działąć bez radiolinii, np przez centralkę alarmową. (Może to jest głupie pytanie, ale w sferze technicznej jestem laikiem).

Daj spokój. Jak ktoś będzie potrafił ominąć kontaktron, to tak samo ominie kurtynową czuję ruchu, chyba, że zastosujesz bariery aktywne, czyli tzw. fotokomórki . Jest to zestaw nadajników i odbiorników podczerwieni umieszczonych po obu stronach okna. Pomiędzy nimi przebiega kilka wiązek podczerwieni, a przerwanie jednej z nich powoduje wywołanie alarmu.

Moja żona jak się dowiedziała, że trzeba będzie naruszyć przy montażu kontaktronów okna i drzwi ( są nowe, drewniane i całkiem nie tanie) to poważnie zaczeła się zastanawiać nad tym rozwiązaniem. Czy nie ma innego żeby stolarka została nienaruszona, a efekt był podobny jak przy kontaktronach ?

zastanawiam się czy użycie fotokomórki na zewnętrznej stronie elewacji po całej długości ściany zabezpieczy dom przed złodziejem?

Wszystko zależy od zachowania zwierzaka. Jak będzie ruchliwe, to nie musi być duże, żeby wywoływać fałszywe alarmy. Znam przypadki 80 kg rotweilera skaczącego za owadami i wywołującego alarmy przez pobudzanie kurtynowej czujki ruchu umieszczonej na wysokości 1,2 m . Piszesz o posesji. czy masz na myśli na zewnątrz domu?

Tak. Chciałbym zabezpieczyć teren wokół domu przed niechcianymi gośćmi. Czytałem w Twoich ostatnich postach o czujkach zewnętrznych i coś takiego chce u siebie zamontować oraz, albo, i czujniki na ogrodzeniu.

Nie wiem czy wystarczy jedno czy dwa tego typu zabezpieczenie i które jest lepsze ?

Czy jest technicznie do wykonania pomysł zapalania się światła od razu lub po kilku sekundach po zadziałaniu alarmu i uruchomieniu syreny ? Chodzi o odstraszenie złodzieja żeby nie zrobił żadnych szkód podczas naszej nieobecności a przed przyjazdem ekipy interwencyjnej.

DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM

Janusz

[/code]

Zbych - dzięki za informację i jak można jeszcze coś podpytać:

Dobra centrala, a reszta to standard (niezależnie o których czujkach PRO mowa, Paradox czy Texecom).

Czy możesz podać urządzenia innych firm, twoim zdaniem lepsze, oczywiście zachowując przyzwoity umiar cenowy?

Generalnie jeśli to będzie system z czujkami ruchu, to polecam zastosowanie czujek z optyka lustrzaną. Mają równomierną czułość na całym obszarze. Może to być np. Siemens (dawny Alarmcom) IR 120 lub Aritech EV80. Dobre czujki i przystępne cenowo :D.

Warto natomiast zastosować sygnalizator zewnetrzny z własnym zasilaniem. Do czego ma służyć radiolinia dwukanałowa (poza pilotem napadowym)?

Jaki sygnalizator zewnętrzny warty jest polecenia?

SATEL SD 3001 - bardzo dobry i głośny i ładny sygnalizator (z przetwornikiem dynamicznym, a nie piezo). Wymaga dodatkowo akumulatroka 1,2 Ah.

Co do radiolinii dwukanałowej to nie wiem. A do czego może służyć oprócz pilotów antynapadowych które były zamawiane ? Czy piloty antynapadowe mogą działąć bez radiolinii, np przez centralkę alarmową. (Może to jest głupie pytanie, ale w sferze technicznej jestem laikiem).

Może np. czasowo blokować czujkę w garażu lub czasowo blokować czujkę zewnętrzną, aby można było wejść do domu i wyłączyć system z klawiatury. Piloty nie mogą działać bez odbiornika, bo centrala CA 64 takowego nie posiada.

Moja żona jak się dowiedziała, że trzeba będzie naruszyć przy montażu kontaktronów okna i drzwi ( są nowe, drewniane i całkiem nie tanie) to poważnie zaczeła się zastanawiać nad tym rozwiązaniem.

Hmm, to fakt, przy niefachowym montażu kontaktronów stolarka może ucierpieć (widziałem takie wykonania, że scyzoryk się w kieszeni otwiera :evil: ). To, czy montaż czujnika kontaktronowego będzie poprawnie wykonany można poznać po zestawie narzędzi fachowca :D. Jeśli okno drewniane, to musi mieć specjalne wiertło do drewna o średnicy minimalnie mniejszej od średnicy czujnika (niedopuszczalne jest stosowanie zwykłych wierteł do metalu, bo one rozrywają drewno, a nie ścinają!!!). Do tego obowiązkowo fazownik, czyli taki mały frezik stożkowy do wykonania fazki. Jeśli fachowiec dysponuje takimi narzędziami, to jest duża szansa, że okna nie ucierpią :D.

Zastanawiam się czy użycie fotokomórki na zewnętrznej stronie elewacji po całej długości ściany zabezpieczy dom przed złodziejem?

I tak i nie. Zabezpieczy doskonale, ale z drugiej strony, takie bariery podczerwieni są widoczne, a przez to narażone na zniszczenie lub celowe, częste pobudzanie, aż znudzi się Wam używanie takich czujników :(.

Tak. Chciałbym zabezpieczyć teren wokół domu przed niechcianymi gośćmi. Czytałem w Twoich ostatnich postach o czujkach zewnętrznych i coś takiego chce u siebie zamontować oraz, albo, i czujniki na ogrodzeniu.

Nie wiem czy wystarczy jedno czy dwa tego typu zabezpieczenie i które jest lepsze ?

Jako dodatkowe zabezpieczenie - tak, jako podstawowe - nie. Nie polecam również podłączania systemu zewnętrznego do monitoringu. Wystarczy lokalny alarm odstraszający złodzieja i informujący otoczenie (domowników) o zagrożeniu. Wszystkie zewnętrzne czujki są narażone na zagrożenia, o których wcześniej pisałem (niezależnie od miejsca montażu, czy na parkanie, czy w terenie, czy na/ przy budynku).

Czy jest technicznie do wykonania pomysł zapalania się światła od razu lub po kilku sekundach po zadziałaniu alarmu i uruchomieniu syreny ? Chodzi o odstraszenie złodzieja żeby nie zrobił żadnych szkód podczas naszej nieobecności a przed przyjazdem ekipy interwencyjnej.

Oczywiście, przy CA 64 to pestka :wink: :lol:.

Mam pytanie natury ogólnej. Czy są jakieś polskojęzyczne periodyki lub portale o tematyce zabezpieczeń. Chciałbym sobie trochę poczytać, choć w sumie z porad Zbycha i innych fachowców w tym wątku można by już pewnie nie jeden artykuł złożyć :D.

Czasopisma: Systemy Alarmowe, Zabezpieczenia, Twierdza, Ochrona. Czasem dostępne w EMPIK-ach.

Portale: ZABEZPIECZENIA, OCHRONA, 4 SAFE

Dużo ciekawych informacji znajdziesz również tu: AVAL i DIPOL

Dzięki serdeczne ZBYCH!

Czujki inercyjne montuje się na ramie każdego okna i każdych drzwi (reagują na uderzenia).

Jak montuje się takie czujniki?

Hmm, to zależy od wersji. Są czujniki wpuszczane w ramy i czujniki wierzchnie (są widoczne od wewnątrz). Zaletą tych pierwszych jest to, że przy zamkniętym oknie nie są w ogóle widoczne i nie są narażone na przypadkowe uszkodzenie. Wadą jest konieczność wykonania otworu fi 10 w oknie oraz pracochłonność montażu. Zaletą czujek wierzchnich jest to, że nie trzeba wiercić otworów w oknie, a ich montaż jest prostszy. Wadą natomiast jest możliwość mechanicznego uszkodzenia, a także małe możliwości ustawienia czujnika (szczególnie pod kątem reakcji na uchylanie okna po zdjęciu zabezpieczenia).

Kandydat na mojego instalatora za wszelką cenę chce mnie przekonać do czujek inercyjnych przyklejanych na szybie. Czy mam przez to rozumieć, że nie potrafi (/nie chce mu się) zrobić odpowiednich wierceń, czy też mam mu uwierzyć, że czujki wierzchnie są lepsze?

_Zbych_

Ile czujek zbicia szyby musi zainstalowac instalator w tym projekcie...

To zależy o jakim rodzaju i typie czujek rozmawiamy. Jeśli mają to być czujki przestrzenne, akustyczne, to na dole cztery i na górze pięć (w każdym pomieszczeniu z oknami po jednej). Zaznaczam, że wszystko zależy od typu czujki.